Kolosej

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje in Kino Komuna k ogledu filmskih predstav v abonmaju

Srečamo se v kinu 2019

Kje: Kino Komuna, Cankarjeva 1, Ljubljana

Kdaj: vsak zadnji torek v mesecu ob 10. uri

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje ima dolgo tradicijo filmske kulture in izobraževanja o filmu. Pomembno je, da film lahko gledamo skupaj, da smo v temi dvorane osredotočeni nanj, da lahko svoje doživljanje in razumevanje filmske zgodbe posredujemo drugim in se ob tem bogatimo. Slika na velikem filmskem platnu in brezhibna reprodukcija zvoka omogočata, da gledalci v popolnosti doživijo film, kar v domačem okolju ni mogoče. Tudi zato smo se odločili za filmski abonma izbranih filmov.

Projekcijam sledijo pogovori Filipa Breskvarja, zdravnika pediatra, poznavalca filmske umetnosti, z mentorji in študenti Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje ter drugimi gledalci.

Cena abonmaja (12 filmskih predstav) je 36,00 € za študente Univerze za tretje življenjsko obdobje in 40,00 € za druge obiskovalce. Cena obiska posamezne filmske predstave je 4,50 €.  DDV je že vključen.

V abonma Srečamo se v kinu vpisujemo vsak dan med 9. in 20. uro v Kinu Komuna, Cankarjeva 1, do zapolnitve prostih mest. Prejeli boste abonmajski kartonček, s katerim vstopate v dvorano. Sedežni red ni določen.

»Izobraženec mora poznati vsaj šest filmskih režiserjev in njihovih stvaritev.«

(Pierre Bourdieu, francoski sociolog)

 

Poj mi pesem torek, 29. januar 2019, ob 10. uri

Dokumentarec, ki ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Vlada Kreslina in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega deluje že več kot štirideset let. Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti in druge ponarodele pesmi Vlada Kreslina. Vlado ima pri svoji publiki kultni status, ki ni posledica samopromocijskih strategij, marveč plod osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rokovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi. 

Najtemnejša ura → torek, 26. februar 2019, ob 10. uri

Pred nami je navdihujoča resnična zgodba, umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se novopečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati. Preostalo vlado, ki je resno razmišljala o pogajanjih za mirovno pogodbo, je postavil pred dejstvo, da se bo Britanija borila za svoje ideale in svobodo naroda. Napovedal je, da se vojna lahko konča samo z zmago ''za katerokoli ceno''. Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politike okrepil samozaupanje Britancev in njihovo voljo do odpora ter s tem ustvaril osnovo za končno zmago nad Hitlerjem. 

Trije plakati pred mestom → torek, 26. marec 2019, ob 10. uri

Minilo je že več mesecev, odkar so Mildred Hayes umorili hčerko, a policiji še vedno ni uspelo najti morilca. Jezna mati se zato odloči za drzno potezo: najela bo tri velike reklamne panoje ob cesti, nanje pa bo z velikimi črkami napisala očitajoča sporočila, namenjena šefu lokalne policije Williamu Willoughbyju. Nenavadni primer nepokorščine prevzame nezreli policist Dixon, ki ima za seboj bogato zgodovino rasističnih in nasilnih izpadov. Boj med Mildred in policijskimi silami v Ebbingu se neizogibno stopnjuje do neslutenih razsežnosti. Film je prejel številne nagrade: oskar za glavno žensko in stransko moško vlogo, najboljši scenarij na beneškem filmskem festivalu ter zlati globus za najboljši film, scenarij, glavno žensko in stransko moško vlogo.

Tatiči → torek, 30. april 2019, ob 10. uri 

Portret japonske družine v primežu revščine, ki je režiserju Hirokazu Kore-edi prinesel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu, govori o Osami, ki s sinom Šoto živi v revščini, skozi vsakdan pa se prebija z majhnimi tatvinami. Po enem od tatinskih podvigov oče in sin naletita na majhno deklico, zapuščeno v mrazu. Po začetnem oklevanju jo vendarle sprejmeta k sebi, še posebej potem, ko jima deklica pove podrobnosti o svojem težkem življenju. Čeprav razširjena družina še naprej ostaja revna, so njeni člani skupaj srečni. A le dokler nepričakovani dogodek ne razkrije skrivnosti, ki bo trdne vezi med njimi postavila pred resen preizkus.

Čuvarke → torek, 28. maj 2019, ob 10. uri

Francosko podeželje v letih 1914 do 1918. Svet razpada pod uničujočo težo prve svetovne vojne, a nekaj stebrov vendarle tiho in mogočno stoji – ženske ohranjajo skupnost, kulturo in ekonomijo v svetu, iz katerega so se moški izgubili ali so v njem izgubili pamet. Ko moški člani družine odidejo v vojno, skrb za kmetijo prevzameta mati in hči. Njuno življenje se odvija v ritmu trdega dela in redkih obiskov moških s fronte. Ob bližajoči se žetvi za pomoč najameta najstniško siroto Francine, ki kmalu postane nepogrešljiv del družine. Štiri nominacije za nagrado cezar.

Prvi človek → torek, 18. junij 2019, ob 10. uri

Biografska drama predstavlja življenje astronavta Neila Armstronga in legendarno vesoljsko misijo, s katero je Armstrong postal svetovno znan, saj je postal prvi človek, ki je 20. julija 1969 stopil na Luno. Film je zasnovan po knjigi Jamesa R. Hansena, Prvi mož: Življenje Neila A. Armstronga, uradni biografiji Neila Armstronga, ki je bila izdana leta 2005 ter opisuje Armstrongovo vpletenost v Nasin program, misijo Apolla 11 in podrobnosti iz zasebnega življenja svetovno znanega astronavta. Filmska zgodba odkriva, kako visoki so bili stroški in žrtvovanje, pri Armstrongu in narodu, v eni najnevarnejših misij v zgodovini človeštva.

Bohemian Rhapsody → torek, 30. julij 2019, ob 10. uri

Bohemian Rhapsody je mogočen poklon glasbeni skupini Queen, njihovi glasbi in izjemnemu pevcu Freddieju Mercuryju, ki je kljuboval stereotipom in prestopal meje ter postal eden najljubših zvezdnikov na planetu. Film spremlja strm vzpon skupine skozi legendarne pesmi in revolucionarni zvok ter njihov grozeči konec, ko je Mercuryjev življenjski slog ušel z vajeti ter njihovo zmagovalno ponovno združitev na večer Live Aida, ko je Mercury, soočen s smrtonosno boleznijo, povedel skupino v enem najveličastnejših nastopov v zgodovini rock glasbe. 25 let je že od smrti pevca skupine Queen, nastopaškega Freddieja Mercuryja, toda njegova glasba živi naprej.

Koko in velika skrivnost → torek, 27. avgust 2019, ob 10. uri  

Animirani film nas bo popeljal na skrivnostno družinsko srečanje, ki bo za glavnega junaka Miguela nepozabno. Kljub temu, da njegova družina že več generacij vztrajno prepoveduje ukvarjanje z glasbo komurkoli v družini, Miguel vseeno nenehno sanja o tem, da bi postal odličen glasbenik. V obupanih poizkusih, da pokaže svoj talent, se Miguel po nizu skrivnostnih dogodkov znajde v fantazijsko pisanem svetu mrtvih, kjer spozna šarmantnega prevaranta Hectorja, s katerim se skupaj odpravita na veličastno potovanje odkrivanja prave zgodbe o zgodovini Miguelove družine in skritem pomenu glasbe. Film je prejel oskarja za najboljši animirani film in za najboljšo izvirno skladbo ter zlati globus za najboljši animirani film.

Bojevnica → torek, 24. september 2019, ob 10. uri 

Halla je petdesetletna ženska neodvisnega duha, ki za kuliso dnevne rutine živi dvojno življenje. Na skrivaj je namreč tudi okoljevarstvena aktivistka, ki jo ljudje poznajo zgolj po vzdevku "Ženska z gore". Halla se bori proti lokalni industriji aluminija. Njena dejanja postajajo vse drznejša, saj ji uspe zaustaviti pogajanja med islandsko vlado in korporacijo, ki gradi novo talilnico. Ko pa začne načrtovati svoj največji podvig, prejme pismo, ki spremeni vse. Njeno prošnjo za posvojitev otroka so končno odobrili in zdaj jo v Ukrajini čaka majhna deklica. A preden bo opustila svojo vlogo rešiteljice islandske narave, bo izvedla še zadnji podvig in s tem industriji aluminija zadala usodni udarec. Glavna nagrada vodomec na 29. festivalu Liffe 2018.

Srečen kot Lazzaro → torek, 29. oktober 2019, ob 10. uri

Alice Rohrwacher nas znova popelje v idilično, brezčasno okolje italijanskega podeželja s pripovedjo o prijateljstvu in neizmerni dobroti. To je zgodba o srečanju med Lazzarom, mladim kmečkim fantom, po srcu tako dobrim, da mu pogosto pripišejo počasno pamet, in Tancredijem, mladim plemičem pod prekletstvom svoje lastne domišljije. Življenje v osamljeni pastirski vasi Inviolata kroji strašna Marchesa Alfonsina de Luna, "kraljica cigaret". Nagrada za najboljši filmski scenarij na filmskem festivalu v Cannesu 2018.

Brez ljubezni → torek, 26. november 2019, ob 10. uri

Ruski cineast Andrej Zvjagincev (Leviatan) svojo nepopustljivo kritiko razčlovečenja in moralnega razkroja ruske družbe tokrat alegorično prenese v polje intimnih vezi in družinske drame. Ženja in Boris prestajata težko ločitev, polno zamer, frustracij, obtožb in očitkov. Oba sta že našla nova življenjska partnerja in komaj čakata, da se znebita drug drugega ter obrneta nov list – četudi to pomeni, da se bosta morala ločiti od svojega dvanajstletnega sina Aljoše. A ko je deček priča še enemu od neskončnih burnih prepirov med staršema, na lepem izgine. Nagrada žirije v Cannesu in nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film.

Zemlja: nepozaben dan → torek, 17. december 2019, ob 10. uri            

Film je podan s humorjem, intimnostjo, čustvenostjo in osupljivim občutkom za filmsko lepoto. Je očarljiva kinematografska in do družine prijazna dogodivščina, ki prinaša spektakularno spoznanje, da vsakdan vsebuje več nevidnih dram in čudes, kot si jih sploh lahko zamislimo. V teku enega samega dne sledimo soncu od najvišjih gora do najbolj oddaljenih otokov, od eksotičnih do urbanih džungel. Osupljivi preboji filmske tehnologije nas prestavijo v neposredno bližino zasedbe nepozabnih likov: zebrinega mladička, ki si obupano želi prečkati naraslo reko; pingvina, ki se junaško poda na vratolomno dnevno pot, da bi nahranil svoj zarod; družine kitov glavačev, ki radi dremajo v navpičnem položaju, in lenivca, ki išče ljubezen.


Prijavnica

Vpisujem se v filmski abonma Srečamo se v kinu 2019. Filmska srečanja potekajo vsak zadnji torek v mesecu s pričetkom ob 10. uri.

Ime*:_________________________________ Priimek*:________________________________

Ulica*:_________________________________________ Kraj*:__________________________

Pošta*:___________________________ E-pošta*: ____________________________________

Tel.*: ____________________________ Podpis*: _____________________________________


Z zgoraj navedenim podpisom sprejemam Splošne pogoje poslovanja in politiko zasebnosti, ki so objavljeni na strani www.kolosej.si.

Zaščita vaše zasebnosti je za nas izrednega pomena! V skladu z novo splošno uredbo s področja o varstvu osebnih podatkov in veljavno zakonodajo je za nadaljnje obveščanje o morebitnih spremembah in novitetah, povezanih izključno s filmskim abonmajem, potrebna predložitev zgoraj navedenih podatkov. *Izpolnitev vseh polj je obvezna. Prosimo, da prijavnico izpolnite čitljivo.


Strošek abonmaja poravnate na blagajni Kina Komuna, kjer oddate izpolnjeno prijavnico. Prejeli boste abonmajsko izkaznico, ki omogoča vstop v dvorano. Sedežni red pri abonmajskih predstavah ni določen. V primeru premajhnega števila prijav si Kino Komuna pridržuje pravico, da se abonma ne izvede.

Informacije:

Mojca Petan

Tel.: 01 810 71 10

E-pošta: abonma@kinodan.si

Facebook: www.facebook.com/SrecamoSevKinu