Kolosej
Film distribucije Fivia

Zulu

Zulu
kriminalna drama / triler
Podnapisi
Na sporedu od: 21.8.2014, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Julien Rappeneau in Jérôme Salle po romanu Caryla Fereya
Režija: Jérôme Salle
Režiser napetega trilerja Anthony Zimmer predstavlja razburljivo zgodbo o južnoafriških detektivih Aliju in Brianu, ki raziskujeta skrivnostno smrt belopolte mladenke iz ugledne družine. Na njuno presenečenje naletita na srhljivo skrivnost, ki dregne v osrčje okrutnega apartheida, ko je belska manjšina skušala s poskusi na ljudeh ustvariti mamilo za nadzorovanje temnopoltih državljanov. V boju z okrutnimi kriminalnimi združbami, podkupljenimi politiki in brezosebnimi korporacijami se skuša detektivski par dokopati do resnice in kaznovati zločince.

Južnoafriška detektiva Brian Epkeen (Orlando Bloom) in Ali Sokhela (Forest Whitaker) raziskujeta skrivnostno smrt belopolte najstnice. Preiskava ju vodi od razkošnih vil na obali do revnih barakarskih četrti. Odkrijeta, da belska manjšina skuša ustvariti mamilo za nadzorovanje temnopoltih državljanov. Brian in Ali se morata podati v boj proti kriminalnim združbam, podkupljenim politikom in brezosebnim korporacijam, hkrati pa se spopasti z notranjimi demoni, kar bo za vedno spremenilo njuno življenje.

Ekipa

Forest Whitaker (Ali Sokhela) je umetnik in človekoljub ter nadarjen in vsestransko dovršen igralec. Za svoje delo je dobil že oskarja, bafto in zlati globus za vlogo diktatorja v Zadnjem škotskem kralju in nagrado za najboljšega igralca v Cannesu za vlogo v drami Ptica. Med drugim je igral v Telefonski govorilnici, Sobi za paniko, Kraljih ulice, Dimu, Točki prednosti, Zadnji bitki in mnogih drugih. Nazadnje smo ga videli v Batlerju, posnetem po resničnem življenju strežnika v ameriški predsedniški palači. V sklopu svojega človekoljubnega udejstvovanja je produciral dokumentarce Kassim the Dream, Rising From Ashes, Serving Life in Brick City ter pomagal v več dobrodelnih skladih.

Orlando Bloom (Brian Epkeen) je filmski krst doživel že med študijem igre v Londonu ob Stephenu Fryju in Judu Lawu v biografiji Wilde, takoj po diplomi pa je igral v filmih, ki so ga izstrelili med največje svetovne zvezde: v trilogiji Gospodar prstanov in Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera. Igral je še v Sestreljenem črnem jastrebu, Nebeškem kraljestvu, Elizabethtownu, Piratih s Karibov: Mrtvečeva skrinja, Piratih s Karibov: Na robu sveta, Nedu Kellyju, Troji, Treh mušketirjih, New York, ljubim te, v režijskem prvencu Marka Ruffala Sympathy for Delicious, ob Colinu Firthu v Glavni ulici in v črni komediji Dobri doktor. Nazadnje smo ga videli v Hobitu: Smaugova pušča, nadaljevanju franšize Gospodar prstanov.

Jérôme Salle (režiser) je slovenskim ljubiteljem filma morda še najbolj znan po svojem režijskem prvencu Anthony Zimmer, za katerega je napisal tudi scenarij. Pred tem je bil fotograf in scenograf, kar mu je dalo dragocene izkušnje in izostrilo njegov vizualni čut. Pisal je tudi scenarije, za katere skromno pravi, da niso bili ravno najboljši na svetu. Ko je leta 2000 posnel kratkometražni film Le Jour de grâce, je vedel, kaj želi biti - režiser. Njegov Anthony Zimmer je bil tudi osnova za Turista. Pozneje je posnel še Largo Winch in Largo Winch 2. Na njegovo delo so najbolj vplivali veliki mojstri režije: François Truffaut, Alfred Hitchcock, Jean-Pierre Melville in Steven Soderbergh.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.