Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Zvenenje v glavi

Zvenenje v glavi
akcijski, drama, slovenski
Na sporedu od: 10.10.2002, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Scenarij: Dejan Dukovski, Andrej Košak, Drago Jančar
Režija: Andrej Košak
Pretočite si napovednik (20 MB)! Za predvajanje morate imeti na računalniku nameščen divx codec.

Zgodba

Vroče poletje 1970, Centralni zapor Livada, Slovenija.

Keber, legenda med zaporniki, se dogovori s Starim upravnikom zapora za prenos košarkarske tekme med YU in ZDA, polfinale svetovnega prvenstva v Ljubljani.

Sredi ogleda tekme pride do upora širših dimenzij in zaporniki prevzamejo zapor.

Ustanovijo odbor in postavijo 6 zahtev, vključno z Kebrovo zahtevo po ponovnem prenosu tekme, ne posnetku.

Pogajanja z oblastjo se izjalovijo in zaporniki začnejo zapirati zapornike.

Keber se vedno bolj spominja svoje edine ljubezni, Leonce, s katero sta preživela najlepše počitnice na morju, kjer je Keber povedal zgodbo o judovskem uporu, o Masadi, ki se je končal z kolektivnim samomorom.

Tako kot se upor spremeni v tiranijo, tako se ljubezen z Leonco spremeni v bolestno ljubosumje.

Upor propade, ostane le Keber s svojo zahtevo po prenosu, če ne bo Masada, popolno uničenje...

Produkcija

Film je realiziran skozi produkcijo NOVI VAL, ki jo je ustanovil Andrej Košak, režiser najbolj gledanega slovenskega filma zadnjih 20 let v Sloveniji - Outsider.

Outsider je z 95.000 gledalci najbolj gledan film tako 80 kot 90 let. Je prvi slovenski film z distribucijo po vseh republikah bivše Jugoslavije. Udeležil se je a več kot 25 mednarodnih festivalov.

Scenarij filma Zvenenje v glavi je napisan po romanu Draga Jančarja, ki je najbolj prevajan slovenski avtor. Roman Zvenenje v glavi ima tudi nemško izdajo, v Nemčiji pa ga postavljajo ob bok romanom Milena Kundere.

Scenarij sta napisala Dejan Dukovski in Andrej Košak. Dejan Dukovski je eden najbolj uspešnih mladih dramatikov nove Evrope, njegova drama Sod Smodnika igra v več kot 40 državah od Nemčije do Japonske in ZDA.

Po isti drami je bil posnet istoimenski film v režiji Gorana Paskaljeviča, ki je dobil "evropskega oskarja" - nagrade Felix za najboljši film po mnenju kritikov Fipresci v Londonu in v katerega promocijo za ameriško tržišče je Paramount vložil milijon dolarjev.

Film je posnel znani direktor fotografije Dušan Joksimovič, bolj znan po filmih Lepe vasi lepo gorijo in Rane. Z njim je pogodbeno vezana znana ameriška hiša Miramax.

Glavno vlogo je igral Jernej Šugman, prvak drame SNG.

Glavno žensko vlogo je odigrala Ksenija Mišič, primadona SNG Drame v Mariboru in nosilka glavnih ženskih vlog večinoma v režiji Tomaža Pandurja.

Ob njima nasopa cela kopica znanih igralcev kot so Radko Polič, Ivo Godnič, Bogdan Diklič (ZRJ), Haris Burina (BiH), Primož Petkovšek (najboljši igralec Portorož 2000), Esad Babačič (Outsider)...

Glasbo za film je napisal Sašo Lošič, vodja skupine Plavi orkestar, ki je v svoji karieri prodal več kot tri milijone plošč in je že sodeloval pri Košakovem prvencu Outsider.

Zanimivosti:

- Outsider je bil prvi slovenski in tudi jugoslovanski film, ki je bil prikazan v redni distribuciji v vseh državah bivše Jugoslavije po letu 1990,

- Sod Smodnika je porušil vse rekorde v gledališčih Jugoslavije z več kot 400.000 obiskovalci in se uspešni igra v večini evropskih držav. O londonski produkciji je pisal tudi Guardian Weekly,

- Dušan Joksimovič je posnel Lepe vasi, Lepo gorijo, ki ga ameriška revija Variety uvršča med 20 najboljših vojnih filmov vseh časov,

- projekt Zvenenje v glavi z angleškim naslovom Headnoise je bil že predstavljen v znani reviji Screen International...

Andrej Košak - OUTSIDER
- Bronasta palma Valencija 1997 za najboljši film
- Glavna moška vloga Kairo 1997
- Nagrada občinstva - Portorož 1997

Dejan Dukovski - SOD SMODNIKA
- najboljši film po mnenju kritikov Fipresci - Benetke 1998
- Grand Prix - Haifa 1998 - Izrael
- Grand Prix - Anatolija 1998
- Evropski nagrada za najboljši film po mnenju kritikov FIPRESCI 1998
- World Prism Award - Santa Barbara 1999

Dušan Joksimovič - LEPE VASI, LEPO GORIJO
- Bronasti konj za najboljši film - Stockholm 1996
- Mednarodna nagrada žirije - San Paolo 1996
- Zlati Aleksander za najboljši film - Solun 1996

Dušan Joksimovič - RANE
- Bronasti konj za najboljši film - Stockholm 1998
- Nagrada Fipresci - Solun 1998

Ustvarjalci filma Zvenenje v glavi so doslej v svojih karierah presegli vsa pričakovanja, njihovi ustvarjalni dosežki pa so kraljevali na kino blagajnah. Njihove filme je videlo več milionov gledalcev po celem svetu.

Andrej Košak je posnel najbolj gledan slovenski film od leta 1976 dalje.

Dušan Joksimovič je posnel Lepe vasi lepo gorijo - najbolj gledan film vseh časov v Srbiji.

Dejan Dukovski je napisal Sod Smodnika: najbolj gledano predstavo v Jugoslaviji in istoimenski film se vrti po celem svetu in je prodan v več kot 20 držav, vključno z ZDA.

Ker gre za mlade filmske ustvarjalce, ki so doslej pokazali svoje potenciale tako doma kot v Evropi, bo film zagotovo eden od osrednjih dogodkov v letu 2002.

Komentarji

28.3. 2006 ob 13:02 zvezdica

Ta film je imel vse atribute, da postane kultni slovenski akcioner in blagajniški blockbuster: odlično zgodbo po literarni(!) predlogi, znanega režiserja, kultnega igralca, in visok proračun. A na koncu smo dobili kamilični čaj. Ne v rit, ne mimo. Aja, pa vprašanje za VSE SLOVENSKE REŽISERJE: Mar res ni nihče sposoben posneti en spodoben prizor pretepa, ki ne bi izgledal kot burleska?

— Igor

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.