Kolosej

Terminator 3 in 6 nagrad

22. 7. 2003
Terminator trka na vrata! Če imate slabe namene z Johnom Connorjem, se vam ne piše dobra. He's BAK!
Eden od težje pričakovanih filmov leta ali bolje rečeno, eno od bolj pričakovanih nadaljevanj zadnjih let prihaja na naša platna. Obljubil je "Ajl bi bak" in obljubo držal. Terminator se vrača v Vstaji strojev - še vedno v podobi Arnolda Schwarzeneggerja. Avstrijski hrast (in hrust, konec koncev) je v odlični formi, kljub zdravstvenim težavam, ki jih je imel. Očitno se je dobro pripravil na film in morda tudi na kandidaturo za guvernerja Kalifornije, o kateri se odloča te dni.

Pa vseeno: naj bo bodybuilderski Austrian Oak ali pa politični Conan the Republican, karizmatični Arnold Schwarzenegger bo v naših očeh še vedno najbolje znan kot filmski Terminator. Vloga futurističnega robota ga je namreč pred skoraj dvajsetimi leti katapultirala med največje svetovne filmske zvezdnike, leta 1991 je z enim najboljših filmskih nadaljevanj vseh časov postavil nove mejnike v akciji in posebnih učinkih, pet let kasneje pa je brezkompromisni bojevnik, pod čigar kožo se skriva hladni enotonski jekleni endoskeleton, v najdražjem kratkem filmu doslej dobil tudi tridimenzionalno podobo, ki pa je na ogled žal le obiskovalcem Universalovega parka v Orlandu na Floridi.

Za filmske presežke bo veliki Arnie, ki si je za najnovejšo reprizo prigaral nekdanjo mišično maso, poskrbel tudi tokrat. Pred nami je drugo, oziroma tretje nadaljevanje Terminatorja, ki je glede na ekstremno produkcijsko zahtevnost in največji odobreni proračun doslej (kar 170 milijonov zelencev) obenem tudi najdražji neodvisni film vseh časov. Za produkcijo akcijskega super-spektakla sta v prvi vrsti poskrbela Andrew G. Vajna in Mario Kassar, ki sta producirala že prejšnji del, za računalniške učinke so ponovno poskrbeli mojstri podjetja Industrial Light & Magic, robotske kreature pa je znova oblikoval Stan Winston.

In vsebina? Ta pod režisersko taktirko genialnega Jonathana Mostowa ostaja velika skrivnost, kljub temu pa vam lahko namignemo nekaj malenkosti. Deset let po tem, ko je Skynet nad Johna Connorja (Nick Stahl) poslal neuničljivega robota iz tekoče kovine T-1000, se situacija za bodočega voditelja upora proti strojem še ni spremenila. Mati Sarah je mrtva, stroji pa tokrat pošljejo še nevarnejšega zasledovalca. To je Terminatrix oziroma T-X (Kristanna Loken), ki ima nad vsemi stroji posebno moč. Vstaja strojev je neizogibna, človeštvo postane ogroženo in kot kaže, je naš edini up za preživetje prav Connorjev zvesti android T-800.

V Guinnesovi knjigi rekordov je zapisan kot najpopolneje razvit moški, postal je filmska legenda brez primere ter tudi najboljši primer, da je samo lastna volja dovolj za uresničitev ameriških sanj. Priženil se je v kraljevsko ameriško družino Kennedyjevih in postal zgleda vreden oče štirih otrok, študij ekonomije je zakoličil z diplomo in postal uspešen poslovnež ter tudi eden najbogatejših Američanov. Pomanjkanja znanja, razgledanosti in inteligence mu ne gre očitati, mož neizmernih ambicij pa še ni rekel zadnje besede, saj je dr. Arnold Alois Schwarzenegger danes namreč tudi veliki up republikancev. Terminatorja za predsednika? Zakaj pa ne.

Premiera filma, za katero bo nekaj vstopnic tudi v prosti prodaji, bo na čisto poseben dan - v sredo, 30. julija 2003, ob 21.40 v ljubljanskem Koloseju. Terminator pa s sabo prinaša tudi šest terminatorskih nagrad, ki jih bomo razdelili med Schwarzi-vsevede. Pojasniti nam morate, zakaj smo napisali, da bo premiera na čisto poseben dan. Vaše odgovore čakamo do vključno 24. avgusta. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.