Kolosej

Rešite malega Nema!

3. 12. 2003
Reševanje malega Nema, težko pričakovana podvodna risanka, prihaja na spored s predpremiernimi predstavami, vas nagrajuje - o tem, da boste nad njo navdušeni, ne glede na to, koliko ste mladi, pa ne bomo izgubljali besed.
Si predstavljate, da sedite v temni kino dvorani skupaj z ostalimi gledalci, pa vas vseeno vedno bolj prevzema občutek, da vas v resnici obkroža čudovito zelenomodra morska voda, v kateri plavajo ribice, ki so se obarvale z vsemi odtenki, ki jih ponuja barvna paleta? Prav tak občutek je uspelo pričarati Pixarovim ustvarjalcem z novo animirano mojstrovino Reševanje malega Nema. Film se večji del zgodbe dogaja v morju, v svetu tropskih ribic, ki zaradi svojih pisanih lusk in različnih oblik prav gotovo predstavljajo enega najbolj barvitih delov živalskega kraljestva. Človeka pritegnejo že samo živo pričarano okolje, očarljive oblike in prepričljivo gibanje, vendar pa se Pixar ni ustavil le pri izvedbi. Če vas, čeprav komaj verjetno, animacija pusti neprizadete, je tu še zgodba. Zmes akcije, humorja, tudi satiričnega, odnosa med starši in otroci je takšna, da lahko ob njej uživajo vsi - od najmlajših do najstarejših. Tako spremljamo avanturo malega Nema, ribice morskega klovna, ki je morda telesno res majhna, zato pa bi njena radovednost po velikosti bolj sodila h kakšnemu kitu. Ko malega Nema njegov vse preveč previdni očka Marlin na prvi šolski dan pospremi v šolo, se oba glavna junaka niti ne zavedata, kakšnim pustolovščinam se podajata na pot. Radovednost Nema kmalu spravi daleč stran od varnega doma, v akvarij zobozdravnika, ki ordinira ob Sydneyskem pristanišču. Obupani Marlin, ki mu je požrešna barakuda požrla vso družino, se trdno odloči poiskati svojega edinega preživelega sinčka. Na njegovi poti se mu pridruži Dory, prijazna ribica, ki pa ima težave s kratkotrajnim spominom. Skupaj nato premagujeta številne nevarnosti in sklepata nova prijateljstva z nenavadnimi prebivalci morja ob avstralski obali. Medtem pa tudi mali Nemo ne počiva. Njegov optimizem spodbudi še ostale prebivalce malega akvarija, ki so se že vdali v usodo ujetnikov, da ponovno začnejo razmišljati o svobodi in pripravljati smele načrte za skupinski pobeg. Reševanje malega Nema je že četrti film iz Pixarovih kreativnih delavnic, ki si ga lahko ogledamo na naših velikih platnih. Z njihovimi junaki smo se prvič srečali leta 1996, ko smo si lahko ogledali prvi del Sveta igrač, ki mu je leta 2000 sledilo nadaljevanje. V vmesnem obdobju so nam predstavili še Življenje žuželk in leta 2002 simpatične Pošasti iz omare. Navada Pixarovih ustvarjalcev je tudi ta, da za gledalce vedno pripravijo še majhno presenečenje v obliki kratkega filmčka pred začetkom glavnega filma. To tradicijo so ohranili tudi pri Reševanju malega Nema. Film si lahko predpremierno ogledate od četrtka, 4. decembra, do vključno srede, 10. decembra, vsak dan ob 16:40 v ljubljanskem Koloseju, v soboto in nedeljo pa bo imel film predstavo tudi ob 14:10.

Nagradna igra

Distributer filma, podjetje Cenex, nas je zopet založilo s kupom nagrad - imamo Finding Nemo blazine, snežne krogle, podloge za miško, miške, torbe in še kopico igračk. Vse to bomo z žrebom razdelili med tiste, ki nam boste do vključno 11. januarja 2004 poslali naslova vsaj dveh Pixarjevih risank, ki smo jih pri nas že videli na velikem platnu. Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.