Kolosej

Nasmeh Mone Lise

20. 1. 2004
Na naša platna prihaja ženska verzija Društva mrtvih pesnikov - le da tokrat Robinovo mesto zavzame Julia, namesto poezija Walta Whitmana pa imamo nekaj sodobne slikarske umetnosti.

Primerjave filma Nasmeh Mone Lise z Društvom mrtvih pesnikov se ponujajo kar same od sebe. Elitna šola, nadahnjen učitelj(ica), ki poskuša navdušiti skupino nezainteresiranih učencev, da postanejo to, kar so lahko in to, kar želijo biti. Razlika je le v tem, da je to izključno ženski film. Moških je komaj za vzorec, večinoma predvsem za potrebe romantičnih prizorov. Distribucijska hiša Sony si od filma očitno obeta tudi kakšnega oskarja, saj so ga na spored ameriških kinematografov pogumno uvrstili v drugi polovici decembra 2003, kot konkurenco zadnjemu delu Gospodarja prstanov: Kraljeva vrnitev.

Druga svetovna vojna je dokončno dokazala, da so ženske enakovredne moškim. Medtem ko so moški množično umirali v strelskih jarkih, so morale njihova delovna mesta doma prevzeti ženske. Moške delovne sile je primanjkovalo in za vzdrževanje preskrbe je bilo potrebno zaposliti vedno več žensk. Tako je ironično šele eno najbolj mračnih obdobij človeške zgodovine dokazalo enakopravnost žensk, ki so do takrat večinoma le skrbele za dom in vzgajale otroke. A stara navada je železna srajca in po koncu vojne se marsikdo ni mogel sprijazniti z novo socialno razdelitvijo vlog med spoloma. In tako bitka žensk za enakopravnost traja še danes, ne le v zaostalih deželah tretjega sveta, temveč, na nekaterih področjih tudi v razvitem svetu.

Film Nasmeh Mone Lise se dogaja v letu 1953, ko profesorica umetnostne zgodovine Katherine Watson (Julia Roberts) prevzame mesto učiteljice v elitni dekliški šoli. Tam naleti na zelo trda pravila, postavljena s strani nazadnjaško mislečih kolegov. A na njeno presenečenje na podoben odziv naleti tudi pri samih učenkah, ki so sicer izjemno inteligentne, a njihov um omejuje miselnost, da jim po poroki z bogatim možem ne bo potrebno v življenju ničesar več početi.

Katherine mora tako na nek način prepričati svoje učenke, naj razvijejo ves svoj potencial in se ne zadovoljijo zgolj s tistim, kar jim nameravajo nuditi moški. Pokazati jim mora vse lepote njihovega uma in jim tako razkriti, v čem je prava umetnost življenja.

Režiser Mike Newell, ki ga večina pozna po njegovi veliki uspešnici Štiri poroke in pogreb, je poskrbel, da film ne bi izzvenel preveč morbido in dodal kar nekaj odlične komike, ki bo sicer resno temo naredila gledalcu precej razumljivejšo. Poleg še vedno prve dame Hollywooda Julie Roberts je tu še cela vrsta mladih nadarjenih igralk, Kirsten Dunst (Spider-Man), Julia Stiles (10 razlogov zakaj te sovražim), Maggie Gyllenhaal (Izpovedi nevarnega uma) in še mnoge druge. Nasmeh Mona Lise je film s srcem in dušo ter z izrednim sporočilom.

Nagradna igra

Tri t-shirte bomo razdelili med izžrebance, ki nam bodo do vključno 15. februarja poslali pravilen odgovor na nagradno vprašanje (odgovor se skriva tudi v informacijah na naših straneh): kaj je eden od razlogov, da je slovita Mona Lisa našla prostor v naslovu tega filma? Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.