Kolosej
Film distribucije Cenex

Zlohotnica 3D

akcijska pustolovska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 29.5.2014, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Linda Woolverton, John Lee Hancock
Zgodba o dobro poznani zlobni čarovnici, ki je uročila Trnuljčico, nas popelje v mlada leta mogočne čarodejke, katere srce se je zaradi nesramne prevare spremenilo v kamen. Zlohotnica iz maščevanja uroči kraljevo novorojenko, toda kot se izkaže, je prav dobrosrčna princesa Aurora ključ do sožitja med čarobnim gozdom in človeško kraljevino. Ko čarovnica spozna Aurorino moč, jo želi omrežiti s svojimi magijami. Medtem se spletkarski kralj odloči, da na silo odstrani vse nevarnosti, ki pretijo človeštvu, kar sproži silovito vojno.

Studio Disney tokrat predstavlja fantazijsko zgodbo Zlohotnica (Maleficent), v kateri je osrednjo vlogo odigrala oskarjevka Angelina Jolie. Leto 2014 je 55. obletnica pravljičnega lika, zelo zamerljive vile, ki je uročila komaj rojeno kraljično usodo Trnuljčice, speče lepotice, ki jo iz stoletnega sna prebudi šele in samo poljub pogumnega kraljeviča. Filmska produkcijska hiša Disney je namreč Trnuljčico v animiranem celovečernem filmu predstavila že leta 1959. Zlohotnica je bila vse od predstavitve ena najbolj priljubljenih Disneyjevih hudobnih junakinj. Zdaj se vrača na filmska platna v igranem celovečercu, ki bo razkril marsikaj, česar o njej še nismo vedeli.

»Vse od otroških let jo obožujem,« pove Angelina Jolie. »Bila je moja najljubša Disneyjeva junakinja, ki sem se je hkrati bala in jo občudovala.« Ta dvojnost osebnosti je pritegnila tudi producenta Joeja Rotha: »Film govori o junakinji, ki smo jo poznali le kot trdosrčno hudobo, naša zgodba pa odgovori na vprašanje, zakaj. S filmom bi rad gledalcem vzbudil občutek, da so stopili v svet, kakršnega še niso videli in upam, da jih bom z njim prepričal, da ima prav vsak možnost za odrešitev.«

Neznana zgodba Disneyjeve klasične hudobnice razkrije skrita dejstva o tem, kdo in zakaj jo je izdal, kar je njeno čisto in nedolžno srce spremenilo v kamen. Obvladala jo je maščevalnost in silna želja, da obvaruje barje, ki mu vlada, zato kruto in usodno uroči kraljevo novorojenko Auroro. Ko odrašča, je Aurorino srce razpeto med ljubeznijo do gozdnega kraljestva in pripadnostjo človeškemu kraljestvu, katerega naslednica je, obe pa se vedno bolj zapletata v prepire in usodne spopade. Zlohotnica spozna, da je Aurora bržkone ključna za spravo med kraljestvoma in mir v deželi, zato je prisiljena z odločnimi ukrepi za vedno spremeniti oba svetova, ki jima bodo dokončno prinesli mir.

Zlohotnico je režiral dvakratni oskarjevec za scenografijo Robert Stromberg (Avatar, Alica v čudežni deželi), kar je njegov režijski prvenec, producent pa je bil Joe Roth. Scenarij je delo Linde Woolverton (Levji kralj, Lepotica in Zver), izvršni producenti pa so Angelina Jolie, Don Hahn, Palak Patel, Matt Smith in Sarah Bradshaw.

Soigralci Joliejeve so Sharlto Copley (Okrožje 9) Elle Fanning (Super 8), Sam Riley (Na cesti) Imelda Staunton (Vera Drake), Juno Temple (Pokora) in Lesley Manville (Skrivnosti in laži).

Za kamero so sodelovali oskarjevec za kamero Dean Semler (Pleše z volkovi, V deželi krvi in medu ), scenografa Gary Freeman (Reševanje vojaka Ryana, Bournova premoč) in Dylan Cole, dvakratna oskarjeva nominiranka za kostumografijo Anna B. Sheppard (Schindlerjev seznam, Pianist), sedemkratni oskarjevec, masker Rick Baker (Planet opic, Možje v črnem) ter montažerja Chris Lebenzon (Alica v Čudežni deželi, Frankenweenie) in Rick Pearson (United 83, Iron Man 2).

Pripovedka o Trnuljčici

Lik Zlohotnice je resda Disneyjeva stvaritev v animiranem celovečernem filmu Trnuljčica iz leta 1959, toda pripovedka o uročeni speči lepotici je stara, kot so stare pripovedke in pravljice, ki jih človeštvo pozna že od nekdaj.

Zgodba o speči lepotici se razvija in živi v takšni ali drugačni obliki že 400 let - če tem prištejemo tudi nekatere njej sorodne elemente iz srednjega veka, pa celo tisočletje. Najzgodnejša zapisana izročila zasledimo v francoskem romanu neznanega avtorja Perceforest iz tridesetih let 14. stoletja do pripovedke italijanskega pravljičarja Giambattiste Basila (1636) z naslovom Sonce, Luna in Talia iz zbirke z naslovom »Pripovedka vseh pripovedk«, ki je obče sprejeta kot prva tiskana zbirka pravljic.

Leta 1697 je eno od različic »lepotice, ki spi v globokem gozdu« izdal založnik Charles Perrault v svoji knjigi »Pripovedke matere Gosi«. Ko sta brata Grimm leta 1812 napisala svojo različico zgodbe o lepi uročeni princesi, ki se zbudi iz globokega dremeža, z naslovom Mala divja vrtnica (Little Briar Rose), sta si pri pisanju krepko sposodila iz francoske pripovedke.

Izvor Zlohotnice kot ženske personifikacije Zlega je bolj nejasen. Basilova različica predstavi kraljico kot maščevalno in hudobno junakinjo, ki pa je bila kraljeva žena in ne neodvisen lik zunaj kraljeve družine, ki prikliče prekletstvo nadnjo. Perrault pa je bil tisti, ki je hudobno kraljico spremenil v zlo vilo in je Disneyjevi različici najbližja. Ne nazadnje je prav on vključil v zgodbo element postavnega princa, ki s tem, ko poljubi spečo lepotico izbriše urok.

Zlohotnica ostaja Disneyjev lik, ki sodi med najbolj priljubljene v njegovi galeriji junakov, ki hkrati vzbujajo tudi najgloblji strah.

Filmska priredba zgodbe

»Kot režiserju se mi je zdelo izredno pomembno, da obdržim v njej dovolj prepoznavnih elementov iz Trnuljčice, da ne bi razočaral ljubiteljev te pravljice,« pojasnjuje Robert Stromberg. »Posvečal sem tudi pozornost temu, da klasični liki zasijejo v novi luči, ob tem pa nisem hotel pozabiti na genezo tistih likov in njihove podobe, ki se jih spomnijo iz izvirnega filma in literature.«

Staro in novo v zgodbi je uspešno spletla v scenarij Linda Woolverton. Producent Joe Roth je prepričan, da je Linda ena najbolj nadarjenih scenaristk, kar jih premorejo pri Disneyju. »V zadnjih dveh desetletjih, kar delam pri Disneyju, je napisala Lepotico in Zver ter Levjega kralja z animiranega področja ter Alico v Čudežni deželi z igranega. Bolj kot kdorkoli drug zna združiti vse, kar Disney pri filmu predstavlja.«

Vloge

Režiser se je o zasedbi vlog izrazil občudujoče, češ da je popolna kot »poroka, sklenjena v nebesih.« Angelina Jolie pa je priznala, da jo je lik Zlohotnice prepričal in pritegnil že s prvim branjem scenarija. »Zdelo se mi je, kot da odkrivam prečudovito skrivnost. Vsi poznamo Trnuljčico in vemo, kaj se je zgodilo pri krstu male Aurore, saj smo odraščali z njo. Ne vemo pa, kaj se je zgodilo prej in zakaj je Zlohotnica takšna, kot je.« Kritiki trdijo, da nas bo s svojo igro, ne le z masko, osupnila. Angelina Jolie je bržkone najbolj zaslovela kot pustolovka Lara Croft, kritiki pa med njene največje uspehe štejejo vloge v manjših filmih, kakršna sta Gia in Girl, Interrupted, za katero je prejela tako imenovano »trojno krono«, zlati globus, oskarja in nagrado SAG. Najbolj pa jo je zaznamovala vloga v filmu Beyond Borders, ki je pustila tudi neizbrisen pečat v njenem zasebnem življenju, saj se odtlej iskreno posveča predvsem delu z begunci in številnim drugim humanitarnim projektom. »Upam, da bodo predvsem dekleta začutile pomen pravičnosti in poštenosti, za kateri se je vredno boriti. Da bodo spoznale, da so lahko hkrati bojevnice in tople, čuteče ženske v vsej njihovi kompleksnosti,« je o vlogi Zlohotnice pripomnila Angelina.

Vlogo princeske, ki podleže uroku Zlohotnice, simbolu temačne ženskosti, so dodelili nadarjeni mladi igralki Elle Fanning. Princesa Aurora simbolizira svetlobo in nedolžnost in po prepričanju Angeline je Elle natanko in nič manj kot to. »Elle je Aurora,« zatrjuje Joliejeva. »Od trenutka, ko sem jo spoznala, je bila kot sončni žarek. Je čudovita, ljubezniva in inteligentna mladenka.« Elle je rojena 1998. v Georgii in prihaja iz uspešne igralske družine. Prav starejša sestra Dakota Fanning jo je pripeljala pred filmske kamere, ko je v uspešnici Moje ime je Sam zaigrala Dakotin mlajši lik Lucy. Podvig sta ponovili v uspešnici Taken. Prvi film, v katerem je zaigrala sama, brez sestrinega pokroviteljstva pa je bil Daddy Day Care. Sledil mu je The Door in The Floor ob Kim Basinger. Režiser Zlohotnice je prepričan, da je pred njo sijajna igralska pot in da bo »počela še čudovite stvari.«

Novinec Brenton Thwaites je upodobil privlačnega princa Filipa. Je Avstralec in igralske izkušnje si je nabral zlasti v dveh uspešnih TV nanizankah SLiDE in Home And Away. Njegova zadnja vloga je bila v romantični najstniški drami Modra Laguna: Prebujenje (Blue Lagoon: The Awakening).

Komentarji

30.5. 2014 ob 17:44

Zlohotnica zgleda res grozna ampak trnjulčica je neustrasna .

— manca
17.6. 2014 ob 17:02

Film se mi zdi v redu, a ni primeren za majhne otroke, je po mojem mnenju preveč temačen. Drugače film na IMDB-ju ni dobil dobrih ocen, a se mi zdi da je vreden ogleda malo starejših otrok.

— Niky
23.6. 2014 ob 13:53

Film se mi zdi odličen.Rada si ogledam vse Disney-jeve "risanke",čeprav imam 15 let, saj so nadvse polne zanimivih scen za naše oči.Navdušena sem že nad samo reklamo še bolj bi pa bila če bi si ga ogledala,kar tudi bom.V filmu mi je všeč prisotnost priljubljene igralke Angeline Jolie,ki naredi še večjo pozornost filmu.Vsebina je mogoče malo dolgočasna, saj je spet v igri trnuljčica, a še vedno zanimiva in razigrana.Všeč mi je ogromna domišljiska miselnost, čarovnic, začaranega sveta, majhnih vil, vojakov, kralja in tudi čarovnice.Film priporočam vsem, ki so domišljiski,saj je to pravo ime za ta film.Res pa je, da je malo temačen in ni priporočljiv za majhne otroke.To je moje mnenje in naj rečem še, da komaj čakam na ogled.

— lolly pop
30.6. 2014 ob 14:06

Peljala sem gledat svojega 3 letnega sina. Prvič v kino. Nad filmom je bil tako navdušen, da mu moram sedaj vsak večer povedati pravljico o čarovnici "ki je izgubila krila". Tudi meni je bil všeč, Angelina me je pa prav presenetila, tako dobra je bila. Do sedaj me namreč še ni prav posebej fascinirala v nobenem svojem filmu.

— Silva

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.