Kolosej

Sestre magdalenke

23. 12. 2002
Med filmskimi novostmi tega tedna bi vas posebej radi opozorili na Sestre magdalenke, ki je letos na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu osvojil nagrado občinstva, v Benetkah letos pa dobil zlatega leva, nominiran pa je bil tudi za najboljši evropski film leta!
e-karticaSestre magdalenke je film Petra Mullana, posnet po resničnem dogodku o življenju v irskem samostanu. Govori o dekletih, ki jih zaradi "neprimernega vedenja" pošljejo v samostan, ki pa je bolj zaporniški od zaporov in bolj grešen od grehov, zaradi katerih so dekleta sploh prispela vanj.

Po zmagi v Benetkah in fantastičnem uspehu filma v Italiji in na Irskem so film odkupili za predvajanje po vsem svetu. Na najpomembnejših trgih ga distribuirajo najbolj renomirane distributerske družbe (Miramax v ZDA), filmski kritiki pa tekmujejo, kdo mu bo napisal boljšo kritiko. Čeprav ga je Vatikan že uvrstil na črno listo, pa film osvaja občinstvo na vseh festivalih (nazadnje tudi v Ljubljani z oceno, ki je bila skorajda čista petka). Režiser sam pa je zelo nedvoumno pojasnil, da film ni obrnjen proti veri in ne obsoja Cerkve temveč zlorabo religije za ustrahovanje in izkoriščanje mladih ljudi. Film na redni spored prihaja v četrtek, 26. decembra 2002.