Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Zlati kompas

domišljijska pustolovščina
Obstajajo svetovi onkraj našega. Kompas bo pokazal pot.
Podnapisi
Na sporedu od: 13.12.2007, Kolosej Ljubljana
13.12.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 54min / 114min
Leto: 2007
Jezik: angleščina
Scenarij: Chris Weitz po romanu Philipa Pullmana
Režija: Chris Weitz
V svetu, kjer vsakega človeka spremlja živalska podoba njegove duše, se mlada Lyra po izginotju najboljšega prijatelja zaplete v skrivnostno zaroto, njen edini vodnik pa je kompas, ki lahko ob pravilni uporabi loči med resnico in lažjo. Na veliki avanturi se mora spopasti z nenavadnimi čarobnimi bitji, dvoličnimi čarovnicami in drugimi nevarnimi pastmi, na pomoč pa ji priskoči veliki beli medved, ki je bil neupravičeno izgnan iz kraljestva kosmatincev. S skupnimi močmi in oblico poguma se spopadeta s težavami, a največja nevarnosti preti od tam, kjer bi to najmanj pričakovali.

Obstaja svet, kjer severnemu nebu vladajo čarovnice, kjer so polarni medvedi najmogočnejši bojevniki, kjer ima vsak človek svojega živalskega duha, ki je njegovo drugo srce.

Toda temu svetu vlada Magisterium, ki želi voditi človeštvo, a ga ogroža zlati kompas in otrok, ki mu je namenjen.

Dvanajstletna Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) živi izjemno življenje kot varovanka uglednega kolidža Jordan. Na vsakem koraku ji sledil njen daemon Pantalaimon (glas je posodil Freddie Highmore) - majhna, ves čas spreminjajoča žival, ki ji neprestano vceplja glas razuma.

Toda Lyrin svet se spreminja.

Njen stric, lord Asriel (Daniel Craig), se namerava podati na severni polarni krog, da bi raziskal skrivnost element, ki mu pravijo Prah, toda Magisterium bi naredil prav vse, tudi zaprl Jordan, da bi ga ustavil.

Govorice o otrocih, ki so skrivnostno izginili in so jih odpeljali na sever, postanejo grozljivo resnične, ko izgine Lyrin najboljši prijatelj Roger. Lyra priseže, da ga bo za vsako ceno rešila, in ko se na kolidžu pojavi ga. Coulter (Nicole Kidman), očarljiva znanstvenica in svetovna popotnica, izkoristi to priložnost, da pobegne.

Toda Lyra se kaj kmalu znajde v pasti, ki so ji jo nastavili, da bi se dokopali do njenega predmeta, ki si ga Magisterium tako obupno želi dobiti - zlati kompas. Dal ji ga je rektor kolidža Jordan (Jack Shepherd) in gre za mistično, vsemogočno napravo, ki pove resnico, razkrije skrivne namere drugih in napove - celo spremeni - prihodnost.

Takrat Lyra spozna, da se bo morala izviti iz primeža ge. Coulter in sama rešiti Rogerja. Toda usoda jo pripelje pod okrilje pomorskih cigótov, ki jih vodijo lord Faa (Jim Carter), mama Costa (Clare Higgins) in oča Coram (Tom Courtenay).

Lyra tako združi moči s cigóti, skrivnostno čarovnico Serafino Pekkalo (Eva Green) ter teksaškim letalcem Leejem Scoresbyjem (Sam Elliott) ter se podajo na pustolovščino, ki jih bo ponesla preko neba in oceana do severnih ledenih poljan, kjer dobijo močnega zaveznika, oklopnega medveda Ioreka Byrnisona (glas je posodil Ian McKellen), ki se zaveže, da jim bo pomagal do končne zmage.

Priredba romana Zlati kompas

Zlati kompas je epska zgodba o 12-letni Lyri Belacqua, varovanki kolidža Jordan, ki se poda na potovanje, polno nevarnosti in čudes. Scenarist in režiser Chris Weitz je naletel na prvo knjigo Philipa Pullmana, ko je snemal uspešnico Vse o fantu, ki je prejela nominacijo za oskarja za najboljši prirejeni scenarij. "Prijatelji so mi povedali za izjemno britansko trilogijo," se spominja Weitz. "Domišljija in briljantnost teh knjig sta me čisto prevzela."

Pullmanova uspešna trilogija, Njegova temna tvar, je prvič prišla na police leta 1995 s prvo knjigo Zlati kompas (v Evropi se imenuje Severni sij). Tej je leta 1997 sledila druga knjiga Pretanjeni nož in leta 2000 še tretja, Jantarni daljnogled. Knjige so pobrale veliko nagrad, vključno z nagrado Whitbread (Jantarni daljnogled), kar je bilo tudi prvič za otroško knjigo. Do danes so po svetu prodali že 14 milijonov te trilogije. Trenutno piše nadaljevanje Njegove temne tvari z naslovom The Book of Dust.

Daemoni in prah

Slovarček izrazov, ki se pojavljajo v Zlatem kompasu

Alethiometer
Naprava, ki pove resnico in napove prihodnost. Odgovori na vprašanja, ki si ga uporabnik zastavi v glavi.

Anbarična energija
Oblika električnega toka v Lyrinem svetu.

Bolvangar
Severna raziskovalna postaja, kamor žreci odpeljejo otroke, ki so jih ugrabili.

Daemon (izgovori se démon)
Duša človeka v obliki živalskega spremljevalca. V otroštvu daemon spreminja svojo obliko, saj se takrat tudi otrokova narava ves čas spreminja. V odrasli dobi se ustali.

Prah
Mistični delci, ki jih je največ na severnem polarnem krogu.

Žreci
Privrženci Žrtvenega ešalona cerkve, ki ugrabljajo otroke.

Cigóti
Nomadsko pleme, ki živi na vodi.

Intercizija
Postopek ločitve človeka in daemona.

Kolidž Jordan
Uspešni kolidž v Lyrinem Oxfordu, center eksperimentalne teologije.

Magisterium
Svétniki, ki tvorijo vlado v Lyrinem svetu. Magisterium si prizadeva odpraviti svobodno voljo, Asrielovo raziskovanje Prahu pa so označili za herezijo.

Sever
Kraj, kjer se meša izjemna lepota, raznolikost in nevarnost. Je dežela oklopnih medvedov, Tatarov, čarovnic in stvorov.

Panserbjřrne
Oklopni medvedi, ki živijo na severu Svalbarda. Čeprav nimajo daemona, pa imajo poseben oklep, ki odraža njihovo dušo.

Fotogram
Nekakšna fotografija; diapozitiv.

Samojedi
Severni lovci, ki ugrabijo Lyro in jo pripeljejo na Bolvangar.

Mehanični vohuni
Majhni mehanični insekti, ki jih poganjata mehanizem in ujeta duša.

Svalbard
Mrzlo, neprijazno severno območje, kjer živijo oklopni medvedi.

Tatari
Sovražno ljudstvo, ki živi na severu.

Igralci

Nicole Kidman (ga. Coulter)
Za sabo ima že bogato filmsko kariero in več nagrad, med njimi tudi oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo v filmu Ure do večnosti. Rodila se je na Havajih, odraščala pa v Avstraliji. Pri 14. letih je debitirala v avstralskem filmu Bush Christmas, zaslovela pa je tri leta kasneje z vlogo v mini seriji Vietnam. Mednarodna javnost jo je spoznala v filmu Dead Calm.

Igrala je v filmih, kot so Dogville, Hladni vrh, Človeški madež, Birthday Girl, Moulin Rouge, Vsiljivci, Široko zaprte oči, Čarovnije za vsak dan, Mirovnik, Portret dame, Batman za vse večne čase, Ženska za umret, Zloba, My Life, Oddaljena obzorja, Billy Bathgate, Flirting, Dnevi grmenja, Prevajalka, V objemu čarovnice, v risanem filmu Vesele nogice pa je posodila glas.

Dakota Blue Richards (Lyra Belacqua)
Dakota Blue Richards se je rodila v Londonu leta 1994. Ko je imela devet let, ji je mama vsak večer brala Pullmanove knjige in od takrat naprej je njegova oboževalka.

Eva Green (Serafina Pekkala)
Svoj prvenec je doživela v Bertoluccijevem filmu Sanjači. Igrala je še v Casinu Royale in Nebeškem kraljestvu.

Daniel Craig (lord Asriel)
Čeprav je igral v veliko filmih, pa je svojo slavo doživel šele pred kratkim, in sicer kot novi Bond v filmu Casino Royale. Za vlogo je prejel nominacijo za nagrado BAFTA. Že naslednje leto ga bomo lahko videli v novi bondiadi. V naših kinih ga lahko vidimo v Invaziji, v kateri prav tako igra Nicole Kidman. Pravkar snema dramo iz druge svetovne vojne Defiance.

Izza kamere

Chris Weitz (scenarist/režiser)
Pred kratkim je bil izvršni producent pri filmu Ameriške sanje, ki ga je režiral njegov brat Pault Weitz. Leta 1999 sta z bratom ustanovila produkcijsko hišo Depth of Field. Tako sta producirala film V dobri družbi, ki ga je režiral brat Paul.

Brata Weitz sta režirala uspešnico Vse o fantu, ki je priredba romana Nicka Hornbyja. Film pa je bil tudi nominiran za oskarja, in sicer za najboljši prirejeni scenarij. Skupaj sta režirala še Ameriško pito.

Komentarji

26.8. 2007 ob 11:06 zvezdica

Ta film je posnet po zelo uspešnem 1 delu triologije Njegova temna tvar (His dark materials). V glavnih vlogah bojo igrali Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green, Sam Elliot itd. Filmu tudi že napovedujejo najnaprednejše učinke in efekte. Komaj ga čakam!!!

— fajli
30.8. 2007 ob 0:33

Tudi jaz komaj čakam na film - prebrala sem celotno trilogijo Njegova temna tvar (His Dark Materials) Philipa Pullmana. Je že kakšen trailer objavljen?

— Živago
8.9. 2007 ob 13:40

Upam, da me ta film ne bo razočaral (knjiga je ena mojih najljubših). Od New Line Cinema pričakujem veliko. Sicer pa komaj čakam! :-)

— Annie
10.9. 2007 ob 18:33

Tuda jaz komaj (komaj) čakam na ta film. Knjigo sem prebral ne, ampak film bi pa še vseeno rad videl !

— :-)
15.9. 2007 ob 19:45

a res rabimo se en LOTR, chronicles of narnia... ? :) ampak zgleda zanimiv :)

— amanda
7.10. 2007 ob 9:48

kniiiga je zakon =)

— njegowa temna twar
14.10. 2007 ob 17:24

ja, živago trailer je na njihovi spletni strani

— someone
21.10. 2007 ob 12:17 zvezdica

Po napovedniku se mi zdi ta fantazija spet ena takih, ki bi jo sel s veseljem gledat pa še New Line Cinema ima glavno stafetno palico in to spet eno lepo filmsko doživetje.

— tarantino
3.11. 2007 ob 16:45

komi čakam,da pride v kino sej je bla reklama za film ful cool

— kristina
4.11. 2007 ob 15:50

če bo film tolk supr, kot je prva knjiga, se bom še toliko bolj veselil nadaljevanja. vsi že nestrpno pričakujemo veseli december. naj bo ta film pika na i zadnjim dnem leta 2007.

— tomi
13.11. 2007 ob 20:06

Ni boljše trilogije, upam sam da ji bodo v filmu zvesto sledil.

— Snapy
14.11. 2007 ob 16:26

njegova temna tvar aka severni sij ;)

— jozi
15.11. 2007 ob 7:56

...knjige so dolične....celotna trilogija...upam da bo tudi film OK....glede na to, da ima New Line Cinemas prste vmes...bo vrjetno izdelek precej zanimiv....dobro so se izkazali že pri LOTR...tako da...bomo šli pogledat!

— Tatjana
15.11. 2007 ob 17:45

no, jst upam .da film ne bo spet še eno filmsko razočarnje, ki je posneto po knjižni uspešnici. Vidla sm ppredlolmček in upam na najbolš.

— arya
17.11. 2007 ob 9:07 zvezdica

Še v OŠ sem prebrala celotno trilogijo Njegova temna tvar Philipa Pullmana, sedaj berem angleške originale His Dark Material. Prva knjiga je izjemno odlična, prištevam jo med svoje najljubše knjige, upam, da me film ne bo razočaral. V kolikor sem videla na uradni spletni strani filma, se nam obeta spektakel za decemberski čas, ko vse diši po božičnih praznikih ... mmm, komaj čakam, da si ga pogledam. Priporočam pa vam, da si predtem preberete Severni sij, da boste približno vedeli, za kaj gre v filmu (ker celotnega romana ne bodo mogli v celoti prikazati, mar ne?).

— Doktor Živago
24.11. 2007 ob 13:22

sem super fan lyre in drugih sam ne štekam za kaj se imenuje zlati kompas ne pa severni sij

— Kozeljko
29.11. 2007 ob 12:34

Komi čakam!!

— mentos
29.11. 2007 ob 19:49

Uau, Vidim, da so posodobili s slikami iz filma. Kdaj pa bo recenzija?

— Doktor Živago
1.12. 2007 ob 13:05

Odlično napisano. Zlasti slovarček - kajti nekomu, ki ne pozna knjig, bo zelo koristil. Se že kaj ve, kdaj bo posnet Pretanjeni nož in če bodo isti igralci? Kako pa kaže s predpremiero? Bodo pri Koloseju upoštevali Kendine prevode v knjigah pri podnapisih?

— Doktor Živago
1.12. 2007 ob 13:28

KOMAJ ČAKAM TA FILM!! res res reeeeeeeeeees...
Zdej sm s tatotm gledala trailer in oba dobimo kurjo kožo...
dvomim, da je ta film slab v kakršnemkoli pogledu...
sploh pa sem nora na fantazijske filme :)
YEEEEEEEEEEEEEY :D

— petra
5.12. 2007 ob 12:53

Jaz sem knjigo tudi prebrala, že dolgo nazaj
Samo v Mariboru pa ne bodo predvajali? =(

— eva
5.12. 2007 ob 12:53

Prepričan sem, da bo film odličen. Zgodba je zares dobra, prav tako pa tudi igralska zasedba. Bo mogoče kakšna posebna premiera?

— Denis
7.12. 2007 ob 9:15

Komaj čakam na ta film! Upam le, da ne bo razočaral ... ;-)

— Anč
10.12. 2007 ob 20:14

Filem je posnet po uspešni trologiji ''njegova temna tvar'' (ni STVAR ampak TVAR) in sicer po prven delu ''Severni sij''. Ker sem prebrala triologijo je pri filmu nekaj odstopanj ki pa niso tko velika (npr.: g. Culter nima blond las ampak črne ,...). je pa ful dobra knjiga in upam de bo film tut tko dober. pa upam de bojo poslel se dva filma po ostalih dveh delih. bb

— pupa
11.12. 2007 ob 14:57

knjiga mi je noro všeč!upam da bo film prav tako =)

— brinab
12.12. 2007 ob 18:09

ne vem če mi boste sploh vrjel stara sm 9 pa sm že 10 krat prebrala to knjigo, še doma jo mam. upam da me bo film vsaj tok navdušu kt me je knjiga!!!! KUMI ČAKAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! l.p. vsem

— katanika
12.12. 2007 ob 18:09

Upam, da bo film dober. Doktor Živago: res so tri knjige, ampak verjetno bo zalužek prvega filma odločal, če bodo posneti tudi trije filmi. Glede na opise v medijih in zgornji opis vsebine mislim, da bojo prevodi J. Kende upoštevani.

— filmofan
12.12. 2007 ob 18:09

js sm tut prebrala celo trilogijo!!! kumi čakam film. tisti k pa še niste knjig prebral jih pa kr preberte. ne bo vm žov.

— halothy
14.12. 2007 ob 14:34

ja kaj mene sprašujete jes ga še nism gledu jes ne vem kaj se dogaja te pa kr sprašujejo ja sry ampak res ne vem!!!!

— žiga
14.12. 2007 ob 14:48 zvezdica

Film je žal razočaranje na celi črti. Kdor pričakuje, da bo zadeva sledila knjigi, se je zmotil. Je par stičnih točk, veliko zelo pomembnih stvari iz knjige je izpuščenih oz so si jih izmislili in priredili. Torej, ne primerjajte knjige s filmom, ker boste čisto razočarani.
Če greste ta film gledat kot neko fantazijsko delo, ki spominja na Pullmanovo trilogijo, boste prav tako razočarani, ker dejansko je to film, z skupaj nametanimi kadri, ki ne dajo nobene globine (v primerjavi s Pullmanovo trilogijo je tole kot bi bral Ciciban), puhlo, nezanimivo, dolgočasno, tako da žal.. v primerjavi z Beowulfom, ki se trenutno vrti, je tole...žalost. Pojdite raje gledat Beowulfa in preberite knjige.
Sem velik fan Pullmana, prebral sem vse tri knjige, komaj sem čakal, a žal se je opis na imdbju izkazal za resničnega. Škoda, da so tako zavozili tako odlično delo in priložnost.

Philip Pullman, moje sožalje.

— Dejan
14.12. 2007 ob 14:48

upam de bojo posnel tu filme po drugih dveh delih filma ka knige so the best......pa film je tut fulll zaaakkkkkkkkkkooooooooonnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!! ga priporočam

— lily
15.12. 2007 ob 0:09

Men je bila tud knjiga ful všeč, in je ena od mojih najljubših knjig. Mislm, da bom šla dons gledat film, upam, da je dober vsaj tok kokr je knjiga. Pa tud upam, da bodo posnel tud nadaljevanji. =)

— ~maia~
15.12. 2007 ob 0:57 zvezdica

Dobr, dobr so tole nardili. Hudo dobra ideja: poskus odrezati ljudi od njihovega duhovnega izvora. Sej nič ne boli, samo malo bolj pridni boste. Seveda pri odraslih to ne gre več, zato "opreacijo" izvajajo na otrokih. Film z velikoplastmi. Baje, da je cerkev spet poskušala preprečiti predvajanje filma. Ampak moč resnice je nad njo. 10/10

— taogirl
15.12. 2007 ob 21:37

kar dobro tko k knjiga!!!! kul

— kukulele
16.12. 2007 ob 14:13 zvezdica

zelo zelo sem bila razocarana nad filmom. dogajanje je bilo zelo strnjeno, imela sem obcutek kot bi se Lyri vse zgodilo v enem dnevu in tisti ki knjige niso prebrali, se jim bo zdel film zelo nesmiselen. samo moje mnenje....

— LiLi
16.12. 2007 ob 14:17 zvezdica

Vsekakor berite tudi knjigo, ker so nekatere stvari spremenjene. Super so medvedje, in prepričljiva glavna vloga. Vredno ogleda kljub temu, da so omilili knjigo.

— Filmofan
16.12. 2007 ob 14:23 zvezdica

komaj sem docakala film zlati kompas, saj sem bila nad knjigo severni sij zelo navdusena.. na zalost me je film malo razocaral... ubistvu film je dobro posnet, zanimivi so detaili kot so naprimer avtomobili oz kocije, cepelin, mesto,..ipd... toda konec je definitiuno katastrofalen.. ce je bil fil ze narejen po knjigi bi lahko usaj konec upostevali.. tako so pa izpustili najpomembnejsi del celotne zgodbe..

— asset
16.12. 2007 ob 21:26

kul film tud knjigo sm brau

— valent
16.12. 2007 ob 21:41

film se uvrša na mojo top 10 lestvico tega leta
ne razočara
edina napak je ta, da so rezali zadnje prizore, ki so vsaj zame (prebral knjigo) zelo pomembni
bojim se, da je bil namen rezanja teh prizorov ta, da zaključijo ne zgodbo
tako, da verjetno ne bomo videli nadaljevanja
druga slabost je še pritisk cerkve v ameriki, ki je nekoliko spremenil zgodbo
v kino sem šel, ker sem želel prispevati k dobičku (lahko bi film snel z neta, pa sem rajši tako naredil)
zaenkrat so s filmom zaslužili zgolj 35 mio $, cena filma je bila 180 mio $
res čudno, da je vsota tako mala

— Jure
17.12. 2007 ob 15:51

Prav tako z veseljem pričakujem ta film. Če bo po sreči si ga ogledam jutri.

— Kronos
18.12. 2007 ob 8:44

Si je kdo že ogledal film? Kaj menite o njem, zlati, če ste že prebrali knjigo? Jaz še nisem šla gledat, ker sem zbolela.

— Doktor Živago
18.12. 2007 ob 18:39 zvezdica

Mimogrede, new line cinema menda namerava posneti vse tri filme (čeprav so rekli, da bo odvisno od finančnega uspeha tega filma), tako da je bil verjetno zato izpuščen zadnji prizor v knjigi.

— Filmofan
20.12. 2007 ob 16:24

kot piše nekdo spodaj, da če knjige nismo prebrali, nam ne bo nič jasno..
jaz sem prvič slišala za te knjige ko sem šla gledat film.. pa moram reči da mi je blo popolnoma vse jasno.
mogoče pa sem film dojela malce drugače kot kdo drug ki je bral knjigo.
sicer pa filma in knjige nikoli ne moraš primerjati s filmom...
vsaj to je moje mnenje.

— barbara
21.12. 2007 ob 10:32

Super film.Ves čas se kaj dogaja! Vsa čustva(strah,žalost...)se res splača ogledat!!!

— cvetka
21.12. 2007 ob 18:58

Ne glede na to, bi morali biti zvesti knjigi - ne bi smeli izpustiti prizora s severnim sijem, kajti tako se konča knjiga. Ali bodo dejansko posneli nadaljevanji Pretanjeni nož in Jantarni daljnogled? Nekje sem brala, da so v New Line Cinema dejali, da bo to odvisno od finančnega uspeha Zlatega kompasa! No, kolikor vidim na lestvicah, je uspešen, v Lj je na 1. mestu, v ZDA pa na 3. - tam ga predvajajo že kar nekaj časa. V ponedeljek si grem ogledat!

— Doktor Živago
22.12. 2007 ob 18:47

ej fu l dobr film ..dm ga šla gledat u lublano!!!!res puhvaljen film !!!!! :D res pejte ga gledat!!!!

— eva
23.12. 2007 ob 11:17

Ni po mojem okusu.

— Barko
24.12. 2007 ob 16:11 zvezdica

Ravnokar sem si pogledala Zlati kompas - film me je navdušil, glede na vsebino knjige so celotno zgodbo zelo dobro povzeli in mislim, da se je New Line Cinema izkazal. Filmu bi dala oceno 9/10, predvsem zato, kar me zelo moti je to, da so izpustili zadnji prizor, ki se dogaja v knjigi Severni sij - ko Lyra najde svojega očeta lorda Asriela, se zgodi za celotno trilogijo zelo pomemben dogodek. Sklepam lahko torej, da bodo pri NLC posneli nadaljevanje Pretanjeni nož - upam res, da ga res bodo, ne pa, da dvomijo o tem, kao zaradi vprašljivega finančnega uspeha. Resnično ga priporočam v ogled! In všeč mi je, da so pri podnapisih upoštevali Kendine prevode, razen, kar me moti to, da se niso zaradi bele barve videli na zelo svetlih prizorih.

— Doktor Živago
25.12. 2007 ob 9:07

Knjige nisem prebrala toda jo bom po tem filmu sigurno.Filmu bi dala 8 točk od 10-tih.

— Anch
25.12. 2007 ob 9:07 zvezdica

Ta film je zelo resničen dogaja se v drugi dimenziji, in ko ga gledaš si misliš koda si sam v dogajanju.Film je zelo priporočljiv otrokom od 10 let,in ljubiteljem fantastičnih in zelo magičnih zgodb. V filmo so zelo realno narete živali,čaravnice in demoni.Film je istočasno: Napet,grozljiv,zanimiv in ljubezniv. Film je priporočljiv odraslim in mladim ljubiteljem fantastike in bojevanja.

— Žan Debelak rojen 8.12.1196
25.12. 2007 ob 14:40 zvezdica

vsi vemo, da so filmi, posneti po knjigi vedno manj obsežnii, bolj revni z natančnimi opisi dogodkov, skozi film je prikazan vsebina tako, kot jo vidi par ljudi, ob branju pa si vsak ustvari neko svojo sliko s pomočjo domišljije. V bistvu je težko 500 strani knjige prikazati v dveh urah. Tak da mislim da je brezveze da se pogovarjamo ali je film celoten prikaz knjige, ker to vsi vemo, da ne more bit.

— nina
26.12. 2007 ob 15:16

film sem si ogledal učeraj, bil je dober, ne pa zelo, naj a pohvalim igralke in igralce ki so svojo vlogo odigrali naravnost fantastično!priporočam ogled.malo me je le razočarala nicole kidman, v primerjavi z vsiljivci, je bila tam boljša...vendar vseeno: Nicole, tako naprej!!

— jani
26.12. 2007 ob 21:14

ei a je dober film..?

— melisa
27.12. 2007 ob 11:50

upam da bo film fantastičan tako kot kjiga!!:)

— lol12
28.12. 2007 ob 16:18

Film me je tudi razočaral, knjigo sem prebral pred 5 letmi, tako da sem večino dogajanja pozabil. Ko pa sem ga gledal se mi ni zdel nič dober, ni imel duše. Nato pa prebere knjigo in razočaranje filma se je kar PODESETERILO, ker je knjiga neprimerno bolj zanimiva, dinamična, več krajev in časovnega okvira.

V filmu pa je tak občutek, da se vse dogaja v borih 3 dneh. Nadaljevanja očitno ne bo zaradi poloma 1. dela, saj so rekli, da bo odvisno od zaslužka, že 1 teden ej imel očitno slab zaslužek

Pa kaj je s to Cerkvico, skoz se bunijo zaradi anti-cerkvenih del, kot sta harry potter in trilogija njegova temna tvar? Pismo mi gredo na jetra ti konzervativci, ki nimajo ič boljšega dela kot jamrat in širiti svoje umazane lovke po celem svetu. Prekleti klerik.

V tem počitniškem obdobju sem prebral prvi in drugi del, danes pa prebiram tretji del - Jantarni daljnogled, ki je še nisem prebral. Zelo zanimiva knjiga. Osebno pa mi je prvi del dosti bolj zanimiv, najbrž zaradi drugačnosti tega svetav knjigi.

— Zeus
29.12. 2007 ob 7:49

nisem se videla tako neumnega filma...
res,... katastrofa od filma.
bilo mi je zal, da sem ga sploh sla gledat

— jaz
30.12. 2007 ob 14:34

sm že prebrala knjigo cool

— jst
31.12. 2007 ob 14:29

Nic posebnega, ze 100x videno

— I
31.12. 2007 ob 16:15 zvezdica

Sem prebrala knjigo še v oš. Film me ni razočaral,eden redkih,ko človek z zanimanjem spremlja dogajanje. In za spremembo ni razvlečen na 3ure. Se lahko ravno fino vživiš vanj. Zgodba pa super,kako se po ovinkih,pa vendar dovolj jasno poda sporočilo.

— .
2.1. 2008 ob 15:35

kdaj pride drugi del

— kij
2.1. 2008 ob 20:49

Dejan...?? A maš use doma...? To je eden najboljših filmov v zgodovini koloseja !!!! Kdor pa reče, da film ne sledi knjigi se je totalno zmotu !!! Morda so kak prizor iz knjige odtrgali alpa ga priredili po svoje ampak drgač je pa film res supr !!! Ahem... pa še neki... Beowulfa ne priporočam otrokom... je preveč krut in krvav. Prebrala sem vse Pullmanove knjige in upam da bodo tut drugi filmi tk dobri. PRIPOROČAM OGLED VSEM !!!!!!

— Maite
3.1. 2008 ob 19:22 zvezdica

film je totalka zakon čist ql, no ful je ql narjen pa vse še posebej pa deamoni k so ful lušni recimo od Lyre kok je cotkan, pa od lyre best friend je ful smešn k ma čudne zobe pa smešn nos
ful mi je všeč k umre kdo, pa pol izgine deamon v prah -hudo
glede igralcev je pa ful dobra zasedba še posebi nicole kidman pa eva green tut ful dobr igra

no v glavnem splača se it gledat-reeeeeessssss

lp carji

— Dr€kł-p€kł@car
3.1. 2008 ob 19:26

a pol se ne splaca gledat, ker ze od osnovne je ta trilogija moja najbolj priljubljena. use je tok carobn. res je da sm to brala ze pred parimi leti, sam knjigo samo brt, je biu nepopisn uzitk. kaj pa s filmom, pa pol nc al kako. no, supr.

ucas mi je bedn k za*ukajo take hude knige, in skomercializirajo tko huda dela, da nakonc izpadejo da niso vredne pocenga grosa. erh.

bojis se it gledat da ne pokvar utisa ja.
knjiga > film

— nesa
4.1. 2008 ob 11:13 zvezdica

Dejan je lepo povzel zadevo. Odlična priložnost, zašuštrana totalno. Nora igralska zasedba. A globoka zgodba in veliko priložnosti za razmislek sta v filmu nadomeščena z bedno črnobelostjo čisto vseh likov in tako grozno popreproščenostjo, da vse skupaj izpade prav brez vezno. Da o scenariju in dialogih sploh ne začnem. "This is an alethiometer. It tells the truth. It's also called the golden compass. This is also the title of the film." in nato hiter skok v drugo sceno "I'm Serafina Pekkala. I'm a witch. You are a very important child. You are in our prophecies. The prophecies of the witches." Kot bi zadevo napisal petleten otrok za svoje vrstnike. Žalost.
Pa bi lahko bilo res noro..
Upamo, da bodo pustili ostali dve knjigi na miru in se čez kakšnih 20 let še enkrat od začetka lotili zadeve tako kot se spodobi.. Na čelu brez ljudi, ki so imeli prste pri ameriški piti(!).

— M.
4.1. 2008 ob 11:41 zvezdica

Prosim lepo, razočaranje leta.Ok saj film ni totalni polom je pa čist zraven,in če se to misli primerjat z gospodarjem prstanov kot pričakujejo igralci in režiser se gladko motijo.film sploh nima dobre zgodbe niti napetosti v filmu ni nobene v glavnem slabo, kar pove že ocena na IMDb-ju.......4/10

— Zombie
5.1. 2008 ob 17:19 zvezdica

tisti, ki pravite, da je film zvest knjigi: sprašujem se, če smo res brali isto knjigo.
zlati kompas namreč ne upošteva niti zaporedja dogodkov v knjigi, niti ne predstavi likov v takšni luči, kot jih je pullman. npr: asriela noče zastrupiti tisti hudoben klerikalec, ampak rektor. ampak zadevo so poenostavili do neprepoznavnega, ker bi bilo verjetno težje razložiti, zakaj rektor želi to storiti. sovražim to, da poenostavljajo do te mere, da imam občutek, da imajo nas gledalce za neumne.
za povrhu pa se film konča s poanto, ki je popolnoma nasprotna koncu knjige (tisti, ki ste knjigo res prebrali in si kaj tudi zapomnili, boste vedeli, o čem govorim).
sicer pa, da ne bom tako negativna: film se lepo gleda in vsi igralci so zelo lepi, ampak na žalost je njihov potencial mnogokrat večji, kot ga lahko gledamo v tem filmu.

— nika
6.1. 2008 ob 13:52 zvezdica

Film sem si ogledal z velikim zanimanjem, saj sem pred leti prebral tudi knjigo, ki me je zelo navdušila. Film je glede na knjigo precej slabši, a to je žal stalnica pri filmih, posnetih po knjižnjih predlogah. V splošnem je film v redu in ga priporočam v ogled vsem ljubiteljem "domišljijskih pustolovščin" (oz. karkršenkoli žanr je že to). Se že veselim nadaljevanja.

— fric
8.1. 2008 ob 19:51

Film je OK,ampak knjiga je boljša...

— Rubyna
9.1. 2008 ob 14:02

...ali je film primeren za 11 letnike????

— georg
10.1. 2008 ob 0:57 zvezdica

film je totalno razočaranje kar govori že ocena na IMDb ju, in če mislijo s tem konkurirat gospodarju prstanov se gladko motijo, saj film nima ne prave zgodbe niti spektakurarnih prizorov ki smo jim bili priča v gospodarju prstanov.pravzaprav je bilo samo eno veliko pričakovanje , ko pa sem si film ogledal pa pač polom, je pa res da je Eva green se vedno zeloooo sexy.....5/10

— Zombie
11.1. 2008 ob 10:27

Najboljsi film na svetu je zame kdaj bo drugi del mi lahko poveste

— SIMON
17.1. 2008 ob 14:37

je zelo vrei film saj se v njem dogaja zelo dosti potegavščin in mi je zelo vrei.

— karin
18.1. 2008 ob 16:08 zvezdica

Zadnje case se zopet pospeseno snema filme, v katerih so primesani politicni vodniki, kateri nas ucijo kako misliti, nam vcepljajo umetno ustvarjene stereotipe. Ne maram filmov katerih sporocila so politicna, otroke se ne sme zastrupljati s sovrastvom. To naj pocnejo v filmih za odrasle. Ni mi vsec.

— Jezna Ursa!!!!!!!!!!!!
19.1. 2008 ob 15:05

fulll hud film resss ni kejjjjjjjjjjjjjjjjjj

— lelly
20.1. 2008 ob 13:57

ful ql film

fsm vsi

— Dr€kł-p€kł@car
27.1. 2008 ob 0:00

to je zelo zanimiv fantasticni film samo zgodba je zanic

— avatar the last airbender
30.1. 2008 ob 0:00 zvezdica

knjige nisem prebrala, tako sem šla v kino brez pričakovanj. Film me je izredno navdušil - potrebno je razumeti sporočilo, ki pa je prava poslastica za vsakega pravega kristjana ;-)

— ana
9.2. 2008 ob 0:00

Se film splača ogledati, saj je prijel veliko kritik čez igralce!?
Lp Jure

— Jure
19.2. 2008 ob 15:30

ze lo dober film priporočam ga vsem otrokam

— tjaša
28.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

zelo rada berem pustolovske knjige. v večini iz njih nastane tudi film. tako je tudi pri tem filmu. posneli so ga po prvem delu trilogije njegova temna tvar.
zlati kompas je super film. kdor je prebral knjigo, naj ne pričakuje preveč, saj so nekaj delov tudi dodali, nekaj pa spustili. pravzaprav je to nekakšna različica knjige. povedati pa moram, da so se igralci zelo potrudili. čisto vsak hip se mi je zdelo, kot da bi se vse res dogajalo. tudi živali so bile zelo prepričljive.
drugi del bo v slovenske koloseje preispel leta 2009. komaj čakam!

— maja
13.4. 2008 ob 16:09 zvezdica

Film je nevrjetn....prevzeu me je čist, Najbolši do zdej!! Res nevrjetn...so svetovi, kjer ljudje nosmo dušo v svojem telesu in svetovi, kjer duša hodi z ljudmi =) heh

— Lenčo.
29.4. 2008 ob 2:00

super knjiga,film kul

— anjela
13.5. 2008 ob 13:50

fuuuuuuuuuul dobr film js sm se kr jokala zram ka bi lahk bil še enkrat na TV proooosim js bi bila presrečna

— mateja
12.7. 2008 ob 20:22

film se mi je zdel zelo znanstveno fantastično odličen

— raša
1.11. 2009 ob 21:00

film me je zelo navdušil obenem pa zelo razočaral ker nima niti istega naslova kot knjiga in zaradi tega se potem sprašuješ ali je to sploh ista stvar mislim da bi se morali filmarji pri naslednjih deli (če sploh bojo nastali?!) bolj potruditi in morda flime celo malce (za 10 do 20 min) podaljšati

sicer pa tako kot pravite drugi tisti ki knjige niso prebrali se jim bo film zdel super

— phullman fan
4.3. 2010 ob 18:39

men je coooooooooooooo0000000OOOOOOOooooooo000000000oooo0o0o0o0oo0o0o0o0o0o0o0o0o0o00o0o0o0o0o0o000000000000000oooooooLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL
BAJ
<3

— LiNcHy
12.3. 2010 ob 16:58

Direktor filma bi moral najprej prebrat knjigo preden se je vsedel za kamero in zacel snemat film, glede na to da je zgodba filma bazirana po kjigi. Koncni izdelek je tako velik polom in tako veliko razoceranje, da po vsej verjetnosti ne bo nic iz TRILOGIJE; ki bi lahko bila spektakularna, ce bi pri New Line Cinema najprej vredu premislili preden so zaupali režijo oz.projekt Chris Weitz-u.

— kritik-mode
26.4. 2010 ob 14:42

Film je odličen, vendar je v vsakem primeru knjiga boljša. Zanima me če bodo nadeljevanja tega filma? Hvala za odgovor :)

— phullman fanica
11.11. 2010 ob 16:56

film je mal prekratek sem kniga je pa cool glih berem zadno knigo trilogije jantarni dalnogled

— klemn
27.11. 2010 ob 7:36

moja najljubša knjiga jantarni dalnogled

— klemn
21.2. 2011 ob 19:15

tale film se mi zdi vreji pa tudi dakota blue richarts (lyra balacqua)

— negdo pač
2.6. 2013 ob 15:56

Pozdravljeni,

a kdo ve ali so že posneli nadaljevanje 1. dela?

Hvala

— Grega
13.8. 2013 ob 17:13

film za umret dober

— lolika popika
25.9. 2013 ob 18:17

Mene tako kot Grega zanima, če bo sploh nadaljevanje ker se tako trapasto konča! Sicer je pa krasn film.

lp

— Alenka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.