Kolosej
Film distribucije Fivia

Zlata vrata

zgodovinska drama
Na sporedu od: 12.7.2007, Kino Komuna
19.7.2007, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Leto: 2006
Scenarij: Emanuele Crialese
V drami iz začetka 20. stoletja spoznamo preprostega sicilijanskega kmeta in vdovca Salvatoreja, ki se odloči prodati vse, kar ima, da bi s sinovoma in ostarelo materjo odšel v Ameriko. Na poti se jim pridruži angleška aristokratska dama Lucy, s katero se Salvatore, kljub velikim socialnim razlikam, spoprijatelji in počasi odkrijeta, da imata veliko skupnega. Toda sanje o obljubljenem kraju boljšega življenja se hitro razblinijo, ko jih v Ameriki pričaka neizprosno testiranje in zdravniški pregledi, ki odločajo o tem, kdo sme vstopiti skozi zlata vrata dežele izobilja.

Zgodba

Sodobna zgodba o ljudeh iz preteklosti. O potovanju skozi čas in prostor, o hrepenenju po deželi, ki je še niso videli, o rajskem vrtu, kjer raste ogromno sadje, kjer denar raste na drevesih. Novi svet. Amerika.

Sicilija. Začetek dvajsetega stoletja. V odmaknjenem kotičku sicilijanskega podeželja živi družina kmetovalcev, ki že več generacij kot eno živi z naravo, v okolju, kjer je polno duhov mrtvih. Težaško monotonost vsakdanjika popestrijo zgodbe iz novega sveta in njegovih prebivalcev, o bogastvu tega raja. Obstajajo celo fotografije - krompir velik kot voz, korenje dolgo kot kanu, drevesa polna zlatih kovancev - ki pričajo o tej čudoviti obljubljeni deželi.

Salvatore sprejme pomembno odločitev in proda vse, kar ima - zemljo, dom, živino. Svoje otroke in ostarelo mamo bo odpeljal čez ocean v boljše življenje.

Če želijo postati državljani novega sveta, morajo umreti in se ponovno roditi. Za seboj morajo pustiti zastarele navade in vraževerja iz svoje domovine; morajo biti močni, tako telesno, kot psihično; morajo se naučiti ubogati in priseči zvestobo, če želijo vstopiti skozi zlata vrata. Postati morajo moderni. Časa za preobrazbo imajo štiri tedne, kolikor traja prečkanje oceana z ladjo. Trenutek odločitve jih čaka na cilju, in sicer na otoku Ellis, kjer jih bodo do potankosti pregledali čuvaji novega sveta. Tu, na tem mestu, po mukotrpnem potovanju, nekateri z žalostjo spoznajo, da jim rajski vrt ni usojen.

Igralci

Charlotte Gainsbourg
Svoj igralski prvenec je doživela leta 1984 s filmom Love Songs. Igrala je še v: L’effrontée (1985), La tentation d’Isabelle (1985), Jane B. par Agnčs V. (1987), Kung-Fu Master (1987), The Little Thief (1989), Night Sun (1990), Aux Yeux Du Monde (1990), Amoureuse (1992), The Cement Garden (1993), Grosse fatigue (1994), Jane Eyre (1996), Season’s Beatings (1999), The Intruder (1999), Felix and Lola (2000), My Wife is an Actress (2001), 21 Gramov (2003), L’un reste l’autre (2004), Lemming (2005) in The Science of Sleep (2006).

Vincenzo Amato
Znani sicilijanski kipar živi v New Yorku. Vincenzo je doživel svoj filmski prvenec leta 1997 s filmom Once We Were Strangers. Leta 1999 je igral v Prison Song, leta 2002 pa je spet igral v Crialesejevem filmu RESPIRO. Istega leta je igral v Ciao America. Pojavil se je tudi v dveh filmih Roberta Benignija Življenje je lepo in Ostržek. Leta 1999 je na bruseljskem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljšega igralca.

Aurora Quattrocchi
Njen prvi film je bil leta 1989, Mary Forever. Sledili so filmi The Rebel, The Hundred Steps in Un Dia De Suerte.

Vincent Schiavelli
Pred kratkim je umrl. Igral je v več kot 140 filmih, tako v Italiji kot v ZDA. Nekaj bolj znanih filmov vključuje: Slačenje, Veliki Gatsby, For Pete's Sake, Let nad kukavičjim gnezdom, Fast Times tt Ridgemont High, Amadeus, Duh, Batman se vrača, Jutri nikoli ne umre.

Režiser

Emanuele Crialese
Crialese, ki ima sicilijanske korenine, se je rodil leta 1965. Leta 1991 se je preselil v Ameriko, kjer je študiral režijo na newyorški univerzi. Diplomiral je leta 1995. Po nekaj kratkih filmih je leta 1997 posnel svoj prvi celovečerec, Once We Were Strangers, ki so ga izbrali za festival Sundance. Leta 1999 je sodeloval s producentom Bobom Chartoffom. Leta 2002 je v Cannesu prejel nagrado kritikov za film Respiro, ki so ga v Franciji navdušeno sprejeli, v Italiji pa je bil velikanska uspešnica.

Komentarji

23.7. 2007 ob 23:37 zvezdica

film temelji na zgodbi potavanj novih dogodivščin in pozlačenih vrat! lahko bi rekli da je film nekakšen občutek samozavestnsti,pogum a in sovraštva! vsekakor ga je vredno pogledat...saj boste po njem svoje življenje usmerili na pravo pot!balada filma temelji na ljubezni do...ja točno tako>prav tako kot režiserjev film respiro je tudi ta nekaj izjemnega med filmom doživiš nekakšen filmski orgazem! (splača se!)

— max modic

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.