Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Zvezda je rojena

glasbena romantična drama
Film je prejel 1 OSKARJA za NAJBOLJŠO IZVIRNO PESEM!
Podnapisi
Na sporedu od: 4.10.2018, Kolosej Ljubljana
2h 16min / 136min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Eric Roth, Bradley Cooper, Will Fetters
Režija: Bradley Cooper
Zgodba govori o izkušenem glasbeniku Jacksonu Mainea (Cooper), ki odkrije mlado umetnico Ally (Gaga) in se v njo zaljubi. Ally je tik pred tem, da obupa nad svojimi sanjami o pevski karieri, vendar jo Jackson prepriča v nasprotno. Ker pa se sam bori z lastnimi demoni, njun odnos ob njenem kariernem vzponu začne razpadati.

Bradley Cooper in Lady Gaga združujeta svoja znatna talenta v upodobitvi neolepšane in strastne zgodbe Jacka in Ally, dveh umetniških duš, ki se združita tako na odru kot v življenju. Čaka ju zapleteno popotovanje skozi lepote in bolečine razmerja.

Z novo inačico že legendarne ljubezenske zgodbe se štirikratni nominiranec za oskarja Cooper (Ostrostrelec, Ameriške prevare, Za dežjem posije sonce) prvikrat poskuša kot režiser, v filmu pa tudi igra ob večkrat nagrajeni in za oskarja nominirani glasbeni superzvezdnici Lady Gaga. Cooper upodablja prekaljenega glasbenika Jacksona Maina, ki odkrije umetnico Ally (Gaga), in se vanjo zaljubi, ko se ta stežka prebija na glasbeno prizorišče, Opustila je že svoje sanje, da bi postala uspešna pevka – vse dokler ne spozna Jacka, ki v njej takoj prepozna naraven talent.

Čeprav ji je bila Cooperjeva inačica zgodbe všeč, je bila Gaga – četudi je med najbolj izkušenimi umetniki našega časa – na trnih glede svoje prve vloge v celovečercu; a se je veselila te priložnosti s Cooperjem na režijskem stolčku in ob njeni strani pred kamerami: »Po mojem mnenju nekdo, v komur leta in leta vre talent in je pripravljen na prehod v drug medij, pa se to naposled le zgodi … potem je to velikanska eksplozija; cel opus. Usojeno mu je bilo režirati. Jaz sem imela zgolj dovolj veliko srečo, da lahko igram v njegovem prvencu.«

Poleg upodabljanja glavne junakinje Gaga skupaj s Cooperjem tudi izvaja izvirne pesmi v filmu – pesmi, ki sta jih spisala s peščico umetnikov, kot so Lukas Nelson, Jason Isbell in Mark Ronson. Vse vokale so posneli v živo, med samim snemanjem filma.

Cooperju je bilo pomembno, da je film podan v prvi osebi; upa, da bo to občinstvu omogočilo, da izkusi omamljajočo energijo nastopanja v živo, pred množicami. Nobenih koncertnih posnetkov v širokem planu z gledišča gledalca; kamera živi znotraj nastopa. Direktor fotografije Matthew Libatique se je poslužil različnih snemalnih tehnik, med drugim z ročno kamero, Steadicamom, dolgimi kadri, ko kamera neprekinjeno sledi Jacksonu Mainu iz zaodrja na oder, in podobnimi; pri tem je s kamero silil izjemno blizu, v osebni prostor junakov.

Da ne ostane zgolj na vizualni ravni, je tonski mojster Steve Morrow zvok oblikoval tako, da je dovoljeval nemoten in neprekinjen prehod med zaodrjem in odrom: »Bradley občinstva ni želel pustiti zunaj tega sveta, od koder bi le opazovali dogajanje. Hotel, je, da so povsem potopljeni vanj.« Prav zato je bilo ključnega pomena, da so vse izvedbe pesmi snemali v živo. Tudi v Kaliforniji na prizorišču, kjer se vsako leto odvija glasbeni festival Coachella. »Peti v živo pred 20 ali celo 80 tisoč ljudmi?« pravi Cooper. »Vsakič, preden smo začeli, sem rekel: »Mogoče bi le odpiral usta na posnetek?« Pa je Morrow rekel, »Kaj pa kvasaš? V živo moraš peti!«. In sem …

Komentarji

11.8. 2018 ob 0:01

Eden boljših napovednikov zadnje čase.

— U1
6.10. 2018 ob 22:52

Najboljši film ever❤️

— Arci
3.11. 2018 ob 9:19

Zelo zelo dober in čustven film.

— Marja
8.11. 2018 ob 23:24

Film se vleče. Glasba je tko tko. Na koncu pol dvorane joka. Zadnje pol ure ali manj stopnjujejo jokave scene. Verjetno so to želeli izvabiti iz ljudi, da bi bil film večji hit. Mene pač zgodba o enem samomorilnem zadrogiranem alkoholičnem egoistu ne gane. Lady Gaga se pa še kar ok znajde kot igralka. Sem pričakovala več, glede na ocene.

— Maja
5.12. 2018 ob 13:18

ta film je ful bedn

— lol
21.12. 2018 ob 21:13

Glasba je odlična in vsa čast prevajalcu, da je pri večini skladb preveden tudi tekst.

— U1
11.2. 2019 ob 12:04

Odlicen film!!

— Tina
2.3. 2019 ob 12:22

The best movie

— Veronika
4.3. 2019 ob 23:55

Film se me je izredno dotaknil in na koncu ni manjkalo solz. Predstavlja tudi realnost marsikatere osebe v današnjem svetu.
Film je IZJEMEN !

— Evica
27.4. 2022 ob 10:09

Zame eden boljših v moji lestvici filmov.Za tiste z veliko empatije in izkušenj.

— Magda Gorup

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.