Kolosej
Film distribucije Cenex

Zvončica in piratska vila

animirana domišljijska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 17.4.2014, Kolosej Ljubljana
1h 18min / 78min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Režija: Peggy Holmes
V Vilinjem dolu se vsi pripravljajo na veliko praznovanje, toda zabavo pokvari novica o kraji čudežnega modrega vilinskega prahu. Zvončica in njene zveste prijateljice hitro ugotovijo, da je tatvino izvedla vila Zarina. Ker želi malopridnica prah odnesti k zlobnim piratom pod vodstvom kapitana Kljuke, jo skuša Zvončica ustaviti, toda Zarina vilam pomeša njihove čarobne moči. Preden napadejo pirate, se morajo vile znova naučiti uporabljati svoje moči, nato pa zbrati ves pogum in znova vzpostaviti red v pravljični deželi.

Iz sveta Petra Pana prihaja Piratska vila, nova neustrašna pustolovščina o Zarini, pametni in ambiciozni čuvajki vilinskega prahu, ki je očarana nad modrim vilinskim prahom in možnostmi, ki jih ponuja. S pomočjo modrega vilinskega prahu namreč vile ustvarjajo vilinski prah, ki ga potrebujejo za letenje.

»Zarina je zelo radovedna in polna velikih idej«, pravi režiserka Peggy Holmes. »Precej podobna je Zvončici, predvsem v tem, da razmišlja s svojo glavo.« Zarina je torej nadobudna alkimistka, ki želi odkrivati nove načine uporabe vilinskega prahu.

Ko Zarina zaradi svojih divjih idej pristane v težavah, zbeži iz Vilinjega dola in se pridruži spletkarskim piratom, ki jo imenujejo za kapitanko njihove ladje. Zarino prevzame spoštovanje piratov, kot tudi dejstvo, da cenijo njeno znanje. Zato pristane, da jim bo uslugo poplačala s kar največjim darilom: modrim vilinskim prahom, s pomočjo katerega bi piratska ladja lahko poletela.

Ob izginotju Zarine se Zvončica s prijateljicami poda v junaško pustolovščino, da bi poiskala Zarino in jo skupaj z dragocenim modrim prahom pripeljala nazaj domov v Vilinji dol. Da bi bilo vse skupaj še težje, se Zvončici in njenim prijateljicam dogodi zamenjava talentov, ki naj bi onemogočila njihovo misijo. Tako se majhne vile spopadejo s tolpo piratov, ki jih vodi šarmantni in pretkani kapitan Kljuka.

O produkciji

Ustvarjalci so se podali v čas zgodnjih let kapitana Kljuke, še preden je postal slaven pirat. V filmu so poudarili nekatere značilnosti, kot sta ambicioznost in sposobnost vodenja, s katerimi je kasneje zaslovel. Tako so se poklonili J.M. Barrrieju, avtorju zgodbe o Petru Panu, na podlagi katere so v Disneyju leta 1953 posneli tudi istoimenski animirani film.

Ideja o piratih je nastajala skupaj z likom Zarine. »Vedeli smo, da je Zarina kljub talentu in vedoželjnosti nerazumljena čuvajka vilinskega prahu. Nismo ji našli mesta v Vilinjem dolu, ki bi bil poln upanja in sreče. Vedeli smo, da mora oditi, da bi našla svoj prostor pod soncem«, pravi producentka Jenni Magee-Cook. »Tako smo prišli do ideje o piratih«, dodaja režiserka Holmes.

Ustvarjalci so si prizadevali, da bi bili pirati čimbolj podobni tistim, ki so se srečali s Petrom Panom, torej neusmiljeno kruti in neustrašni. Istočasno pa so se ustvarjalci zabavali ob njihovem bojevanju z drobnim vilami. Ogromno časa so posvetili raziskovanju piratskih značilnosti, od hierarhije na ladji do piratskega govora. Kot pravi režiserka: »Ironično je, da obstaja piratski etični kod, ki se ga strogo držijo, in to smo želeli razumeti.«

Enako pozornost so namenili tudi videzu piratske ladje. Sprva so se vkrcali na običajno jadrnico in med plovbo po oceanu spoznavali terminologijo in rabo ladijskih delov, na primer kako z manevriranjem jader obrniti ladjo ali pridobiti hitrost. Posneli so na tone fotografij. »Doumeli smo, da imajo Zarina, Zvončica in ostale vile na ladji neskončno možnosti za izkoriščanje novega okolja. Škripec, na primer, postane zelo zanimiva in uporabna naprava, če si 15-centimetrska vila«, pravi režiserka Peggy Holmes.

Pričujoči animirani film je prvi v seriji filmov o Zvončici, ki se dogaja – vsaj deloma – na vodi. »Zanimalo nas je, kako se bo plovnost obnesla na kameri«, pravi producentka Jenni Magee-Cook, »želeli smo doseči zibanje ladje, ne da bi gledalcem ob tem postalo slabo.«

Po besedah ustvarjalcev je film vizualno zelo razgiban in poln raznih efektov, od vode in bleščečega vilinskega prahu do topovskih strelov, dviganja in spuščanja jader ter orjaške leteče piratske ladje. Prav tako Zvončica začasno postane vodna vila in ustvari 10-metrski val. »Film je vizualno izjemno zabaven«, še dodaja režiserka.

Slovenska sinhronizacija

Režija: Tanja Đurić Ribič
Režija in prepesnitev pesmi: Vojko Sfiligoj
Prevod: Branka Bavec
Izvedba: Studio Ritem

Zvončica: Katja Ajster
Kapitan Kljuka: Klemen Slakonja
Meglica: Tjaša Železnik
Zarina: Lija Pečnikar
Vidia: Ajda Toman
Mavrica: Nika Rozman
Rožica: Ana Dolinar Horvat
Favna: Regina Irena Kogoj
Bonito: Tilen Artač
Vilinec Gregor : Štefan Kušar
Oppenheimer: SANDI PAVLIN
Yang :Kristijan Ostanek
Port: Uroš Buh
Žvenk : Jure Mastnak
Kraljica Klara: Tanja Đurić Ribič
Očko: Miha Rodman

Komentarji

28.2. 2014 ob 22:25

Kaj pa z drugimi deli, ki so prišli pred tem??
zdi se mi malce neodgovorno, da se v kino postavi peti del in to sinhroniziran, ko pa pet nadaljevanj oz. delov pred tem, ni bilo v kinu

— pa3k
13.3. 2014 ob 15:17

ne samo peti del, to je ubistvu že 8. film iz serije - začne se s Petrom Panom, sledi njegova vrnitev nazaj v Neverland, zgodba pa se nadaljuje s prigodami vil...

— Anonimus
17.6. 2014 ob 16:51

Brez negativnih vibracij! Film/risanka je super, meni je bil všeč pa nisem več "majhen otročiček", ogledala sem si ga z mlajšo sestrico, ki je uživala! Super je, pohitite, preden bo nehal igrati!

— Niky
24.6. 2014 ob 15:40

ful dobr film

— figa
25.6. 2014 ob 19:06

Ja film je suuuuuuuuuper! Gledala sem ga z sestričnico in je kul! :)

— jst
3.7. 2014 ob 15:01

FUL KUL

— LANA
22.11. 2014 ob 10:41

film je super kul!

— lea
30.12. 2014 ob 10:44

zelo zanimiv filem!

— ema in lana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.