Kolosej

Gospodar, bojevnik in nagrade

25. 11. 2003
Po vlogi v Gladiatorju, ki je Russella Crowa v trenutku izstrelila med največje filmske zvezde, so minila že tri leta. Medtem si je igralec, ki mu je rumeni tisk pripisal afere s kar nekaj predstavnicami ženskega dela igralskega zvezdniškega neba, nadel poročni prstan in obljubil zvestobo pevki in dolgoletni prijateljici Danielle Spencer, s katero v začetku naslednjega leta pričakujeta prvega otroka.
In če se je kdo spraševal, zakaj je na svoji poroki vztrajal s prav nič urejeno frizuro v čop povezanih las, je odgovor sedaj na dlani: v filmu Gospodar in bojevnik, kjer je zaigral glavno vlogo, je to del njegovega kostuma. Tudi tokrat gre za zgodovinski spektakel, ki pa je iz starorimskih aren prenesen na krove ladij, ki so v začetku 19. stoletja, v času Napoleona in njegovih osvajalskih vojn, plule po svetovnih morjih. Film temelji na desetem romanu z naslovom "The Far Side of the World", ki jih je avtor Patrick O'Brian pod skupnim naslovom "Master and Commander" začel objavljati leta 1969. Vseh dvajset nadaljevanj spremlja prigode kapitana Jacka Aubreya, ki se ga je prijel vzdevek "Lucky", in njegovega ladijskega zdravnika Stephena Maturina (igra ga Paul Bettany, vzhajajoča zvezda, ki je ob Russellu Crowu zaigral že v filmu Čudoviti um), ki je obenem tudi tajni agent. Kapitan Jack poveljuje britanski ladji HMS Surprise, ki pluje v času, ko je bilo odprto morje prostrano in divje prizorišče za neverjetne pustolovščine in visoke politične spletke. Suprise se spusti v izčrpavajoče zasledovanje mnogo bolje oborožene zasebne ladje, ki je imela v tistem obdobju dovoljenje napadati sovražne trgovske ladje, francoske super fregate Acheron. Pod poveljstvom svojega kapitana posadka Suprisa pluje od viharnega rta Horn mimo obal Južne Amerike vse do Galapaškega otočja, kjer jih Acheron nepričakovano napade. Režiser filma je Peter Weir, ki ga ni potrebno posebej predstavljati. Dovolj je, da samo naštejemo nekaj filmskih naslovov, pod katere se je podpisal kot režiser in ki so se priljubili tudi slovenskim gledalcem: Trumanov šov, Zelena karta, Društvo mrtvih pesnikov in Priča, če omenimo samo najbolj zveneče. Če bo film uspešen, lahko pričakujemo njegova nadaljevanja, saj je literarne predloge za kar nekaj nadaljevanj o pustolovščinah kapitana Jacka. Da ima omenjeni film zadosten potencial uspešnice, lahko še z večjo gotovostjo trdimo ob govoricah, da je studio Fox ob pomanjkanju drugih kandidatov prav film Gospodar in bojevnik postavilo na prvo mesto filmov, ki jih bodo poslali v boj za letošnje zlate kipce ameriške filmske akademije.

Nagradna igra

V tokratni nagradni igri poklanjamo tri nagrade:
- vetrovko in knjižni zaznamek ter
- 2x polo t-shirt in knjižni zaznamek.

Nagrajence bo - kot običajno določil žreb, sodelovali pa boste vsi, ki boste do vključno 14. decembra odgovorili na vprašanje, kdo je avtor knjižne predloge, po kateri je posnet film?

Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega domačega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor.