Kolosej

Količinski popust

14. 4. 2004
V še eni družinski komediji izvrstni komik Steve Martin dokazuje, da med igralci za take vloge pravzaprav nima konkurence. Tokrat se znajde v vlogi očeta dvanajstih otrok, za katere mora poskrbeti v materini odsotnosti, hkrati pa na ne več tako mlada leta začeti kariero športnega trenerja. In kaj naj naredimo s tremi čepicami in t-shirtom?

Količinski popust je komedija, ki so jo po resničnih dogodkih, popisanih v knjigi, prvič posneli že leta 1950. Tudi tokratna osvežena različica zna v prah sesuti vaše sanje o res veliki družini, hiši na podeželju z velikim vrtom in psom ter vsem, kar še sodi zraven.

Sicer naslonjena na zgodbo o družini Gilbreth tokratna pripoved večinoma ohranja le trivialne povezave z izvirnikom, kjer je bilo v družini šest deklet in šest fantov. 12 otrok. Tom (Steve Martin) in Kate (Bonnie Hunt) sta že v študentskih letih sanjala o veliki družini in uspešnih karierah. A naraščaj terja svoj čas in po nekaj otrocih Kate pusti službo športne novinarke, Tom odmisli kariero trenerja šolskega moštva in svoj dom iz mesta preselita na deželo. Nekega lepega dne, po dvanajstih že odraščajočih kepicah, dobi Tom ponudbo, da bi vodil ekipo Stallionov v Chicagu. Na vrat na nos in kljub nasprotovanju otrok se družina preseli v mesto.

A Tomov preblisk karierne sreče ni edini, ki doleti družino. Tudi Kate se odpre nova možnost: za njen rokopis o izkušnjah pri vzgoji dvanajstih otrok se zanima pomemben založnik. Vse gre kot po maslu - a sledi seveda zaplet: Kate mora zaradi rokopisa za nekaj dni v New York in Tom z enajstimi mulci (najstarejša hči je že na svojem) ostane sam, poleg tega pa imajo z njim na univerzi tudi že resne delovne načrte. Bo Tomu uspelo obdržati pod nadzorom frko v bajti?

Pri tem početju mu njegovi otroci niso čisto nič v pomoč. Zaradi selitve so silno nejevoljni, poleg tega pa imajo tudi svoje muhe - predvsem seveda nemogoča dvojčka Kyle in Nigel ter 22-letna Anna, ki starše obremenjuje s svojimi dilemami ob prvih korakih samostojnega življenja.

Poleg Steva Martina, ki se v vlogah v družinskih komedijah odlično znajde, se film Količinski popust lahko pohvali z zanimivo zasedbo mladih igralskih talentov. Najstarejšo hčer tako igra Piper Perabo (spoznali smo jo v komediji Dobre mrhe), srednjo pa Hillary Duff (Lizzie bo popstar). Nekaj časa je veljalo, da bo fanta ene od hčera igral Ashton Kutcher, potem pa se je - na žalost vseh njegovih oboževalk - informacija izkazala za napačno.

Knjigo Količinski popust sta po resničnih dogodkih napisala dva od otrok družine Gilbreth, v kateri je bilo prav tako 12 otrok. Ernestine in Frank Gilbreth mlajši sta knjigo posvetila "očetu, ki je imel samo 12 otrok, in mami, ki je imela 12 samih otrok". Knjigi je sledilo tudi nadaljevanje Belles on Their Toes (na film posneto leta 1952), v katerem oče umre, mama pa se mora sama spopasti z družinskimi izzivi. Ali bo tudi najnovejša verzija dobila nadaljevanje, še ni znano, treba pa je vedeti, da je ena predelava, v kateri je nastopal Steve Martin, nadaljevanje le dobila - namreč Nevestin oče!

Nagradna igra

Kaj naj torej naredimo s tremi čepicami in t-shirtom Cheaper by the Dozen iz uvodnega odstavka? Seveda jih bomo prek žreba podelili v nagradni igri. V njej lahko sodelujete, če nam do vključno 9. maja pošljete odgovor na vprašanje, kaj je bila Bonnie Hunt, ki v tem filmu igra mamo, po poklicu, preden jo je zaneslo v igralske vode?

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.