Kolosej

Peter Pan, sinhronizacija, nagrade

16. 3. 2004
Po Asterixu, Mišku Stuartu Littlu 2, Čudežnem potovanju in Očkovem vrtcu prihaja v naše kinodvorane nov sinhroniziran (v slovenščino, seveda) film, tokrat v živo odigrana zgodba o Petru Panu, ki povsem sledi originalni zgodbi o dečku, ki ni nikoli želel odrasti.

Režiser P.J. Hogan, ki je najbolj znan po romantičnih komedijah Moj bivši se poroči ter Muriel se poroči, je bil tudi glavni pisec scenarija in na zadovoljstvo vseh nostalgikov se je držal izvirne zgodbe. Jason Isaacs, ki v filmu odlično upodobi kapitana Kljuko, je vlogo negativca več kot prepričljivo dokazal že v filmih o Harryju Potterju (kjer igra Luciusa Malfoya), v Patriotu pa se je neusmiljeno spopadel z Melom Gibsonom. Jeremy Sumpter (Peter Pan) je med snemanjem zrasel za neverjetnih 20 centimetrov, zato so morali kar štirikrat predelati balkonska vrata otroške sobe.

Tokratni Peter Pan bo tako otroke kot tudi odrasle vrnil v svet pravljic in pustolovščin ter nas vse skupaj popeljal v izgubljeno deželo Nije.

Wendy Darling (Rachel Hurd-Wood) je nadobudno dekletce, ki svojima bratoma vsak večer pripoveduje zgodbe o piratih in velikih avanturah, velikokrat pa vse te dogodivščine tudi odigrajo, čemur seveda sledi veliko razbitih in uničenih predmetov. Njihovi starši nad obnašanjem hčerke niso niti najmanj navdušeni, saj bi veliko raje videli, da bi se Wendy vedla bolj zrelo in odraslo, kot se za mlado damo tudi spodobi. Neke noči pa se v otroški spalnici nepričakovano pojavi nenavaden deček (Jeremy Sumpter), Peter Pan po imenu, ki trdi, da živi v deželi Nije, kraju kjer ni odraslih z njihovimi pravili in kjer otroci nikoli ne odrastejo. Peter prepriča Wendy in njena brata, da odidejo z njim in po čarobnem potovanju se znajdejo v kraljestvu Najdenčkov.

A vse vendarle ni tako rožnato, kajti v zalivu nedaleč stran je zasidrana ladja zlobnega kapitana Kljuke (Jason Isaacs), ki ima s Petrom še nekaj neporavnanih računov. S svojimi zlobnimi pirati načrtuje maščevanje in kmalu se Wendy ter Najdenčki znajdejo sredi divje bitke, v kateri Kljuka ne izbira sredstev za zmago nad Petrom. Wendy pa tudi vse bolj pogreša svoje starše in se vedno bolj zaveda, da mora biti vsake igre enkrat konec.

Najnovejša uprizoritev legendarne zgodbe o Petru Panu je zagotovo ena najbolj čarobnih in pravljičnih, seveda če odštejemo film Kljuka iz leta 1991, ki ni uporabil originalne zgodbe. Za večino mladih igralcev je bila to prva filmska vloga, toda iskalci talentov so se tokrat zares potrudili in poiskali dečke (ter deklico), ki so znali zares doživeto in povsem neobremenjeno odigrati svoje vloge.

Nagradna igra

T-shirt, dve čepici in dve slikanici bomo v tokratni nagradni igri prek žreba razdelili med tiste, ki boste do vključno 18. aprila poslali odgovor na vprašanje, kdo je avtor literarne predloge, zgodbe o Petru Panu? Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.