Kolosej

Medvedja brata

23. 2. 2004
V Disneyevem novem filmu Medvedja brata, ki si ga boste na rednem sporedu lahko ogledali od 11. marca dalje, je prikazana narava, kot jo vidijo živali. Malha pa je polna prelepih in bogatih medvedjih nagrad!
Medvedja brata je prava paša za oči in dušo, kjer bodo najmlajši uživali v smešnih pripetljajih glavnih junakov, vse nekoliko starejše pa bo zgodba skušala naučiti, da moramo živali in naravo bolj spoštovati in da smo v očeh živali v bistvu divjaki prav ljudje sami.

Pred davnimi časi, ko se je Zemlja še osvobajala primeža ledenih dob, so nekje na severu Amerike, še pred prihodom belega človeka, živeli trije bratje. Ko je nekega dne medved ubil najstarejšega brata Sitka (D.B. Sweeny), se ga zaletavi najmlajši brat Kenai (Joaquin Phoenix) odloči maščevati. Toda ko najde in ubije grizlija, ga duhovi narave in neba spremenijo v medveda. Po nasvetu vrača se mora Kanai sedaj odpraviti na goro, kjer se svetloba dotika zemlje, da bi spet dobil svojo nekdanjo podobo. Pri njegovem iskanju se mu pridruži medvedji mladič Koda (Jeremy Suarez), ter dva malce zmešana losa (Rick Moranis in Dave Thompson). Kenai in Koda se podata na popotovanje po neokrnjenih gozdovih, ledeniških votlinah in ognjeniških pokrajinah, ne vesta pa, da ju druži tragičen dogodek iz preteklosti, ki bi znal ogroziti njuno prijateljstvo. Medtem srednji brat Denahi (Jason Razie) misli, da je medved ubil oba njegova brata in se tako odpravi na lov, seveda pa ne ve, da v resnici preganja svojega lastnega brata v medvedji podobi. Kenai se bo tako naučil pomembnih lekcij o krogu življenja, ter spoznal naravo, kot je nikoli ne bi mogel videti s človeškimi očmi.

Film je mešanica klasične (2D) animacije glavnih likov z računalniško (3D) animacijo ozadja in tako je nastala čudovita podoba sveta in narave, preden je vanjo prodrl človek. Še posebej osuplivi so posebni učinki, ki vključujejo pretakanje vode, oblake na nebu, premikajoči se sneg, vulkansko brbotajoče mlakuže in seveda čudovite odtenke severnega sija oziroma Aurore Borealis.

Lahko se pripravimo na še eno lepo in poučno zgodbo z obilico smeha in zabave za vso družino, ki bo marsikoga spomnila na popotovanje gobezdavega lenivca in čemernega mamuta v Ledeni dobi.

Režiserski duo Aaron Blaise in Robert Walker je sodeloval že pri nastajanju animirane pustolovščine Mulan, Blaise pa je pomagal tudi pri ustvarjanju risank Pocahontas, Levji kralj, Aladin ter Lepotica in zver. Za glasbo je tokrat poskrbel Phil Collins, ki je z Disneyem sodeloval že pri uglasbitvi Tarzana in je tudi tokrat poskrbel za čarobno pretakanje glasbe v animacijo in obratno. V filmu so tudi zelo zanimivo prikazana božanstva ameriških staroselcev, ter njihovo verovanje v povezanost narave z duhovnim svetom, kar daje filmu še dodaten čar, eksotičnost in zanimivost.

Nagradna igra

Kot običajno pri Disneyevih filmih se tudi tokrat lahko potegujete za prelepe nagrade, ki smo jih ujeli na zgornjo fotografijo. Na voljo so medvedki, jopica iz flisa, čepici, copati, ure, podstavki za kozarce, torbici, t-shirti, koledarji in še in še! Nagrajence bomo izžrebali, če želite sodelovati, pa do 4. aprila pošljite odgovor na vprašanje, katera svetovno znana pevca sta sodelovala pri snemanju soundtracka tega filma! Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.