Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Zona Zamfirova

komedija, drama
Na sporedu od: 25.9.2003, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Scenarij: Zdravko Sotra, Stevan Sremac
Režija: Zdravko Sotra

Po obdobju, ko so prihajali s področja bivše Jugoslavije predvsem filmi, ki so posredno ali neposredno predstavljali vojno tematiko, je tokrat pred nami veliko svetlejši film, ki se loteva večne teme ljubezni in je časovno postavljen na konec 19. stoletja. Film Zona Zamfirova nam predstavi ljubezensko zgodbo med obrtniškim zlatarjem Manejem (Vojin Ćetković) in veleposestnikovo hčerko Zono (Katarina Radivojević, mlada Zona - Jana Milosavljević), ki je postavljena v ambient starega Niša. Z veščimi zapleti je naslikana neponovljiva južnjaška mentaliteta, duh in temperament ter ponovno oživljen niški govor, noša, navade in običaji tistega časa. Kot pravi režiser filma Zdravko Šotra, gre za srbsko verzijo Romea in Julije, le da je zgodba Zone Zamfirove narejena kot ljubezenska rapsodija in komedija. Poleg kustumografije in scenografije igra pomembno vlogo pri filmu tudi glasba, v kateri se staro prepleta z novim.

Po številnih odrskih predstavitvah je tokrat roman Stevena Sremca prenesen tudi na veliko platno. Gre za enega najbolj ambicioznih projektov srbske kinematografije in kot lahko preberete na uradni strani filma "za najuspešnejši jugoslovanski film vseh časov". Film si je ogledalo že 1.500.000 gledalcev. Čeprav ga avtorji oglašujejo kot prvo ekranizacijo Sremčevega romana, pa z malo brskanja po podatkih lahko odkrijete, da je bila črno-bela verzija filma pod istim naslovom že leta 1967 posneta za televizijo.

Zgodba

Ljubezenska zgodba se dogaja v starem mestu Niš, na južnem delu Srbije, konec 19. stoletja. 10 let po koncu turške okupacije se mesto začenja spreminjati. Počasi prevzema evropski način življenja, a je tradicija še vedno močno prisotna. Glavna igralka Zona, najmlajša hči znanega mogotca Hadži Zamfirja, odrašča v lepotico, za katero vzdihujejo vsi fantje. A njeno srce pripada Manetu, mlademu in sposobnemu zlatarju, ki si utira pot skozi življenje s svojim talentom in trdim delom. Rad ima nočno življenje in kot tak ne ustreza Zamfirovim kriterijem. Manetova teta Doka zaprosi za Zonino roko, a naleti na grobo zavrnitev, žaljivke in posmeh. Mane je prizadet in se odloči maščevati na način, ki bo očrnil Zono. A ljubezen zmaga in trmasta zaljubljenca pristaneta skupaj. Pristni južnjaški duh, glasba, temperament, staro narečje, narodne noše, navade in lepote življenja nam odpirajo okno v barviti svet edinstvene

Komentarji

25.6. 2006 ob 12:50

film je ful hud splača se ga ogledat večkrat!

— mala Zona
17.10. 2006 ob 3:36

Filem je zelo kvaliteten in prikaže tedanji čas in običaje takratnega ljudstva. splača se ga pogledat. Pozdrav Katarini Radivojević

— Matjaž
27.1. 2010 ob 23:59

res nekaj enkratnega,Četković je pokazal,da je kvaliteten igralec.

— sonja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.