Kolosej

Hollywoodske nagrade

11. 9. 2003
Prihajata kifeljca, ki nista kar tako. V resnici bi raje bila kaj drugega. Namesto svojih želja dobita primer pokola v rap klubu. Za naše bralce imata tudi nagrade.
Ste kdaj imeli občutek, da vsi okrog vas hodijo v službo, pri tem pa sanjajo o povsem drugačni karieri? Občutek se vam bo povrnil ob gledanju akcijske komedije Hollywoodski kifeljci. Tudi Joe Gavilan (Harrison Ford) in K.C. Calden (Josh Hartnett) detektiva - partnerja dajeta vtis, da je njuno delo v policijskih vrstah bolj nekaj, kar ju zaposluje par ur na dan kot pa prava kariera. K.C. vidi svoje poslanstvo v igranju in namerava zapustiti policijske vrste takoj, ko bi ga opazil kakšen producent ali režiser. Joe pa se na drugi strani ukvarja s prodajo nepremičnin in potrebuje le enkratno provizijo, ki bi ga preskrbela do konca življenja. Kljub temu pa se partnerja v trenutku prelevita v prava profesionalca, ko je potrebno razrešiti zapletene umore, ki jih v razvpitem Los Angelesu ne manjka. Zato pa je njuno dvojno življenje vedno bolj trn v peti policijskemu oddelku za notranjo kontrolo, še posebej agentu Benniju Mackoju (Bruce Greenwood). Benniju se zdi sumljivo Joejevo razkošno življenje, ki pa je takšno samo na videz, saj je detektivski veteran pred skorajšnjim bankrotom. Tudi Joejevo razmerje z Ruby (Lena Olin), vedeževalko na radiu, ne more doprinesti k izboljšanju odnosom z Bennijem, saj je bila Ruby nekoč njegovo dekle. Kljub sumom oddelka za notranjo kontrolo o poštenosti obeh detektivov policijski šef Leon (Keith David) dodeli najnovejši primer, poboj repovskih glasbenikov v nočnem klubu, prav Joeju in K.C.-ju in tako še dodatno zaplete njuno že tako ne preveč preprosto življenje.

Lik detektiva Gavilana, ki ga igra Harrison Ford, temelji na zgodbi resničnega detektiva za umore pri losangeleski policiji, Roberta Souza. Tako kot Gavial se je tudi on zadnjih deset let, ko je delal pri policiji, ukvarjal še s prodajo nepremičnin. Prizor, v katerem vklenjeni goljuf ukrade pištolo izza pasu nepazljivega policista in začne vsevprek streljati po parkirišču, se je v času Souzove kariere tudi v resnici zgodil. Resničen je tudi hiphop klub, kjer so posneli prizor umora glasbenikov, le da se v njem takšen dogodek v resnici ni pripetil. Je pa zato klub odigral vlogo nočnega bara že v filmu Vroče noči (Boogie Nights).

Harrison Ford, ki je v zadnjem času reden gost tračarskih novic zaradi svoje zveze z Calisto Flockhart, je maja letošnjega leta dobil zvezdo na Hollywood Walk of Fame. Za svoj zadnji film K-19: Črna vdova je prejel 25 milijonov dolarjev honorarja in odstotke od zaslužka. Zato ni čudno, da sodi med najbolje plačane hollywoodske igralce. Na vprašanje, zakaj se je lotil prav igralstva, odgovarja: "Ker sem pri vsem drugem pogorel." Glede na honorarje, ki jih prejema, ni v tem nič slabega. Igralstvo, kot kaže, odlično obvlada.

Kar tudi ni nič čudnega - v poslu je že dolga leta. Ko je začenjal, je bil star približno toliko, kot zdaj njegov aktualni soigralec Josh Hartnett. In tukaj se skriva nagradno vprašanje. Tokrat vas prosimo, da navedete vsaj enega od naslovov filmov, ki jih je Harrison Ford posnel, ko je imel toliko let, kot jih ima zdaj Josh (da ne bo hude krvi, bomo upoštevali napako v rangu enega leta). Nagradna igra se izteče 28. septembra, med tri srečneže pa bomo radelili komplet kape in t-shirta. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.