Kolosej

Ljubezen je luštna stvar (nagrade pa tudi)

9. 3. 2004
Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Frances McDormand in Keanu Reeves se tokrat predstavljajo v filmu režiserke in scenaristke Nancy Meyers, v katerem se mama zaljubi v hčerkinega ostarelega tipa, vanjo pa mladi zdravnik, pa tudi njena sestra pri zmešnjavi ni v veliko pomoč ... Premiera filma bo v sredo, 10. marca ob 19.10 v Koloseju v Ljubljani!

Erica Barry (Diane Keaton) je uspešna pisateljica, ločenka, ki ne išče več partnerja za srečno razmerje. Nekega dne jo v njeni počitniški hiši obišče hči Marin (Amanda Peet), ki ji predstavi svojega novega fanta, Harryja Sanborna (Jack Nicholson). Harry, ki hodi samo z ženskami Marinine starosti, je Erici zoprn, česar niti ne skriva. Harry in Marin bi se kaj hitro pobrala iz hiše, če ne bi nekega večera Harryja srčni infarkt. Marin se vrne v mesto, Harryju pa njegov zdravnik Julian (Keanu Reeves) odsvetuje potovanje. Ne preostane mu drugega, kot da ostane z Erico in njeno sestro (Frances McDormand) ter skuša okrevati. Erica je besna, a iz te zmešnjave bo največ potegnila prav ona. Ne samo, da se Harry izkaže za nekoliko hecnega, a prijetnega sostanovalca, osvajati jo začne tudi mladi, postavni Julian. Kaj lepšega se lahko zgodi ženski v srednjih letih, ki ima vse - razen tistega, kar je najbolj luštno: ljubezni?

Ljubezen je luštna stvar je lušten film, ki pokaže tudi stvari, ki nam jih hollywoodski filmi ponavadi prikrivajo - starostne gube na primer ali pa golo zadnjico Jacka Nicholsona, ki je prav o njej povedal, da se mu zdi prava - tudi za film! Na snemanju filma Ljubezen je luštna stvar se je bojda odlično zabaval: lik Harryja mu je silno podoben - tragikomični ostareli ženskar, ki pa mu še zdaleč ne pade na pamet, da bi v dobi viagre svojo vlogo obesil na klin! Jack se je odlično ujel tudi z Diane Keaton, s katero sta leta 1981 že igrala skupaj v filmu Warrena Beattyja Reds. Diane je tokrat izvrstna - za vlogo Erice je dobila zlati globus in nominacijo za oskarja za glavno žensko vlogo. Diane je sicer že stara prijateljica in sodelavka režiserke in scenaristke Nancy Meyers, saj je to že četrtič, ko se pojavlja v filmu, ki ga je Nancy napisala ali producirala - no, tokrat je tudi režirala. Prej so to bili oba dela Nevestinega očeta in Baby Boom. Poleg obeh glavnih igralcev in mladih Keanuja Reevesa ter Amande Peet pa je vsekakor vredno opaziti tudi Frances McDOrmand, ki vlogo Ericine sestre odigra tako prepričljivo, da se na trenutke zdi, kot da bo stopila s platna.

Ljubezen je luštna stvar je tretji film, pri katerem se je Nancy Meyers poskusila kot režiserka. Sicer se v glavnem pojavlja kot scenaristka in producentka, od leta 1980 pa sta bila zelo dejaven ustvarjalen tandem s takratnim soprogom Charlesom Shyerjem. Njen režijski prvenec je bila družinska komedija Past za starše, svoj talent pa je dokazala leta 2000 s planetarno uspešnico Kaj ženske ljubijo. S svojim položajem v Hollywoodu si je lahko privoščila to, da je scenarij za Ljubezen je luštna stvar že pisala z mislijo na Jacka in Diane v glavnih vlogah.

Nagradna igra

Knjigi Gospodar Harry, Filmski almanah in verižico Baci bomo prek žreba razdelili med tiste, ki boste sodelovali v naši nagradni igri, ki traja do vključno 4. aprila! Sodelujete lahko tako, da nam pošljete odgovor na vprašanje, v kateri svetovni prestolnici se Erica (Diane Keaton), Julian (Keanu Reeves) in Harry (Jack Nicholson) srečajo "po naključju" na romantični večerji na koncu filma? Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.