Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Zvezdne steze

akcijska znanstvena fantastika
Prihodnost se začne.
Podnapisi
Na sporedu od: 7.5.2009, Kolosej Ljubljana
18.6.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 6min / 126min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Roberto Orci in Alex Kurtzman po televizijski seriji Gena Roddenberryja
Režija: J.J. Abrams
Režiser akcijskega spektakla Misija: nemogoče 3 se pogumno podaja tja, kamor še ni stopila človeška noga. V preddelu slovite z-f franšize Zvezdne steze spoznamo začetna leta legendarnega kapitana Kirka, od uporniške in svojeglave mladosti, do težkega treninga na Zvezdni akademiji. Ko obstoj časa in prostora ogrozi maščevalna skupina Romulancev, mora Kirk prevzeti odgovornost in se s svojo mlado posadko ladje Enterprise podati na prvo izmed svojih nepozabnih vesoljskih avantur.

Prihodnost se začenja

Začenja se največja pustolovščina vseh časov, neverjetna zgodba o mladi posadki na krstni vožnji na krovu najbolj tehnološko izpopolnjene ladje dotlej - USS Enterprise. Na poti, ki jo zaznamujejo optimizem, spletke, smeh in nevarnost, se morajo novi rekruti spopasti s podlim nasprotnikom, ki iz maščevanja ogroža vse človeštvo.

Usoda galaksije leži v rokah zagrizenih tekmecev, rojenih na povsem različnih svetovih. James Tiberius Kirk (Chris Pine) je kmečki fantič, ki neizmerno rad krši zakon in je vedno v iskanju adrenalinskih pustolovščin, obenem pa rojeni vodja. Drugi, Spock (Zachary Quinto), odrašča na Vulkanu, kjer je zaradi mešane krvi odrinjen med vrstniki in tarča pomilovanja starejših. Zato je dovzeten za burna čustva, ki jih Vulkanci zatirajo že generacije. Obenem je neizmerno bister in zagret študent, ki kot prvi svoje vrste doštudira na Akademiji Zvezdne flote. 

Kirk in Spock si ne bi mogla biti bolj različna. Toda v iskanju odgovora, kdo sta in kaj lahko nudita svetu, se kmalu znajdeta skupaj na akademiji. Toda različna, kot sta si, enega žene ognjevita strast, drugega pa hladna logika, postaneta tudi zagrizena nasprotnika, ki obenem drug drugega občudujeta, oba pa si prizadevata biti med redkimi izbranci na najsodobnejši ladji, ki se še ni podala na krstno potovanje - USS Enterprise.

Posadki poveljuje kapitan Christopher Pike (Bruce Greenwood).  Na krovu se jim pridružijo zdravnik Leonard “Bones” McCoy (Karl Urban), mož, ki bo postal glavni ladijski strojnik, Montgomery “Scotty” Scott (Simon Pegg), častnica za zveze Uhura (Zoë Saldana), Krmar Sulu (John Cho) in 17-letni čudežni deček Čekov (Anton Yelchin).  Vse čaka neizprosen ognjeni krst, iz katerega se bodo porodili zvestoba, tovarištvo, drznost in duhovitost, ki jih bodo za vedno povezali.

Kirk in Spock se na prvi skupni odpravi soočita z neizogibno usodo - med njima se mora splesti težko verjetno, vendar možno zavezništvo, da lahko drzno popeljeta posadko, kamor ni šel še nihče.

Nazaj na skrajni meji

V več kot 40-letni zgodovini, ki je zaznamovala številne generacije gledalcev, so si “Zvezdne steze” prislužile kultni položaj v sodobni kulturi. In še po toliko letih uspešno upodabljajo človekovo očaranost z vesoljem in željo seči po zvezdah. Začetnim besedam izvirne serije iz 60. let: “Vesolje, skrajna meja ...,” je sledila vrsta potovanj po vesolju, ki še danes slavijo želji po vznemirjenju in pustolovščini, pionirski duh raziskovanja in težnjo, da bi ustvarili čim bolj osupljivo prihodnost neomejenih možnosti. Drzna potovanja vesoljske ladje Enterprise in številnih ladij za njo so v vseh nas prebudile zanimanje za zvezde in upanje, da bo tehnološki napredek v človeški družbi zbudil najboljše.

Izvirna TV serija ob prvem predvajanju ni bila uspešnica, pozneje pa se je zanimanje zanjo razširilo kot gozdni požar. Gledalce so navdušili zabavni, karizmatični liki na 5-letnem potovanju raziskovanja, spoznavanja novih svetov in novih kultur. A kako se je to potovanje začelo? Kaj je prineslo skupaj to pestro in raznoliko druščino genialnih in ambicioznih mladih ljudi? Kaj jih je gnalo do meja znanega in naprej? In kako se je med njimi spletla ta posebna vez, ki je navdihovala nova potovanja še leta in desetletja, celo stoletja pozneje?

Če je režiser in producent J. J. Abrams po več kot šestih TV serijah in desetih filmih hotel najti svoje mesto v vesolju Zvezdnih stez, se je moral vrniti na začetek in začeti znova.

Dela se je lotil z izjemnim spoštovanjem do avtorja izvirne serije Gena Roddenberryja in vsega, kar so Zvezdne steze dosegle v sodobni kulturi. Toda hkrati je hotel zgodbo popeljati, kjer še ni bila. Zato se je lotil prvinske zgodbe, ki jo je Gene Roddenberry zasnoval leta 1966.

Sama zgodba in liki v njej bodo relevantni vse dokler bodo prikazovali bistvo mita o potovanju med zvezdami - upanje, ki ga daje. Producentska ekipa se je ravno zaradi tega zagreto lotila dela. Vse preveč futurističnih zgodb dandanes prikazuje mračno, obupano prihodnost. Prvotne Zvezdne steze pa so bile energične, polne optimizma in za tiste čase skrajno frajerske. Prikazovale so prihodnost, kakršno bi si želeli in za kakršno si je treba prizadevati. 

Scenarij

Liki v Zvezdnih stezah, zlasti kapitan James T. Kirk in njegov zvesti prvi častnik Spock, sta dva od najbolj prepoznavnih izmišljenih likov 20. stoletja. Zdaj pa ju je bilo treba vrniti v mladost, obrniti čas nazaj in ti dve izoblikovani osebnosti postaviti v položaj, ko sta šele gradila svoje upe, sanje in želje.

Za to se je Abrams obrnil naravnost na par, za katerega je vedel, da jima bo to uspelo, Roberta Orcija in Alexa Kurtzmana. Poleg tega je bil Orci pravi trekkie, kot se spominja Kurtzman: “Ko sem ga v gimnaziji spoznal, je imel telefon v obliki Enterprise in most je dejansko zvonil!” 

A vseeno dvojica ni takoj zgrabila ponujene priložnosti. Vzela sta si čas za razmislek, saj sta vedela, kako veliko odgovornost bi si naložila. Vesolje Zvezdnih stez je prišlo do točke, ko se je treba res potruditi, da hkrati pritegneš mlajšo generacijo in zadostiš pričakovanjem starejše. Ko sta delo končno sprejela, sta si najprej napisala seznam najbolj prepoznavnih in pomembnih lastnosti serije: povezovanje prijateljev in družine, toplina in resničnost vseh likov, pristen humor ... Na kratko, hotela sta ohraniti duha izvirne serije in mu dati svež pridih.

Že na samem začetku sta hotela v filmu imeti tudi legendarnega Leonarda Nimoya, ki je v izvirni seriji igral Spocka. Napisala sta vlogo zanj, čeprav sta vedela, da jo lahko odkloni. Celo večja verjetnost je bila, da bo odklonil, kot da bo sprejel vlogo, saj je pred časom izjavil, da nikoli več ne bo igral v nobenih Zvezdnih stezah. A ko sta ga povabila k sodelovanju, ni samo privolil, bil je tudi izredno pomemben sodelavec, poln idej in koristnih mnenj.

V želji, da bi zadostila pričakovanjem dosedanjih oboževalcev, sta upoštevala podrobnosti, ki jih bodo opazili vsi zvesti spremljevalci serije - član posadke v rdeči srajci, zeleno dekle z Oriona, Spock s harfo ...

Na vsa vprašanja, ki so ju težila, jima je pomagala odgovoriti vojska trekkiejev, ki do podrobnosti poznajo staro serijo. Raziskovalec Sean Gerace je poskrbel, da se nič v novem filmu ne bi teplo s trdno zakoreninjenim in uveljavljenim svetom, ki smo ga spoznali skozi serije in filme. Ogledal si je vse izvirne epizode in vse filme, si izpisal romulsko zgodovino, podrobnosti iz življenja vsakega od glavnih junakov in njihove muhe in posebnosti in podobno.

Krstna posadka Enterprise

Chris Pine - James Tiberius Kirk
William Shatner je oblikoval nepozaben lik, ki pa je neprestano kazal rahlo uporniško in samovoljno naravo. Poiskati igralca, ki bi ga lahko upodobil v mladih letih je bil skorajda epski podvig. Ko so skoraj že obupali, je na avdicijo prišel Chris Pine in jih vse presenetil. Sicer je veljal za mladega igralca, iz katerega bo nekoč še nekaj, nihče pa ni pričakoval, da mu bo nagonsko uspelo ujeti Kirkovo zagnanost, humor in individualnost.

Izkazalo se je, da se je vsa igralska ekipa ujela prav tako kot izvirna posadka Enterprise. Toda za Pina je bil vrhunec, ko je stopil na prizorišče in prvič sedel na kapitanov sedež. "Oblila me je kurja polt," pravi. "Tega trenutka ne bom nikoli pozabil."

Zachary Quinto - Spock
Doslej smo Spocka poznali kot logičnega moža, ki ne podlega čustvom. A ker je po materi na pol človek, je bila zdaj, ko prikazujejo njegovo mladost, odlična priložnost pokazati, kako se je boril s čustvi in oblikoval v znani nam lik. Ekipa se je bala, da ne bo našla pravega igralca za vlogo mladega Spocka, saj ob tem imenu takoj pomislimo na Leonarda Nimoya. Šele Zachary Quinto jih je prepričal, da bo Spocka lahko upodobil dostojno, ne da bi Nimoya pretirano posnemal. Quinto je imel neizmerno priložnost igrati z izvirnim Spockom, kar je pomagalo oblikovati vlogo. Vsi pa so se zavedali, da Nimoyu ni bilo lahko sprejeti ponovnega nastopa v špičastih ušesih. Vlogo je na nek način sprejel zato, da bi zaokrožil svojo zgodbo v tem vesolju in štafetno palico predal mlademu igralcu.

Nimoy sam pravi, da mu je zanimanje zbudil prvi pogovor z režiserjem in scenaristoma: “Dobil sem občutek, da razumejo bistvo, kaj je bilo pri izvirnih Zvezdnih stezah najboljše in najpomembnejše. Njihova zgodba ne spodkopava izvirne, je v pravem duhu, izvrstno so upodobili like in to me je zelo razveselilo in spodbudilo.” 

Nimoy priznava, da nihče od izvirnih igralcev ni pričakoval, da bodo liki tako dolgo živeli in ostali tako priljubljeni. Vedeli so, da delajo nekaj zabavnega, nikakor pa niso slutili, da bodo liki še 40 let pozneje enako živi kot na samem začetku. Tudi z izbiro igralcev je bil izredno zadovoljen, saj so nadarjeni in primerni mladi ljudje, ki odražajo značilnosti izvirne zasedbe, obenem pa so sodobni. Zlasti se je veselil srečanja z mladim igralcem, ki bo šel po njegovih stopinjah. Ogromno sta se pogovarjala o Spockovi psihi, izkušnjah, doživetjih in Nimoy je Quintu postal nekakšen mentor. Za oba je bil nastop, zlasti v skupnih prizorih, izredno ganljiv.

Karl Urban - Dr. Leonard "Bones" McCoy
Dr. McCoy zase pravi, da je podeželski zdravnik. In čeprav si pri delu pomaga z najsodobnejšo opremo, se obnaša preprosto in z zdravo "kmečko" pametjo skrbi, da se Kirk in Spock ne jemljeta preveč resno.

Za vlogo, ki jo je nepozabno oblikoval pokojni DeForest Kelley se je potegoval in ustvarjalce z nastopom povsem očaral Novozelandec Karl Urban. Kot pravi Abrams:  “Karl je bil tako zelo podoben McCoyu, da je bilo že prav srhljivo. Je piker in po malem vedno razkurjen možak, ki ga preprosto morate vzljubiti.” 

Urban si je kot trekkie neizmerno želel dobiti to vlogo: “Na serijo imam zelo lepe spomine in poznal sem vse značajske poteze junakov, zato zame ta avdicija sploh ni bila avdicija, temveč čista zabava.”

Simon Pegg - Montgomery "Scotty" Scott
Nihče ne bi pričakoval, da bo okrogli, trdoživi inženir, ki zna narediti vse, na krov Enterprise prispel na tako nenavaden način. Ampak ravno njegov prihod postavi temelje, iz katerih izhaja njegova iznajdljivost v vseh prihodnjih dogajanjih. 

Simon Pegg se je s filmoma Shaun of the Dead in Hot Fuzz tako priljubil ustvarjalcem, da so za vlogo mladega Scottyja hoteli samo njega. Toda igralec sprva ni upal sprejeti izziva. Zdelo se mu je, da je prepomembna zanj. K sreči si je potem premislil. 

Zoë Saldana - Uhura
Uhura je bila revolucionaren lik v izvirni seriji. Poleg tega, da je bila prvi pomembnejši temnopolti televizijski lit, je bila tudi udeležena v prvem medrasnem poljubu na ameriški televiziji. Njeno mesto je prevzela Zoë Saldana, ki se je spomnimo kot trdožive gusarke iz Piratov s Karibov.

John Cho - Sulu
Na krstnem potovanju USS Enterprise za krmilom stoji najbolj izkušen član posadke, Sulu, mož, ki vrhunsko obvlada pilotiranje, visoko fiziko in sabljanje. In vse to mu pride prav že na prvi nalogi. V izvirni seriji ga je igral George Takei, ki je med azijskimi Američani postal pravi junak, ker je upodabljal tako pozitiven lik. Podobne lastnosti je Abrams videl v Johnu Choju.

Med pripravo na vlogo se je imel Cho priložnost srečati s Takeijem. Kot opisuje srečanje: “Rekel sem: "George, malo sem živčen, ker se bom postavil v tvojo kožo. Bojim se, da me bodo hoteli gledati kot novega Georgea Takeija." On pa je dostojanstveno in milo, kot to zna, odvrnil: "Ne skrbi. Kmalu bodo meni rekli stari John Cho."  Zelo mi je pomagal.” 

Anton Yelchin - Čekov
Pavel Andrejevič Čekov je najmlajši častnik na Enterprise, ruski čudežni deček in šahovski mojster, ki še ne polnoleten odide na fantastično potovanje, o katerem ni mogel niti sanjati. Že to, da se je ruski lik pojavil na ameriški televiziji v pozitivni vlogi, in to sredi hladne vojne, je bil neizmeren dosežek in napoved lepših časov, ko bodo vsi narodi živeli v slogi.

Anton Yelchin, ki je lik prevzel od Walterja Koeniga, pred tem nikoli ni gledal Zvezdnih stez. Šele potem si jih je in bil je navdušen. Najbolj se mu je dopadlo, da je njegov lik od vseh na krovu najbolj nenavaden. Ko se je Koenig srečal s svojim naslednikom, mu je dal najboljši nasvet: "Liku daj svoj pečat."

Eric Bana - Romulec Neron
Prvo zlobo, ki jo sreča zelena posadka Enterprise, igra Eric Bana, Avstralec, ki se je proslavil z nastopom v Troji in Spielbergovem Münchnu. Bana se je za nekaj časa umaknil iz igralskih krogov, ko so ga poklicali in mu ponudili vlogo. Lik mu je bil tako všeč, da je prekinil svoj igralski odmor.

Pomlajena Enterprise

Kako izboljšaš in osvežiš eno najbolj kultnih filmskih scen in kulis vseh časov? Težko.

Pri oblikovanju Enterprise so vedeli, da morajo biti zelo previdni. Domišljija tukaj ni mogla imeti proste poti, saj je bilo prizorišče znano že 40 let in ne moreš ga naenkrat obnoviti tako, da je videti bistveno sodobnejše kot v izvirni seriji, ki se po logiki dogajanja odvija pozneje. Hkrati pa moraš prikazati nekaj, kar bo všeč tudi mladim gledalcem, ki so vajeni skrajno futurističnih pripravic in tehnoloških čudežev, s katerimi je postregla množica dosedanjih znanstveno-fantastičnih filmov. Abrams kot primer navaja: "Pred 40 leti je bil komunikator videti nekaj skrajno futurističnega, zdaj pa vsi v žepih nosimo telefončke, ki so skoraj enaki."

Scenograf Scott Chambliss je najprej postavil pravila, ki so se dotikala vsakega gumba in pripravice. Prvič: prihodnost je svetla, torej nobenih morbidnih, mračnih vizij prihodnosti. Drugič: vse na prizorišču mora biti verodostojno, delovati mora, kot da res deluje. Vojska ilustratorjev, modelarjev in oblikovalcev je nato ustvarila most, ki je videti nov, a hkrati veš, da si na mostu Enterprise. Postavili so ga na kardanih, da se je premikal, tresel, obračal ... Tako so igralci lažje odigrali čustva ob napadu in pospeških, obenem pa je režiser imel več možnosti za dopolnjevanje prizorov z računalniško grafiko.

Kot zanimivost naj povemo, da so strojnico, kjer Scottyja premetava po ceveh, posneli v morda najbolj neverjetnem kraju, kar si jih lahko zamislite - v Budweiserjevi pivovarni. Ogromne kadi in steklene cevi so bile idealna ladijska strojnica.

Toda ves napor, ki je šel v pripravo prizorišč, kostume in vse spremljevalne podrobnosti, bi bil zaman, če na krovu ladje ne bi bilo pravih ljudi. Film je akcija in avantura, toda pritegne te zlasti zato, ker vzljubiš posadko. Hočeš biti z njimi, hočeš z njimi razkrivati vesolje in se podajati na neverjetne pustolovščine.

Komentarji

31.3. 2009 ob 14:12

Obupno ameriško sranje. Za razliko od prejšnjih domišljenih zgodb iz ZF novel nov film vaja tipičen NATO-jevski pristop brez globine.

— beda
4.4. 2009 ob 2:00

@beda: Kaj če bi počakal s pljuvanjem, dokler filma ne vidiš? Potem boš imel vsaj izgovor za tvoj apriori negativen odnos ;)

Glede na trailer, ki je bil objavljen pred nekaj meseci, lahko rečem, da vsaj produkcija in SFX izgledajo bistveno bolje kot pri dosedajšnjih Star Trek filmih. Kako bo z zgodbo je drugo vprašanje, a otročje se mi zdi kritizirati filme posnete v ZDA samo zaradi nekakšnega osebnega antiamerikanizma.

— gost
8.4. 2009 ob 2:00

Komaj čakam!

— Mitja
15.4. 2009 ob 20:34

Dolgo smo čakali.... A sedaj lahko le upamo, da JJ legendi ni le naredil facelifta, ampak jo je tudi častno interpretiral za novo tisočletje.

— Thorr
17.4. 2009 ob 17:56

waaaaaaaaaaaaaa, komi cakaaaaaaaaaam :D to bo ful dobr film po moje ;)

— Olympias
19.4. 2009 ob 2:00

gre še kdo v Bonn 1. maja? Fedcon!

— Mitja
24.4. 2009 ob 2:00

@Mitja - bi šel z veseljem, če bi imel čas ;)

— g
27.4. 2009 ob 2:00

You guys need to start printing this in English too.

— Ali
28.4. 2009 ob 2:00

Do filma še nekaj dni....komaj čakam!!! Grem na premiero, upam na čim večjo trekijevsko udeležbo. Ali bomo videli I-Chayo?

— artep
2.5. 2009 ob 16:35

no ja vidim da igra Zachary Quinto (aka Sylar in Heroes) kot Spok...
to je že nekaj pozitivnega, pa vizualni efekti v trailerju so tut kul :)
če bo imela zgodba vsaj kanček globine... je to zihr it za gledat

— Mat
3.5. 2009 ob 16:29

In kdaj bo to v MBju?

— Hmm
4.5. 2009 ob 2:00

Tale film že nestrpno čakam 2 meseca. me zanima če bo tako dobr kot stari filmi.

— anjaaaa =)
7.5. 2009 ob 2:00

Škoda k niso šli delat TNG

— :)
7.5. 2009 ob 2:00

Vauuuuuuu noro nadogajan film, humorja cel kup, animacije vrhunske, igralci fenomenalni, vredno ogleda!!!! Če nisi trekki po filmu postaneš:)

— Tomi
7.5. 2009 ob 19:40 zvezdica

Ravnokar sem se vrnil s predstave težko pričakovanega "prequela" Star Trek. Občutki so mešani. Lagal bi, če bi rekel, da sem pričakoval klasični Star Trek film, a hkrati sem upal, da se bodo držali dokazane formule "vesoljske opere", ki jim je tako dobro služila vsa desetletja popularnosti franšize. Bojim se, da je JJ v želji po individualnosti in spektakularnosti šel predaleč in da film večini hard-core fanov še zdaleč ne bo všeč. Čas bo seveda pokazal svoje, a če sodim po ob meni sedeči skupini dolgoletnih ljubiteljev Star Treka ter okoliškem občinstvu, film ni pretirano navdušil nikogar. Okrasje, obliv ter količina sladkorja so prekomerni, vsebina torte je pa predvsem pust suh kolač brez pravega okusa.

Če pozabim za trenutek na to, da se je JJ hudo poigral s kontinuiteto Star Trek vesolja, ki je za večino fanov svetinja, in če pozabim na ljubezenske prizore med Spockom in Uhuro (for Khans sake !) in film ocenjujem kot da pred njim ne bi bilo franšize, lahko vseeno trdim, da si veliko več kot lepo produkcijo ne more šteti v čast.

Zgodba je en dolg car-chase med Zemljo in Vulkanom (may it rest in pieces) in je brez kakršnih koli globljih elementov, ki se ne tičejo življenja posameznikov. Cel plot gonijo naprej le osebni dogodki in čustva posameznih akterjev (ljubezen, ljubosumje, sovraštvo itd) in film ne razvije širokosežnih perspektiv, ki bi vplivale na več kot posameznike. V tem se drastično razlikuje od franšize za katero je značilno ravno to, da gradi na skupnosti vseh in ne le na fragmentiranih posameznikih po stilu mehinških nadaljevank.

— Thorr
7.5. 2009 ob 19:40 zvezdica

NADALJEVANJE OCENE FILMA:

Poleg očitnih bolečih zlomov kontinuitete pa so po mojem mnenju tudi tako daleč odstopili od Roddenberrijeve vizije, da stvar enostavno ni več Star Trek. Serija, katere bistvo je bilo zagovarjanje enakopravnosti in sožitja, je popoln kontrast novega filma, ki vsebuje odkrito in brezsramno rasistične Vulkance (Spoku težijo zaradi človeške matere). Vidimo tudi militaristične in nizkočelne pripadnike zvezdne flote, ki se tepejo po barih zaradi najmanjših banalnosti, čeprav je bila Zvezna flota zamišljena kot humanitarna, raziskovalna in obrambna veja Federacije, ki je standard lepega obnašanja za vse ostale. Duha sodelovanja in optimizma skorajda ni videti.

Zijočo dramatsko luknjo so pisci zapolnili z nenehnimi humornimi pripombami (in nekaterim se je res za smejat ;), a problem je, da le-te iz filma naredijo nekakšen Beverly Hills v vesolju in ne dobrega Sci-fi filma tipa Star Trek, ki mora občinstvo spraviti v bolj resno mentalno stanje, če naj uspe. Res pa je tudi, da če ne bi bilo teh humornih vložkov, bi bil film dolgočasen brez primere, saj kvalitetne zgodbe, kot rečeno, nima.

Če pa zdaj prižgem svoje osebne zahteve in pričakovanja za Star Trek franšizo pa moram pripomniti, da me izrazito moti, da si je JJ drznil podreti kontinuiteto vesolja na tako drastičen način. Popolnoma nič ne bi imel proti modernizaciji izgleda, če le ne bi zameštral in izbrisal vsega, kar smo videli do sedaj. Vseh serij, vseh filmov, vseh dram in nadaljevanjk, vseh osebnih zgodb in vseh nians - več ni. Tega si enostavno ne bi smel dovoliti in čudi me, da ga pri Paramountu niso udarili po prstih. Prepričan sem, da bo sedanja zgodba pri večini hard-core fanov vzbudila globok občutek razočaranja in ogoljufanosti.

In za konec? Oceno filma podajam v dveh perspektivah:
A) Kot hipotetični nepoznavalec franšize: 6/10
B) Kot ljubitelj in poznavalec franšize: 2/10 (nosi ga le humor in SFX)

In za primerjavo ocena Star Trek V: The final frontier (fani bodo že vedeli zakaj:D)
A) 5/10
B) 4/10

— Thorr
8.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Ze zelo dolgo nisem gledal tako dobrega filma. Moram reci, da sem uzival od prve in do zadnje minute. Pa nisem noben navdusenec nad Star Trek-om. Pogledal sem si stiri filme, od tega sta mi bila dva bedna. Nadaljevanke so mi pa bile vecji del tudi nezanimive.

Pri tem filmu mi je bilo predvsem vsec to, da je nabit s custvi - in tudi z humorjem. Efekti so fenomenalni, prav tako tudi rezija in montaza. Glasba in slika se odlicno prepletata in drzita gledalca v napetosti do zadnje minute.

Edina kritika filma bi bila ta, da me je motilo, da ni prikazal vec zivljenja na akademiji, temvec so ta del vec ali manj kar preskocili.

V glavnem, film vreden ogleda.

— P
8.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Videl sem vse nanizanke Star Trek (OK, z izjemo risane serije) in pa seveda vse filme - tudi najnovejšega - seveda prvi dan. Tako lahko rečem, da sem kar lepo trekkie in to v pravem pomenu besede. Mnenje o filmu? Zeloooo priporočam ogled prav vsem, še posebno pa ljubiteljem Zvezdnih stez. Film sam osebno postavljam ob bok filmu Prvi kontakt, ki je bil do nedavnega na prvem mestu. Ocena? 10/10! Bravo!

— Repikant
8.5. 2009 ob 2:00 zvezdica

Super film, ki bo všeč tako Star Trek fanom kot drugim. Karakterji so stari/novi - prepoznavni, s starimi osebnostnimi potezami, ampak sveži. Mogoče je Spock malce drugačen. Originalna Enterprise še nikoli ni izgledala bolje, posebni efekti so na splošno več kot odlični. Ravno prav humorja. Tapravi Star Trek, ki bo všeč res mnogim. Priporočam!

— Jure
8.5. 2009 ob 2:00

zachary quinto <3

— kr ena
10.5. 2009 ob 2:00

Jaz sem pa z dolenjske pa bom mogel še kak teden počakati da pride v naš Planet tuš v Novem mestu.Me pa vseeno daje občutek da se film ne ravna ravno kot popolna predzgodba originalne serije,ker v prvi sezoni sploh ni blo še Čekova,Pa v pilotu kjer je bil še kapitan Pike mi ni jasno kaj je tam delal že odrasli Spock med neznano posadko.Film si bom vsekakor ogledal,pa če je to predzgodba v stilu Vojne zvezd ali pa remake delo v stilu Batman begins.Ako bo slednje,upam da bojo tudi remaki izbranih epizod kot je recimo Space Seed,katero zgodbo nadaljuje Star Trek II: The Wrath of Khan.

— Tomo
10.5. 2009 ob 18:18 zvezdica

...prisel iz kina...vesel! :) super film, zabaven, smesn, napet, akcija, laserji, kocine pokoci ko na koncu filma ob pogledu na Enterprise glas(mislim da spockov) pove ze 10000 X slisano "space...the final frontier,..." Super,...seveda drugacn kot ostali Star Treki, ampak pricakovano svež film, nabit s humorjem ki ni zasiljen ampak zelo prefinjen...lahko bi rekel, da je nekakšn "spotoma" humor. Moram reči, da sm se kot včasi zelo zvest fan serije kar malo bal da ne bodo posneli "jajca",...bral sm kar nekaj dobrih kritik tako da sm od filma vseeno nekaj pričakoval...ampak take vesoljske avanture polne smeha pa spet ne...super...priporočam vsem, ki vas ne motijo špičasta ušesa in sumljivi majhni zeleni vesolci (zelene bejbe nedvomno ne motijo James T Kirka) :)

— Buchan
12.5. 2009 ob 14:08

Če si Trekker al' pa ne ... film je super.

— Mare
12.5. 2009 ob 14:08

Rad bi pohvalil prevajalca. Prevodi so bili točni in nemoteči.

— Denis
14.5. 2009 ob 2:00

Film je bil dober! Sicer ni 10tka! je pa vseeno dober film in vreden ogleda!

— Sonja
17.5. 2009 ob 2:00

Genialen film!!!!!

— Anja
23.5. 2009 ob 16:50

Tako dobrega filma že dolgo nisem gledal! Trenutno najboljši film v Koloseju in Angeli in demoni imajo hudo konkurenco!

— james t. kirk XD
29.5. 2009 ob 15:57

Vsakemu pravemu ljubitelju Star treka (beri ljubitelju filozofije in globine nadaljevank, filma, ki ga ta predstavlja) bo film popolnoma iztirjen projekt oz. nevšečna masovna produkcija mehiške nadaljevanke. Več kot je očitno, producenti in pisci zadnje čase prav tekmujejo, kako v filme spraviti neko vsebino, ki bi privabila čimveč ljudi v kino in iz njih izvlekla kar največ denarja. Seveda s povečanjem širine se avtomatsko zmanjša tudi kvaliteta, saj je potrebno v stvar vnesti tisoč različnih spremenjlivk, ki kvaliteti žanra seveda ne ustrezajo. Tako so se zopet polotili nekega starega izdelka, ki je bil uspešen, nek žanr, ga predelali, popačili, naredili bombastičen trailer in ga nato lansirali v masovno proizvodnjo.. Z namenom - obogatite me, ovce! In tako nastane izdelek reci in piši tak, kot mehiška nadaljevanka. Predstavljajte si, da sedaj naredijo vestern, igra John Wayne in ga naredijo družinskega človeka, jokajočega, boječega itd.. Za bruhat! Prav tako se sedanji producenti poigrajo z idejo in vizijo Star treka in ga popolnoma uničijo! Jasno saj ne doumijo njegove globine sporočila, ki so jo imeli takratni producenti.. Sicer pa..veselite in zabavajte se, saj drugega sploh ni bilo za pričakovati iz templja denarja in plehkosti.. Očitno bo kvaliteto treba iskati drugje. Za vse ostale pa, kupite karto za kino, veselite se in preženite svoj turoben vsakdanjik!

— AntiZDA
2.6. 2009 ob 0:11

Oglejte si film. Ne bo vam žal. Tako dobrega filma že dogo ni bilo na temo vesolja!

— Matej
4.6. 2009 ob 15:00 zvezdica

Tipičen Star trek. Zagotovo je všeč vsem pravim trekkiem. Gledal sem že vse star trek filme in večino TV serij, vendar nisem ravno ljubitelj. Serije so z vključno "next generatinon" dokaj zabavne in zanimive, filmi pa vključno s telim novim živ dolgčas! Ves čas imam občutek, da hočejo narediti zgodbo zanimivo in napeto pa jim to nikakor ne rata pa še humor je precej otročji. Kot velik ljubitelj ZF sem popolnoma razočaran.

— oilpower
18.10. 2009 ob 10:01

film je zelo dober, res je eden najboljših na temo vesolje

— milan
25.3. 2010 ob 12:48

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

— uuuuuuuu
28.8. 2010 ob 18:58

Kar se vizualnih efektov tiče, je film odličen, celoten film pa so pokvarili s tem, kar je povedal že Thorr. Kako so si lahko dovolili takšna odstopanja?! Moram reči, da me je to kot ljubitelja nadaljevank in filmov Star Trek popolnoma razkačilo. Brez besed.

— Trek

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.