Kolosej

Satelit in globus Zemlji

21. 1. 2002
Zmagovit pohod filma Nikogaršnja zemlja se nadaljuje. Tokrat zlati satelit in prestižna nagrada tujih filmskih novinarjev v Los Angelesu: zlati globus!
Ta vikend je bil za film Nikogaršnja zemlja spet fantastičen, saj je film dobil kar dve mednarodni filmski nagradi. V nedeljo zjutraj po našem času mu je International Press Academy podelila nagrado zlati satelit za najboljši tuji film. Danes zjutraj po našem času pa je Nikogaršnja zemlja dobila eno od najprestižnejših filmskih nagrad: zlati globus za najboljši tuji film. Zlati globusi pogosto napovedujejo tudi razplet oskarjev. Nominacije za letošnje prestižne filmske nagrade bodo objavljene 12. februarja. Nikogaršnja zemlja je tudi eden od kanditatov za nominacijo. Sicer pa so v filmskih kategorijah dobitniki globusa:
- Moulin Rouge (najboljša komedija ali mjuzikal),
- Čudoviti um (najboljša drama),
- Robert Altman, Gosford Park (najboljši režiser),
- Nicole Kidman, Moulin Rouge (najboljša igralka v komediji ali mjuziklu),
- Gene Hackman, The Royal Tennenbaums (najboljši igralec v komediji ali mjuziklu),
- Russell Crowe, Čudoviti um (najboljši igralec v drami),
- Sissy Spacek, In the Bedroom (najboljša igralka v drami),
- Jim Broadbent, Moulin Rouge (moška stranska vloga),
- Jennifer Connelly, Čudoviti um (ženska stranska vloga). Nagrado za najboljši scenarij je pobral Akiva Goldsman za Čudoviti um, najboljšo skladbo ima film Kate & Leopold (Sting: Until), nagrado za najboljšo glasbeno spremljavo (score) pa je dobil Craig Armstrong za Moulin Rouge! Uradna stran nagrade zlati globus.