Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Značaj

drama
Na sporedu od: 11.11.1999, Kolosej Ljubljana
1h 59min / 119min
Scenarij: Ferdinand Bordewijk, Mike van Diem
Režija: Mike van Diem

O filmu

Znani nizozemski roman "Značaj" F. Bordewijka je prekrasna zgodba o lepem, sramežljivem, a izredno ambicioznem mladeniču Katadreuffeju. Ne glede na revno poreklo je trdno odločen, da bo v življenju uspel.

Kratka vsebina

Roterdam, pozna dvajseta leta. Ljudje hodijo mimo propadajoče, a še vedno mogočne zgradbe, ki stoji v revni soseski ob kanalu. V njej je truplo. V preddverju je mlad moški, ki težko diha in krvavi. Prestraši se in zbeži, vendar ga prepoznajo in policija ga kasneje aretira. Nenavaden umor pritegne zanimanje dežurnega detektiva, ki poskuša dognati, kakšno je bilo razmerje med osumljencem, sicer uglednim odvetnikom, in njegovo domnevno žrtvijo - najbolj osovraženim mestnim uslužbencem. Mladenič trdi, da je nedolžen, a ko policija odkrije, da je bil umorjeni pravzaprav njegov oče, se med zaslišanjem odvije nenavadna zgodba o nekem življenju in smrti in na dan pride zelo nenavadna ljubezenska zgodba.

Zgodba

Katadreuffe je nezakonski sin Jobe Katadreuffe, preproste, toda ponosne žene, in okrutnega sodnega izterjevalca Dreverhavena. Dreverhaven je obseden s tem, da ga Joba ne želi za moža. Zaradi svojega sadomazohističnega vedenja je osovražen med ljudmi, ki so obsojeni na golo preživetje v času ekonomske krize.
Katadreuffe živi moralno in mirno življenje. Njegova družbena osveščenost se prične prebujati z vselitvijo podnajemnika Jana Maana v hišo njegove matere. Jan ga vzpodbuja, naj izboljša svoj družbeni položaj. S pomočjo neugodnega kredita Katadreuffe prevzame vodenje trgovine s tobakom, kar se pokaže za pogubno poslovno potezo. Po bankrotu trgovine s tobakom odkrije, da je njegov oče predsednik banke, ki mu je odobrila kredit. Spor med očetom in sinom je neizbežen. Zaradi stečajnega postopka se oglaša tudi odvetniška pisarna Stroomkoning, ki ga očara in prevzame. Zdaj spozna, da je odvetniški poklic njegova usoda.
Kot strasten bralec vseh zvrsti literature in s širokim znanjem z lahkoto očara De Gankelaara, enega od solastnikov odvetniške pisarne, ki ga tudi zaposli kot pisarniškega uslužbenca. Tam spozna svojo prvo in edino ljubezen, Lorno Te George. Čeprav goji do nje zelo globoka čustva, se jih boji pokazati, da ne bi ogrozil svoje kariere. Ne glede na to, kako naporno in pridno dela in se uči, ga njegova finančna zguba še vedno preganja. Sčasoma spozna, da mu poskuša oče preprečiti, da bi postal odvetnik. Očetova dejanja begajo Katadreuffeja, ki čuti vse večje sovraštvo do človeka, ki je bil nekoč njegov vzor.
Čustveno vznemirjena poskušata uničiti drug drugega, toda ta borba nima zmagovalca, le poraženca. Vse, kar ostane, so čustvene razvaline, posledica konflikta značajev.

Mike van Diem, režija

Mike van Diem je žačel kot študent nizozemskega jezika in književnosti razvijati režijski talent za režijo v študentskem gledališču s klasiki, kot sta Who"s afraid of Virginia Woolf in Bridge in the Morning.
Zaljubljen v film je prenehal s študijem, da bi se lahko ukvarjal s filmsko kritiko. Leta 1987 se je vpisal na nizozemsko akademijo za film in televizijo. Diplomiral je potem, ko je napisal in režiral 45-minutni psihološki triler Aljaska. Film je dobil nagrado zlato tele, nizozemskega oskarja za najboljši kratki film leta. Mike van Diem je edini dobitnik te nagrade kot študent.
Hvaljen zaradi izredne tehnike in posebnega vizualnega izražanja, je dobil film številne mednarodne nagrade in priznanja. V ZDA je za film Aljaska prejel Student Academy Award (študentskega oskarja) po tem, ko je pritegnil veliko pozornost filmske industrije po dobrem sprejemu občinstva na filmskem festivalu Sundance leta 1991.
V letih 1993 in 1994 je Mike van Diem pokazal svojo vizualno moč, ko je režiral nizozemsko TV serijo Called to the Bar (Pleidooi). Uspeh serije mu je odprl vrata za snemanje prvega igranega filma.
Leta 1995 sta se scenarist in režiser Mike van Diem in producent Laurens Geels združila in naredila odličen scenarij in po njem potem tudi posnela film ZNAČAJ (Karakter), najboljši nizozemski film vseh časov.

Več o značaju:

http://www.spe.sony.com/classics/character/
http://cinema.paradiso.no/filmer/1998/karakter/

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.