Kolosej

Gori!

4. 2. 2004
Bosanski kandidat za oskarja (ki pa žal ni bil nominiran) osvaja slovenske gledalce in nagrajuje.

Film Gori vatra je Združenje filmskih delavcev BIH med tremi kandidati izbralo za letošnjega kandidata Bosne in Hercegovine za oskarja v kategoriji tujejezičnih filmov. Film je bil tudi absolutni zmagovalec letošnjega Sarajevskega filmskega festivala, kjer je prejel pet nagrad, med njimi nagrado za najboljši film. Režiser Pjer Žalica, ki posnel kar nekaj filmov o vojni, pravi, da si je končno že želel posneti film o miru. In njegova izkušnja? "Ko je prišel mir, sem naredil film in spoznal, da je lahko mir hujši od vojne ..."

"Če ne moremo mi v Ameriko in tam živeti ameriških sanj, bo pa Amerika prišla k nam in z njo mir in blaginja!"" Tako nekako dve leti po koncu vojne premišljujejo prebivalci majhnega bosanskega mesteca Tešanja, medtem ko čakajo, da se ameriški predsednik Clinton skupaj z vsem svojim spremstvom ustavi tudi v njihovem mestu in postane častni meščan ter boter mestne občine. Jasen znak, da prihajajo boljši časi, časi napredka in sreče. Do takrat pa je potrebno v mestu še marsikaj postoriti. Predvsem je treba očem tujih obiskovalcev skriti vse, kar bi utegnilo motiti njihovo idealistično predstavo o urejenosti in demokratičnosti povojne Bosne in Hercegovine. Ulice je potrebno očistiti kriminala, korupcije, prostitucije, etične nestrpnosti, pa čeprav samo za nekaj dni. Pod nadzorom in ob pomoči opazovalcev iz mednarodne skupnosti se začne divja borba za ustvarjanje demokracije v sedmih dneh.

Gori vatra je duhovita zgodba o povojni Bosni in njenih problemih, prežeta z tragikomedijo in neverjetnim optimizmom ter neustavljivo željo po boljšem življenju majhnega človeka.

Nagradna igra

Dve nagradi, brošuri s priloženim cd-jem s filmsko glasbo, bomo tokrat podelili izžrebancema, ki bosta pravilno odgovorila na vprašanje, kateri znani bosanski glasbenik je avtor glasbe za film Gori. Odgovore pošljite do vključno 22. februarja! Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.