Kolosej
Film distribucije Continental Film

Zlobni mrtveci

grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 9.5.2013, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Fede Alvarez, Sam Raimi in Rodo Sayagues Mendez
Režija: Fede Alvarez
Skupina prijateljev se odpravi v osamljeno kočo sredi gozda, kjer želijo prijateljici Miji pomagati premagati zasvojenost z drogami. V kleti odkrijejo skrivnostna znamenja okultnega obreda, povezana z nenavadno knjigo, ki jo kljub zapisanim svarilom želijo raziskati. Nedolgo zatem se v koči začnejo dogajati čudne stvari, toda Mijinih nenavadnih videnj nihče ne jemlje dovolj resno. Vendar kmalu postane jasno, da so s pomočjo knjige k življenju obudili duhove zlobnih mrtvecev, ki hlepijo po krvi in najbolj okrutnih načinih mučenja. Vso grozo trpinčenja prijatelji kmalu občutijo na lastni koži.

Označiti Zlobne mrtvece za enega najbolj krvavih filmov vseh časov ni le pretiravanje, pravi mojster za posebne učinke Jason Durey. “Delal sem pri filmu 30 Days of Night, ki je bil velik, krvav, vampirski film. Porabili smo 4500 litrov krvi. V tem filmu smo porabili vsaj 25.000 litrov krvi, pa še 300 litrov bruhanja. Količina telesnih tekočin presega vse, pri čemer sem kdaj delal. Res je ogabno in precej strašljivo.”

Samotna koča v gozdu postane s krvjo prepojena komora groze, ko prijateljska skupina dvajsetletnikov nehote prebudi starodavnega demona v Zlobnih mrtvecih, težko pričakovani novi verziji kultne uspešnice Sama Raimija iz leta 1981, The Evil Dead. Film nam nažene strah v kosti, saj združuje čisto zabavo in razburljiv gravž priznanega izvirnika s serijo šokantnih novih preobratov.

Leta 1981 so The Evil Dead po vsem svetu začeli predvajati v dvoranah in v kinih na prostem in terorizirali gledalce. Film je bil tudi odskočna deska za kariero Sama Raimija, producenta Roba Taperta in igralca Bruca Campbella. Zgodba o petih prijateljih, ki se odpravijo v samotno kočo v gozdu na zabavo in ponesreči osvobodijo nepojmljivo zle sile, je s tem, ko je postala kultna klasika, presenetila celo ustvarjalce. Milijoni gledalcev grozljivk so morali skoraj obredno krstiti navdušenje nad žanrom prav z ogledom The Evil Dead.

Število fanatičnega občinstva The Evil Dead je v naslednjih več kot tridesetih letih še naraščalo, saj trije filmi, posneti s pičlim proračunom, še vedno sodijo med najbolj grozne filme vseh časov. Raimi, Tapert in Campbell so se že vrsto let pogovarjali o »remaku«. “Ko smo snemali The Evil Dead, smo se komaj prebijali iz dneva v dan,” pravi Tapert. “Nikoli si nismo mislili, da bo to uspešna franšiza s še dvema nadaljevanjema.”

Novi Zlobni mrtveci so drzno preoblikovana različica najizvirnejših in najbolj uspešnih grozljivk vseh časov. Ker pri njej sodelujejo Raimi, Tapert in Campbell, je na dobri poti, da bo terorizirala novo generacijo občinstva s kombinacijo tehnologije 21. stoletja in klasičnih, tipičnih elementov grozljivke.

Raimi je prvi prišel do zamisli za naslednji film. “To se mi je resnično zdela krasna zgodba o duhovih, ki si zasluži, da jo ponovno povemo na velikem platnu, a z visokokakovostnimi vizualnimi učinki in krasno akustično obdelavo. Prvi film smo morali posneti na 16 mm. Zvok je bil mono, ker si sterea nismo mogli privoščiti, kaj šele »surrounda«. Verjetno smo naredili samo šest kopij filma, zato so jih predvajali samo v nekaj kinematografih. Prikazovali so ga samo na določenih tržiščih, ker ni imel oznake. Zato ga je večina videla na videokaseti ali DVD-ju. Še takrat, ko je bil viden na velikem platnu, sta bila slika in zvok slaba.«

Campbell je bil po drugi strani najmanj naklonjen, da bi se zadeve znova lotili. “Oboževalci so gledali, kako Freddy in Jason in ostali najljubši liki iz grozljivk dobivajo film za filmom,” pravi Campbell. “Povpraševanje po novem filmu je bilo. A le koliko let bom zgoraj brez z motorko še tekal naokrog? Taka stvar ima le določen rok trajanja.”

Raimi je bil tudi mnenja, da bi se z remakom spopadel mlad filmski ustvarjalec. “To je kot zgodba o duhu ob tabornem ognju, ki jo povemo vsaki generaciji in ki se s časom izboljšuje.”

V tem primeru je pripovedovalec režiser Fede Alvarez, ki je na filmski sceni eksplodiral leta 2010 s kratkim filmom Panic Attack.

Alvarez, ki je tudi koscenarist filma, pravi, da je bil njegov cilj posneti čim bolj grozen film. “Ob predstavitvi zamisli za novo verzijo sem imel v mislih film The Evil Dead, ki sem ga prvič videl pri dvanajstih. Česa podobnega do takrat še nisem videl in dogajal se je v norem vesolju. Želel sem poustvariti to vzdušje in o tem smo se takoj vsi zedinili. Vsi smo bili predani eni stvari: ohraniti vse, kar je potrebno in brezčasno v izvirniku, vse ostalo pa posodobiti. Obdržali smo zamisel o skupini najboljših prijateljev na, vsaj mišljeno je tako, varnem kraju. Ko pa so tam, se začnejo pobijati med seboj. Zame je to zelo srhljiv občutek, huje je, kot če te skušajo pobiti tujci. Vaši najboljši prijatelji se obrnejo proti vam. To je del čarobnosti izvirnikov. To mi je ostalo v spominu.”

Alvarez pravi, da so mu priredbe še posebej všeč, ker so bili številni njegovi najljubši filmi iz otroštva, med drugim Stvor in Muha, prav tako remaki zgodnejših filmov, čeprav sploh ni vedel, da obstajajo.

The Evil Dead je bil ob prvem prikazovanju zelo kontroverzen. Distributer se je odločil, da mu sploh ne bo dal oznake, pričakujoč, da bo zaradi nazornega nasilja dobil oznako X, kar bi pomenilo, da bi ga prikazovali samo v omejenem številu dvoran. Medtem ko danes v necenzurirani verziji izvirnik predvajajo celo na televiziji, leta 1981 po Tapertovih besedah občinstvo česa podobnega še ni videlo. “Posneti izvrstno grozljivko je naporen podvig,” pravi producent. “Če citiram Sama: je kot bi uporabili mrežo za metulje, da bi ujeli človeškega duha. Želeti si morate občinstvo na smrt prestrašiti. Sposobni morate biti občinstvo presenetiti. Ko gledajo v to stran, jih presenetite z druge strani. Ni nujno, da imate največje zvezdnike in najboljšo opremo, želeti pa si morate manipuliranja z občinstvom, ne da bi to vedelo, da ga zavajate, skozi 90 minut groze. Hkrati mora občinstvo imeti občutek, da gleda nekaj še ne videnega. Žanr se ves čas razvija in tisto, kar ste videli kot otrok, vas ne plaši več. Spominjam se naslova kritike izvirnika v nekem časopisu: Natanko tak film, kakršnega ne potrebujemo. Upamo, da bo ta film občinstvo zadel natanko tako močno. Tistim, ki se želijo podati na pot, bomo ponudili natanko tisto, kar upajo, da bodo dobili.”

“Zlobni mrtveci so najvišja možna izkušnja groze,” zatrjuje Young. “So vstopnica v nezaslišano. Današnje občinstvo je videlo že marsikaj, zato smo morali meje potiskati še dlje. Skušali smo posneti nekaj, kar bo prepričalo. Izvirnik bo vedno tu, rodil se je v posebnem času z resnično inovativnimi ustvarjalci. To smo želeli spoštovati in za občinstvo ustvariti nekaj povsem novega.”

Raimi jamči, da bo v novem filmu polno presenečenj. »Zgodba je povsem nova. Situacija je podobna, a načini obsedenosti likov in njihove interakcije so povsem različni. Občinstvo bo prestrašeno na povsem nov način.”

Campbell novi film opisuje s preprosto besedo: “Neusmiljen. Fede je pri zgodbi storil vse, da vas počasi povleče v vrtinec, iz katerega ne morete. Zgrabi vas in vas ne pusti. “ Opozarja tudi: “To ni šaljiva mala grozljivčica. Iz minute v minuto postaja bolj grozna. To je visokooktanska zabava. In, otroci: če boste najeli kočo v gozdu, se raje obrnite in odpeljite stran.”

Raimi dodaja: To je vrhunska izkušnja najbolj nagnusne groze. In izzivam vas! Si jo drznete ogledati?!”

O igralcih

Jane Levy (Mia) nastopa v seriji Suburgatory, posnela pa je še filma Fun Size in Nobody Walks ter serijo Shameless.

Shiloh Fernandez (David) je posnel filme Syrup, Rdeča kapica, Skateland, Crossroads: A Story of Forgiveness, Interstate, Gardens of the Night, Deadgirl, From Within, Red in Cadillac Records. Nastopal je tudi v serijah Jericho, Opravljivka in Tarin svet.

Lou Taylor Pucci (Eric) je posnel filme Thumbsucker, The Music Never Stopped, The Story of Luke, The Answer Man, Carriers, Brotherhood, Empire Falls, Personal Velocity, Fast Food Nation, Southland Tales, The Legend of Hell’s Gate, The Go-Getter, The Chumscrubber in Explicit Ill. in serije Dekleta ter Zakon in red: zločinski naklep.

Jessica Lucas (Olivia) je posnela filme Are We Officially Dating?, Hiša debele mame 3, Cloverfield, She’s the Man in The Covenant. Trenutno snema serijo Cult, nastopila pa je tudi v serijah Friends with Benefits, Melrose Place, Edgemont, Life As We Know It, 90210 in Na kraju zločina.

O režiserju

Fede Alvarez (Director) se je leta 1978 rodil v in Montevideu. Že pri sedmih je z očetovo kamero SuperVHS začel snemati filme. Diplomiral je iz komunikologije in začel uspešno kariero kot režiser reklam. Specializiral se je za posebne učinke. Pri 29-tih je ustanovil svojo produkcijsko podjetje in režiral kratki film Panic Attack! o invaziji nezemljanov v Montevideu. To je pripeljalo do pogodbe s CAA. Leta 2010 je bil uvrščen na seznam najbolj ustvarjalnih ljudi v svetu zabave.

Komentarji

16.4. 2013 ob 21:44

to bo cooooooooll... samo kak smo mi v toti slo nazaj, ker je toti film že 100 let v ameriki...
đ

kao neke

— werfčiwhf
21.4. 2013 ob 13:56

komaj čakam na ogled filma,upam da bo pa tudi nekaj humorja zraven kot v starem dobrem evil dead iz leta 1981:)

— dl.
21.4. 2013 ob 18:57

too koncno se ena grozljivka ta bo cooll film . jz grem gledat .

— horror
25.4. 2013 ob 16:22

werfčiwhf To je remake. Originalni film je režiral Sam Raimi.

— Django
26.4. 2013 ob 12:39

Ko Cabin in the woods!

— fafica
26.4. 2013 ob 17:13

Humorja ni tolk (samga po seb, razen če se bolj ironiji dogajanja smejiš). Ni najbolj grozljiv film, ki jih boste vidl ampak najbolj krvav, itd. Drgač se pa splača gledat.

— Mozi
27.4. 2013 ob 20:25

Kok je trajal da je knm pršu -.-

— akehfgaeru
30.4. 2013 ob 19:36

meni bolj deluje kot najbolj ogaben film vseh časov, ne pa najbolj grozen. XD

— hgm
30.4. 2013 ob 19:53

To bo pomoje tkooooo grozn film...OMG!!! Že trailer je grozljiu kaj šele film... :)

— Violončelo
10.5. 2013 ob 0:18

Ne vem ali se samo meni zdi,da snemajo čedlaje večje idiocije?Original tega filma je kult,nekaj neponovljivega.Za tole je že iz trailerja mogoče razbrati,da gre za C kategoriijo remake-a.Ne vem kako je mogoče,da je tole Sam Raimi pustil,da se takole uničuje njegova zapuščina.

— Quick
10.5. 2013 ob 14:00

omg, jz grem gledat ta film nujno!!!!!!!

— iiiiiiii
10.5. 2013 ob 15:28

O bog.
Predvčerajšnjim sem gledal trailer pa od takrat nisem zatisnil očesa :)

— Dejan
10.5. 2013 ob 17:35

ni ravno neke komedije, tak kot pri originalih, je pa vsekakor vreden ogleda. posebej če si ljubitelj originala :)

— crash
10.5. 2013 ob 20:26

cooooooooooooooool film jz ga grem gledat!!!!!!!!!nujno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— kdswčdkw
11.5. 2013 ob 4:42

kul film. pozitivno presenečen. malo groze malo smeha :)))))))))))))))))
pejte gledat you all gonna die tonight haha :)

— fick
11.5. 2013 ob 13:40

ja bo grozn filmmm fulll.... ok vemo, NE SE SLINT PREVEČ a ga je kdo gledu?

— moggg
12.5. 2013 ob 14:12

Sem šla gledat, pred ogledom filma me je blo ful strah, ampak sem čist uredu spala (če veste kaj mislm...) ni blo najbl grozn, velik je dobrih zvočnih efektov, me pa moti, ker je logično kaj se zgodi nakoncu.. no vsaj meni je bilo. Ni mi blo tut ušeč, ker je skor v vsaki dobri grozljivki ženska s črnimi lasmi čez obraz in belo obleko.. je nekaj bizarnih trenutkov, saj demon v punco vstopi skozi spodnji predel, ?to? pa gre demonu ven skozi usta... včasih se je videlo malo preveč efektov,
drugače pa res dober film, splača se it pogledat:)

PS.: notr ni nobenih zombijev kokr bi si gdo mislu...

— Tjaška. B
12.5. 2013 ob 16:09

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii coooooooooooool film

— 432
22.8. 2013 ob 16:21

to je najbolj bolan film vseh časov

— luviduvi
17.5. 2014 ob 8:15

ne

— larisa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.