Kolosej

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in Kino Komuna k ogledu filmskih predstav v abonmaju

Srečamo se v kinu 2020

Kje: Kino Komuna, Cankarjeva 1, Ljubljana

Kdaj: vsak zadnji torek v mesecu ob 10. uri

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje ima dolgo tradicijo filmske kulture in izobraževanja o filmu. Pomembno je, da film lahko gledamo skupaj, da smo v temi dvorane osredotočeni nanj, da lahko svoje doživljanje in razumevanje filmske zgodbe posredujemo drugim in se ob tem bogatimo. Slika na velikem filmskem platnu in brezhibna reprodukcija zvoka omogočata, da gledalci v popolnosti doživijo film, kar v domačem okolju ni mogoče. Tudi zato smo se odločili za filmski abonma izbranih filmov.

Projekcijam sledijo pogovori Filipa Breskvarja, zdravnika pediatra, poznavalca filmske umetnosti, z mentorji in študenti Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje ter drugimi gledalci.

Cena abonmaja (12 filmskih predstav) je 36,00 € za študente Univerze za tretje življenjsko obdobje in 40,00 € za druge obiskovalce. Cena obiska posamezne filmske predstave je 4,50 €.  DDV je že vključen.

V abonma Srečamo se v kinu vpisujemo vsak dan med 9. in 20. uro v Kinu Komuna, Cankarjeva 1, do zapolnitve prostih mest. Prejeli boste abonmajski kartonček, s katerim vstopate v dvorano. Sedežni red ni določen.

»Izobraženec mora poznati vsaj šest filmskih režiserjev in njihovih stvaritev.«

(Pierre Bourdieu, francoski sociolog)

 

Zelena knjiga torek, 28. januar 2020, ob 10. uri

Zelena knjiga je zgodba, nastala kot navdih pravega prijateljstva, ki je presegalo rasno nestrpnost in družbeno razslojenost zgodnjih šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ko Tonyja Lipa, redarja iz italijansko-ameriške četrti v Bronxu, kot voznika za koncertno turnejo najame dr. Don Shirley, črnopolti pianist svetovnega slovesa, se morata zanašati na "zeleno knjigo", ki je nekakšen vodič po takratnih varnih območij za Afroameričane. Soočena z rasizmom in nevarnostjo ter hkrati z nepričakovano človečnostjo in humorjem sta prisiljena razlike postaviti na stran, da bi lahko preživela in uživala na življenjskem popotovanju.

Judy → torek, 25. februar 2020, ob 10. uri

Zima 1968. Legendarna zvezdnica, igralka in pevka Judy Garland (Renée Zellweger) prihaja v London, da bi nastopila v znamenitem klubu The Talk of the Town. Minilo je 30 let, odkar je v Čarovniku iz Oza s pesmijo Over the Rainbow zablestela v vlogi mlade Doroteje, a če je njen glas z leti nekoliko oslabel, je njegova dramatična intenzivnost le še narasla. Serija koncertov je vnaprej razprodana. Med pripravami na nastop in pogajanji z upravo kluba Judy očara tamkajšnje glasbenike in obuja spomine s prijatelji in oboževalci. Iz nje žarita duhovitost in toplina. In vendar je Judy krhka in ranljiva, utrujena in izčrpana. Preganjajo jo spomini na ukradeno otroštvo, ki ji ga je vzel Hollywood. Želi si predvsem to, da bi bila spet doma s svojimi otroki.

Medtem ko vas ni bilo → torek, 31. marec 2020, ob 10. uri

Ricky, Abby in njuna dva otroka, starejši najstnik Sab in mlajša deklica Liza Jane, živijo v najeti hiši v Newcastlu. Abby dela kot pogodbena negovalka starejših ljudi in kljub dolgim delovnikom ima rada svoj poklic. Ricky kot nekdanji gradbeni delavec išče novo zaposlitev in zagleda priložnost v veliki dostavljalski službi, kjer postane samozaposleni voznik kombija. Ricky in Abby se na vso moč trudita zagotoviti boljše pogoje za svojo družino in oba sanjata o lastnem domu. A razmere na trgu dela so neizprosne. Ob vse daljši odsotnosti staršev začnejo napetosti med družinskimi člani naraščati in sicer ljubeča družina se začne šibiti pod težo bremena, ki ga posamezniku nalaga sodoben ekonomski sistem.

Lara → torek, 21. april 2020, ob 10. uri 

Film predstavlja zapleten odnos med materjo in sinom, posnet po scenariju Slovenca Blaža Kutina. Lara praznuje 60. rojstni dan in ima zares dober razlog za slavje. Njen sin Viktor nastopi na najpomembnejšem koncertu svoje uspešne poti. Lara je bila tista, ki ga je v glasbenem udejstvovanju vseskozi podpirala in mu utrla pot. Kljub temu je Viktor že več tednov nedosegljiv in nič ne kaže, da je Lara dobrodošla na njegovem koncertu. Brez pomisleka se odloči, da bo odkupila vse preostale razpoložljive vstopnice in jih brezplačno razdelila mimoidočim. A bolj ko se Lara trudi, da bi večer minil uspešno, bolj se dogodki izmikajo njenemu nadzoru.

Čas deklištva → torek, 26. maj 2020, ob 10. uri

Štiri sestre, Meg, Jo, Amy in Beth March, spoznamo še kot deklice in najstnice, ki so v najobčutljivejših letih ostale same z mamo Marmee, moralnim stebrom družine, potem ko je njihov oče odšel v državljansko vojno. Vrednote, ki se jih navzamejo v tem obdobju, jih bodo spremljale vse življenje, ob tem pa bo vsaka skušala najti svoje mesto pod soncem. Film je posnet po delno avtobiografskem romanu ameriške pisateljice Louise May Alcott, ki je takoj postal velika knjižna uspešnica.

Izbrisana → torek, 30. junij 2020, ob 10. uri

Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Deček nevihte → torek, 28. julij 2020, ob 10. uri

Čudovita in brezčasna avstralska klasična zgodba Colina Thielea o nenavadnem in brezmejnem prijateljstvu doživi upodobitev na velikih platnih. "Deček nevihte" je Michael Kingley, uspešen upokojen poslovnež in dedek. Ko se mu začno prikazovati slike in podobe iz lastne preteklosti, katerih ne zna razložiti, se je prisiljen spomniti svojega dolgo pozabljenega otroštva in odraščanja na izolirani obali. Svoji vnukinji začne pripovedovati zgodbo, kako je kot deček rešil in vzgojil izjemnega pelikana z imenom Gospod Percival. Njune pustolovščine ter vez, ki sta jo spletla, so imele ogromen vpliv na njegovo celotno življenje in življenja ostalih okoli njiju.

Slavna medvedja zasedba Sicilije → torek, 25. avgust 2020, ob 10. uri  

Da bi rešil svojega sina, ki so ga ugrabili lovci v sicilijanskih gorah, se Léonce, medvedji kralj, odloči, da bo s pomočjo svojega klana napadel deželo ljudi. Film govori o večnem boju med ljudmi in drugimi prebivalci kraljestva živali. Čudovita in pravljična zgodba, ob kateri ne boste ostali ravnodušni. Priznani ilustrator, avtor stripov in animator Lorenzo Mattotti, je film posnel po knjižni klasiki Dina Buzzatija iz šestdesetih let preteklega stoletja. Film sledi grafičnemu slogu knjige z nadgrajeno izvirno estetiko, ki na velikem platnu ponuja izjemen užitek.

Downton Abbey → torek, 29. september 2020, ob 15. uri 

Zgodba premožne družine Crawley iz televizijske serije iz leta 2015 se po dogodkih iz zadnjega dela nadaljuje v filmu. Člane družine in njihove služabnike bo pretresel prihod zelo pomembnih gostov - kralja in kraljice. Priprave na izredni dogodek stečejo takoj, a žal nihče ni pripravljen na nepredvidljive situacije. V šestih sezonah je serija osvojila tri zlate globuse, petnajst emmyjev ter skupno 69 nominacij zanje, s čimer si je prislužila naslov največkrat nominirane neameriške televizijske oddaje v zgodovini podelitve teh nagrad. Poleg tega si je prislužila še bafto in osvojila Guinnessov svetovni rekord za najbolj kritično ocenjeno televizijsko serijo.

Parazit → torek, 27. oktober 2020, ob 10. uri

Štiričlanska Ki-taekova družina si je sicer zelo blizu, vendar nihče nima službe, prihodnost pa ni obetavna. Sinu Ki-wooju se nasmehne sreča, ko ga prijatelj, ki obiskuje prestižno univerzo, predlaga za dobro plačano službo. Ki-woo, ki na ramenih nosi pričakovanja celotne družine, se odpravi k družini Park na razgovor. Glava družine, gospod Park, je lastnik mednarodnega računalniškega podjetja. Ki-woo tam spozna prelepo mladenko Yeon-kyo. Kmalu po prvem srečanju se odnosi med družinama zapletejo, kar pripelje do niza nesrečnih dogodkov

Mož iz ozadja → torek, 24. november 2020, ob 10. uri

Film, ki se razteza prek polovice stoletja, ponuja črnega humorja poln in pogosto nelagoden »insajderski« pogled na izkoriščanje in zlorabo institucionalne moči in oblasti. Filmska zgodba spremlja naslovnega junaka Dicka Cheneyja (Christian Bale) na njegovi poti od električarja na podeželju Wyominga do moža, ki je iz ozadja deloval kot dejanski predsednik Združenih držav Amerike. S spretno režijo Adama McKaya intimno, drzno in na humoren način prikazuje dva njegova obraza – Cheneyja kot predanega družinskega očeta in kot političnega mojstra marionet.

Kraljestvo severnega jelenčka → torek, 22. december 2020, ob 10. uri            

Film je posnet med divjimi, neukročenimi živalmi v njihovem naravnem okolju. Zvezdnika zgodbe sta jelenček Ajlo in njegova mama ob pomoči ostalih severnih jelenov. Njuno življenje opazujejo nenevarni losi, hermelini in veverice, naokoli pa prežijo plenilci. Potovanje na Laponsko pomeni vrnitev v čas ledene dobe. Divji severni jeleni niso izginili, le zatekli so se v zadnjo tundro, ki je nekoč pokrivala velik del Evrope. Laponska je ranljiva in se zelo spreminja. Med selitvijo jelenček odkrije krhko območje, ki trpi zaradi človeške dejavnosti.


Prijavnica

Vpisujem se v filmski abonma Srečamo se v kinu 2020. Filmska srečanja potekajo vsak zadnji torek v mesecu s pričetkom ob 10. uri.

Ime*:_________________________________ Priimek*:________________________________

Ulica*:_________________________________________ Kraj*:__________________________

Pošta*:___________________________ E-pošta*: ____________________________________

Tel.*: ____________________________ Podpis*: _____________________________________


Z zgoraj navedenim podpisom sprejemam Splošne pogoje poslovanja in politiko zasebnosti, ki so objavljeni na strani www.kolosej.si.

Zaščita vaše zasebnosti je za nas izrednega pomena! V skladu z novo splošno uredbo s področja o varstvu osebnih podatkov in veljavno zakonodajo je za nadaljnje obveščanje o morebitnih spremembah in novitetah, povezanih izključno s filmskim abonmajem, potrebna predložitev zgoraj navedenih podatkov. *Izpolnitev vseh polj je obvezna. Prosimo, da prijavnico izpolnite čitljivo.


Strošek abonmaja poravnate na blagajni Kina Komuna, kjer oddate izpolnjeno prijavnico. Prejeli boste abonmajsko izkaznico, ki omogoča vstop v dvorano. Sedežni red pri abonmajskih predstavah ni določen. V primeru premajhnega števila prijav si Kino Komuna pridržuje pravico, da se abonma ne izvede.

Informacije:

Janja Plestenjak

Tel.: 040 636 741

E-pošta: trzenje@kolosej.si

Facebook: www.facebook.com/SrecamoSevKinu

www.kolosej.si/vstopnice/abonma/