Kolosej

Matchstick Men: iščemo prevod naslova

31. 7. 2003
Prevajanje na splošno ni mačji kašelj. Je tudi stvar navdiha in včasih prave besede enostavno nočejo na dan. Rezultati so včasih neposrečeni prevodi - a k sreči ne pogosto. Tokrat vabimo vas, da se pomerite v prevajanju filmskega naslova.
V hišni distribuciji Ljubljanski kinematografi se pripravljamo na prihod novega filma kultnega režiserja Ridleya Scotta (Rdeči zmaj, Sestreljeni črni jastreb, Hannibal, Gladiator, G.I. Jane...) Matchstick Men. Naslov je precej trd oreh. Zbrali smo že dolg seznam naslovov in nekateri so res posrečeni, a vseeno smo se odločili za nagradni natečaj, v katerem iščemo še kakšno idejo. Do vključno srede, 6. avgusta, nam posredujte svoje ideje za prevod naslova tega filma. Nagradili vas bomo s kakšno filmsko nagrado in dvema vstopnicama za premiero filma (film na redni spored prihaja 2. oktobra 2003). Da vam bo laže, si lahko ogledate nekaj strani, ki ponujajo dodatne informacije o filmu:
- Matchstick Men na Yahoo-ju,
- Matchstick Men na IMDb-ju,
- Matchstick Men na Coming Soon!,
- Matchstick Men na Rotten Tomatoes. V pomoč vam utegne biti tudi uradni napovednik in ostale vsebine na uradni strani. Pomemben pogoj pa so postavili ustvarjalci filma: v naslovu glavna junaka ne smeta biti označena kot prevaranta, sleparja, barabina ali kako podobno slabšalno poimenovana. V filmu, ki je posnet po istoimenskem delu Erica Garcie, glavni vlogi igrata Nicolas Cage in Sam Rockwell. Roy (Cage) in Frank (Rockwell) prodajata nekakšne vodne filtre tako, da strankam obljubljata luksuzne nagrade, ki jih te nikoli ne vidijo. Stotak tu, tisočak tam - skupaj nanese nekaj ekstra zaslužka. V zasebnem življenju nista tako bleščeča. Še posebej Roy je prava razvalina: je obsesivno-kompulziven jedec, verižni kadilec, strahovit agorafob brez ljubezenskega življenja, poln tikov, ki ga onemogočajo - tudi v poklicnem življenju. Takrat mora poiskati pomoč pri psihiatru (Bruce Altman), da bi lahko držal niti svojega življenja vsaj približno skupaj. Njegov osebni kaos zaplete še dejstvo, da mu na vratih pozvoni 14-letna hčerka Angela (Alison Lohman), za katero je sumil, da jo ima, ni pa tega vedel zagotovo. Njen prihod v njegovem nevrotičnem življenjskem slogu sprva povzroči nekaj nestabilnosti, kmalu pa Roy ugotovi, da biti oče niti ni tako zelo slabo. Mala kmalu začne kazati izjemno zanimanje za očetov "poklic" in Roy jo začne poučevati o nekaterih trikih in ukanah, ki se jih poslužuje. Nabrita najstnica pa se izkaže kot izjemno nadarjena sleparka - jabolko pač ne pade daleč od drevesa. Skupaj se trojica loti duhovitih in domiselnih podvigov, resno pa se zaplete, ko Angela zahteva status partnerja... To je dokončen udarec obsesivno načrtovanemu Royevemu življenju in delu... Pomembno: pri nagradnem natečaju ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.