Kolosej

Evropski film se predstavi

8. 6. 2001
Festival filmov Evropske unije tudi v kinu Kompas.
Danes se v Cankarjevem domu začne Festival filmov Evropske unije, ki je posvečen praznovanju desete obletnice osamosvojitve Slovenije. Na festivalu se bodo predstavile vse članice Evropske unije - vsaka z enim filmom, festival pa bo 23. junija zaključil slovenski film Trdnjava Evropa režiserja Želimirja Žilnika. Ponovitve filmov bodo v kinu Kompas, vsak dan ob 17. uri, in sicer od sobote, 9. junija dalje. V nadaljevanju je objavljen seznam filmov v vrstem redu, kot si jih boste lahko ogledali od sobote dalje.

Pokaži mi ljubezen / Fucking Amal
r: Lukas Moodysson, Švedska
89', slo. podnapisi
Elin odrašča v malem mestecu, nakar se njeno življenje obrne v nepričakovano smer. Obremenjena s svojim okoljem in ujeta med dvema ljubeznima poskuša odkriti resnico o sebi. Film o pogumu, ki ga moraš zbrati, če želiš biti drugačen.

Zadnji poskus / Le Dernier Plan
r: Benoît Peeters, Belgija
90', ang. podnapisi
Mladi režiser se odpravi v Pariz posneti film o svojem rojaku, romuanskem pisatelju Dolinescu. Ta je v Parizu nameraval posneti film, toda stvari so se obrnile drugače.

Prelisičiti usodo / Fintar o Destino
r: Fernando Vendrell, Portugalska
85', ang. podnapisi
Mané ni nikoli postal veliki nogometni vratar in tako izpolnil mladostniških sanj. Pri 50-tih se odloči boriti se in zmagati.

Comedian harmonists / Comedian Harmonists
r: Joseph Vilsmair, Nemčija
126', ang. podnapisi
Zgodba o legendarni nemški skupini, katere vzpon se je končal l. 1934. Nacisti njihovo glasbo označijo kot neprimerno in jo prepovejo - trije glasbeniki od šestih so bili Židje.

Na obrobju mesta/ Apo tin akpi tis polis
r: Constantinos Giannaris, Grčija
93', ang. podnapisi
Skupina mladih Grkov ruskega porekla brez zavor išče in nahaja pustolovščine. Njihova življenja, vrednote in krvne vezi se pričenjajo sesuvati, ko treščijo v svet brez milosti.

Elvjs e Merilijn / Elvijs e Merilijn
r: Armando Manni, Italija
93', ang. podnapisi
Podnevi je bolgarski mehanik, ponoči pa oponašalec Elvisa, ravno tako je ona ponoči oponašalka Marilyn, podnevi pa romunska delavka. Za nagrado dobita potovanje v Italijo, kjer se srečata z Zahodom.

Sreča je na travniku / Le Bonheur est dan le Pré
r: Etienne Chatiliez, Francija
106', ang. podnapisi
Lastnik majhnega podjetja v življenju nima veliko svetlih trenutkov: problemi z davčno upravo, nezadovoljni delavci, odtujena družina. Nekega dne na TV šovu opazi žensko, ki išče izginulega moža. Ta mu je pa na las podoben.

Grad / Das Schloβ
r: Michaele Haneke, Avstrija
129', ang. podnapisi
K. si prizadeva priti v grad, kakor tudi nastaniti se v vasi. Bolj se trudi, bolj se mu cilj odmika. K. ostane tujec na robu tolerance domačinov.

Dežela / Country
r: Kevin Liddy, Irska
99', ang. jezik
Nizozemski kmet pomaga poljski ilegalni priseljenki, ki je ubežala svojima zvodnikoma. Pri tem se zbližata in zveza med njima se poglobi.

Čeprav nisi nikoli vedel / Aunque tú no lo sepas
r: Juan Vicente Córdoba, Španija
110', ang. podnapisi
Lucia, privlačna 42-letnica, sreča Juana. Pred 25 leti sta imela razmerje. Takrat se ni odločila zanj, kar sčasoma obžaluje. V nekdanjem domovanju obnovi pogovor na balkonu, ki se ni nikdar končal.

Zaseda / Rukajärven Tie
r: Olli Saarela, Finska
100', ang. podnapisi
Vojna drama govori o majhni finski enoti na sovražnem ozemlju leta 1941. Film poudarja razčlovečenje posameznika v vojni.

Žuriranje / Human Traffic
r: Justin Kerrigan, Velika Britanija
99', ang. jezik
Pet prijateljev preživi z ekstazijem in pijačo napojen konec tedna v vrtincu glasbe, ljubezni in samospoznavanja.

Na Kitajskem jedo pse / I Kina spiser de Hunde
r: Lasse Spang Olsen, Danska
90', slo. podnapisi, ang. video podnaslavljanje
Prva danska črna gangsterska komedija. Oborožen rop, eksplozije, nasilne in nenadne smrti - vse to, ker se je neki tip odločil pomagati sočloveku.

Vezi in vrvi / L'amour en suspens
r: Herman Van Eyken, Luksemburg
90', ang. podnapisi
Marcel in Raymond vodita plantažo v Maleziji. Umirajoči Raymond izrazi željo, da plantažo zapusti svoji hčerki Loulou, živeči v Evropi. Besen se jo Marcel odpravi najti.

Poljska nevesta / Polish Bride
r: Karim Traďdia, Nizozemska
99', ang. podnapisi
Nizozemski kmet pomaga poljski ilegalni priseljenki, ki je ubežala svojima zvodnikoma. Pri tem se zbližata in zveza med njima se poglobi.

Trdnjava Evropa
r: Želimir Žilnik, Slovenija
80', ang. podnapisi
Artjom poskuša s hčerko Katjo ilegalno priti v Italijo. Ulovi ju najprej slovenska in nato še italijanska policija. Prestajata razne policijske postopke, prehodni dom, ter spoznata različne begunce in njihove usode.