Kolosej

Nikjer v Afriki

7. 5. 2003
Eden od zadnjih letošnjih oskarjevcev prihaja na redni spored: dobrodošli Nikjer v Afriki.

Pred nami je dobitnik nemške filmske nagrade za najboljši film, režijo, fotografijo, glasbo in stranskega igralca, presenečenje 13. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, dobitnik oskarja za najboljši tujejezični film in še bi lahko naštevali. Predstavljamo vam dramo Nikjer v Afriki, nostalgičen čustveni vihar, čigar sunki vas bodo zanašali še lep čas po ogledu.

V ospredju zgodbe je židovska družina Redlich, ki nad pobudo skrbnega očeta, odvetnika Walterja (Merab Ninidze), zavoljo bližajoče se druge svetovne vojne emigrira v Kenijo. Walter v Nairobiju dobi delo vodje posesti, na novo okolje in afriško kulturo pa se zlahka privadi tudi njegova petletna hčerka Regina (Karoline Eckertz), ki postane dobra prijateljica s temnopoltim kuharjem Owuorjem (Sidede Onyulo) in se kmalu nauči osnov tamkajšnjega jezika. Prehoda v magijo črnega kontinenta pa ne more sprejeti uglajena Walterjeva žena Jettel (Juliane Köhler), ki s tem ogrozi zakon in srečo družine.


Osupljiva in vsestranska Caroline Link našim zvestim obiskovalcem ni neznanka. Najbolj cenjena nemška režiserka je namreč naša platna že osvojila v začetku leta 1999 z za oskarja nominiranim filmom Onstran tišine, v katerem smo spremljali odraščanje nadarjene deklice v krogu gluhonemih staršev. Tudi tokrat nas bo z mikavno priredbo avtobiografske knjižne uspešnice Stefanie Zweig ponesla v svet pretresljivih čustev trpeče družine in absurdne situacije, v kateri se znajde.