Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

(FSF 2020) Fake news | Preboj

None
FSF 2020 v Kinu Komuna
Na sporedu od: 9.10.2020, Kino Komuna
1h 35min / 95min
Leto: 2019Fake news (9 min)

TEKMOVALNI · KRATKI · IGRANI


2019 · 9 min · barvni · DIGITAL · HD File · 16:9

V slovenščini z angleškimi podnapisi.


PRODUCENT
Vito Pešič

 

Nekdanji prodorni novinar David Rece se zaradi lažne novice v časopisu znajde v brezizhodni situaciji. Njegov nekdanji novinarski partner Igor Jermen se je z lažno novico, v kateri je za smrt Davidove žene okrivil kar Davida samega, znebil mlajše in bolj zagnane konkurence. Leta po objavi novice, ki je Davidu onemogočila delo in raziskovanje v novinarstvu, se David domisli, kako bi na svet spravil resnico in si opral ime.

 

REŽISER
Vito Pešič
SCENARIST
Vito Pešič, David Meze, Janez Stanovnik
DIREKTOR FOTOGRAFIJE
Andrej Kokalj
MONTAŽER
Janez Stanovnik, Denis Artač
OBLIKOVALEC ZVOKA
Matic Veber
AVTOR GLASBE
Matic Veber
OBLIKOVALEC MASKE
Toja Tetičkovič
IGRALSKA ZASEDBA
David Meze (David Rece), Jernej Kuntner (Igor Jermen), Alenka Tetičkovič (Mateja Jermen)


Preboj (86 min)

TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI


2019 · 86 min · barvni · DOLBY SR · DCP · 1:2,35

V slovenščini z angleškimi podnapisi.


PRODUCENT
Dejan Babosek
PRODUKCIJSKA HIŠA
Narayan Produkcija, Zavod za kulturne dejavnosti, Zveza borcev za vrednote NOB Slovenija, Kulturnozgodovinsko društvo Triglav
KOPRODUKCIJA
Studio Ritem

 

Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto Menina umaknila brigada 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila divizija SS z 12.000 vojaki. V zavetju gozdov si v snegu uredijo zasilna bivališča, vendar so borci izčrpani, sestradani, prezebli, podhranjeni in moralno na tleh. Komandant Franc Sever Franta se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki se jim v težkih razmerah uspe prebiti skozi obroč na svobodo.

 

REŽISER
Dejan Babosek
SCENARISTA
Dejan Babosek, Martin Horvat
DIREKTOR FOTOGRAFIJE
Gregor Kitek
MONTAŽER
Dejan Babosek
AVTOR GLASBE
Tim Žibrat
SCENOGRAFKA
Urška Mazej
KOSTUMOGRAFKA
Barbara Drmota
OBLIKOVALEC ZVOKA
Borut Berden
OBKLIKOVALKI MASKE
Darja Krhin, Barbara Hren
IGRALSKA ZASEDBA
Domen Valič (Franc Sever Franta), Jernej Gašperin (Rudolf Pfeiffer), Ana Špik (Valerija Skrinjar Tvrz), Lovro Zafred (Jože Strniša), Denys Bilash (Franci Bera), Rok Vihar (General SS Erwin Rosener), Jan Bučar (Dr. Lazo), Miha Rodman (komandant bataljona VDV/Battalion commander)

 

Izjava režiserja

Takoj sem vedel, da želim po tej zgodbi narediti film. Kot medij, ki se gledalca najbolj čustveno dotakne, le film lahko pokaže ta edinstven dogodek naše zgodovine in pripomore k temu, da spomin nanj ostane živ in nikoli ne utone v pozabo.

 

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.