Kolosej

Zverina

komedija
Zaupajte svojim nagonom... tudi če niso človeški.
Na sporedu od: 4.10.2001, Kolosej Ljubljana
1h 24min / 84min
Scenarij: Tom Brady, Rob Schneider
Režija: Luke Greenfield

Zgodba

Marvin Mange (Rob Schneider) bo kmalu tako gibčen kot puma, poskočen kot šimpanz in čustven kot... kozel? Njegovo življenje se bo spremenilo v pravi zverinjak zaradi nenavadnega poskusa, s katerim bo raziskal svojo divjo plat.

Marvin je policijski uradnik, sanja pa, da bi postal čisto pravi policaj kot njegov oče - opraviti mora le preiskus telesne vzdržljivosti.

Nekega večera Marvin ostane sam na policijski postaji in sprejme klic v sili. Odvija se rop in ker ni nikogar, ki bi mu priskočil na pomoč, se nadebudnež sam odpravi na prizorišče zločina. Zlikovcem uspe pobegniti, Marvin pa v avtomobilski nesreči skoraj izgubi življenje. Iz razbitin ga potegne skrivnostna oseba in še sanja se mu ne, da bo postal poskusni zajček za čudaški poskus. Njegov rešitelj, ekscentrični dr. Wilder (Michael Caton), je razvozljal genetski kod. V svojem zasebnem laboratoriju, ki se nahaja v skednju, pokrpa Marvina z nenavadno mešanico živalskih organov, med drugim tjulnja iz zabaviščnega parka in nadarjenega psa, če omenimo samo nekatere.

Ko se vrne v službo na postajo, se Marvin Wilderjevega postopka sploh ne spominja. Zasluge za svoje vse večje mišice in vse boljši voh pripiše novi zdravi pijači. Na zunaj je Marvin videti normalen, navznoter pa nikoli ne ve, katero zverinsko obnašanje bo skočilo na dan med potikanjem po urbanem pragodzu.

Potem ko na letališču izvoha tihotapca mamil, Marvin postane junak. Lahkoverni načelnik Wilson (Edward Asner) ga nemudoma poviša v čisto pravega policista in ga prepusti v varstvo vse bolj sumničavemu šefu, naredniku Dougu Sisku (John C.McGinley).

Zadeve se zapletejo, ko Marvin spozna in se zaljubi v Rianno (Colleen Haskell iz oddaje Survivor), ki je včasih objemala drevesa, zdaj pa kot prostovoljka dela v živalskem zavetišču. Ko Marvina zasrbijo pumini nagoni, se začne pravi hudič, ne le v zavetišču, ampak tudi v lokalni mesnici. Živali v njem začno prevzemati nazdor in Marvinov svet z vsako minuto postaja bolj nepredvidljiv.

O snemanju

"Tako strašansko sva se smejala med pisanjem scenarija," se smehlja Rob Schneider, ki je scenarij napisal s Tomom Bradyjem. Zverina je prvi Bradyjev scenarij, po katerem so posneli film, predtem pa je bil scenarist in producent televizijskih oddaj, kot so denimo Simpsonovi in Sam svoj mojster. Z Robom je prvič združil moči, ko je bil izvršni producent nadaljevanke Men Behaving Badly, in dvojica je kaj hitro začela kovati zamisli za filme.

Schneider ni le scenarist, ampak tudi igra čudaško nerodo, ki se spremeni v zverino - Marvina Mangea. "Občutek imam, da je vse, česar sem se naučil - od komičnih nastopov v oddaji Saturday Night Live do sodelovanja z Adamom Sandlerjem pri njegovih filmih - vloženo v ta film. Sodelovanje s Sandlerjem je bilo krasno pri Deucu Bigalowu, zato sva se odločila znova poskusiti. Tokrat sva namesto različnih žigolovih kostumov imela različne živalske dele. Gre za možakarja, ki se trudi, da ne bi bil žival, a izgublja bitko. Skuša ohraniti svojo človeškost, a ima živalske organe, ki bodo zmagali."

Schneider, ki je bil glavni igralec in koscenarist Deuca Bigalowa in je dve sezoni igral glavno vlogo v humoristični nadaljevanki Men Behaving Badly, pripisuje zasluge za to, da se je zapisal komediji, svoji družini. "Nismo imeli glasbenih albumov, ampak komične," pravi. "V kino smo hodili gledat samo komedije. Vroča sedla so mi bila zelo všeč. Všeč mi je bil Peter Sellers, čigar fizična komedija je bila izredna. Monty Python so bili prelomnica komedije 20.stoletja in so name imeli velik vpliv."

"Rob je neverjeten," pravi režiser Luke Greenfield. "V tem filmu je prekoračil vse fizične in umske meje. Kadarkoli, kjerkoli pred njega postavite kamero, bo zabaven. Kar hodite za njim in imeli boste film. Res sem imel srečo, da sem pri svojem režijskem prvencu sodeloval z Robom."

Greenfield je montiral kratki film, ko je njegovo delo prišlo v roke Revolution Studios. Še preden se je dobro zavedal, mu je bila že zaupana režija Zverine in je iskal primerne snemalne lokacije. "Bilo je kot v snu," pravi. "Vse se je zgodilo z noro naglico. Nikomur nisem imel niti časa povedati. Še prijateljev nisem utegnil poklicati. Kar nenadoma sem bil sredi priprav na produkcijo. Pri tem filmu so bili vsi možni izzivi - živali, kot so jazbeci in pume, otroci in voda in nočni posnetki - a za seboj sem imel krasno vojsko."

Ena največjih Greenfieldovih težav za kamero je bila, da se ne bi ves čas smejal. "Robov prizor s kozlom je bil za crknit. Vsi so se obrnili stran, ker se je bilo tako težko premagati, da ne bi počili od smeha," dodaja. "Michael Caton je moral v nekem prizoru Robu na glavo natakniti storž. Potem se je obrnil in se začel na ves glas smejati, medtem ko je Rob moral odigrati prizor do konca. Pri nekem prizoru z Robom in Colleen pa sem moral odkorakati kar stran in je namestno mene nekdo drug zaklical Rez, tako smešno je bilo."

Tako kot pri Deucu Bigalowu je moral tudi pri Zverini Rob usklajevati svoji vlogi koscenarista in glavnega igralca. "Kadar pišem scenarij, nikoli ne razmišljam o tem, da bom nastopal v filmu, kajti gre za dve povsem ločeni umetniški obliki," razlaga Rob. "Potem pa se kar naenkrat znajdeš soočen z vprašanjem: Kaj, a orangutan me bo davil?"

Rob, ki je pri Saturday Night Live oblikoval zelo priljubljenega Richmeistra, pravi, da mu je bilo všeč igrati lik, ki je deloma žival. "Za igralca je veliko zabavneje igrati tipa, ki se trudi, da NE bi bil žival, kot tipa, ki je žival."

Tako kot Marvin v svoji pasji podobi se je moral tudi Schneider posvetiti osebni higieni, pri kateri v pasjem svetu ne gre brez dviga noge. Čeprav se je moral Schneider naučiti plezanja po drevesih kot šimpanz, plavanja kot delfin in teka kot gepard, ni bilo telesno nič bolj zahtevno, kot polizati se kot pes. Naredili so sicer umetno nogo, vendar je Schneider dokazal, da je zelo gibek, saj je vadil jogo in je nogo dvignil tako visoko, da so lahko posneli prizor. Seveda je vseeno škrtal od bolečine in je bil vesel, da je imel v pomoč tudi rezervo.

Colleen Haskell, ki je zaslovela s televizijsko oddajo Survivor, je v Zverini debitirala kot igralka. Igra Rianno, ki iz Marvina izbeza prave živalske nagone.

Potem ko je skušala rešiti drevo tako, da je leto dni živela v njem, Rianna prvič naleti na osramočenega Marvina v moškem stranišču in kasneje, ko mu v teku uspehe prehiteti psa. "Ima veliko srce in dela v zavetišču, kjer skrbi za zapuščene živali," razlaga Schneider. "Začuti, da sem na nek način podoben njenim živalim iz zavetišča."

"Colleen je naraven talent," pravi režiser Luke Greenfield, ki priznava, da si Survivorja ni nikoli ogledal, dokler ni Colleen dobila vloge. "Tako stvarna je," pravi ob spominu na prve dni snemanja. "Zanjo je bilo precej grozljivo. Spominjam se prvega dne, ko smo bili v Calistogi. Šlo je za njen prvi prizor. Začel sem ji nekaj razlagati, ona pa je rekla, da ji je filmsko izražanje španska vas. Govori raje z menoj kot z majhnim fantkom. Odvrnil sem ji: Tudi ti se tako pogovarjaj z menoj, tudi meni se namreč ne sanja, kaj počnem. Krasen odnos do dela je imela, ne bi si mogel želeti boljšega."

Haskellova prihaja iz Bethesde v Marylandu in pravi, da je imela kovčke že pripravljene, da se čez državo poda domov, ko so jo poklicali na avdicijo. "Vse se je zgodilo zelo, zelo hitro. Delo z Robom je bilo res zabavno. Olajšal mi ga je, saj je bil to zame sploh prvi podoben projekt. Rada bi mu povedala, da me je naučil vsega, kar znam; če torej zamočim, je kriv on, če mi uspe, si vse zasluge lahko pripiše on."

"Med filmom so se vsi zaljubili v Colleen," dodaja Schneider. "Pravo srčece je."

Ker ima tudi v resnici rada živali, je Haskellova zares uživala, ker jo je na snemanju obdajalo tudi do 15 psov. "Dva sta mi takoj padla v oči. Ko bom odšla domov, bo ostalo samo še 13 psov. Psi niso vedno storili tistega, kar bi morali, a bili so tako srčkani, le kako torej ne bi uživala v njihovi družbi?" Ko pa so jo vprašali, ali bi vzela domov tudi živalskega Schneiderja, je odklonila. "Prevelika odgovornost," se posmeje.

"Samo nekaj minut mi je bilo danih z njo," zavzdihne zavrnjeni Ed Asner, ko se spomni bežnega rendezvousa s Haskellovo na snemanju.

Asner igra prenapetega in malce odbitega načelnika Mariona Wilsona. "Moral sem se prilagoditi humorju sodobnih časov. Šlo je za kar precejšnjo prilagoditev, a mi je uspelo," pravi. Kar zadeva dandanašnjo komedijo, Asner dodaja: "Več norčavosti je, kot jih je poznala moja generacija, a postali smo tudi bolj prefinjeni. Življenje je te dni tako ali tako skoraj ves čas norčavo."

"Kar zaščemelo me je od navdušenja, ker je Eda stvar zanimala," pravi Rob Schneider. "Načelnik Wilson je večinoma bolj postaval po policijski postaji v majhnem mestu in se mu je za kanec utrgalo. To je zanj velik primer, zato se ga loti zagnano. Sijajen komik je, ob katerem sem si z užitkom dal duška."

"Ed Asner je bil junak moje mame," se smeje režiser Luke Greenfield. "Je velik duh in krasen človek. Ko sem staršema pokazal dnevne posnetke, sploh nista mogla verjeti, da je to Ed, saj ga takega nista vajena."

O sodelovanju s Schneiderjem Asner pravi: "Z menoj je ravnal kot s pravim gospodom, jaz pa sem z njim ravnal kot s kraljem. Najinega prijateljstva ne bo nikoli konec."

Avstralski igralec Michael Caton igra ekscentričnega znanstvenika dr.Wilderja, človeka, ki Marvinu reši življenje tako, da vanj vsadi živalske organe. Marvin postane ne le njegov največji dosežek, ampak po svoje tudi njegov ljubljenček.

"Po transplantaciji se ga psi, ki so ga včasih nadlegovali, bojijo," se smeje Caton. "Blag in nežen možakarček, ki hoče postati policaj, nenadoma postane skoraj super človek." Caton je v rodni Avstraliji posnel veliko filmov: "Pri nas občudujemo komike, kot so Abbott in Costello ter Jerry Lewis. Ko je Rob navezal stike z menoj in sem videl scenarij, sem pomislil: Uau, ponuja se mi priložnost, da se lotim nečesa novega in se prelevim v svoje junake. Vloga, ki jo igram, zelo spominja na Petra Sellersa. Zame je bil pravi junak!"

Schneider in Adam Sandler sta videla Catona v filmu The Castle in sta poklicala njegovega agenta v Sydney. "Rekla sta, naj naredim avdicijski posnetek," se spominja Caton. "Moj sin se je ravno vrnil iz igralske šole, zato sva v prosti spalnici postavila digitalno kamero in ga naredila, pohištvo pa prekrila z rjuhami, da ne bi bilo preveč moteče. Zaradi olimpijskih iger smo se nato odpravili v Maroko in tam me je v Tanger poklical Rob z vprašanjem: Ali bi nastopil v našem filmu? In odvrnil sem: Rade volje! Odšel sem po stopnicah navzdol in rekel: Dobil sem vlogo, draga, mega! Nikoli še nisem delal z ameriško ekipo in bilo je prijetno doživetje."

John C.McGinley igra narednika Siska, ki bi rad spodnesel Marvina. Je Marvinov neposredno nadrejeni in bodoči partner. "Različna sta si kot noč in dan. Sisk je povzpetnik in Rob je zanj samo prhljaj na njegovih ramah, ki se spremeni v kepo, ki jo je potrebno odstraniti. Kot zmešan sem si prizadeval dobiti vlogo, saj sem želel delati z Robom. Je noro nadarjen poba."

"Johnny C. je frajer," pravi režiser Luke Greenfield. "Scenarije kar požira. Njegovi predanosti ni para. Zelo je bister in ima neverjetne zamisli."

McGinley dodaja: "Želel sem si, da bi bil kontrast med menoj in Robom kar najbolj osupljiv, zato sem se zredil za 15 kilogramov. Priskrbeli so mi trenerja in nato sem samo jedel in dvigoval uteži pa jedel in dvigoval uteži. Želel sem, da bi obleka na njem kar pokazala po šivih."

"Od kar je Reagan zaprl umobolnice, McGinley predstavlja nevarnost za družbo," se šali Ed Asner, ki je z McGinleyem delal tri mesece pri nadaljevanki Cruel Doubt z Gwyneth Paltrow v glavni vlogi.

"Koliko talenta je v tem filmu... ne bi mogel biti srečnejši," pravi režiser Luke Greenfield. "Tem fantom pustiš proste roke in svojo nalogo sijajno opravijo."

Poleg sijajne človeške igralske zasedbe Zverina ne bi bila mogoča brez predane ekipe kosmatih in pernatih profesionalcev, ki so bili pripravljeni zazveti osrednje mesto pred kamero.

Izkušeni trener živali Steve Benes, ki je uril štirinožnega prijatelja Adama Sandlerja Beefyja v njegovem filmu Little Nicky, je bil odgovoren za koordinacijo pestrega izbora bitij v filmu. Opravka je imel s skoraj 60 živalmi ("vključno z Robom Schneiderjem," se zareži), a je bil kos svoji nalogi: "Imeli smo papagaja, ki ga Rob poskuša pojesti, psa, ki ga raztrga na koščke, in kozla, ob katerem se mora obvladati," se smeje.

V nekem prizoru bi moral Rob ptičku dovoliti, da bi mu jedel iz ust. A med vajo ni šlo vse tako, kot bi bilo treba. Ljudje, zadolženi za ptice, mladička niso nahranili, zato je bil tako lačen, da je Robu skljuval ustnico. Ko pa so prizor dejansko snemali, so ptička nahranili, tik preden se je kamera začela vrteti, nakar je hrano iz Robovih ust vzel povsem nežno. Zdel se je bolj zvedav kot lačen in ptičkovo nežnost so ujeli na film.

Peripetije s ptičkom ponazorijo filozofijo Steva Benesa, da je čas za vajo ključnega pomena. Njegov cilj je, pravi, da bi se živali na snemanju vedno počutile prijetno. "Veliko časa je potrebnega, da se vsega privadijo," razlaga Benes. "Ampak tako mora biti, da jim je prijetno. Včasih so živali v prizorih preplašene. Mi tega ne počnemo, mi jih naučimo, kako se morajo vesti, kot bi bile preplašene. Za to pa je potreben čas."

Scenograf Alan Au pravi, da je moral pri oblikovanju čudaškega laboratorija dr.Wilderja upoštevati naravno okolje vsake živali. "Prizorišče je moralo zbujati vtis, kot bi živali živele z dr.Wilderjem," pravi Au, ki je poskrbel, da je imela vsaka žival dovolj prostora in je ni bilo potrebno zapirati v kletke. Da bi jim zagotovil ugodje, je sodeloval tudi s trenerji živali. Za šimpanza so tako denimo izdelali gugalnico, da se je med napornim delavnikom lahko sprostil. Bil pa je presenečen, da se neumorni Rob Schneider ni kregal s šimpanzom, da bi se še sam zagugal.

Trener Steve Benes sicer pravi, da je moral Schneiderja uriti na določenih področjih, da pa je komik/igralec že po naravi prava zverina in se je zlahka zakopal v lik... dobesedno. Glavo je denimo potisnil v akvarij ali skočil v vodo, pri čemer jo je precej tudi požrl.

O igralcih

ROB SCHNEIDER (Marvin Mange, koscenarist) je najbolj znan po nastopih v oddaji Saturday Night Live. Mojster improvizacije se je od oddaje poslovil leta 1994, od takrat pa nastopa v nadaljevankah in filmih. Bil je koscenarist in glavni igralec v komediji Duece Bigalow: Male Gigolo, pri kateri je bil izvršni producent Adam Sandler, nepozabna pa sta tudi njegova nastopa v Sandlerjevih filmih Mamin sinko in Očka po sili.

Rodil se je v San Francisco in je začel s pisanjem šal v najstniških letih. Na televiziji je najprej opozoril nase v oddajah Davida Lettermana, Jaya Lena, Jerryja Seinfelda in Dane Carveyja. Producent Saturday Night Live Lorne Michaels ga je leta 1990 opazil v 13th Annual Young Comedians Special.

Med njegovimi filmi so še Demolition Man, Judge Dread, Down Periscope, Knock-Off in Home Alone 2. Nastopal je tudi v dveh sezonah nadaljevanke Men Behaving Badly.

COLLEEN HASKELL (Rianna) je osvojila srca Američanov, ko je v oddaji Survivor preživljala trideset dni na nekem malezijskem samotnem otoku. Rodila se je v Bethesdi v Marylandu. V srednji šoli je rada nastopala, pa tudi za odrom se je rada lotevala osvetljevanja, zvoka in dekoracije odra. Na univerzi v Georgi je diplomirala iz dramske igre. Šest mesecev je bila praktikantka pri London Film Festival. Po diplomi je dva meseca preživela v Gani. Ko se je preselila v Miami, kjer je namerava nadaljevati študij, je videla oglas za Survivorja. Sedaj načrtuje selitev na zahod, saj ponudbe iz zabavne industrije kar dežujejo.

JOHN C. McGINLEY (Doug Sisk): Oliver Stone ga je opazil v New Yorku v nekem gledališču in mu nato zaupal vloge v svojih filmih Platoon, Wall Street, Talk Radio, Rojen 4.julija, Nixonu in Za vsako ceno.

Nastopil je v več kot 50 filmih, denimo v Get Carter, Three to Tango, Nothing To Lose, The Rock, Set It off, Wagon East, Point Break ter Fat Man and Little Boy.

Med njegovimi televizijskimi projekti sta Sole Survivor in Intensity Deana Koontza.

EDWARD ASNER (načelnik Wilson) je Američanom verjetno najbolj znan po nadaljevankah Mary Tyler Moore Show ter Lou Grant, za katerega je dobil pet emmyjev. Še dva si je prislužil z Rich Man Poor Man ter Roots. Ob Halu Halbrooku, Chrisu O’Donnellu in Renee Zellweger je nastopil v The Bachelor, nastopal v oddajah Arli$$, Hollywood DC in telefilmu Common Ground. Njegov glas je moč slišati v risankah Simpsonovi, Maxx Steel in Recess.

O filmskih ustvarjalcih

LUKE GREENFIELD (režija) je začel snemati filme že pri desetih letih. Pri šestnajstih je Steven Spielberg videl njegove srednješolske filme, ki so nanj naredili tak vtis, da je Greenfieldu napisal dve strani dolgo pismo in mu prigovarjal, naj se še naprej ukvarja s snemanjem filmov.

Njegov študentski film Alive & Kicking je bil velika festivalska uspešnica. Leta 1999 je bil scenarist in režiser drzne komedije The Right Hook. Desetminutni film mu je odprl vrata. Med montiranjem The Right Hook je ustvaril šokantno epizodno serijo Go Sick! Komična serija je bila sestavljena iz desetih delov, v katerih so Greenfield in njegova manična skupina igralcev s skrito kamero strašili ljudi po Los Angelesu.

Zverina je njegov prvi film, ki ga je režiral, ni pa zanj napisal scenarij. Je njegov režijski prvenec.

JEFF GOURSON (montaža) je montiral filme Adama Sandlerja Little Nicky, Happy Gilmore in Očka po sili. Kariero je začel kot pomočnik v montaži pri filmih Alfreda Hitchcocka (Topaz), Clinta Eastwooda (High Plain Grifter) in Stevena Spielberga (Sugarland Express in Čeljusti). Med njegovimi filmi so še Flight of the Navigator, FM, Somwhere in Time, The Incredible Shrinking Woman, Tron, Perfect, Can’t buy me Love, Beverly Hills Ninja.

ALAN AU (scenografija) je sodeloval pri mnogih komedijah, nazadnje pri Joe Dirt z Davidom Spadeom. Delal je tudi pri treh projektih Adama Sandlerja, Mamin sinko, Poročiva se in Little Nicky ter pri Deuce Bigalowe: Male Gigolo z Robom Schneiderjem.

Komentarji

10.3. 2006 ob 16:33

povprečn film!

— blabla
1.10. 2009 ob 21:00

Ta film je fenomenalen in smešen ter malo romantičen. Vem, da tega filma ni več v kinu ma priporočam vsem naj si ga ogledajo ali kupijo ta film. Res je dober oglejte si ga. Ta film je za vse.

— noelina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.