Kolosej

Osem nagradnih vstopnic

9. 8. 2002
Tokrat vam v še eni hitri igri poklanjamo dva para vstopnic za ogled filma Blaznost in dva para za ogled filma Mulholland Drive.
Gre za dva filma, ki ju zagotovo ne boste šli gledat, če iščete lahkotne teme za poletne večere. Tako Blaznost kot Mulholland Drive vas bosta požgečkala po čutu za šokantno, blazno, noro ali celo zmedeno. e-karticaBlaznost, provokativna in napeta zgodba o norosti in temeljnem zlu, je režijski prvenec Billa Paxtona, igralca, ki smo ga videli že v številnih filmih (med drugimi Aliens, Resnične laži, Apollo 13, Twister, Titanik, U-571, Vertikala smrti,...). Kot igralca ga je pri filmu Blaznost pritegnil scenarij, saj se mu je zdelo, da lahko iz njega nastane pravi črni, gotski triler v slogu Alfreda Hitchcocka. Odločitvi, da bo film tudi režiral, je botrovalo nelagodje, da bi ga v tako kočljivi vlogi režiral nekdo drug. Bal se je, da bi iz tako občutljivih tem lahko nastal preveč šokanten film - da bi bili provokativni elementi očitni na prvo žogo: sam je želel, da bi bili zgolj nakazani. V filmu Blaznost je Fenton Meiks (Matthew McConaughey) pred težko odločitvijo: razkriti mora, da je njegov brat Adam serijski morilec "Božja roka", ki ga FBI že dolgo išče. Toda Adamovi zločini, ki jih je končal s samomorom, so le del kompleksne zgodbe, ki jo prinaša Fenton.

Wesley Doyle (Powers Boothe), glavni preiskovalec teksaškega morilca, je skeptičen, ko mu Fenton začne pripovedovati o svojem življenju z očetom (Bill Paxton) in mlajšim bratom Adamom (Jeremy Sumpter). Zgodbo začne v obdobju po materini smrti: v žalosti in stiski oče in sinova skušajo preurediti svoje življenje na idiličnem posestvu na ameriškem jugu... dokler se ne zgodi nekaj, kar za vedno spremeni njihove poti. Očeta namreč obišče angel in mu sporoči, da je izbran za sveto nalogo: pobiti mora demone, ki so obsedli nekatere ljudi. Oskrbi ga tudi s spiskom imen teh ljudi. Adam čuti, da oče govori resnico, Fentonu pa se zdi, da se je očetu zmešalo. Razpet med ljubeznijo do svoje družine in zavestjo o nesmiselnosti takšnega početja, skuša najti pot iz norosti, ki bo vplivala na prihodnost vsakega člana družine. e-karticaPo avtomobilski nesreči na Mulholland Drive-u se dekle (Laura Harring), ki je ob udarcu v glavo izgubila spomin, zateče v tuje stanovanje. Tam se spoprijatelji s prizadevno mlado igralko Betty (Naomi Watts) in odločita se, da bosta skupaj našli njeno pravo ime in življenje, ki pa je zavito v številne skrivnosti... Letošnja oskarjevska nominacija za najboljšo režijo je zaslužena lovorika veliki vrnitvi režiserja Davida Lyncha, ki nas je v preteklosti že navdušil s filmi, kot sta Modri žamet in Divji v srcu, med slovenske gledalce pa je kultni surrealistični sanjač vnesel tudi navdušenje nad serijo Twin Peaks. Njegovo tokratno misteriozno dramo Mulholland Drive so kritiki sprejeli z navdušenjem, za razkritje skrivnosti pa je režiser kot zanimivost ponudil tudi nekaj nasvetov:

  1. posebno pozornost namenite začetku filma, saj sta pred prvimi napisi razkrita vsaj dva ključa;
  2. opazite pojave na rdečem senčniku;
  3. ne preslišite naslova filma za katerega režiser Adam Kesher išče igralko;
  4. bodite pozorni na lokacijo nesreče;
  5. ne spreglejte tunike, pepelnika in kavne skodelice;
  6. vprašajte se tudi: kdo je dal ključ in zakaj; kaj se občuti, izvaja in zbira v klubu Silencio; je Camilli pomagal le talent in kje je teta Ruth?
In nagradna igra? Odgovore nam pošljite do vključno 15. avgusta, ko bomo izmed pošiljateljev pravilnih odgovorov izžrebali štiri srečneže, ki si bodo lahko v družbi ogledali enega od teh dveh filmov v Koloseju. Vprašanje pa se glasi: v katerem filmu smo pri nas nazadnje videli Matthewa McConaugheya? Pomembno: pri nagradni igri ne spreminjajte subjecta (naslova) e-maila in ne pozabite navesti svojega naslova.
Iz enega e-mail naslova upoštevamo en sam odgovor. Vstopnic, ki jih poklanjamo, ne menjamo za druge filme ali termine. Odgovore pošiljajte z e-mail naslovov, ki jih redno preverjate.