Kolosej

Umazani ples 2 - tudi z nagradami!

5. 7. 2004
Umazani ples 2 se je začel. V prvem vikendu je imel najboljši rezultat v Ljubljani v zadnjih treh mesecih, razen seveda blockbusterjev, kot so Troja, Dan po jutrišnjem, Kristusov pasijon in Harry Potter in jetnik iz Azkabana.
Leta 1987 je bila zagotovo fraza leta Umazani ples. Film je nemudoma osvojil svetovno občinstvo. S komaj 6 milijoni produkcijskih stroškov je film doslej po vsem svetu zaslužil 150 milijonov dolarjev, kar ga uvršča med najbolj dobičkonosne filme v zgodovini (poleg Noči čarovnic in Čarovnice iz Blaira). Umazani ples, iz katerega je v radijski eter kapnilo nekaj zimzelenih melodij, je bil zgodba o najstnici, ki se v letovišču zaljubi v uporniškega plesnega učitelja.

Tudi v novi verziji filma, ki ni niti nadaljevanje niti prequel, ampak nekakšna ohlapna predelava klasične ljubezenske zgodbe, zapletene v strastne korake umazanega plesa, se zgodi nekaj podobnega. Zgodba se sicer odvija pet let pred izvirnikom, torej leta 1958, ko se ameriška družina preseli v Havano, kamor službeno pošljejo očeta. 17-letna hčerka Katie (Romola Garai) kmalu začne odkrivati temperament mesta, predvsem pa jo očara Javier (Diego Luna), natakar in navdušen plesalec. Prepričana je, da bi z njegovimi senzualnimi gibi in prirojenim darom za ples lahko uspel, zato ga povabi, da bi se skupaj prijavila na plesno tekmovanje. Vadita v odmaknjenem klubu La Rosa Negra, ki poka od senzualnosti in temperamenta, včasih pa svoje korake lovita kar na plaži. Sicer pridno dekle Katie zaradi tekmovanja staršem natrosi kopico laži, hkrati pa se nepovratno zapleta v vročo strast, ki se razvije med njo in Javierjem. Ko nastopi noč tekmovanja, sta Katie in Javier pripravljena na zmago, ne zavedata pa se, da se na ulicah pripravlja izbruh revolucionarnega nasilja ...

Plesne točke v filmu so odraz razvijajoče se zgodbe in obsegajo cel spekter plesnih slogov. Vsaka lokacija v filmu ima svoj poseben plesni izraz: v elitnem klubu The Palace vidimo stroge gibe tekmovalcev, v baru La Rosa Negra je ples senzualen in vroč. V filmu je mogoče videti tudi ples na rock'n'roll 50-ih let, na ulicah Havane pa ljudje sproščeno poplesujejo ob zvokih žive glasbe.

Zgodba drugega dela Umazanega plesa ima zametke v resnični zgodbi JoAnn Jansen, ki je pri filmu sodelovala kot glavna koreografinja. Tudi sama se je leta 1958 zaradi očetovega dela iz Amerike preselila v Havano. JoAnn je v Havani najbolj pritegnil vroč kubanski temperament, k čemur je največ pripomogel mladi Kubanec, v katerega se je zaljubila. Kot baletko jo je začaral kubanski ples, v katerem je začutila prvinsko strast, svobodo telesnega izražanja, kakršnega prej še ni doživela. Izkušnja ji je spremenila življenje - ples je izbrala za svoj poklic.

Nagradna igra

Nagradna igra filma Umazani ples 2 je še posebej zanimiva za tiste, ki bi se radi naučili plesati. Pro Dance Studio vam namreč poklanja dva plesna tečaja po izbiri. Nagradno vprašanje se glasi: v drugem delu glavni vlogi odigrata Romola Garai in Diego Luna - katera igralca sta glavni vlogi odigrala v prvem delu Umazanega plesa? Odgovore pošljite do vključno 1. avgusta! Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.