Kolosej

Spirit - divji žrebec - družinski popust

3. 10. 2002
Kot pri vseh filmih z družinsko tematiko smo tudi pri Spiritu pripravili družinski popust.
Spirit - Divji žrebec pripoveduje zgodbo o pustolovščinah divjega in razposajenega mustanga na popotovanju po slikoviti ameriški pokrajini. Kot vodja črede je Spirit ponosen in močan žrebec, odločen, da za vsako ceno ohrani svojo svobodo. Kljub slabim izkušnjam z ljudmi se spoprijatelji z mladim Indijancem iz plemena Lakota in se zaljubi v prelepo pisano kobilo Roso. Skozi pustolovščine Spirit spozna prave vrednote svobode, prijateljstva in ljubezni. DreamWorksov najnovejši animirani film kaže, da je dandanes t.i. tradicionalna animacija vse prej kot zares tradicionalna. Uporaba računalnikov pri animaciji je preobrazila žanr - izvrsten primer za to je lanskoletna z oskarjem nagrajena uspešnica tega studia Shrek. Nikakor ne gre za prvi tradicionalno animiran film, ki vsebuje elemente 3D tehnike ali računalniške animacije. Ker pa se obe tehniki močno prepletata, je del produkcijske ekipe menil, da gre za neke vrste hibridno obliko animacije. Glavni liki so namreč animirani v dvodimenzionalni tehniki, računalniki so priskočili na pomoč le pri dodatkih v ozadju. Tako so dobili neopazne prehode med računalniško in tradicionalno animacijo, ko je v sliki en sam lik v enem samem prizoru. Film je tudi zaradi majhnega števila dialogov prijetna filmska zabava za vse družinske člane, tudi tiste malo mlajše. Še zanimivost: izvirno glasbo za film je napisal oskarjevec Hans Zimmer (The Lion King), pesmi pa prepeva s številnimi grammyji nagrajen Bryan Adams - soundtrack si lahko priigrate tudi v naši nagradni igri.

Jeffrey Katzenberg, eden od producentov in ustanoviteljev studia DreamWorks (skupaj s Stevenom Spielbergom in Davidom Geffenom) je ob filmu izjavil: "Računalniki niso sovražniki tradicionalne animacije. S tem filmom sem želel z roko naslikane risbe združiti s sodobno tehnolgijo in ustvariti film, ki bo najboljši na obeh področjih. Iskal sem besedo, s katero bi definiral to početje. Gre za nekakšno ponovno rojstvo tradicionalne animacije, zato sem postopek imenoval 'tradigitalna' animacija."

Film si lahko družine ogledate ceneje, in sicer tako, kot je to zdaj že običajna praksa: pripravili smo letak, ki vam ob predložitvi na blagajni omogoča, da si štiri vstopnice po redni ceni 900 tolarjev kupite za 400 tolarjev manj - skupaj torej le 3200 tolarjev.