Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Zoolander

komedija
Na sporedu od: 10.1.2002, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Scenarij: Ben Stiller, Drake Sather, John Hamburg
Režija: Ben Stiller

Kaj naj stori najslavnejši maneken na svetu, ko je oblečen, da te kap, in pripravljen na akcijo? Lahko bi na primer preprečil zaroto in postal maneken-superjunak.

Derek Zoolander se je srečal že s tisoči vsiljivih paparacov in tri leta zapored obranil naslov manekena leta, ne da bi pri tem pokvaril svojo popolno pričesko. Zdaj pa bo dokazal, da ni le navaden res izjemno izjemno čeden frajer v kačji koži, ampak tudi mačo, ki ga ne gre vreči v koš. Spoprijel se bo namreč s pokvarjenim ozadjem modnega sveta in dal svojim oboževalcem pravi razlog za navdušenje.

Zoolanderjev svet se podre, ko na podelitvi modnih nagrad, kjer naj bi že četrtič zapored prejel nagrado in naziv manekena leta, ta prestižni naziv podelijo uspešnemu novincu Hanslu (Owen Wilson). Spozna kruto resnico, da ni več prvi maneken na svetu, zato se odloči, da bo poiskal smisel svojega življenja - vrne se v rodni New Jersey, da bi z očetom in brati delal v premogovniku. Oče (Jon Voight) ga ni vesel. Še več - sramuje se sina in njegovega "nemoškega" poklica, ki mu je posvetil toliko let. Ker ga družina zavrne, se Derek vrne na Manhattan, a Hanslova priljubljenost je zanj preveč, preprosto je ne prenese, zato ga izzove na manekenski "dvohod", da bi enkrat za vselej dokazal, kdo je boljši. Iz medsebojne nestrpnosti se med manekenoma nazadnje razvije prijateljstvo in medsebojno spoštovanje.

Dereku se življenje obrne na bolje, ko ga za veliki come-back najame ekscentrični kreator Mugatu (Will Ferrell). Žal pa Derek ne ve, da ga je najel le zato, da bi izpeljal svoje podle namene. Mugatu sodeluje s podlo lepotico Katinko (Milla Jovovich), ki brezmejno zvesta svojemu šefu, predana zlobni nakani in bolestno sovraži oblačila, ki so na prodajnih policah veleblagovnic, ter seveda ljudi, ki ta oblačila nosijo. Če bi rekli, da je snobovska, bi opisali le en odstotek njene napihnjenosti in prevzetnosti.

Derek skupaj z Matildo (Christine Taylor), novinarko Time Magazina, ki ga je na samem začetku spljuvala v enem od člankov, poskuša razkrinkati zaroto. Dekle se počasi omehča in medtem, ko poskušata preprečiti atentat, ji naivni maneken priraste k srcu.

O produkciji

Ben Stiller v Zoolanderju igra z vso svojo družino. Njegova žena Christine Taylor je novinarka Matilda, njegova mama Anne Meara igra protestnico na podelitvi modnih nagrad, njegova sestra Amy Stiller je ena izmed Hanslovih oboževalk, njegov oče, priznani igralec Jerry Stiller, pa je Derekov modni agent Maury Ballstein.

Jerry Stiller priznava, da je bil na začetku snemanja nervozen, saj njegov sin ni bil le soigralec, temveč tudi režiser. "A ko se je delo začelo, je Ben rekel: "Oči, a lahko ponoviš malo hitreje?" in takrat sem spoznal, da se do mene ne obnaša popolnoma nič drugače, kot do ostalih igralcev, le da zame uporablja besedo oči," pravi Jerry Stiller. "V vlogo sem lahko vnesel nekaj pokroviteljskega občutka, ki ga imam do Bena. Lahko sem bil zaščitniški, prav tak, kot so bili stari agenti v časih, ko sem sam začenjal kariero."

Pred začetkom snemanja sta Ben Stiller in Owen Wilson dva dni preživela na snemanjih za svoji manekenski mapi - dobila sta profesionalen portfolijo Dereka in Hansla. Pozirala sta v namišljenih oglaševalskih kampanjah za znamke, kot so Gucci, Perry Ellis, Tommy Hilfiger in Evian, ter na izmišljenih naslovnicah za GQ, Details, Rolling Stone, Surfer, American Way, ESPN in International Male katalog.

Poseben čar dajejo filmu znani obrazi, ki igrajo sami sebe, pa če imajo kakšno vrstico besedila ali pa tudi ne. Med njimi boste zagotovo opazili Davida Bowieja, Donalda Trumpa in Melanijo, pojavljajo pa se še številni drugi - Garry Shandling, Gwen Stefani, Claudia Schiffer, Veronica Webb, Tommy Hilfiger, Tom Ford, Tyson Beckford, Lenny Kravitz ...

Film je bil večinoma posnet v New Yorku. Največ pozornosti so razumljivo posvetili oblikovanju modnega sveta, za katerega je Stiller želel, da je izviren, ne le kopija že videnega. Za snemanje so uporabili nekaj nenavadnih prizorišč. Modna revija Malomarre (Derelicte) se na primer dogaja v zapuščenem tunelu podzemne železnice. Eno najbolj bizarnih prizorišč v filmu pa je seveda Hanslovo stanovanje, predvsem "soba prsti", kjer Hansel meditira in se predaja tudi nekaterim malce bolj mesenim užitkom. Tla so narejena povsem iz steptane prsti. Ob stenah iz tal raste trava, s stropa pa visijo tisoči steklenih kroglic.

Pri filmu je verjetno najbolj užival kostumograf David C. Robinson, saj je nenazadnje dobil sanjsko delo - ustvariti je moral modo. Pri tem pa se je lahko igral do onemoglosti in mešal blišč ter nezaslišano ekstravagantne in celo grde elemente. Po eni strani si je privoščil oblikovati banalna oblačila, hkrati pa je v film nevsiljivo vpletel tudi kreacije priznanih modnih ustvarjalcev. Za modno revijo Malomarre so cele tedne zbirali smeti, brskali po kontejnerjih in iskali malenkosti, ki bi bile lahko uporabne. Nekaj detajlov pa so našli na bolšjem trgu.

Igralci niso bili prevzetni, čeprav je prevzetnost zaščitni znak modnega sveta. Vse, kar so morali storiti, so storili brez ugovarjanja. V enem trenutku je kostumograf celo omenil Willu Ferrellu, da mu bodo na zadnjem delu hlač izrezali M za Mugatu in da mu bo zadnjica prosevala skozi blago, in Ferrell je rekel le: "V redu." Nazadnje tega sicer niso storili.

O igralcih

Ben Stiller (Derek Zoolander) je v zelo kratkem času pustil velik pečat na odru, televiziji in filmu. Pred kratkim je nastopil v filmih Keeping the Faith, Mystery Men, There's Something About Mary in Meet the Parents. Med njegovimi filmi najdemo tudi Your Friends and Neighbours, Flirting with Disaster in Imperij sonca. Kot režiser se je prvič predstavil leta 1994 s filmom Reality Bites, nazadnje pa je režiral The Cable Guy z Jimom Carreyem v glavni vlogi.

Owen Wilson (Hansel) je znan kot igralec in scenarist. Nazadnje je nastopil z Jackijem Chanom v filmu Shanghai Moon in skupaj z Benom Stillerjem v uspešni komediji Meet the Parents (Njeni tastari), pred tem pa v filmih kot so The Minus Man, The Haunting, Armageddon, The Cable Guy.

Jon Voight (Larry Zoolander)

Prvega oskarja je prejel že leta 1970 za vlogo v Polnočnem kavboju. Po izjemnih vlogah v filmih "Catch 22", "Deliverance" in "The Odessa File" je ponovno dobil oskarja za najboljšega igralca v filmu "Coming Home". Tretjo nominacijo za to prestižno nagrado mu je prinesel "Runaway Train". Med njegovimi novejšimi filmi naj omenimo "Anaconda", "Heat", "The Rainmaker", "Enemy of the State" in seveda "Pearl Harbor". Nedavno je uspešno nastopil v filmski uprizoritvi slovite računalniške igrice Tomb Raider.

Will Ferrell (Mugatu)

Proslavil se je z nastopi v Saturday Night Live, za kar je prejel dve nominaciji za emmyja. Doslej je nastopil v naslednjih celovečernih filmih: Jay & Silent Bob Strike Back, Superstar, Ladies Man in Austin Powers: International Man of Mystery.

Christine Taylor (Matilda)

Proslavila se je z vlogo Marcie v dveh Brady Bunch filmih, nastopila pa je tudi v filmih, kot so Desperate but Not Serious, Kiss Toledo Goodbye, Denial, The Craft, Calendar Girl, Campfire Tales ... Večkrat se je pojavljala kot gostja v TV serijah Seinfeld, Spin City, Friends, Ellen in Murphy Brown.

Milla Jovovich (Katinka)

Potem, ko se je njena družina preselila iz Kieva v Združene države, je kmalu začela uresničevati ameriške sanje - že pri devetih letih je nastopila v Disneyevi produkciji The Night Train to Kathmandu. Pri enajstih letih je začela manekensko pot, pri petnajstih pa je že pripravljala svojo prvo ploščo. Še danes poje, nastopa in snema, nejn zanji album The Devine Comedy pa je požel precej pohval glasbenih kritikov.

Filmi: Two Moon Junction, Return to the Blue Lagoon, Kuffs, Dazed and Confuzed, Chaplin, The Fifth Element, The Messenger, The Claim, The Million Dollar Hotel.

Jerry Stiller (Maury Ballstein)

Stiller velja za enega najbolj aktivnih in priznanih igralcev na odrih, televiziji in filmu že od začetka 60-ih let. Skupaj z ženo Anne Meara sta bila komični duet, ki je potoval po vseh ZDA in kar 36-krat nastopil na šovu Eda Sullivana. Poleg številnih nastopov na Broadwayu, je zaznamoval tudi filmsko industrijo z vlogami v filmih The Taking of Pelham 1-2-3, Those Lips, Those Eyes, Airport 1975, Nadine, The Ritz, Hairspray, The Pickle in A Fish in the Bathtub.

O ustvarjalcih

Ben Stiller (režiser, koscenarist, producent)

John Hamburg (koscenarist) je že v srednji šoli začel snemati kratke filme. Po dokončani filmski šoli na newyorški univerzi je napisal in režiral celovečerni film Safe Men. Nedavno je sodeloval pri scenariju Meet the Parents (Njeni tastari).

Drake Sather (koscenarist) je doslej delal na televiziji pri produkcijah, kot so NewsRadio, The Larry Sanders Show in MTV Movie Awards.

Barry Peterson (direktor fotografije) se z Zoolanderjem prvič predstavlja kot direktor fotografije v ameriški filmski industriji. Pred tem je imel uspešno kariero kot snemalec televizijskih oglasov in glasbenih videospotov. Kot direktor fotografije je prvič delal leta 1993 pri neodvisni kanadski produkciji Mustard Bath.

David C. Robinson (kostumograf) je prvič oblikoval kostume za The Basketball Diaries, nato pa za I Shot Andy Warhol, Donnie Brasco, Loved Walked In, New Rose Hotel, Meet Joe Black, It Had to Be You in Entropy.

Komentarji

19.2. 2006 ob 19:36

ta film je res legendarni... :) tapravi za nasmejat... ;)

— *kr_ena*
14.10. 2011 ob 14:35

wooow pred 5 leti zadn komentar

— zaza
12.1. 2016 ob 16:35

jaz sem bila s prijateljico 2 3 tedne nazaj v kinu in sva videli na oglasih sva gledali tocno na ravnoz v televeizor in sva videli da pride JUSTIN BIEBER v kino z na slovom ZOOLANDER 2 triler zdaj pa gledam v vaš spored t a filem pa Piše da pride 10.1.2002.

— Zala

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.