Kolosej
Film distribucije Continental Film

Zlo vstaja

akcijska fantastična pustolovščina
Iščite znamenja.
Podnapisi
Na sporedu od: 25.10.2007, Kolosej Ljubljana
15.11.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 34min / 94min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: John Hodge po romanu Susan Cooper
Življenje povsem običajnega dečka Willa se usodno spremeni, ko spozna, da v njem tičijo nerazložljive sile. Skupina nenavadnih neznancev mu razloži, da je prav on eden od potomcev neumrljivih bitij modrosti in dobrote, ki se že tisočletja borijo s silami teme in uničenja. Will je eden ključnih delov čarobne moči, ki bi lahko za vedno uničila kaos, toda tudi služabniki teme ne počivajo in skušajo z vsemi sredstvi prevesiti tehtnico na svojo stran. A še preden se lahko epska bitka med slabim in dobrim začne, mora Will v svojem srcu najti pravo mero poguma in samozaupanja.

Film temelji na zbirki knjig Susan Cooper, ki je prejela več nagrad. Zgodba pripoveduje o Willu Stantonu, mladeniču, ki odkrije, da je zadnji iz skupine bojevnikov, ki so življenje posvetili boju proti silam zla. Potujoč naprej in nazaj skozi čas, Will odkrije kup namigov, ki ga privedejo do spopada z nepredstavljivo močnimi silami. Ko zlo vstaja, je prihodnost sveta v Willovih rokah.

Priredba klasike

"Serijo knjig Susan Cooper The Dark Is Rising poznam že mnogo let," pravi Platt. "Pravzaprav sta bila Susan in njen nekdanji pisateljski partner – pokojni igralec in pisatelj Hume Cronyn - moja zares ljuba prijatelja. Tem knjigam sem torej vedno sledil z velikim zanimanjem že za voljo njihove potencialne poti do filma. In nekega dne pred dobrima dvema letoma, sem imel razlog, da pokličem Susan, da ji preprosto želim vse dobro in da se pozanimam, kako ji gre. Kar iznenada sem jo vprašal: Susan, kaj pa je s tisto opcijo, o kateri se govori že dolgo, da bi po seriji The Dark Is Rising posneli film. Odvrnila je: Hecno, da si me klical danes, kajti ta opcija poteče prav danes. Pomislil sem: To pa je usodno, zdelo se mi je, kot bi nekdo, po mojem Hume Cronyn, gledal od tam zgoraj in govoril: To je pravi trenutek. Naj se zgodi! Nehal sem se pogovarjati s Susan in opravil nekaj telefonskih klicev. Dejansko sem nato v tedni dni prodal filmske pravice za knjigo The Dark Is Rising Waldnu. Občutek imam, da je v tem celotnem procesu nekaj usodnega, ne samo za glavni filmski lik, ampak tudi v naši poti, da te knjige prenesemo na filmsko platno."

Ena od sprememb, za katero so se odločili filmarji, je, da je v filmu Will Stanton Američan, ne Anglež, ki se z družin preseli v Anglijo. Po režiserjevih besedah je element o ribi na suhem še poudaril dramatičnost zgodbe. "V knjigi so bili angleška družina, ki je živela v Angliji," pravi Cunningham, ki je obiskal že preko 100 držav. "Pri konfliktu ameriške družine, ki živi v Angliji, mi je bilo kot filmarju všeč, da je bil to še dodaten element, ki si ga moral upoštevati, se pravi trk dveh kultur. Zdi se, da moraš biti skoraj v vsakem fantazijskem filmu iz Anglije, da se ti lahko zgodi fantazijska zgodba. Mislim, da bo to zgradilo most. Potem je tu dejstvo, da je Will, Američan, kulturno tujec v okolju. Zakaj se mu to dogaja zdaj? Kadar je nekdo outsider, se zdi nekako primernejše, da se mu dogajajo čudne stvari. Pri Willu mi je všeč, da je na začetku filma malce negotov. Všeč mi je, kako se skozi film spremeni. Všeč so mi zapleteni liki, ki skozi film ostajajo enaki. Moj lik se skozi film spreminja, bolj spoznava samega sebe in to, kaj mora v življenju storiti."

Filmarji upajo, da bo občinstvo uživali na vznemirljivem potovanju z Iskalcem. Platt razlaga: "Hočem, da se zabavo in se z Willom Stantonom podajo na pot, na kateri išče znamenja, ki nazadnje vrnejo moč Luči. Pri tem pa se Will veliko nauči tudi o sebi, da da vse od sebe ne le kot Iskalec, ampak tudi kot Will Stanton. Vsaka zgodba, ki nas nauči, kako dati vse od sebe in izkoristiti svoje potenciale, ki nam daje moč v vsakdanjem življenju, nam je v zadovoljstvo. Taka zgodba je privlačna, saj ima čustveno komponento, s katero se vsi lahko enačimo. Zelo pa si želim, da bi občinstvo, če se mu bo film zdel zabaven in napet, spet segel po krasnih knjigah Susan Cooper."

Ostali liki

Maggie Barnes
Amelia Warner igra Maggie Burns, privlačno dekle, ki obiskuje isto šolo kot brata Stanton in ki sklene prijateljstvo Willom in njegovo družino. "V družino se nekako infiltrira skozi enega od bratov in se skuša zbližati z Willom. Pretvarja se, da naseljuje ta svet, da je prikupna šolarka, v bistvu pa dela za Jezdeca. Poslali so jo, da bi od Willa dobila znamenja. Uporablja vse poznane trike, trudi se, da bi se zaljubil v njo, da bi se zbližala.

Gospodična Greythorne
Ekscentrično gospodično Greythorne igra Frances Conroy. "Iskali smo igralko, ki bi bila malce prismuknjena. Nekoga, za katerega ne bi pričakovali, da je veličastna bojevnica, a kot se izkaže, ima izjemno moč in je zelo modra. Frances je bila idealna, saj je na zunaj videti res malce trčena in zbadljiva, ima pa notranjo in moralno moč, ki se manifestira v upodobitvi njenega lika."

Gospodična Greythorne varuje Willa Stantona pred salami zla. "Nanj smo čakali stoletja," razloži Conroyja. "Dejansko je zadnji od starodavnih v telesu otroka."

Merriman
Ian McShane, ki ga igra, se šali, da je vlogo sprejel, da bi film lahko gledali njegovi vnuki. "(Nadaljevanke) Deadwood pač ne morejo gledati, tale film bo pa čisto v redu zanje. Vseeno sem hotel, da bi bil čim bolj realističen. Roman je napisan v stari angleščini. Želel sem, da bi bila čim bolj naravna, ne da bi nam jo bilo treba spremeniti.

To niso bili liki iz restavriranega stripa. Niso kričali Shakespearjeva dialoga, zvenijo pristno, čeprav so videti odštekani." Kot eden od Starih in posebej kot vodič mladega junaka, McShane svojo vlogo vidi kot krasno mešanico humorja in avtoritete. "Temu otroku pomagamo, to je glavna stvar. Bitko med svetlobo in temo so bojevali že dolgo, veliko prej, preden se je pojavil ta poba. Všeč mi je, ker jih poba včasih razkači. Moramo mu reči: Sprijazni se s tem! To je tvoja naloga. Humorja ni bilo vedno v scenariju, malce sem ga moral dodati sam, je pa vedno dobrodošel."

Jezdec
Utelešeno zlo igra prekaljeni britanski igralec Christopher Eccleston, ki je prebral knjigo in mu je bila všeč. "Blizu mi je, ker imam korenine v keltskem misticizmu in je v svojem bistvu zelo britanska knjiga." O scenariju in spremembah Jezdečeva lika v primerjavi s knjigo, dodaja: "Ko boste videli, boste razumeli. Pri Jezdecu se ponuja možnost za humor in satiro, ki je prej pri tovrstnih filmih nisem opazil. 99 odstotkov dram, ki sem jih posnel, so za odrasle, tako za film kot za televizijo, to pa je bila prava priložnost poskusiti nekaj novega."

Med snemanjem so se izogibali posebnih učinkov. To velja tudi za prizor s kačo, v katerem Wiila preganja albino kobra. Tisoč živih kač, nekatere so bile dolge tudi po štiti metre, so pripeljali s Češke. Bilo jih je dovolj, da bi napolnile pol velikanske cerkve. Specialist za treniranje kač Jules Sylvester iz podjetja Najem plazilcev, ki je sodeloval pri 350 filmih, je priskočil na pomoč pri snemanju prizorov.

Plazilski zvezdi filma sta eksotični beli piton in klopotača (ki so jih iztisnili strup). Za slednjo Sylvester pravi, da je čudovita kača, "ki je tako prijazna, da je človeka kar sram. Klopotače te običajno skušajo ubiti. Ta pa samo poležava naokrog, kot bi ti želela reči: Hej, kako se imaš?! Zelo je sproščen. Zelo hollywoodsko."

Komentarji

29.8. 2007 ob 19:23

Beri: "Pis af šit !" Kej je ratalo moderno, da je zmerom nek brezvezen mulec oh-nevem-kako-zelo-p omemben-ker-če-ne-bo mo-vsi-pomrli-in-sve t-bodo-obsedle-zle-s ile-in-neznanec-bo-p a-novega-konja-kupu. .. Ahhh...

— Ni pomembno
21.10. 2007 ob 15:11

beda!!!

— zlo ki vstaja
28.10. 2007 ob 11:19

Meni se je zdel film fantastičen-sploh nimam besed

— nik
28.10. 2007 ob 14:09 zvezdica

Film je 100 % dober in razburljiv- Na vsakem koraku te preseneča!

— Neznanka
30.10. 2007 ob 21:32 zvezdica

Film je bolj primeren za osnovnošolce kot pa odrasle, saj je na nivoju otroških herojskih risank.

— prika
31.10. 2007 ob 11:18

film je kr cool.. malo sicer ponavljajo po herry-u potterju ampak drugače je pa film svetovn!! priporočam ogled...

— Kr Ena
31.10. 2007 ob 18:36

Film je bil res hud. Najprej je film kot neka najstniška komedija, potem pa se šele spremeni v akcijsko fantastično pustolovščino. Will spozna svoje nadnaravne moči in reši svet.Še preden se spopade z zlom pa more najti 6 znamenj.Film je vreden ogleda!!

— NOBODY
3.11. 2007 ob 12:30 zvezdica

Sodeč po opisu filma,bi pri Zlo vstaja pričakovali razburljivo akcijsko pustolovščino,polno nepričakovanih preobratov popestrenih z dobrimi igralskimi vložki. Žal ne. Film je najbolj predvidljiv kar sem si jih ogledala v življenju. Na sredini me je zamikalo da bi ali odšla iz dvorana ali pa pričela recitirati besedilo skupaj z igralci. Razen Frances Conroy so na žalost vsi,čeprav so nekateri sodelujoči drugače dobri igralci,igrali sila povprečno,čisto pod nivojem. Še posebaj glavni protagonist,''mali '' Alexander Ludwig se pri igri očitno zgleduje po Harryu Potterju. Navdušeni kriki ( ''Awesome!'') z široko odprtimi očmi bi lahko prepričali le 3-letnika . Škoda, da ustvarjalci niso uspeli bolje izkoristiti potenciala knjige. Rezultat njihovega truda je zgodba z na začetku prehitrim tempom,ki nato zastane,pri poteku pa ga ovirajo nepripričljivi dialogi,slaba igra in pretirani posebni učinki.Škoda,res škoda.

— akasha
3.11. 2007 ob 16:39 zvezdica

film je tipična "akcijska pustolovščina", polna zdrave holywoodske logike v stilu -voda teče po stopnicah navzgor-, primerna za starost tam do 14 let. všeč bo mladim ljubiteljem mečev in čarovnij. Tipični ameriški zakompleksani in od-nikogar-ljubljeni najstnik se sooča z nekimi nenadnimi nadnaravnimi sposobnostmi. Z eno besedo POLOM

— somewhere around nothing
5.11. 2007 ob 14:47 zvezdica

Grozen film, slabo igranje, nezanimiva zgodba in še kaj bi se lahko dodalo... Cel film sem čakal, da se bo začel "dober" del, vendar se nikoli ni. Ko je bilo filma konec sem imel občutek zapravljenega časa.

— jst
9.11. 2007 ob 19:49

men je biu film zlo ušeč...js vn svetujm d peite gledatt ker je res dobrr

— euqo×
10.11. 2007 ob 12:05

nared si uslugo, ne it gledat.

— Daigo
10.11. 2007 ob 19:02

mene ful zanima kko se kliče tisti tip ki je na desni od tistega tamalega.. ful me zanima tko da ce kdo ve kko se kliče naj mi napiše.. ki jz sm gledala tui na imdb in nism našla imena.. in me ful zanima.. tko da če kdo ve, tnx

— zack

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.