Kolosej
Film distribucije Continental Film

Zohan je zakon

komedija
Namili. Speri. Reši svet.
Podnapisi
Na sporedu od: 7.8.2008, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Adam Sandler, Robert Smigel in Judd Apatow
Režija: Dennis Dugan
Smrtonosnemu agentu izraelske vojske Zohanu je dovolj nasilja, zato uprizori lastno smrt in se pod krinko preseli v New York, da bi postal frizer. Čeprav nima izkušenj z oblikovanjem pričesk, s pomočjo ponudbe dodatnih vročih uslug postane priljubljen pri priletnih damah. Toda njegovo preteklost razkrije vročekrvni taksist, kar sproži pravo vojno med palestinsko in izraelsko manjšino. Ko oboje ogrozijo rasisti, mora Zohan najti način, kako združiti zgodovinsko sprta naroda in osvojiti srce zapeljive Palestinke.

V komediji Zohan je zakon, scenarij za katero so napisali Adam Sandler, Robert Smigel (Triumph the Insult Comic Dog) in Judd Apatow (Napumpana), Sandler igra Zohana, vrhunskega izraelskega komandosa, ki uprizori lastno smrt, da bi uresničil svoje sanje: postati frizer v  New Yorku.  Čeprav hoče življenju borca proti terorizmu obrniti hrbet, kmalu odkrije, da koreninam človeku ni ravno lahko pobegniti. Medtem ko se ga stari in novi sovražniki skušajo odkrižati, se bodo vsi naučili povsem isto stvar: da je Zohan zakon.

O snemanju

Zamisel o Zohanu se je Adamu Sandlerju porodila pred mnogimi leti in v trenutku je videl najboljši način, kako lik razviti v scenarij.  Pri pisanju  bi sodeloval z dvema dobrima prijateljema, s katerimi so blesteli v oddaji Saturday Night Live: (nekoč glavni pisec scenarija za pogovorno oddajo Conana O’Briena ter avtor skeča iz omenjene oddaje Triumph the Insult Comic Dog in scenarist oddaje TV Funhouse) Robert Smigel in njegov dolgoletni sostanovalec Judd Apatow.

Zohan je zakon je za scenariste znano področje: "Že pri Saturday Night Live, sem hotel pisati o Izraelcih," pravi Smigel, ki je vrsto let pisal skeče za oddajo.  "Mar ni čudno, da je prvi skeč, v katerem je nastopil Adam, The Sabra Shopping Network, skeč, ki sem ga napisal o Izraelcih?"

Zohan je zakon za Sandlerja predstavlja vrnitev h koreninam - igra drznega, divjega, široko zasnovanega junaka, takšnega, kot jih je igral tako pri SNL kot v svojih prvih filmih: "Adama je njegovo občinstvo vajeno gledati, kako igra like, ki so mu bližje," dodaja Smigel.  "Čeprav Zohan zmore delati sklece brez rok, je še vedno šaljiv in ranljiv kot Adam."

Po besedah režiserja Dennisa Dugana se Zohanu postavi po robu enako velik in grozeč nasprotnik, ki je čisto slučajno terorist, Fantom, ki ga igra John Turturro.  "Ali in Frazier, Celticsi in Lakersi, Yankeeji in Bostončani, Zohan in Fantom," pravi Dugan.  "To je najhujše rivalstvo."

Čeprav gre v osnovi za enega najbolj perečih problemov na svetovnem odru, je bil osnovni cilj filmskih ustvarjalcev posneti komedijo. Pa vendar Rob Schneider, tesni in ljubi član družine Happy Madison, Sandlerjeve produkcijske hiše, ki se igralski ekipi pridružuje kot palestinski taksist Salim, pravi, da je komedija morda edini način, s katerim lahko pristopimo k problemu, h kateremu je v bistvu nemogoče pristopiti. "Komedija združuje ljudi. Zohan je trčen, tako trčen, da upam, da bodo vsi stopili korak nazaj in se skupaj nasmejali."

V filmu se pojavi cel kup Admovih prijateljev: Dave Matthews, Kevin James in Mariah Carey, ki igra samo sebe. Poleg tega nastopajo še Kevin Nealon, John McEnroe, Charlotte Rae, Sid Ganis.

Ko se je Adam Sandler odločil sprejeti vlogo Zohana, se je vrgel v delo.  "Sandler je zares, zares, zares garal. Več mesecev je sodeloval s specialci, dvigal uteži, pretekel več milj, delal počepe, nobenih prigrizkov si ni privoščil. Nikoli ga še nisem videl srečnejšega," pravi Smigel.  Pilil je tudi izraelski naglas s pomočjo supervizorke scenarija Ronit Ravich-Boss, ki prihaja iz Izraela. Ronitina prisotnost na snemanju je bila vsem v pomoč. "Včasih jo je Adam vprašal, kako se v hebrejščini reče kakšni stvari," dodaja Dugan.  "Če je beseda zvenela hecno, jo je uporabil."

Sandlerju je svetoval tudi Eytan Ben-David v slogu življenje imitira umetnost, saj gre za nekdanjega izraelskega vojaka, ki zdaj dela v frizerskem salonu v Los Angelesu. Svetoval mu je, kako frizer drži škarje, kako se obnaša in kakšen je frizerski žargon.

Zelo pomemben je bil tudi koordinator akcijskih prizorov Scott Rogers, ki je med drugim sodeloval pri drugem in tretjem delu Spidermana. "Želeli smo, da bi bili akcijski prizori kar najbolj izvirni," pravi  Dugan.  "Nismo hoteli, da bi bili komični, v slogu Jackieja Chana, ampak brutalni, grozni in če je le mogoče, da bi bilo videti, da je res zraven Zohan." Smigel pravi, da ve, zakaj je Sandlerja vloga privlačila: "Hotel jo je, ker je še vedno razmeroma mlad in je videti dokaj dobro zgoraj brez."

O igralcih

Adam Sandler (Zohan/scenarist/producent) je posnel filme Gasilca pred oltarjem, Reign over Me, Klik, Zaporniško dvorišče, Špangleščina, Poročiva se, 50 prvih poljubov, Bes pod kontrolo, Mamin sinko, Očka po sili, Punch-Drunk Love, Bedtime Stories, Coneheads, Happy Gilmore, Little Nicky, Billy Madison.

John Turturro (Fantom) je posnel Barva denarja, Kviz, Millerjevo krožišče, Brez strahu, Veliki Lebowski, Kdo je tu nor?, Dobri pastir, Transformerji, Five Corners, Do the Right Thing, Jungle Fever, Box of Moonlight, La Tregua, Barton Fink, O Brother, Where Art Thou?, Margot at the Wedding, What Just Happened?.

Režiral je tri filme: Mac, Illuminata, Romance & Cigarettes.

Emmanuelle Chriqui (Dalia) je posnela filme  Detroit Rock City, Snow Day, 100 Girls. On the Line, Wrong Turn, Rick, Waiting, The Crow: Wicked Prayer, In The Mix, Patriotville, Tortured,  Cadillac Records.

O režiserju

Dennis Dugan je režiral filme Očka po sili, Gasilca pred oltarjem, Državna varnost, Happy Gilmore, Saving Silverman, Beverly Hills Ninja, The Benchwarmers. Režiral je tudi epizode serij Newyorška policija, Delo na črno, Raztresena Ally, Columbo: Butterfly Shades of Gray ter The Shaggy Dog.

Kot igralec je nastopil v serijah Richie Brockelman, Private Eye, M*A*S*H," Columbo, Rockfordovi dosjeji, Fantje s  Hill Streeta in filmih Gasilca pred oltarjem, Parenthood, She’s Having a Baby, Can’t Buy Me Love ter The Howling.

Komentarji

2.8. 2008 ob 17:35 zvezdica

Zelo dober film, morete si ga ogledat, ker to je pa zakon komedija.

— sergej
2.8. 2008 ob 17:36

You Don't Mess with the Zohan = Zohan je zakon ??? ha ha halo

— Majča
3.8. 2008 ob 2:00

odličen film vreden ogleda sem ga že doma gledal in je super film

— Beno
5.8. 2008 ob 2:00 zvezdica

film je smesen v nekaterih prizorih je tudi absurdnosti cez mejo ceprav je film res dober

— f
6.8. 2008 ob 2:00

mal prevec pretirava v nekaterih stvareh, drgac pa kr fajn:-)

— Anck Su Namun
8.8. 2008 ob 2:00

Priporocam ogled filma. :D

— zohan
9.8. 2008 ob 17:17

glede po opisu je res dobr

— lili
10.8. 2008 ob 2:00

Malo me spominja na Borata. Kar nekaj prizorov je zelo smešnih, preveč pa je po mojem mnenju usmerjanje pozornosti na mednožje. Všeč mi je pozitivno sporočilo in spodbujanje k nenasilju.

— jaz
10.8. 2008 ob 2:00

Film kot prvo sploh ni smešen, v filmu so že obrabljene fore. Je dolgocajten in na momente skorej znanstvenofantastičen. Ni vreden ogleda. No, če hoče kdo zaspat v kinu kr naj si gre ogledat ta orng bogi film.
lp

— nena
10.8. 2008 ob 2:00 zvezdica

Malo me spominja na Borata. Kar nekaj prizorov je zelo smešnih, preveč pa je po mojem mnenju usmerjanje pozornosti na mednožje. Všeč mi je pozitivno sporočilo in spodbujanje k nenasilju.

— jaz
10.8. 2008 ob 17:48

Film je res zelo smešen

— Zoran Čurčija
11.8. 2008 ob 16:51

Film za najstnike. Ocena 3,5 od 10

— J
12.8. 2008 ob 16:03

supr film!

— *
13.8. 2008 ob 2:00

brezveze

— keti
14.8. 2008 ob 2:00

Res je notri nekaj fantazije, risanke...kr neki, ampak se je pa cela (polhna-razprodana) dvorana dve ure skupaj smejala, nasmejali smo se tudi do solz. Če se hočš resnično nasmejat je film zakon!!

— kris
14.8. 2008 ob 2:00

res dobra komedija, se nasmejiš do solz :)

— barbi
16.8. 2008 ob 2:00

Film je ful dobr..priporočam ogled..te res nasmeji.

— Naja
16.8. 2008 ob 14:58

film je bedno smešen, ene finte so že tako smešne, da so že bedne, nimajo smisla, zgodba tudi nima nekega pomena, ocena od 1-5 je 2

— uroš
17.8. 2008 ob 2:00

no ja eni praute da je film bz drugi pa da je cool jest ne vem vretn ga bom šla gledat sm me zanima cena tko da mi lahko kdo pove. :D

— nahoz
18.8. 2008 ob 2:00

Film me je resnično nasmejal do solz.

— Kristjan
18.8. 2008 ob 16:32

totalno beden film:S

— eeh
18.8. 2008 ob 16:32

ta film morate iti gledat umres od smeha!!!

— zakon!
19.8. 2008 ob 2:00

Zelo dober film! Morte ga videt. :D smesen.. ja samo res je ful prevec pozornosti na ti. mednozje & sex. Ampak kjub temu je ql :D :D

— Sara
20.8. 2008 ob 2:00

Res zabaven film! Sicer mal preveč pretiravanj, a določene fore so res super. Adam Sandler je pa itak zakon. Nisem pa pričakoval Mariah carey, ki ima ob koncu manjšo vlogo. Se je pustila mal na svoj račun zbadat!

— Matej
20.8. 2008 ob 16:45 zvezdica

Film za umret.
je kot nekakšna parodija samo da ni o filmih ampak o resničnem življenju v ameriki je včasih malo ugaben kot borat samo predvsem smešn in definitivno vreden ogleda.

— Tit D.
22.8. 2008 ob 2:00

Res nOR fiiLm...

— NiiKa.
22.8. 2008 ob 16:05 zvezdica

Kaj naj rečem? Perfektno opravljeno Sandler in Schneider. Vsekakor ena boljših komedij v zadnjem času. Adam Sandler je ponovno dokazal, zakaj je eden izmed bolje plačanih igralcev. Film ponuja mnogo smeha, pa kaj smeha, to je že krohot. Poleg smeha pa vsebuje tudi kanček resnice in je navsezadnje tudi poučen. Odlična komična predstava Roba Schneiderja pa da filmu dušo. Sicer je nekaj fint že obrabljenih, a je vseeno veliko novih komičnih prijemov, zaradi katerih je film vreden ogleda.

Priporočam vsem željnim smeha

Ocena 9/10

— Mr. Vega
23.8. 2008 ob 2:00

ja no.. so ble že bolše komedija. pomojm za eno slabo 4.

— skaterMUFFIN
24.8. 2008 ob 16:10

ja ZAKON film.. jaz nevem če sm se že kdaj tok smejala v kinu :) uglavnm morte si ga ogledat :)

— ...
25.8. 2008 ob 16:58

NORO DOBER FILM ! :D

— mjm
26.8. 2008 ob 2:00

zohan je ful dobr škoda da ni sinhronizirano v slovienščino

— h6,
28.8. 2008 ob 9:07

film je naiiibolši glejala sem ga 3x

— liinchy
28.8. 2008 ob 18:47

a je film primeren za 10 letnika?

— monika
30.8. 2008 ob 17:29

Film je full dobr celo predstavo smo se sam smejal... priporočam

— Lublančanka
31.8. 2008 ob 18:49

kr en film! škoda časa!

— gy
31.8. 2008 ob 19:20

men osebno pa ni biv glih najbolši. nč posebnga :P

— kjh
4.9. 2008 ob 2:00

Film sva si ogledala s fantom, bil nama je všeč, ker je dokaz, da ima ljubezen moč nad sovraštvom.

— Mija
5.9. 2008 ob 9:25

jutri ga gremo gledat upam da bo dober

— mini
5.9. 2008 ob 9:25

Super film, ne bo vam žal. Mogoče res malo preveč namigovanja na erotiko ampak gledano v celoti, se res dobro nasmeješ, kar pa je nabolj važno pri komedijah ne?

— tomaž
6.9. 2008 ob 2:00

CooL Filem

— .(h)
6.9. 2008 ob 16:46 zvezdica

osebno zelo priporočam da se ogledu izognete saj je film narejen izključno za primitivne ljudi, ki se jim zdi smešno da iz dejanskega problema na svetu delajo komedijo. izraz komedija je že pravtako popolnoma nesmiselen ker je edino smešno v tem filmu kako neverjetno nemogoče stvari se v njem odvijajo.. človek NE MORE hoditi po stropu. NE MORE plavati tako hitro da prehiti jet skija.. film je popolnoma absurndno neumen in primitiven. nevem komu se zdi smešno da je 75% pozornosti filma naravnana na mudelovo mednožje.. in nevem kdo se sploh smeji taki ogabnim primitivnim prizorom. film se zdi kot nek zelo ponesrečen poizkus parodije borata in zdaleč presega meje doberega okusa.

uglaunm če greste to gledat in se vm zdi vredn za ta film zapraut skor 5 eurou pol ste navadne primitivne budale k nimate okusa za filme niti smisla za humor ampk ste navadni kmetauzarji.!!! aja pa če vm adam sandlr dobr igra pol pa res nvem kai vm ni jasn ker moja babica na invalidskm vuzičku bi bolš igrala izraelca k je frizer :P

— maichiie
7.9. 2008 ob 2:00

Brez dvoma ena boljših komidij v zadnjem času. Nekaj novih for, v glavnem v nekaj scenah se dobesedno nasmejiš do solz.....vsekakor vredno ogleda :)

— Miro
11.9. 2008 ob 17:37

monika - definitivno ne.

— grah
13.9. 2008 ob 19:22

hepan maichiie

— beni
14.9. 2008 ob 2:00

Film mi ni všeč, saj ima nekaj for, vendar v celoti gledano sem pričakoval od takšne igralske zasedbe bistveno več.

— Jure
14.9. 2008 ob 2:00

fuul hud film!res vredn ogleda!priporočam usm tistim k bi se radi pošteno nasmejal!

— *Lasssy*
16.9. 2008 ob 9:14

Prebral sem komentarje... Zadnjega ne bom upošteval! Če gledam jezik (ki naj bi bil slovenski) zvem tudi mnogo o piscu in seveda tudi o njegovem nivoju. Kritika bedaka je morda največja pohvala filmu!

— Florjan
16.9. 2008 ob 14:44

jz moram rect da bolj neumnega filma še nisem gledala, fore so totalno bolane in prav žalostno je da tak film sploh posnamejo!

— sara
16.9. 2008 ob 14:44

perfektno opravljeno?X?X??X
....jaz ne vem kaj vidite eni v tem filmu....osebno seveda bi odsvetoval ogled, ker je pod vsakim nivojem kritike..tako poraznega filma pa že dolgo ne no.....saj pravim moje mnenje in je res da sto ljudi sto čudi...tak da odločitev je seveda vaša ampak res ne pričakujte nič od filma....

— azrajel007
17.9. 2008 ob 11:44

Zal tako slab film, da ga niti do konca nisem mogel pogledati. Fore so tako slabe, da glava boli. Ne priporocam ogleda, je veliko boljsih filmov na sporedu!

— jaka
20.9. 2008 ob 17:06

Film je obupen,grozen in zelo pretiravan..Je tudi zelo žaljiv na našo inteligenco,pa na kulturo neameriških narodov,ker pokaže skos da ljudi iz Palestine in Israela so ful neumni pa da probleme njihove niso tako pomembne..
Z slabim humorem poskuša reševati resne probleme in to ni smešno..

— gjiroels
22.9. 2008 ob 2:00

Maichiie ti si en bumbar.Pomoje še sebe ne morš prenašat.....Film je pač dobr.

— Kren
23.9. 2008 ob 17:35

Spominjam se časov ko je bil Adam Sandler dejansko smešen. Tale film pa je ziher njegov najslabši....vsaj po mojem mnenju. Že njegov naglas je verjetno eden najslabših v filmski zgodovini. Ko pa se gre tričetrt filma o njegovem mednožju, on pa je neki superhero in misliš da ne gre huje še vržejo not Mariah Carey. Tipičen hoolywoodski humor...
Moja ocena: 2/10

— nekineznanec
23.9. 2008 ob 17:39

Katastrofa od filma..... halooo?!

— Ines
23.9. 2008 ob 17:43

zohan je res zakooon!!!!!! ta film vam priporočam it gledat in je fuuulll huda komedija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

POJDITE GLEDAT

— evcy
23.9. 2008 ob 17:53

men je bil film res zlo ušeč.
u dvorani smo se tko smejal, ampak tist od srca, da smo kar pokal(od smeha).
jst osebno obožujem komedije in tale je definitivno carska!!!
res jo z dna srca prporočam usm...

***upam, da vam bo ušeč, tko k je bil men***

— stranger
24.9. 2008 ob 2:00

Ma dej! Tako debilne komedije že nism vidu od Ameriških pit naprej...
Absurdno!
Se povsem strinjam z maichiie.

— Jure
24.9. 2008 ob 19:16

Totalna bedarija! Če iščete zanimivo in smešno komedijo, ne it tega gledat. Od polovice naprej sem se ful dolgočasla.

— BInchy
26.9. 2008 ob 2:00

to si morate ogledat res nepozabno do solz se nasmeješ

— keu
26.9. 2008 ob 16:54

zakaj ga ne prestavite na drugo uro...hočem 29.9.2008 ob 14.30, prosimm !!!!!!

— ...
27.9. 2008 ob 2:00

Res, film je bedn u nulo.Tolk bedn, da me je znerviral z unimi bednimi forami,k hod človk po stropu in sem zbrisal šit iz pcja

— Alpa Chino
27.9. 2008 ob 2:00

ej folk a je res dobkr dons ga grem gledatt :)

— mašikkaa
27.9. 2008 ob 16:49

Bravo Maichiie!!! Film je res za bedake. jst sm ga gledu smo do polovice pa se mi je zdelo skoda casa za tko bebav film.

— Le Fran
27.9. 2008 ob 16:55

ZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAKON!!!!!!!

— gospod Tjaž
28.9. 2008 ob 2:00

Draga maichiie, prosim poglej si zgornje komentrje in se malo nauči spoštovanja drugih ljudi.Mislim, da ima lahko o določenem filmu vsak svoje mišljenje, ki ga lahko izrazi, vendar s tem ne sme žaliti drugače mislečih. Povdarjam.........ŽALITI.
Če imaš probleme z izražanjem svojega EGA te težave raje razčisti kje drugje, ne pa na javnih portalih.
Mislim, da si svojim komentarjem pokazala odličen primer (citiram) "primitivne budale".
Preberi raje ostale komentarje in se nauči pisati javna sporočila.

lp

— gledalec
30.9. 2008 ob 18:05

Ful bedna komedija. kr nekaj :)

— Adel
1.10. 2008 ob 18:01

HUDO STARI MOJ PROV HUDO

— URKI
3.10. 2008 ob 16:25

film je dokaj vreji...smo že tud vidli kaj bljšega...

— pika
5.10. 2008 ob 2:00

DA NE UMENJAM NORO FAJN FILM

— MIHA
6.10. 2008 ob 19:56

EH NI BIL NEVEM KAJ, SEM MISLO DA BO BOLJŠI, OCENA 7/10

— LEPOTEC
8.10. 2008 ob 20:04

the best:)

— Kevin
11.10. 2008 ob 2:00

ODLIČEN FILM!
Vredno ogleda.
Nisem se tako nasmejal že dolgo!

— Nik
12.10. 2008 ob 2:00

totalno zanič! čisti dolgčas

— BInchy
14.10. 2008 ob 22:45

Ful priporočam ogled, ampak res... sm ful zadowolna k sm si ga pogledla...
nekateri trenutk so res čist out, drgač pa kr ok

— tina
15.10. 2008 ob 15:23

oh maichiie če misliš da smo mi ˝kmetauzarji˝ se motš ker glih obratno je! ti se delaš iz sebe ˝budalo˝ ker je bolje da utihnš ker je čist ok film vem da ima vsako svoje mnenje sam mislim da se skoraj vsem zdiš ˝GLUPA˝ ker brezveze pišeš ker vemo da rada to gledaš...kot vsi... :P

— me
15.10. 2008 ob 15:23

Draga maichiie sej film je film sej kje pa si vidla da v filmu ni fantazije!? Res je dobr film ker je smešn...glede tistega komentarja (maichiie) pa mislm da ni nič narobe če je v filmu kakšna fantazija (kot v vsakmu)!

— onLy me
18.10. 2008 ob 2:00

kul film ničesar ni preveč

— ....
18.10. 2008 ob 2:00

tisti ki se hočete nasmejat idite zohana glejat svetovno

— ----
18.10. 2008 ob 2:00

aja pa ocenaaa 10-10

— ----
19.10. 2008 ob 16:48

nisn še ga gledla zaj ga morm it enkrat ker vsi pravijo da je ful dori film..

— butterfly
26.7. 2010 ob 11:34

film je bedn ne priporočam

— anne<<
28.10. 2010 ob 19:55

ej film vreden ogleda, ker je res zkon in se dost nasmejiš :)
zakon res!pejte gledat vam ne bo žal :)
pol pa kaj pokomentirajte

— jani
13.2. 2011 ob 11:29

toti film je zakon morte si ga ogledat naslov je:ZOHAN JE ZAKON.

— Hana
26.2. 2011 ob 13:13

you stold my goat

— osvajalc
23.2. 2013 ob 21:14

film je zakon, en izmed boljših, morte si ga pogledat, če si ga še niste :D

— Joži
13.8. 2014 ob 13:10

brez veze

— ko bi vedela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.