Kolosej
Film distribucije Cenex

Zlatolaska 3D

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 27.1.2011, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Dan Fogelman po zgodbi bratov Grimm
Zabavna Disneyjeva adaptacija priljubljene zgodbe bratov Grimm prikazuje mlado princeso Zlatolasko, ki jo ugrabi zlobna čarovnica in zapre v stolp. Po dolgih letih osame si Zlatolaska želi spoznati zunanji svet, zato sklene kupčijo s šarmantnim tatičem Flynnom. Nenavadni par se skupaj z iskrim konjičem Maximusom odpravi na eno največjih dogodivščin, polno nevarnih nepridipravov, zabavnih nezgod in nepričakovanih preobratov.

Kratka vsebina

Zlatolaska je postala petdeseti celovečerni družinski risani film studia Walt Disney. Zaznamuje razburljiv, svež začetek studia in celotne industrije animacij. Združuje najnovejšo tehnologijo in več kot osemdeset let staro filmsko zapuščino klasikov Disneyjeve risane druščine brez primere. Gre za izredno zabavno Disneyjevo adaptacijo priljubljene zgodbe bratov Grimm.

Studio Walt Disney Pictures predstavlja Zlatolasko, eno najbolj komičnih, veselih, a hkrati tudi (z lasmi) zapletenih zgodb vseh časov. Ko se najbolj iskani in hkrati najbolj očarljivi razbojnik Flynn Fakin skrije v skrivnostni stolp, vzame za talko lepo in čarobno Zlatolasko. Zlatolaska v tem primeru išče svojo vstopnico v zunanji svet, saj je bila zaprta v stolpu leta in leta. S postavnim tatičom Flynnom sklene lahkomiseln dogovor, ker si želi spoznati zunanji svet. Skupaj se podata na pustolovščino, kjer bosta spoznala super konja Maximusa, zaščitniškega kameleona in zadirčno druščino barskih razbojnikov. Nenavadni par se odpravi na eno največjih dogodivščin, polno nevarnih nepridipravov, zabavnih nezgod in nepričakovanih preobratov.

O produkciji

Režiserja Byron Howard in Nathan Greno sta se za delo navdušila šele po obisku Disneyjevega studia animacije. Med tem ko je čakal, da ga sprejmejo, je Byron Howard delal kot turistični vodič v centru Walt Disney World in po malem spremljal delo animatorjev.

Byron Howard in Nathan Greno sta nova generacija režiserjev v animirani filmski industriji. Howard nas je lani več kot pozitivno presenetil z družinskim animiranim filmom BOLT, ki je v svetovne blagajne kinematografov prinesel več kot 300 milijonov zelencev in si prislužil dve nominaciji za Zlate globuse (najboljši animirani film in najboljša pesem) ter oskarjevo nominacijo za najboljši animirani film leta. Nathan Greno je sodeloval pri filmih Bolt, Mulan, Medvedja brata in Spoznajte Robinsonove;

Film sta režirala Byron Howard in Nathan Greno. Scenarij je po zgodbi pravljice bratov Grimm napisal Dan Fogelman (Avtomobili, Bolt), producent je Roy Conli. Izvršni producenti so John Lasseter, Glen Keane in Aimee Scribner, glasbo za film pa je napisal Alan Menken. Glasove originalni različici so posodili hollywoodski zvezdniki – Mandy Moore (Zlatolaska), Delaney Rose Stein (mlada Zlatolaska), Zachary Levi (Flynn Fakin), Donna Murphy (mama Gothel),…

Nova 3D animacija

Zadnja leta tega tisočletja se vedno bolj kažejo v izjemno hitrem napredku v računalniški 3D animaciji. Vsaka nova risanka pokaže nekaj novega, vsaka nova animacija studia Walt Disney je umetnina zase. Bolj ko so liki resnični, bolj jih občinstvo ne gleda kot animirane junake, temveč kot resnična bitja, in bolj jim prirastejo k srcu. Da so lahko resnično prikazali premikanje las Zlatolaske, so ustvarili nov računalniški program. Specialisti za računalniško grafiko so narisali vsak las posebej, skupaj kar 100.000 laskov. Še nihče ni narisal toliko las in še noben glaven lik ni imel toliko las kot sedaj Zlatolaska – ima namreč več kot 21 metrov dolge lase. Če bi lahko vsak njen las postavili od konca do konca bi dolžina znašala skoraj 3.000 kilometrov.

  • V filmu se pojavi razburljiva scena z neverjetno lepim obzorjem, polnim letečih svetilk. Vsaka svetilka vsebuje animiran ogenj, ki vsebuje 10.000 mikro točk svetlobe.
  • Slap in vodni tok v dolini stolpa sta bila narisana tako, da sta ustrezala karakteristikam slapa in vodnih tokov v kalifornijskem narodnem parku Yosemite. Nadzornik efektov pri filmu si je vzel dva dneva časa in za referenco posnel več kot 150 video filmčkov. Samo slap je sestavljen iz več kot 10 milijonov samostojnih kapljic.
  • Animirana zasedba Zlatolaske združuje pet glavnih junakov, 21 razbojnikov in 38 meščanov. Da bi naredili sceno z lučkami bolj spektakularno, je Disneyjeva ekipa, ki skrbi za filmske efekte, zbrala na kup 3.000 ljudi. To je do sedaj največja množica ljudi, ki jih je studio kadarkoli zbral posebej za film, narejen le z računalniško grafiko.

Kdo je kdo – junaki filma

Ustvarjalci filma se strinjajo, da so naredili čudovite filmske like. "Animirani liki skoraj zameglijo celotno zgodbo, tako dobri so," je dejal izvršni producent John Lesseter.

Zlatolaska je morda res živela leta in leta zaklenjena v skrivnostnem stolpu, a ne gre za žalostno gospodično. Izredno strastna, ustvarjalna in željna novih spoznanj se mladenka z 21 metri dolgimi zlatimi lasmi odloči, da ima dovolj življenja skritega od vseh ostalih. Zlatolaska je stara sedemnajst let in kmalu bo praznovala polnoletnost. Pravzaprav jo spoznamo ravno v trenutku najpomembnejšega življenjskega razpotja. Zato si vedno bolj želi pustolovščine. Ko privlačni tatič išče pribežališče v njenem stolpu, z lahkoto sklene življenjsko kupčijo in se poda na pot, polno adrenalina, smeha in iskanja odgovorov.

Ultra samozavesten Flynn Fakin je sam svoj največji oboževalec. Dolgo časa se je zanašal le na svojo duhovitost, iznajdljivost in zunanji izgled. Mali tatič Flynn išče še zadnji lahek in hiter uspeh, da bi ga zadovoljil v življenju, ki ga je vedno sanjal. Ne zaveda pa se, da še nikoli ni bil tako blizu uresničenih sanj. Dokler ne sreča čudnega dekleta s smešno dolgimi lasmi. Neobetajoča zveza z dekletom ga pošlje na pustolovščino njegovega življenja, pa čeprav tega sprva noče priznati.

Morda je preveč oblastna, manipulativna in preveč zaščitniška, toda mama Gothel je edina mama, ki jo Zlatolaska pozna. Ko jo je kot otrok ukradla in zaprto v stolpu sama vzgajala je hkrati tudi poskrbela, da ima samo ona dostop do njenih čarobnih las. Moč las pa je uporabljala le za oseben vodnjak mladosti. "Mama Gothel je klasičen Disneyjev zloben lik. Morda celo eden najboljših zlobnežev, ki smo jih kadarkoli ustvarili," je dejal izvršni producent John Lasseter.

Eden izmed najbolj zanimivih likov je zagotovo Maximus, vodja konjske straže. Za svojo osebno nalogo si je zadal ujeti iskanega razbojnika Flynna Fakina. Neustrašen v iskanju se konj Maximus poda, kamor nihče drug noče ali si ne upa. Zgleda, kot da ga nobena nevarnost ne more ustaviti. Ko pa spozna Zlatolasko se njegovo srce omehča. Svet kar naenkrat vidi čisto drugače. Kar se je začelo kot neizprosen lov na "zločinca" se bo nadaljevalo v prelepo prijateljstvo. "Z likom Maximusa smo želeli risanki dodati nekaj svežega, prebrisanega in smešnega," je dejal režiser Nathan Greno.

Pravi prijatelj Zlatolaske je tihi in barvo menjajoči Pascal. Čeprav je majhen kameleon igra v njenem življenju zelo veliko vlogo. Prav on je vodilna sila pri odločitvi, da Zlatolaska zapusti skrivnostni, a hkrati osamljeni stolp.

Igralska zasedba slovenske sinhronizacije

Aljaž Jovanović (Flynn Fakin / glas)
je leta 2007 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca za vlogo Levka v predstavi Ojdip v Korintu (SNG Drama Ljubljana). Tokrat je posodil svoj glas glavnemu liku Flynnu Fakinu.

Nika Rozman (Zlatolaska / glas)
Je članica igralskega ansambla MGL (Mestno gledališče ljubljansko) od 20. julija 2009. Temnolasa Nika bo tokrat zaslovela kot Zlatolaska.

Marko Vozelj (Flynn Fakin / petje)
Je bil leta 2009 med nominiranci za Viktorja za glasbenega izvajalca. Aljaž Jovanovič je postal Flyyn Fakin, Marko pa je zapel njegove pesmi.

Katarina Bordner (Zlatolaska / petje)
članica ansambla Veseli svatje. V "imenu" Tiane, ki ji je glas posodila Zala Đurić Ribič, je zapela pesmi v risanem filmu Princeska in žabec januarja 2010.

Tanja Ribič (mama Gothel / glas & petje)
slovenska igralka in pevka zabavne glasbe. Leta 1997 je v Dublinu zastopala Slovenijo na Pesmi Evrovizije s sklado Zbudi se in dosegla deseto mesto.

Slovenski gledališki in televizijski igralec Jernej Kuntner (Vladimir / stražar / pijani razbojnik) je sodeloval že v številnih sinhronizacijah in glas posodil v risanih filmih V višave, Spoznajte Robinsonove, Divjina, Princesa in žabec,… LOTOS Vincenc Šparovec (razbojnik s kljuko) je član igralskega ansambla MGL od julija 1996 do septembra 2003 in nato spet od aprila 2005. Tokrat je "zaigral" robustnega razbojnika s kljuko, a z mehko dušo. Ostale glasove so posodili še Igor Potočnik (Atila/vodja stražarjev), Peter Poles (nesrečno zaljubljeni razbojnik), Daniel Bavec, Erik Felicijan, Pia Škulj,…

Komentarji

21.1. 2011 ob 16:14

ful dobr film (:

— oboževalka psov in mačk
22.1. 2011 ob 18:34

fuuuuuuuuuuuuul hud film

— N&M
24.1. 2011 ob 15:54

fffffffffffffuuuuuuuuuuuul huuuuud
filmmm .
primern za otroke in starejše :)

— laruuuuuu
26.1. 2011 ob 16:56

res dobr

— šponi
29.1. 2011 ob 11:33

dons grem gledat komi čakamm !!!!

— L.A
29.1. 2011 ob 13:34

E

— E
30.1. 2011 ob 12:51

ta film je eden najboljših!!!!!!

— aleksandra
30.1. 2011 ob 14:17

ahahah to more bit pa ful dobro no xD hahaha

— a.g
30.1. 2011 ob 17:31

No v soboto sem filem odšla gledad v novo mesto 2min smo gledali filem nato pa je začel štekati in zapusti smo morali dvorano kar je seveda bbbbbbbbbbbuuuuuuuuuuuuuuu a ker sem si filem hotela res ogledati smo v nedeljo odšli v Ljubljano in po ogledu risanke smo bili zelo naudušeni dobri sedeži niti pikico spraskana ali umazana 3D očala in filem je potekal odlično tudi kokice so bile veliko bolše v Ljubljani kot v novem mestu uglavnem ful dobra resanka.

— majčika
30.1. 2011 ob 18:03

dost smešn za gledat

— lucija
30.1. 2011 ob 18:05

res dobr film morte ga it gledat

— nevem kk mi je ime
1.2. 2011 ob 19:23

Neeeeee, zakaj mora bit sinhronizacija :(? Pa sem že mislu peljat ta male gledat to!
Zdaj bo treba pa na BR izdajo čakat, grrr.

— Črni
2.2. 2011 ob 16:15

Zakon risanka!!! priporočam ogled!!!

— Martina
4.2. 2011 ob 7:13

Vredno ogleda.

— Blaž
4.2. 2011 ob 9:23

Film me je očaral! Ni mi bilo nerodno biti v kunu, kjer so me obkrožali petletni otroci, ni mi bilo hecno ob strani gledati tiste bonbone na stranskih stenah ... Bilo je enostavno čudovito, čarobno, pravljično! Ena boljših risank, kar sem jih kdaj gledala. Pa tudi sinhronizacija je tokrat res odlična. Jaz bi še kar šla, pa ne samo enkrat! :-)

— Mama že ve :-)
5.2. 2011 ob 11:24

Dons grem gledat ob 17.00 pa kome čakam!!

— komentatorkaa
5.2. 2011 ob 13:43

hudooooo

— leja
5.2. 2011 ob 13:43

hudooooo

— leja
5.2. 2011 ob 15:24

ja ful kul risanka res pejte gledat vsi pa se sinhronizerana je res pejte gledat

— Negdo Pač
5.2. 2011 ob 16:31

Moja prva risanka gledana v 3D tehniki.Kaj naj rečem fantastično!!

— Enja
6.2. 2011 ob 11:56

Zelo lepa risanka....vredno ogleda.....;)

— Karolina
6.2. 2011 ob 18:32

fuuuuuuuuuuul fajn film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smešn je tudi zelo :)

— rebeka
6.2. 2011 ob 18:59

ja ta film je res smesn ampak ka ko je ta zlatolaska mal prizadeta

— kat
6.2. 2011 ob 20:26

O hudo :D to pa mormo it gledat :D pa še ad Pink komad je :DD

— Kristina
7.2. 2011 ob 11:53

nism gleedala in ga tut ne mislmm!!!!!!!!!!!!!!!!!

PEACE&LOVE Mwaah!

— petrca heh XD
8.2. 2011 ob 16:27

Cool se mi zdi da so eno od GRimovih pravlic spremenili v film.

— neznani
11.2. 2011 ob 12:07

mi gremo gldet ta film u kino 3D upam da bo zanimiv :) vsaj po slikah se mi zdi

— nwm
13.2. 2011 ob 14:48

ta film je super sam sem ga v anleščini gledla in je full bolš! Film Pa LEGENDA drugač ;*

— L.*
19.2. 2011 ob 11:26

jej super je gledat jo grem v sredo super je tako ali drugače

— katarina
21.2. 2011 ob 11:57

hudd film

— loly
22.2. 2011 ob 15:06

noro dobr film.zlatolaska je najbolša s to ponvijo za palačinke :D
the best

— ewa
23.2. 2011 ob 19:25

ful kul film

— kim
26.2. 2011 ob 9:49

FuL dobr film res!

— - LaurččeK
5.3. 2011 ob 18:12

ful bed res ka je hudo

— tejččččččč3
13.3. 2011 ob 19:12

super smo gledali in je bilo super

— ali
16.3. 2011 ob 14:45

ni dober

— maja
30.3. 2011 ob 18:07

nisem še vidla filma
ampak po reklamah je ful col
morem gait ledat
i lov klolsej <3 <3 <3 <3

— tjasa
2.4. 2011 ob 15:31

ful ful ful coooooooooooooooooooooooooooool :) :)

— addny
26.4. 2011 ob 21:30

sm šu tu gledat pa mi je blu tuk fajn! ma me je nudušla fuŁ =) tale punca je zakon !!!
če je ne greste gledat vas bom popapcu!! Ne hec hec.....
uživejte u filmu!!..
jst častim kokice =) <3

— starčk mini kozmodisk
28.11. 2011 ob 15:56

A ni carska !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Patricija
30.1. 2012 ob 13:37

ta film je res ful kul! :D ni mi žou da sm ga šla gledat! vredno ogleda:D

— ana
12.2. 2012 ob 8:47

kul ane kot

— adriana
25.8. 2013 ob 18:23

kool

— balbal

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.