Kolosej
Film distribucije Cenex

Zlohotnica

akcijska pustolovska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 29.5.2014, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Linda Woolverton, John Lee Hancock
Zgodba o dobro poznani zlobni čarovnici, ki je uročila Trnuljčico, nas popelje v mlada leta mogočne čarodejke, katere srce se je zaradi nesramne prevare spremenilo v kamen. Zlohotnica iz maščevanja uroči kraljevo novorojenko, toda kot se izkaže, je prav dobrosrčna princesa Aurora ključ do sožitja med čarobnim gozdom in človeško kraljevino. Ko čarovnica spozna Aurorino moč, jo želi omrežiti s svojimi magijami. Medtem se spletkarski kralj odloči, da na silo odstrani vse nevarnosti, ki pretijo človeštvu, kar sproži silovito vojno.

Studio Disney tokrat predstavlja fantazijsko zgodbo Zlohotnica (Maleficent), v kateri je osrednjo vlogo odigrala oskarjevka Angelina Jolie. Leto 2014 je 55. obletnica pravljičnega lika, zelo zamerljive vile, ki je uročila komaj rojeno kraljično usodo Trnuljčice, speče lepotice, ki jo iz stoletnega sna prebudi šele in samo poljub pogumnega kraljeviča. Filmska produkcijska hiša Disney je namreč Trnuljčico v animiranem celovečernem filmu predstavila že leta 1959. Zlohotnica je bila vse od predstavitve ena najbolj priljubljenih Disneyjevih hudobnih junakinj. Zdaj se vrača na filmska platna v igranem celovečercu, ki bo razkril marsikaj, česar o njej še nismo vedeli.

»Vse od otroških let jo obožujem,« pove Angelina Jolie. »Bila je moja najljubša Disneyjeva junakinja, ki sem se je hkrati bala in jo občudovala.« Ta dvojnost osebnosti je pritegnila tudi producenta Joeja Rotha: »Film govori o junakinji, ki smo jo poznali le kot trdosrčno hudobo, naša zgodba pa odgovori na vprašanje, zakaj. S filmom bi rad gledalcem vzbudil občutek, da so stopili v svet, kakršnega še niso videli in upam, da jih bom z njim prepričal, da ima prav vsak možnost za odrešitev.«

Neznana zgodba Disneyjeve klasične hudobnice razkrije skrita dejstva o tem, kdo in zakaj jo je izdal, kar je njeno čisto in nedolžno srce spremenilo v kamen. Obvladala jo je maščevalnost in silna želja, da obvaruje barje, ki mu vlada, zato kruto in usodno uroči kraljevo novorojenko Auroro. Ko odrašča, je Aurorino srce razpeto med ljubeznijo do gozdnega kraljestva in pripadnostjo človeškemu kraljestvu, katerega naslednica je, obe pa se vedno bolj zapletata v prepire in usodne spopade. Zlohotnica spozna, da je Aurora bržkone ključna za spravo med kraljestvoma in mir v deželi, zato je prisiljena z odločnimi ukrepi za vedno spremeniti oba svetova, ki jima bodo dokončno prinesli mir.

Zlohotnico je režiral dvakratni oskarjevec za scenografijo Robert Stromberg (Avatar, Alica v čudežni deželi), kar je njegov režijski prvenec, producent pa je bil Joe Roth. Scenarij je delo Linde Woolverton (Levji kralj, Lepotica in Zver), izvršni producenti pa so Angelina Jolie, Don Hahn, Palak Patel, Matt Smith in Sarah Bradshaw.

Soigralci Joliejeve so Sharlto Copley (Okrožje 9) Elle Fanning (Super 8), Sam Riley (Na cesti) Imelda Staunton (Vera Drake), Juno Temple (Pokora) in Lesley Manville (Skrivnosti in laži).

Za kamero so sodelovali oskarjevec za kamero Dean Semler (Pleše z volkovi, V deželi krvi in medu ), scenografa Gary Freeman (Reševanje vojaka Ryana, Bournova premoč) in Dylan Cole, dvakratna oskarjeva nominiranka za kostumografijo Anna B. Sheppard (Schindlerjev seznam, Pianist), sedemkratni oskarjevec, masker Rick Baker (Planet opic, Možje v črnem) ter montažerja Chris Lebenzon (Alica v Čudežni deželi, Frankenweenie) in Rick Pearson (United 83, Iron Man 2).

Pripovedka o Trnuljčici

Lik Zlohotnice je resda Disneyjeva stvaritev v animiranem celovečernem filmu Trnuljčica iz leta 1959, toda pripovedka o uročeni speči lepotici je stara, kot so stare pripovedke in pravljice, ki jih človeštvo pozna že od nekdaj.

Zgodba o speči lepotici se razvija in živi v takšni ali drugačni obliki že 400 let - če tem prištejemo tudi nekatere njej sorodne elemente iz srednjega veka, pa celo tisočletje. Najzgodnejša zapisana izročila zasledimo v francoskem romanu neznanega avtorja Perceforest iz tridesetih let 14. stoletja do pripovedke italijanskega pravljičarja Giambattiste Basila (1636) z naslovom Sonce, Luna in Talia iz zbirke z naslovom »Pripovedka vseh pripovedk«, ki je obče sprejeta kot prva tiskana zbirka pravljic.

Leta 1697 je eno od različic »lepotice, ki spi v globokem gozdu« izdal založnik Charles Perrault v svoji knjigi »Pripovedke matere Gosi«. Ko sta brata Grimm leta 1812 napisala svojo različico zgodbe o lepi uročeni princesi, ki se zbudi iz globokega dremeža, z naslovom Mala divja vrtnica (Little Briar Rose), sta si pri pisanju krepko sposodila iz francoske pripovedke.

Izvor Zlohotnice kot ženske personifikacije Zlega je bolj nejasen. Basilova različica predstavi kraljico kot maščevalno in hudobno junakinjo, ki pa je bila kraljeva žena in ne neodvisen lik zunaj kraljeve družine, ki prikliče prekletstvo nadnjo. Perrault pa je bil tisti, ki je hudobno kraljico spremenil v zlo vilo in je Disneyjevi različici najbližja. Ne nazadnje je prav on vključil v zgodbo element postavnega princa, ki s tem, ko poljubi spečo lepotico izbriše urok.

Zlohotnica ostaja Disneyjev lik, ki sodi med najbolj priljubljene v njegovi galeriji junakov, ki hkrati vzbujajo tudi najgloblji strah.

Filmska priredba zgodbe

»Kot režiserju se mi je zdelo izredno pomembno, da obdržim v njej dovolj prepoznavnih elementov iz Trnuljčice, da ne bi razočaral ljubiteljev te pravljice,« pojasnjuje Robert Stromberg. »Posvečal sem tudi pozornost temu, da klasični liki zasijejo v novi luči, ob tem pa nisem hotel pozabiti na genezo tistih likov in njihove podobe, ki se jih spomnijo iz izvirnega filma in literature.«

Staro in novo v zgodbi je uspešno spletla v scenarij Linda Woolverton. Producent Joe Roth je prepričan, da je Linda ena najbolj nadarjenih scenaristk, kar jih premorejo pri Disneyju. »V zadnjih dveh desetletjih, kar delam pri Disneyju, je napisala Lepotico in Zver ter Levjega kralja z animiranega področja ter Alico v Čudežni deželi z igranega. Bolj kot kdorkoli drug zna združiti vse, kar Disney pri filmu predstavlja.«

Vloge

Režiser se je o zasedbi vlog izrazil občudujoče, češ da je popolna kot »poroka, sklenjena v nebesih.« Angelina Jolie pa je priznala, da jo je lik Zlohotnice prepričal in pritegnil že s prvim branjem scenarija. »Zdelo se mi je, kot da odkrivam prečudovito skrivnost. Vsi poznamo Trnuljčico in vemo, kaj se je zgodilo pri krstu male Aurore, saj smo odraščali z njo. Ne vemo pa, kaj se je zgodilo prej in zakaj je Zlohotnica takšna, kot je.« Kritiki trdijo, da nas bo s svojo igro, ne le z masko, osupnila. Angelina Jolie je bržkone najbolj zaslovela kot pustolovka Lara Croft, kritiki pa med njene največje uspehe štejejo vloge v manjših filmih, kakršna sta Gia in Girl, Interrupted, za katero je prejela tako imenovano »trojno krono«, zlati globus, oskarja in nagrado SAG. Najbolj pa jo je zaznamovala vloga v filmu Beyond Borders, ki je pustila tudi neizbrisen pečat v njenem zasebnem življenju, saj se odtlej iskreno posveča predvsem delu z begunci in številnim drugim humanitarnim projektom. »Upam, da bodo predvsem dekleta začutile pomen pravičnosti in poštenosti, za kateri se je vredno boriti. Da bodo spoznale, da so lahko hkrati bojevnice in tople, čuteče ženske v vsej njihovi kompleksnosti,« je o vlogi Zlohotnice pripomnila Angelina.

Vlogo princeske, ki podleže uroku Zlohotnice, simbolu temačne ženskosti, so dodelili nadarjeni mladi igralki Elle Fanning. Princesa Aurora simbolizira svetlobo in nedolžnost in po prepričanju Angeline je Elle natanko in nič manj kot to. »Elle je Aurora,« zatrjuje Joliejeva. »Od trenutka, ko sem jo spoznala, je bila kot sončni žarek. Je čudovita, ljubezniva in inteligentna mladenka.« Elle je rojena 1998. v Georgii in prihaja iz uspešne igralske družine. Prav starejša sestra Dakota Fanning jo je pripeljala pred filmske kamere, ko je v uspešnici Moje ime je Sam zaigrala Dakotin mlajši lik Lucy. Podvig sta ponovili v uspešnici Taken. Prvi film, v katerem je zaigrala sama, brez sestrinega pokroviteljstva pa je bil Daddy Day Care. Sledil mu je The Door in The Floor ob Kim Basinger. Režiser Zlohotnice je prepričan, da je pred njo sijajna igralska pot in da bo »počela še čudovite stvari.«

Novinec Brenton Thwaites je upodobil privlačnega princa Filipa. Je Avstralec in igralske izkušnje si je nabral zlasti v dveh uspešnih TV nanizankah SLiDE in Home And Away. Njegova zadnja vloga je bila v romantični najstniški drami Modra Laguna: Prebujenje (Blue Lagoon: The Awakening).

Komentarji

21.4. 2014 ob 0:03

*0* umiram!!! film bo svetovn!!!!

— pa3k
24.4. 2014 ob 17:36

Woooowww HUDO!! Komi čakam :3

— Maleficent
2.6. 2014 ob 14:13

a je tri d?

— dakira
2.6. 2014 ob 14:14

ket sm pa jest

— dakira
2.6. 2014 ob 19:28

Ali bo še nasljedni teden tudi?

— boy
2.6. 2014 ob 19:59

Film je zelo zelo dobr, gledala sm pa ga že
u kinotu (ljubljana kolosej), najbolšu film.

— sedina
3.6. 2014 ob 11:03

Presenetljivo dober film! Angelina je res super, film pa ima tako svoje zabavne elemente kot tudi nekaj res norih vizualnih efektov. Se splača it pogledat.

— Jan J
3.6. 2014 ob 18:25

hočem bit na obiskovalci koloseja
halla

— nika
7.6. 2014 ob 22:21

Ta film je bil edenj najboljsih. Videla sem da je bil naret kot snegljčica . =) Malo je bilo strasno ampak precudovit konec in sele tu se vidi kaj je prava ljubezen.

— maju
22.6. 2014 ob 19:49

Aaaas komi čakammmmm!!!!!!

— Sara
25.6. 2014 ob 7:14

presenetljivo, (ker danes , da dobiš res dober zgodbovni izdelek iz Hollywooda je že čudež ) zelo gledljiv in prečudovit film. Se ga splača it gledat.

— Filmozaver
25.6. 2014 ob 8:35

Je primeren za otroke? 5 let?

— Sašo
25.6. 2014 ob 13:47

Res best film ever. Angelina je zlo cute, pa še uloga ji ful paše. Pa dibr je zmunteran.

— Maleficent
26.6. 2014 ob 21:55

film je zelo dober. razkrije celotno zgodbo trnjuljčice. jaz sem ga gledala že 2x. priporočam!

— Ema
30.6. 2014 ob 20:24

je to za otroke??

— nadja
2.7. 2014 ob 23:50

Mislim, da si ga lahko pogledajo tudi otroci..

— Filmozaver
11.7. 2014 ob 15:50

zelo dober film

— lila
12.7. 2014 ob 19:11

jz grem jutr gledat film (mogoče?) me prou zanima kako bo izpadl

— kr ena
15.7. 2014 ob 12:54

ta film je zelo dober

— girl
28.7. 2014 ob 12:12

Film sem peljela gledat svoji hcerki ( 7 in 11let) in smo bile vse tri navdusene. Zgodba o trnuljcici malo drugace .Priporocam ogled tako otrokomi kot starsem,ki imajo radi pravljicne filme.Tina

— Tina Veras
12.8. 2014 ob 0:12

Ali je tudi v 3D?

— hello
22.8. 2014 ob 23:28

fajn film za vse generacije vredn ogleda res je super Angelina super igraa

— tinki bink10i
1.9. 2014 ob 15:13

jst ga grem gledat
wowowowow
lol
komi čakam

— lara
26.9. 2014 ob 20:00

O komi cakam jutr ga grem gledat s frendicami

— lol
31.10. 2014 ob 19:13

Ta film je full dobr

— Nataša123
4.12. 2014 ob 14:26

uhh ali je zdaj tudi v kinu ???

— Tisa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.