Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Zvezdne steze: V temo

znanstvenofantastična akcijska pustolovščina
1 nominacija za oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 16.5.2013, Kolosej Ljubljana
2h 12min / 132min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof po TV seriji Gena Roddenberryja
Režija: J.J. Abrams
Režiser spektaklov Misija: nemogoče 3 in Super 8 predstavlja nadaljevanje vesoljske sage mladega kapitana Kirka, ki se po vrnitvi na Zemljo skupaj s svojo posadko znajde sredi divjega obračuna z odpadniki Zvezdne flote. Nekdanji vrhunski agent John se želi maščevati za domnevne zločine svojih nadrejenih, zato s privrženci izvede vrsto terorističnih napadov. Prežet z jezo in željo po maščevanju, ga Kirk želi na lastno pest ujeti in pripeljati pred roko pravice, toda med osupljivimi vesoljskimi pustolovščinami postane jasno, da je briljantni John vedno korak pred svojimi zasledovalci.

Enterprise se po kontroverznem galaktičnem incidentu vrne na Zemljo, toda njen vročekrvni kapitan se hoče čim prej spet vrniti med zvezde v širna neraziskana prostranstva. Toda na modrem planetu življenje ne teče mirno. Teroristično dejanje, kakršnemu že dolgo niso bili priča, razkrije srhljivo resničnost: Zvezdna flota je napadena od znotraj in posledice bo trpel ves svet. Zato mora kapitan Kirk Enterprise odpeljati na nalogo, kakršne še ni bilo, popeljala pa ga bo od klingonskega domačega planeta do znanih voda zaliva San Francisco. Ob tem se bo na krovu ljubljene ladje srečal s sovražnikom, rojenim za uničevanje.

Vesolje: Soočenje s temo

Po štirih televizijskih serijah in enajstih celovečernih filmih se bodo gledalci na zvezdne steze tokrat prvič podali v treh dimenzijah. Leta 2009 se je mlada posadka podala na krstni polet, ki je preizkusil njeno veščino, iznajdljivost in pogum. Zdaj se mora podati še dlje v temo in se spoprijeti s preteklostjo, ki grozi tako domačemu planetu kot še neodkritim svetovom.

Prvi film je žel pohvale za neotesan humor, karizmatične like in za izjemno domišljijo v izvirni zgodbi, narejeni po skromni televizijski seriji iz 60. let, za katero nihče ni napovedoval tako kultnega uspeha. Toda režiser ni imel namena počivati na lovorikah. Zato se je z novim filmom podal globlje v zgodbo in jo vizualno dvignil na povsem novo raven.

Scenarija sta se spet lotila Robert Orci in Alex Kurtzman, ki se jima je pridružil še Damon Lindelof. Novi scenarij je logično nadaljevanje prve zgodbe, ki se je vrtela okoli razlage, kako se je posadka sploh zbrala. Zdaj se njene vezi tkejo v trdno prijateljstvo.

Kapitan James T. Kirk se na začetku filma znajde na prelomnici. Kot da bi ga težave same iskale, spet sprejme odločitev, ki ga stane položaja. Kot bodo poznavalci Zvezdnih stez dobro vedeli, je to Kirkova značajska lastnost, ki ga spremlja vedno in povsod. Spock, ki se v tem filmu sooča s težavami uravnavanja logike in čustev, je častnik, pripravljen umreti, da bi spoštoval zakon, Kirk pa ni pripravljen pustiti prijatelja umreti samo zaradi togih pravil. Njuno korenito razhajanje v razumevanju življenja je razlog, da Kirk ostane brez poveljstva, zato je med njima napeto celo, ko se prijateljstvo poglablja.

Spock v tej upodobitvi mogoče še najbolj od vseh junakov odstopa od znane podobe hladnega, logičnega in vedno umirjenega častnika. V temo ga ponese v dramatične zaplete in ljubezen. Razkrije se globina njegove psihe, gledalci končno dobijo vsaj delen vpogled v notranje boje, ki jih mora vsakodnevno premagovati.

Nekoč edina ženska na mostu Enterprise, Uhura, ima v tem filmu precej opaznejšo vlogo kot v prejšnjem. Poleg tega, da se njen odnos s Spockom poglobi in zaplete, postane pomemben vmesni člen med Kirkom in Spockom, pokaže svoje borilne spretnosti in izkaže se s tekočim znanjem klingonščine.

Tokrat se Uhuri na mostu Enterprise pridruži še ena ženska, znanstvena častnica Carol Marcus, zapeljiva in izjemno sposobna hči admirala Marcusa, ki se na ladjo sicer vkrca s prevaro, nato pa se izkaže, da je njena prisotnost vredna zlata. Med njo in Kirkom se takoj vžge iskrica, ki obeta zanimive zaplete in razplete v naslednjih filmih.

Poleg Christopherja Pika, ki spet odigra ključno vlogo v dozorevanju Jamesa Kirka v dobrega kapitana, se nam tokrat predstavi še eno pomembno ime iz Zvezdne flote - admiral Marcus z obrazom Petra Wellerja.

Vsak film mora imeti svojega zlikovca. Tokrat je to skrivnostni sovražnik, medgalaktični terorist, ki ne pozna meja. John Harrison, poguba v eni osebi in mož z globokimi koreninami v svetu Zvezdnih stez.

Ljubitelji ladje Enterprise bodo veseli dejstva, da je v tokratnem filmu pokazano veliko več ladje kot doslej. Prehodi med prostori so bolj tekoči, ker vsak prostor ni bil ločen set, ampak so bili povezani med sabo, zato dejansko dobimo občutek, da gredo liki z mostu v transportirnico, strojnico ali ambulanto. Kljub sodobni zasnovi, novim dimenzijam in vizionarskemu pristopu pa Enterprise ostaja pristna. Ohranili so vzdušje izvirne serije in izvrstno prepletli retro- in futuristične elemente.

Gene Roddenberry je o Zvezdnih stezah nekoč rekel: “Vse zgodbe izhajajo iz mojega občutka, da je prihodnost človeštva svetla. Šele začenjamo. Obetajo se nam neizmerna čudesa. Ne predstavljam si, da bi lahko bilo drugače." Tega duha, ki ga je v svojo stvaritev vnesel pred več kot 50 leti, je navdihnila predvsem nenasitna človeška želja po novih znanstvenih odkritjih. Zato ni čudno, da je v odgovor filozofija Zvezdnih stez skozi desetletja navdihovala številne mlade znanstvenike, raziskovalce in pisce. V počastitev tega nepretrganega cikla navdiha je J. J. Abrams tokrat popeljal Zvezdne steze na zgovorno lokacijo - National Ignition Facility (NIF) v laboratorijih Lawrence Livermore, kjer potekajo revolucionarne raziskave o prihodnosti energije. Tam s 192 najmočnejšimi laserji razbijajo skrivnosti materije in antimaterije in preučujejo termonuklearno fuzijo. Ker je to vladna institucija s strogo omejenim dostopom, filmske ekipe navadno nimajo odprtih vrat vanjo. Toda Zvezdne steze so izjema. Povezava med NIF in Zvezdnimi stezami dobesedno sega v jedro obeh. Enterprise namreč poganja devterij, vodikov izotop, ki je vir energije tudi v NIF. In številni tamkajšnji znanstveniki so svojo kariero začeli z navdušenim spremljanjem Kirka in Spocka, ko sta premikala meje človeškega znanja. In zato je laboratorij odprl vrata svojih futurističnih prostorov, da bomo lahko tudi gledalci pogledali v skrito drobovje najnaprednejšega warpnega pogona v Zvezdni floti. Strojnica izmišljene vesoljske ladje in dejanski laboratorij na Zemlji sta sicer povsem različna svetova, oba pa izhajata iz želje, da bi ustvarili boljši svet in širili obzorja.

Komentarji

29.3. 2013 ob 18:11

KOMAJ ČAKAM!!!!!!! Anton Yelchin&Benedict Cumberbatch<3

— Anja
19.4. 2013 ob 0:15

A bo ta film meu kj povezave z
(prvim) Star trekom?

— Žblj
24.4. 2013 ob 17:00

tega grem pa obvezno gledat, prosim Kolosej ne ga umaknit s programa.

— bragobabi
25.4. 2013 ob 16:33

Benedict Cumberbatch igra negativca! Končno!

— P
27.4. 2013 ob 0:25

Runtime has been updated to 132 min!!

— Spock
2.5. 2013 ob 23:49

Žblj Ti to resno ??

— Django
9.5. 2013 ob 0:09

Pot treilerju zgleda kr hut, sam morm njprej še enko pogledat :p

— S.T.: (oziroma Star Trek/ Tony Stark LOL)
9.5. 2013 ob 14:06

A si lahko obetamo kakšno predpremiero? Smo že rahlo neučakani :)

— andraž
10.5. 2013 ob 17:41

kaj a dobite 3 milijone komentarjev, da jih je tezko v enmu tednu pregledat pa objavt?

— cepc
17.5. 2013 ob 9:40

Really enjoyed this film, it was a spectacular and well-crafted film experience!

— Kirk
17.5. 2013 ob 16:04

A bo v 3D no?

— hi
22.5. 2013 ob 15:32

Aaaaaaa, Benedict Cumberbach! Ne vem če bom lahko sedela pri miru na sedežu! Bogi moji prijateljici, kaj bosta mogli prenašat! ;)

— JacksGap
23.5. 2013 ob 20:05

can't wait for Banoodle Cabaggepatch!!

— derp
26.5. 2013 ob 11:23

Noro dober movie!!! Mnogo boljsi od prvega!!!

— Hyper
27.5. 2013 ob 12:38

Star Trek je očitno postal samo še železničarska franšiza - postaviš krožne tire, namontiraš kompozicijo in jo poganjaš vsake toliko let naokrog, feni pa navdušeno rinejo na postaje (kinodvorane). Celotna zgodba je zreducirana na antagonizem med Spockom in Kirkom, bad boy je tu samo za okras in distrakcijo. Ostali liki so tu samo zato, da zapolnijo praznino in luknje v zgodbi, ki je pravzaprav skoraj ni. Ostanejo samo še posebni efekti = čigumi za oči.

— majakovski
30.5. 2013 ob 23:32

Ali mi lahko prosim kdo pove do kdaj se bo ta film vrtel? Zelo bi bil hvaležen. Rad bi ga šel gledat s prijateljem ki p aje trenutno še v tujini.

— Matej
6.6. 2013 ob 21:22

jej jutr grem gledat ta film jej jupi jej super

— lenart
7.6. 2013 ob 15:30

Manjkala je katarza ...

— P
9.6. 2013 ob 18:12

?

— ?
9.6. 2013 ob 18:14

KR NEK

— krk
19.6. 2013 ob 13:52

Oh, Benedict Cumberbatch! Ne bi si mogla zamislit bolj popolnega negativca :D

— ;*

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.