Kolosej

50 prvih poljubov

20. 5. 2004
Fant se zaljubi v dekle s kronično izgubo kratkoročnega spomina. Tako se ona nikoli ne spomni tega, da je njun prvi zmenek že mimo. Zanj je to prava mora, saj jo mora iz dneva v dan na novo osvojiti ... Vi pa lahko z enim samim zamahom osvojite... nagrado.

Po uspehu filma Memento na spored prihaja čedalje več filmov, v katerih je osrednji zaplet takšna ali drugačna oblika izgube spomina. Ta značilnost presega žanrske omejitve - dobro deluje tako v trilerju kot v akcijskem filmu, še najbolj pa nemara prav v komediji, kot je 50 prvih poljubov.

50 prvih poljubov je že druga romantična komedija, ki sta jo skupaj posnela Adam Sandler in Drew Barrymore. Leta 1998 sta namreč mnoge presenetila s komedijo The Wedding Singer. A na začetku sta se za Drewino vlogo potegovali dve veliki zvezdi: Cameron Diaz in Julia Roberts, ki pa sta iz igre izpadli. Da je bila tokrat odločitev za Drew prava, dokazujejo tudi presenetljivo dobri odzivi kritikov, ki so običajno do Sandlerjevih filmov skrajno neprizanesljivi. V filmu najboljšega Sandlerjevega prijatelja igra še en komik, Rob Schneider, ki je - mimogrede - po rodu pol Filipinec pol Žid.

Adam Sandler igra Henrya, ki je po poklicu veterinar, v prostem času pa lomilec ženskih src, ki živi na pravi lokaciji: na Havajih. Tam lahko vsak dan znova spozna nove in nove turistke, s katerimi mu ni treba vzpostaviti resne zveze, saj gre nenazadnje le za dopustniško romanco ... Poleg tega resna zveza za Henryja sploh ne pride v poštev, saj mora pred tem še uresničiti svoje dolgoletne sanje: odpluti namerava na Aljasko in tam proučevati podvodno življenje mrožev.

A Henryjevi načrti padejo v vodo, saj njegov dvojambornik ne prestane testne vožnje - po nesrečnem preizkusu pa pristane v baru Hukilau, kjer med zajtrkom zagleda njo ...

Lucy (Drew Barrymore) je učiteljica umetnostne zgodovine, ki ima zaradi prometne nesreče hudo nevrološko okvaro - izgubo kratkoročnega spomina, kar pomeni, da vsako noč pozabi vse, kar se je zgodilo prejšnji dan. In vsak dan začne popolnoma znova.

Henryju Lucy takoj postane všeč, zato se naslednje jutro vrne in prekrši svoje pravilo o tem, da se ne sestaja z domačinkami. Povabi jo namreč na zmenek - naslednje jutro se dobita spet na zajtrku.

Napaka.

Lucy se naslednjega dne namreč niti približno ne sanja, kdo je možakar pri njeni mizi, ki ji govori o pogovoru z njo, ki se ga sama sploh ne spomni. In Henryju postane jasno, da je pred njim strahovito težka naloga: to dekle bo moral na novo osvojiti vsak dan posebej ...

Nagradna igra

Tokrat poklanjamo dva t-shirta in fotoaparat za enkratno uporabo (da ne boste - tako kot Lucy - pozabili pomembnih dogodkov iz svoje preteklosti). Nagradno vprašanje se glasi: s katerim filmom je Drew Barrymore zaslovela po vsem svetu? Nagrajence bomo kot običajno izžrebali, in sicer izmed tistih, ki nam boste pravilni odgovor poslali do 13. junija 2004.

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.