Kolosej
Film distribucije Continental Film

Zmagovalec

biografska športna drama
Na sporedu od: 1.12.2011, Kolosej Ljubljana
2h 13min / 133min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Steven Zaillian in Aaron Sorkin po zgodbi Stana Chervina in knjigi Michaela Lewisa
Režija: Bennett Miller
Resnična zgodba o športnem direktorju baseballskega kluba prikazuje nezavidljive razmere, v katerih mora menedžer Billy sestaviti moštvo za novo sezono. Ker se zaradi nizkega proračuna ne more meriti z večjimi klubi, nima možnosti izbire najboljših igralcev, zato se odloči za nov pristop. S pomočjo statističnega genija Petra sestavita moštvo iz popolnih neznancev, kar ni všeč ne gledalcem ne vodilnim v klubu. Kljub poraznemu začetku in vedno glasnejši opoziciji, se Billy odloči vztrajati in spremeniti sistem igre.

Zmagovalec temelji na resnični zgodbi o Billyju Beanu (Brad Pitt) – nekoč obetavnem super zvezdniku baseballa, ki je zagrenjen, ker mu ni nikoli uspelo izpolniti pričakovanj na igrišču, zato je neusmiljeno tekmovalno naravo usmeril v menedžment. Vstopajoč v sezono 2002 se sooča z bedno situacijo: njegova drugorazredna ekipa Oakland A’s je ostala brez zvezdniških igralcev, ki so šli v prestižnejše klube (ki so jim ponujali gromozanske plače). Ne preostane mu drugega, kot da čisto sam na novo oblikuje ekipo s tretjino plačilne liste. Žene ga želja po zmagi.

Billy se spopade s sistemom tako, da izzove osnovne zakupnike igre. Išče izven baseballa v skladu z zavrženimi teorijami Billa Jamesa in najame Petra Branda (Jonah Hill), bistrega, na Yalu izobraženega ekonomista, ki se oklepa številk. Skupaj se upreta konvencionalni modrosti, odločena na novo preiskati vse, oborožena z računalniškimi statističnimi analizami, za katere se vodilni v baseballu dolgo niso zmenili. Prideta do zaključkov, ki kljubujejo domišljiji in iščeta igralce, ki jih je preostali baseball prezrl ali odpustil, ker so bili prestari, preveč čudni, preveč poškodovani ali preveč težavni, ki pa imajo določene ključne sposobnosti, ki so na splošno podcenjene.

Ko si Billy in Peter mukoma utirata pot, njune metode in četa neprilagojencev spravljajo v slabo voljo stare branilce, medije, oboževalce in celo lastnega vodjo igrišča (Philip Seymour Hoffman), ki noče sodelovati. Nazadnje bo ta preizkus privedel ne le do sprememb v načinu igranja, izid bo spremenil tudi Billyja, saj bo povsem drugače gledal ne le na igro, ampak tudi na vse drugo.

O ustvarjalcih

Leta 2003 je nekdanji borzni posrednik, ki se je posvetil pisateljevanju, Michael Lewis, v tistem času najbolj znan po gospodarskih in političnih uspešnicah, kot sta bili Liar’s Poker in (Lažnivčev poker) in The New New Thing (Nova, nova stvar), izdal knjigo o baseballu. Vendar knjiga ni govorila samo o baseballu. Na prvi pogled je pripovedovala o podcenjeni, denarno osiromašeni ekipi Oakland A’s, ki se je uprl nepravičnemu sistemu mogočnih ekip in velikim denarcem, s katerimi se financirajo. Dejansko pa je bila osupljiva mešanica pripovedi o moških za velikanskim kulturnim premikom in njihove drzne vizije, ki se je porodila iz nuje, postala realnost, ko je sodrga, ekipa zavržencev, ki je to postala povsem neutemeljeno in zaradi pristranskosti, končno dobila priložnost dokazati svoj potencial.

Zdaj so Lewisovo knjigo priredili v film Zmagovalec. Brad Pitt igra Billyja Beana, ki je glavni menedžer A-jev – ki je bil prisiljen drugače razmišljati in si izmisliti drugačna pravila, če je hotel, da bi njegova ekipa lahko tekmovala. “Zmagovalec je klasična zgodba o podcenjenih ljudeh,”pravi Pitt, ki je bil pri projektu tudi producent. “Uprejo se tudi sistemu. Kako bodo preživeli, kako bodo kos konkurenci? Tudi če izurijo dobre talente, jim te pokradejo premožne ekipe. In ti fantje so se odločili, da se ne morejo boriti tako kot drugi, saj bi v tem primeru izgubili. Vsega so se morali lotiti drugače, iskati so morali nova znanja, novo vrsto pravice.”

Na prvi pogled Lewisova uspešnica, ki je bila v številnih pogledih nekaj novega, ni primerna za film. Knjiga je študija o neučinkovitosti in spregledanih stvareh znotraj trga iger baseballa in vsebuje študije o podcenjenih stvareh (igralcih, strategijah, taktikah), ki so nastale s pomočjo statističnih analiz in teorij. V središču vsega pa je Billy Beane na svojem donkihotovski odpravi. Med pripovedjo o njem se zgodi nekaj nepričakovanega. Njegovo prizadevanje po osvojitvi prvenstva pripelje do nečesa večjega in pomembnejšega. Hodniki in pisarne Oaklandskega koloseja so nenavadno prizorišče za navdih in odrešitev.

Lewisova knjiga osvetljuje ovire skupinskega razmišljanja in kako neracionalna intuicija in konvencionalna “modrost” skozi vso zgodovino prevladujeta v ustanovah. Izzivanje zgodovine neizogibno vodi v boj. Film Zmagovalec gradi svoje temelje na izkušnjah enega moža, ki se odloči za ta boj. Pregrize se skozi plasti statistike in najde tišjo, globljo in bolj osebno zgodbo Billyja Beana, ki je prebodena s trenutki dvoma vase in pravim človeškim pogumom.

“Kadarkoli se knjigo priredi v film, obstajata dve možnosti.: filmarji se bodisi držijo knjige ali pa si izmislijo svojo zgodbo,” pravi Michael Lewis. “Pri Zmagovalcu sem se odkrito rečeno spraševal, kako jim bo to uspelo, ker knjiga nima ravno ene same naracije ali dramatične zasnove, ki jo običajno vidimo v filmih. Zato je bilo resnično težko razvozlati šifro in zadeti bistvo in bil sem izjemno prijetno presenečen, ko sem videl, da je Bennettu in scenaristom uspelo nemogoče – ne samo, da mi je bil film všeč, osupel sem bil nad tem, kako dobro predstavi knjigo. Je pristen in se zvesto drži tistega, kar se je zgodilo Billyju in A-jem, in tistega, kar so dosegli.”

Zgodba je Pittu zelo blizu in bila mu je pisana na kožo, da jo kot igralec in producent pripelje do filmskih platen. Igral je mnogo različnih likov in značajev in pogosto sprejema presenetljive odločitve – nikoli pa še ni igral ikonoklasta, kot je Billy Beane, neomajno tekmovalnega družinskega človeka srednjih let, ki ga žene želja po zmagi – in morda, kar je še pomembneje, skuša najti nek nov vidik sebe. Pittova odločnost odigrati to vlogo je pripeljala do odločne podpore igralca/producenta, ki je projekt spremljal ves čas in se trudil, da bi bilo vse, kot je treba.

Režiser Bennett Miller dodaja: “Mislim, da so zgodbe o ljudeh, ki opustijo dolgoletna, morda stoletna, konvencionalna, konformistična, univerzalna prepričanja, zelo vznemirljive. Zelo napeto postane, če so pri tem tudi osebne posledice. Na prvi pogled skuša zmagati na baseballskih tekmah, pod vsem tem pa se trudi nekaj razrešiti. To je brezčasna zgodba.”

“V številnih pogledih se Billy postavi po robu ustanovam, - veliko bistrih ljudi je temu posvetilo življenje,” pravi Pitt. “V trenutku ko začneš dvomiti v katero od norm, vas lahko označijo za heretika ali vas odpravijo kot trapastega. Ti fantje so morali stopiti korak nazaj in se vprašati: Če bi se danes začeli ukvarjati s to igro, bi se je lotili na tak način? Sistem, ki je deloval 150 let, za nas ne deluje – mislim, da je to moč aplicirati na trenutke premikov, ki jih doživljami danes. Film pripoveduje o tem, kako cenimo stvari. Kako cenimo drug drugega, kako odločimo o zmagovalcu na podlagi vrednot. Film podvomi v srž ideje o definiciji uspeha. Poudarjajo velik pomen tihe, osebne zmage, zmage, ki ne polni naslovnic medijev, in zmage, ki ne vodi nujno do osvojitve trofej, ampak to za Beana postane nek osebni Everest. Ob koncu dne vsi upamo, da bo tisto, kar počnemo, nekaj vredno, da bo nekaj pomenilo, in mislim, da to išče naš lik.”

Producent Michael De Luca se strinja. “Športni filmi so lahko krasne metafore za življenje in (režiser) Bennett je dodal močno noto današnjega življenja v ta proces.” Po Millerjevih besedah si Beane zastavlja podobna vprašanja kot vsi mi: “Kako lahko primerjamo vrednost ene stvari z drugo, vrednost enega človeka z drugim, ali izbire v naših življenjih?” Scenarist Sorkin nadaljuje: “Nuja je velik motivator. Billy je vedel, da ne bo zmagal, če bo igral tako kot Yankeeji. Prvi možakar, ki gre skozi zid, je vedno krvav, in Billy dobi svoj delež udarcev – s strani oboževalcev, športnih novinarjev in strokovnjakov za baseball, svojega menedžerja, skavtov in celo zgodovine. Velik del zgodbe pripoveduje o tem, kako najti vrednote na neobičajnih krajih.”

“Michael Lewis ima rad zgodbe o nekonvencionalnih mislecih,” pravi Miller. “In to je bistvo Zmagovalca – to je zgodba o človeku, ki so ga preteklost in okoliščine prisilile v drugačno razmišljanje. Tu je lik, ki tvega ne samo zato, da bi nekaj naredil iz sebe, ampak tudi, da bi razumel sebe. Billy skuša narediti nekaj pomembnejšega, kot preprosto dobiti tekmo baseballa – le da tega ne razume, dokler ne začne stvari postavljati na glavo. Kar nenadoma to baseballsko sezono, ko gre za boj med Davidom in Goljatom, postane to ne le zgodba o obupanem poskusu enega moža, da bi zmagal. Gre dejansko za preizkus dokazati nekaj, kar bo, če bo dokazano pravilno, deloma razložilo, zakaj je njegovo življenje takšno, kot je, in to je vznemirljiva ideja.”

Bradu Pittu je bil menedžer Oakland A’s takoj všeč: bistroumna, vpadljiva osebnost, njegova mešanica obsedene osredotočenosti in surove iznajdljivosti in njegov intimni odnos s tanko linijo med uspehom in neuspehom.

Beane priznava, da je malce čudno, ker ga igra Brad Pitt, vendar mu je bil všeč Bradov neposreden pristop k delu. “Ko sem izvedel, da me bo igral Brad Pitt, nisem mogel verjeti. Mislil sem, da so to samo govorice. Ko pa sva se spoznala, je name naredil vtis z resnostjo, bistrostjo in izjemno dojemljivostjo in vizijo tega, kar hoče storiti. Spremljati, kako zgodba oživlja na filmu, je nadrealistična izkušnja, ki se ti zgodi enkrat v življenju. Čeprav je Brad Pitt mega zvezda, ne bi mogel biti bolj skromen in pristen – običajen možakar iz Missourija. Čeprav mi je laskalo, da je on igral ta lik, sem občasno pozabil, da naj bi v bistvu predstavljal moje življenje v baseballu. Prevzela me je njegova igra – tako kot vsakega drugega gledalca.”

Pisatelj Michael Lewis pripomni, da je Beane, predstavljen v knjigi, človek, ki, ko se srečuje z vse večjimi ovirami, še bolj gara in postaja še bolj žilav. “V srcu je Billy divje tekmovalen in sovraži izgubljati. Vse, kar počne, je drugačno, zato da bi dal ekipi boljše možnosti. A s tem pridejo vprašanja: se bo lahko soočil z žalostjo, ki spremlja take vrste inovativnost? Se bo lahko soočil s sovražnostjo, na katero naletiš, če delaš stvari na nekonvencionalen način? Billy se ni bal. Je nevrotičen in živčen, a neustrašen in to je pomagalo.”

O igralcih

Brad Pitt (Billy) je posnel filme Drevo življenja, Megaum, Beyond All Boundaries, Neslavne barabe, Nenavaden primer Benjamina Buttona, Burn After Reading, Jesse James in strahopetni Robert Ford, Oceanovih 11-12-13, Gospod in gospa Smith, Troja, Sinbad, Izpovedi nevarnega uma, Vohunske spletke, Mehikanka, Pljuni in jo stisni, Klub golih pesti, Ko pride Joe Black, Sedem let v Tibetu, Seme zla, Sleepers, 12 opic, Sedem, Jesenska pripoved, Intervju z vampirjem, The Favor,Prava stvar, Kalifornia, Reka poje mi, Johnny Suede, Thelma in Louise.

Jonah Hill (Peter Brand) je posnel filme Superhudo, Superžur, Funny People, Pozabi Saro, 40-letni devičnik, Cyrus, Megaum, The Sitter, 21 Jump Street (tudi koscenarist), I Heart Huckabees in Kako ukrotiti svojega zmaja. . Na malih ekranih je soavtor nove animirane serije Allen Gregory. Posoja tudi glas glavnemu liku in je eden od producentov serije.

Philip Seymour Hoffman (Art Howe) je posnel filme Dvom, Družina Savage, Wilsonova vojna, The Ides of March, Jack Goes Boating (režijski prvenec, v katerem je tudi igral), Pirate Radio, Synecdoche, New York, Before the Devil Knows You're Dead, Capote (oskar in zlati globus za glavno moško vlogo), Misija: Nemogoče III, In prišla je Polly, Hladni vrh, Rdeči zmaj, Vroče noči, Veliki Lebowski, Med državno in glavno, Nadarjeni gospod Ripley, Vonj po ženski, The Party’s Over, Owning Mahowny, 25th Hour, Punch-Drunk Love, Love Liza, Almost Famous, Magnolia, Flawless, Patch Adams, Happiness, Twister, Nobody’s Fool in Empire Falls.

O režiserju

Bennett Miller je bil nominiran za oskarja za najboljšega režiserja za film Capote. Leta 1998 je posnel dokumentarec, ki je prejel mnogo nagrad. Miller je cenjen režiser televizijskih reklam in glasbenih videospotov.

Komentarji

3.10. 2011 ob 20:09

Film o basebalu igra brad pitt

— Skirca
21.11. 2011 ob 10:32

Super film... super film o junakih, ki jih podcenijo...

— cyro
1.12. 2011 ob 9:31 zvezdica

Izjemen film. Prijetno presenečen.

Ne se sekirat če ne poznate ravno baseballa, niti ni tok pomembno.

Brat Pitt odigra spet odlično.

— Boštjan
4.12. 2011 ob 13:33

Gledal film včeraj in bolj dolgočasnega filma še nisem gledal ... poraz od filma

— Aleksandar
4.12. 2011 ob 19:51

Ful bi šla gledat ta film. A kdo ve do kdaj je v kinu? :)

— BaseballGirl
9.12. 2011 ob 19:31

kr en film , prou zou mi je da sm to gledala 2 uri.. nepriporocam.. :(

— trl
26.12. 2011 ob 12:19

Tudi jaz ga ne priporočam. Ni zanimivo.

— cep
3.1. 2012 ob 19:20

film je izjemen, če niste eden primitivcev ki imajo radi le akcijo in komedije, film je za globoke ljudi

— domenh

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.