Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Zlom

kriminalka / triler
Ustrelil sem ženo. Dokaži.
Na sporedu od: 9.8.2007, Kolosej Ljubljana
27.9.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 52min / 112min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Daniel Pyne in Glenn Gers
Režija: Gregory Hoblit
Willy je mlad državni tožilec, ki se mu obeta prestižno mesto v priznani odvetniški pisarni, če le zaključi odmeven proces proti dvoličnemu inženirju Tedu, ki je obtožen poskusa umora svoje žene. Toda na videz kristalno jasen primer se začne zapletati, saj Ted spretno manipulira z dokazi in vedno znova poskrbi za presenečenja. Tedovo največje orožje je namreč zmožnost, da v vsakem spozna njegovo največjo pomanjkljivost - tudi v Willyju, ki kmalu ne najde več poti iz pretkane mreže spletk in prevar.

Na dedkovi farmi sem s svečo iskal napake na jajcih. Rekel mi je, naj vsa počena jajca zložim v vedro. Ko se je čez eno uro vrnil, je bilo v vedru 300 jajc.
Jezen je bil name. Pri vseh sem našel napako. Stanjšane dele lupine in kot las tanke razpoke.
Če si dovolj pozoren, boš povsod našel šibke točke. In slej ko prej ta šibka točka zlomi človeka.
Anthony Hopkins kot Ted Crawford

Ko je Ted Crawford (Anthony Hopkins) odkril, da ga njegova izjemno lepa mlada žena Jennifer (Embeth Davidtz) vara, je začel načrtovati njen umor... Popoln umor. Na prizorišče zločina pride pogajalec, detektiv Rob Nunally (Billy Burke), edini policist, ki mu dovoli v hišo. Na veliko presenečenje Crawford prizna, da je ustrelil ženo. Nunally po začetnem šoku opazi, da na tleh v mlaki krvi leži njegova ljubica, katere pravega imena ni vedel. Čeprav je Jennifer ustrelil od blizu, pa vseeno ni mrtva. Crawforda nemudoma aretirajo in po priznanju tudi privedejo pred sodišče. Uspešnemu pomočniku tožilca Willyja Beachuma (Ryan Gosling), ki je z eno nogo že v drugi firmi, kjer ga čaka slava in denar, se zdi primer preprost.

Toda nič ni tako preprosto, kot se zdi. Bodo čari vpliva in moči ter ljubezensko razmerje s seksi, ambiciozno odvetnico (Rosamund Pike) v novi firmi Willyja tako močno premamili, da bo pozabil na etični kodeks?

Igralci

Anthony Hopkins (Ted Crawford)
Prejel je oskarja za vlogo v filmu Ko jagenjčki obmolknejo (1991), nominiran pa je bil še leta 1993 in 1995, za vlogi v filmih Ostanki dneva in Nixon. Za Ostanke dneva je prejel nagrado BAFTA za najboljšega igralca. Leta 1993 je ob Debri Winger zaigral v filmu Richarda Attenborougha Shadowlands, ki je naletel na številne pohvale kritikov v Ameriki in Veliki Britaniji. Leta 1998 si je z vlogo v filmu Amistad priigral nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Pred kratkim je ponovno oživel lik Hannibala Lecterja v filmu Rdeči zmaj.

Leta 1992 je zaigral v filmih Howardov kot in Drakula, sledili sta vlogi v filmih Jesenska pripoved in The Road to Wellville. Svoj režiserski prvenec je doživel leta 1995 s filmom August, posnetem po Čehovem romanu Striček Vanja, zanj ustvaril glasbo in sam zaigral vlogo Vanje. Glavno vlogo je prevzel tudi v filmu Življenje s Picassom in napeti pustolovščini režiserja Leeja Tamahorija Preživetje na robu divjine. Film Zorro, ki ga je režiral Martin Campbell, je na filmska platna prišel leta 1998. V njem je Hopkins zaigral ob Antoniu Banderasu in Catherine Zeta-Jones. Leto prej pa je bilo Hopkinsovo igro moč opazovati tudi v Spielbergovem filmu Amistad.

Leta 1998 je nastopil tudi v filmih Ko pride Joe Black Martina Bresta in Instinkt Jona Turtletauba, nedavno pa je ob Jessici Lange zaigral tudi v filmu Titus. Vlogo pripovedovalca je prevzel v filmu Grinch in se kot dr. Lecter v uspešnici Ridleyja Scotta Hannibal vrnil na filmska platna.

Med njegove prve filme sodijo 84 Charing Cross Road, The Bounty, Desperate Hours, The Elephant Man, Magic in A Bridge Too Far. Ameriška televizija mu je prinesla dve nagradi emmy za vlogo v filmih The Lindbergh Kidnapping Case (1976), kjer je upodobil Bruna Hauptmanna, ter The Bunker (1981), kjer je zaigral Adolpha Hitlerja.

Igral je še v Aleksandru, Legendi o motorju, Vseh kraljevih možeh, videli ga bomo pa tudi v prihajajočem Beowulfu.

Ryan Gosling (Willy Beachum)
Rodil se je v Londonu. Prvič se je znašel na Disneyevi avdiciji za film The Mickey Mouse Club pri 12 letih. Kasnejša selitev v Orlando ga je popeljala med sovrstnike Britney Spears, Keri Russel in člane skupine N'Sync. Na kanadski tv je zaslovel z uspešno serijo Breaker High, zatem pa ga je pot vodila v Novo Zelandijo, kjer je snemal serijo Young Hercules. Svetovno znan je postal s filmom The Believer (Vernik), v katerem je zelo prepričljivo upodobil mladega židovskega skinheada in požel nagrado žirije na filmskem festivalu v Sundanceu leta 2001.

Nominiran je bil tudi za prestižno nagrado Independent SPIRIT Feature Project, postal dobitnik zlatega ovna za najboljšega igralca po izboru zveze ruskih kritikov, za najboljšega igralca pa je bil nominiran tudi v londonskem filmskem krogu.

Na filmski festival v Sundanceu se je vrnil s filmom The Slaughter Rule, v katerem poleg Davida Morsa igra težavnega in odtujenega najstnika. Vloge zapletenih kompleksnih karakterjev so mu pisane na kožo kot npr. glavna vloga v filmu The United States of Leland ob Kevinu Spaceyju in Donu Cheadlu, ki je prišel na velika platna leta 2003. Videli pa smo ga med drugim tudi poleg Denzla Washingtona v filmu Ne pozabite velikanov.

Igral je še v Številkah za umor, The Notebook in Half Nelson.

David Strathairn (Joe Lobruto)
V svoji bogati igralski karieri je sodeloval z najboljšimi režiserji in igralci. Njegovo filmografijo med drugim oblikujejo celovečerec Mikea Nicholsa Silkwood, Stephena Gyllenhaala Losing Isaiah, Sydneyja Pollacka Firma, Tima Robbinsa Bob Roberts, Penny Marshall A League of Their Own, Taylorja Hackforda Dolores Claiborne, Curtisa Hansona LA Zaupno in Philipa Kaufmana Twisted.

V uspešnici Divja reka je zaigral ob Meryl Streep, v Lost In Yonkers ob Richardu Dreyfussu , v Losing Isaiah ob Jessici Lange, v Dominick and Eugene ob Rayju Liottu in Jamie Lee Curtis. Sodeloval je s Seanom Pennom in Christopherjem Walkerjem v At Close Range, Debro Winger v A Dangerous Woman, Ashley Judd in Oliverjem Plattom v Simon Birch, Sigourney Weaver in Julianne Moore v A Map of the World ter Andie Macdowell v Harrison's Flowers. Navduševal je tudi na gledaliških odrih, v igri The Three Sisters skupaj z Billyjem Crudupom in Marcio Gay Harden, v Dance of Death z Ianom McKellenom in Helen Mirren ter v Salome z Alom Pacinom.

Na malih zaslonih smo ga lahko videli v filmih In the Gloaming, The James Brady Story in The American Clock. Gostoval je v seriji Sopranovih. Videli smo ga lahko še v Lahko noč in srečno, We Are Marshall, v kratkem pa bo zaigral v Bournovem ultimatu.

Režiser

Gregory Hoblit
Režiral je nekaj epizod popularne nanizanke iz 80-ih, Zakon v Los Angelesu. Od znanih filmov pa je režiral Izvirni strah, kjer je poleg Richarda Gerea blestel Edward Norton, triler Fallen, Frequency in pa Hartova vojna, v katerem je glavno vlogo igral Bruce Willis.

Komentarji

8.8. 2007 ob 13:35 zvezdica

V filmu navduši Anthony Hopkins, ki z izvrstno igro (primerljivo z Jagenčki) resnično pokaže svoj nedvomni talent. Ogled močno priporočam, film je zame eden boljših to leto.

— Priporočam ogled
9.8. 2007 ob 11:20 zvezdica

Kvaliteten film, z odlicno igralsko zasedbo in z dobrimi dialogi, tudi smesen na nekaterih delih. Film vas ne bo razocaral, zato si ga oglejte!

— Shawna
10.8. 2007 ob 11:23

krneki

— miha
10.8. 2007 ob 16:32

jaz ful ful ful priporočam ogled tistim k cenite dobre igralce in k radi gledate napete filme.hopkins tko k zmer odlično odigrano, gosling je pa tud še en nadarjen (ok priznam ... ful ful lušten :D) igralc...tko da.moje mnenje...super film

— tina
12.8. 2007 ob 2:28 zvezdica

Absolutno briljantno. Ne vem, če sem v preteklih dbeh letih gledala kak film, i bi bil vsaj približno tako dober, kot ta. S tem mislim tisti del, ki se tiče scenarija. Čeprav so tudi glavni liki bili odigrani odlično.

— Andreja
12.8. 2007 ob 23:48 zvezdica

res dobr film, kriminalka s pridihom komedije, prizori ob katerih se cela dvorana smeji, kvaliteten film z vsebino, vreden ogleda, priporočam...:-)

— lina
13.8. 2007 ob 15:03 zvezdica

Film je soliden. Posnet je vrhunsko. Igra glavnih akterjev je odlična. Vse do samega konca gledalcu ni jasno, kako se bo končalo. Nekaj pa do vrhunskosti manjka. Jaz ne vem točno kaj, ampak v filmu nastopa tudi šefica pomočnika tožilca. Njena vloga je za samo zgodbo popolnoma nepomembna in je ta ženska v filmu samo za okras. To že pove, da film vrhunski ravno ni. Da ne bom o filmu preveč povedal, bom rekel samo to. Nisem pravnik, mislim pa, da je nekaj še vprašljivo. Mož se lahko s predlogom zdravnikov strinja, da bodo ženo odklopili od aparatur za oživljanje, ODGOVOREN za to KDAJ jo bodo odklopili pa ni. Bi pa dodal še nekaj h komentarjem pred mano. Nekaj ljudi se je v dvorani res malo smejalo, mislim pa, da ti ravno niso razumeli filma. Komedija pa res ni.

— Bojan
13.8. 2007 ob 22:58

glede na to da je triler-kriminalka res ful dober film napet.oglejte si ga.

— denika
14.8. 2007 ob 13:58 zvezdica

V filmu Anthony Hopkins spet pokaze, da je eden iz med boljsih igralcev. Drugace je pa film res vreden ogleda...netipicna zgodba...odlicna igra...nepricakovan zakljucek se moj dodatek: mislim, da je s tisto "komedijo" misljen Anthony H. s svojo mimiko in izjavami.to pa je najboljsi del filma sploh

— Ghandy
15.8. 2007 ob 21:12

ta film..je bil res edn najbolših kar sm si jih ogledala v kinu res zzelo dober film! dobra igralska zasedba...pa še umes je ene par smešnih dialogov...res Antony in ryan sta se oba ful izkazala čeprou za Ryna sm prvič sLišala ravno v tem filmu in se mi zdi zelo dobr...fuul uredu celotna zgodba..čeprou sm na začetku misnla ko še nism vedla zkaj se gre da je ravno Ryan tisti ki naj bi spal z Ženo od Antonya!..hehexD..re s film vredn ogleda!

— antitoxin
15.8. 2007 ob 23:30 zvezdica

Fracture je film v smislu mačke z mišjo, kjer se igrata star in bogat Ted Crawford ter mladi, vase zagledani tožilec Willy Beachum. Po naslovu sem pričakovala klasičen triler, a dobila veliko več. Zgodba je sveža, briljantno izpeljana s kančkom humorja in zavita v tančico skrivnosti do zadnje minute. Sijajno izpeljana vloga starega mačka Anthonia Hopkinsa, brez katerega bi bil film nula. Ta vloga je bila po mojem mnenju tudi najboljša v njegovi karieri, po Hannibalu Lecterju, seveda. In zagotovo vam ne bo žal ogleda, kakor tudi meni in večini, ki si je ogladala Zlom.

— Katty
16.8. 2007 ob 8:01

Se pridružujem Bojanovem komentarju.

— Destroyer
16.8. 2007 ob 14:02

kako se dandanes dekletom sarkazem in cinizem zdita komična. Že v pretekli gledališki sezoni sem opazil, da so se dekleta in žene histerično smejale med (klasično) uprizoritvijo Antigone. Bog vedi zakaj.

— Direktor
18.8. 2007 ob 14:30 zvezdica

Film lahko uspešno konkurira z boljšimi tv kriminalkami. Če prve pol ure še uspešno prestaja preizkušnjo, kasneje pade na celi črti, z izjemo res odličnih glavnih dveh igralcev.

— Dare
18.8. 2007 ob 19:21

film ni nix posebnega.. oki pač ije trilrček k s pač en tipek ustrelo ženo ( ne pravim da se to ne more zgudit usakmu da ikje besen na soprogico-the best polovico (pa ne tisto pri krofu)) ampak morn pa ument igralce ki so drugače iz tisth žajfastih a.k.a poRnoGraFskiH filmov a tut on prisenetijo. Film je dkaj depresivn - manka več zanimivih prizorčkov Rosamund Pike bi se lahk tut slekla hza popestritev da neb tolk dnara dal za kokic kr drugač ni kai za delat. Pa fsm-jtE.. ilu

— somebodije
19.8. 2007 ob 5:00

Film je ekstra. Vreden ogleda. Res priporocam.

— Bucka
20.8. 2007 ob 13:40 zvezdica

tokrat si je Hopkins sodil sam. Takoj sem vedel, da kje je naredil napako. v svojem nepopustljivem ljubosumju je 'dovolil' izklop aparatur, ki so držale njegovo ženo pri življenju. S tem je priskrbel svojemu tožilcu, ki ga je dotlej imel v šahu, dokazni materail za obsodbo. Film je napet in poučen, da navsezadnje dobro zmaga. Prav zato se splača vztrajati tudi pri avtorefleksiji pogosto zloveščih Hopkinsovih vlog.

— bogo
21.8. 2007 ob 9:53

Samo odgovor Bojanu: šefica pomočnika tožilca je najbrž potrebna zato, da se pokaže dve vrsti ljudi, ki delujejo znotraj prava: eni, ki jim gre zgolj za denar in prestiž ter drugi, ki pri tem znajo pokazati še kaj drugega, kajne, in so zraven, kljub temu, da so pravniki, še ljudje ...

— Ana
24.8. 2007 ob 9:56

SUPER

— ZSM
25.8. 2007 ob 18:28 zvezdica

Film se mi je zdel super, tako del zgodbe kot igra. Na koncu ko je rešeno, se mi zdi da sem ta način rešitve že večkrat videl, zaradi tega mi je konec filma zbledel. 8,5

— Igor
28.8. 2007 ob 16:51

Najbrž si pravnica. Sodim po tem, kako dolg stavek si napisala. Ostajam pa pri svojem mnenju glede šeficine vloge.

— Bojan
28.8. 2007 ob 17:49

Zlom je eden najboljših filmov kar sem jih kdaj gledal. Vse je tako dobro sestavljeno dogodki,igralci. Res same pohvale na ta film tko da brž u kino =)

— Neyo
29.8. 2007 ob 13:16

Tole je pa čist hud film, za stare in mlade:)priporočam ogled, eden izmed boljših trilerjev to leto, lahko rečem tudi filmov

— Drko
3.9. 2007 ob 14:49

film je konc hud...najprej ga glej pol pa ber komentarje...!!!

— sunshine
7.9. 2007 ob 19:11

Film je ZAKON!

— Vredno ogleda
10.9. 2007 ob 10:24 zvezdica

Film je odličen triler. Trezne analize pa splet dogodkov iz filma ne prenese. Preveč je dogodkov, ki so bili predvideni, pa jih v realnem življenju ni pričakovati. Priporočam ogled.

— Napeto
11.9. 2007 ob 13:13

super film,vreden ogleda v katerem anthony še enkrat potrdi svoj igralski talent!

— nina
2.11. 2007 ob 10:33

obvladam kriminalke film je eden najboljših kar jih poznam priporočam ga res usem res usem! za mlade pa za ta stare, he he =)

— iza
7.12. 2008 ob 0:00

dosadn film

— ran3

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.