Kolosej
Film distribucije Cenex

Življenje pod vodo

komedija
Posebna druščina na posebni misiji.
Na sporedu od: 17.3.2005, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Anderson & Noah Baumbach
Režija: Wes Anderson
Ekscentrični oceanograf Steve Zissou se s svojo pisano druščino odpravi iskat skrivnostnega morskega psa - jaguarja, ki naj bi bil pojedel Stevovega partnerja. Na misiji, na kateri naj bi končno spet posnel dokumentarno uspešnico, je tudi lepa novinarka, ki o Stevu pripravlja reportažo, mladi pilot, ki utegne biti Stevov dolgo izgubljeni sin, in Stevova odtujena žena Eleanor. Pod režijsko taktirko Wesa Andersona se predstavljajo Bill Murray, Cate Blanchett, Owen Wilson, Anjelica Huston, Williem Dafoe in Jeff Goldblum.

O filmu

"Nažret se ga grem. Nato bom ubil morskega psa, ki je požrl mojega prijatelja." -- Steve Zissou

Wes Anderson je svoj četrti in najbolj ambiciozen film doslej postavil na morje, v ospredje pa postaranega oceanografa Stevea Zissouja (Bill Murray), ki na svojem zadnjem potovanju išče ljubezen, maščevanje in odrešitev. ŽIVLJENJE POD VODO nas popelje v kraljestvo piratov, na eksotične otoke in med ljudožerske morske pse jaguarje ter nas potegne v vrtinec zapletenih človeških odnosov in večnega hrepenenja.

Steve Zissou je legendarni raziskovalec morskega sveta, zloglasni bahač in svetovno znani ustvarjalec dokumentarnih filmov o bogatem podvodnem življenju. Vendar pa mu zadnje čase sreča ni preveč naklonjena. Njegovega najboljšega prijatelja in dolgoletnega družabnika Estebana požre morski pes jaguar in širijo se govorice o njegovi pojenjajoči slavi. Kot strela z jasnega se pojavi še mladi Južnjak in kopilot Air Kentuckyja Ned Plimpton (Owen Wilson), ki trdi, da je Steveov sin.

Ukazovalni, sebični in prisrčno zmedeni Steve Zissou bo posnel svoj najboljši film doslej. Iz oči v oči se bo srečal z morskim psom jaguarjem, nepričakovano postal oče in spoznal plemenitost.

Na popotovanju z ladjo Belafonte se mu bodo pridružili noseča novinarka Jane Winslett-Richardson (Cate Blanchett), njegova bogata žena in podpredsednica Društva Zissou Eleanor Zissou (Anjelica Huston), nemški inženir Klaus Daimler (Willem Dafoe), dolgoletni tekmec Alistair Hennessey (Jeff Goldblum), producent Oseary Drakoulias (Michael Gambon), fizik in skladatelj Vladimir Wolodarsky (Noah Taylor), revizor Bill Ubell (Bud Cort) in brazilski strokovnjak za varnost Pelé dos Santos (Seu Jorge), ki posadko razveseljuje z brenkanjem na kitaro. V ekipi Zissou so še tajnica režije Anne-Marie Sakowitz (Robyn Cohen), snemalec Vikram Ray (Waris Ahluwalia), potapljač Bobby Ogata (Neils Koizumi) in montažer Renzo Pietro (Pawel Wdowczak).

Komedijo ŽIVLJENJE POD VODO je režiral Wes Anderson, scenarij zanjo je napisal skupaj z Noahom Baumbachom. Poleg Andersona sta producenta še Barry Mendel in Scott Rudin. Rudd Simmons je izvršni producent, Enzo Sisti pa koproducent.

Ekipa Zissou

"Smo na samomorilski misiji, ki jo vodi sebičen norec." -- Anne-Marie Sakowitz

V središču vseh Andersonovih filmov, tudi v Življenju pod vodo, so nenavadni liki. Vloga glavnega junaka Stevea Zissouja je bila že od samega začetka namenjena oskarjevemu nominirancu Billu Murrayju, s katerim je Anderson sodeloval že pri Veličastnih Tenenbaumih: "Bill je eden mojih najljubših igralcev. Omogoča ti, da narediš stvari drugače. Vedel sem, da bi ga bilo zelo zanimivo videti v vlogi junaka, ki je zabaven ter hkrati zagrenjen in jezen sam nase." Tudi Owen Wilson (Ned Plimpton / Kingsley Zissou) je eden od stalnih Andersonovih igralcev. Tokrat igra domnevnega Steveovega sina, skupaj pa se tudi zaljubita v nosečo novinarko Jane Winslett Richardson, ki jo odigra Cate Blanchett. Vloga je bila sprva namenjena Gwyneth Paltrow, vendar je takrat snemala že drug film. Za vlogo sta se potegovali Nicole Kidman in Julianne Moore, a jo je na koncu dobila Cate, ki je bila med snemanjem res noseča. Oskarjevka Anjelica Huston in stalna igralka v Andersonovih filmih je zaigrala Steveovo aristokratsko ženo in "možgane ekipe Zissou". Vloga je bila pisana posebej zanjo.

O igralcih

Bill Murray (Steve Zissou) je leta 2004 za vlogo Boba Harrisa, ameriškega igralca v Tokiu, v Zgubljeno s prevodom režiserke Sofie Coppole, prejel nominacijo za oskarja za glavnega igralca, osvojil zlati globus in prejel številne filmske nagrade (BAFTA, Boston Society of Film Critics, Broadcast Film Critics Association, Independent Spirit, Los Angeles Film Critics Association, National Society of Film Critics, New York Film Critics Circle...)

Pred tem mu je vloga Hermana Blumea v drugem filmu Wesa Andersona Bogataš iz Rushmorea prinesla nagrade za najboljšega stranskega igralca pri New York Film Critics Circle, National Society of Film Critics, Los Angeles Film Critics Association in nagrado Independent Spirit. Poleg tega je prejel nominacijo za zlati globus. Slednjo si je prislužil tudi z vlogo v filmu Ivana Reitmana Izganjalci duhov.

Svojo kariero je začel v Chicagu kot improvizator pri skupini Second City. Nato se je pridružil ekipi NBC-TV oddaje Saturday Night Live in kmalu zatem kot eden izmed scenaristov prejel nagrado emmy.

Svoj filmski prvenec je doživel z vlogo v filmu Ivana Reitmana Meatballs, z istim režiserjem pa je posnel še filma Stripes in Izganjalci duhov. Med njegove ostale filme sodijo še Caddyshack in Neskončen dan Harolda Ramisa, Where the Buffalo Roam Arta Linsona, Tootsie Sydneyja Pollacka, Rezilo britve Johna Byruma, Božična zgodba Richarda Donnerja, Kaj bomo z Bobom? Franka Oza, Nori pes in Glorija in Wild Things Johna McNaughtona, Ed Wood Tima Burtona, Kralj vseh glavic Petra in Bobbyja Farrellyja, Mož, ki je premalo vedel Jona Amiela, Neustavljivi Tima Robbinsa, Hamlet Michaela Almereyde in Veličastni Tenenbaumi Wesa Andersona.

Bill Murray je napisal knjigo Pepelkina zgodba: Moje življenje z golfom.

Owen Wilson (Ned Plimpton) je igralec in scenarist. Nazadnje smo ga videli v akcijskem Starsky in Hutch. Pred tem je igral v Polnočnem obračunu, Jaz, vohun in nenavadni komediji Veličastni Tenenbaumi režiserja Wesa Andersona (za scenarij sta bila nominirana za oskarja). Z Andersonom sta sodelovala še pri Malih lopovih (koscenarij in vloga) in Bogatašu iz Rushmorea (koscenarist in koproducent). Wilson je bil tudi eden od producentov Bolje ne bo nikoli.

Kot igralec je nastopil v Za sovražnikovo črto, Njenih tastarih, Opoldanskem obračunu, Armageddonu, Zajtrku prvakov, Hiši strahov, The Minus Manu, Anakondi, Zgagi in Zoolanderju. Njegov najnovejši film je predelava kultne klasike Julesa Verna V osemdesetih dneh okoli sveta, pravkar pa ga lahko gledamo v Njegovih tastarih.

Cate Blanchett (Jane Winslett Richardson) je pravkar prejela oskarja za stransko žensko vlogo za lik Katharine Hepburn v Letalcu. Diplomirala je leta 1992 na avstralskem Narodnem inštitutu za dramske umetnosti. Na začetku je izkušnje nabirala predvsem v gledališču, in sicer v predstavah Vihar, Hamlet, Galeb, The Blind Giant is Dancing, Top Girls, Oleanna in mnogih drugih.

Leta 2001 je z Bruceom Willisom in Billyjem Bobom Thorntonom posnela film Bandita Barryja Levinsona, za katerega je bila nominirana za zlati globus. Poleg tega je igrala še v filmih Elizabeta (zlati globus, nagrada BAFTA in številne druge nagrade), Idealni soprog, Nadarjeni g. Ripley, Darilo, Mož, ki je jokal, Kontrolorja poletov, Gospodar prstanov: Bratovščina prstana, Gospodar prstanov: Stolpa, Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, Raj, Veronica Guerin, Pogrešani, v zadnjem času pa se ponovno bolj posveča gledališkim vlogam.

Anjelica Huston (Eleanor Zissou) je bila nagrajena z oskarjem za stransko žensko vlogo v filmu Čast Prizzijevih, ki ga je režiral njen oče John Huston. Prav tako je bila za oskarja dvakrat nominirana (Sovražniki: Ljubezenska zgodba, The Grifters), nominaciji za emmyja pa sta ji prinesli vlogi v miniserijah Dekleta iz Buffala in Osamljena golobica.

Anjelica Huston je igrala v mnogih filmih, med katerimi so najbolj znani: Čast Prizijevih, Adamsovi, Pri Adamsovih 2, Phoenix, Perezovi, Čarovnice in Za vedno.

Willem Dafoe (Klaus Daimler) je mednarodno priznan gledališki in filmski igralec. Za stransko vlogo v Vampirjevi senci je prejel nominacijo za oskarja, zlati globus in mnoga druga priznanja. Dafoe je igral v mnogih filmih, zato jih naštejmo le nekaj: Letalec, Bilo je nekoč v Mehiki, Vod smrti, Zakon ječe, Angleški pacient, Zadnja Kristusova skušnjava, Bele peščine, Telo kot dokaz, Ameriški psiho, Živeti in umreti v Los Angelesu, Neposredna nevarnost, Rojen 4. julija, Hitrost 2, Divji v srcu, Mississippi v plamenih, Lulu na mostu...

O režiserju

Wes Anderson (režiser, koscenarist, producent) se je rodil v Houstonu, Teksas. Režiral in sodeloval je pri scenariju za filme Veličastni Tenenbaumi, Mali lopovi in Bogataš iz Rushmorea.

Komentarji

30.1. 2005 ob 15:45

Ej ta film je najbolj utrgana komedija ever. Something you just have to see! Pa še pru komentar mam :D

— SMC
7.3. 2005 ob 11:33

Glede na igralsko zasedbo in tematiko pričakujem noro komedijo. Komaj čakam da pride v Slo !

— Mark
12.3. 2005 ob 11:27

film je zelo,zelo kul

— +
13.3. 2005 ob 19:46

Nenavaden in smešen film.

— sm
16.3. 2005 ob 21:45 zvezdica

Starec in morje. Bill Murray je Jacques-Yves Cousteau, no ja, Steve Zissou, izjemno popularni, cenjeni, ekstravagantni in prodorni oceanograf, ki ga useka Ernest Hemingway, natančneje, roman Starec in morje, ali če hočete, kapitan Ahab iz Mobyja Dicka. Gospod, nor na rdečo kapo in kopalne kostime Speedo, se namreč odpravi na lov za jaguarskim morskim psom, marcino, ki mu je med snemanjem njegovega zadnjega dokumentarca požrla najboljšega prijatelja. 'In kakšen je globlji pomen vaše nove ekspedicije?' Stevea Zissouja tik pred pričetkom odiseje vpraša svetovna javnost. 'Maščevanje,' odvrne prebrisani Zissou in jo mahne na morje. Tja, kjer je doma. Tja, kjer je preživel večino svojega življenja. Tja, kjer ga spremlja njegova zvesta ekipa. Malce manj bistri in do konca predani Klaus Daimler (odlični Willem Dafoe), noseča novinarka Jane (Cate Blanchett), njegova odločna žena Eleanor (Anjelica Houston), njegov dolgo pogrešani sin Ned (Owen Wilson) in temnopolti mornar Pele (Seu Jorge), ki nam poje brazilske verzije hitov Davida Bowieja. In film, kjer nekdo na ladji poje brazilske verzije hitov Davida Bowieja, ne more biti drugega kot film režiserja Wesa Andersona, še vedno zelo inovativnega, posebnega in originalnega filmarja, ki nam je dal tudi zadevi Rushmore in The Royal Tenenbaums. Okej, naši pustolovci se resda srečajo tudi s pirati, z bankrotom in s pištolami, torej s klišeji drugih filmov, toda srečajo se na svoj način. Srečajo se očarljivo, romantično in čisto drugače. Srečajo se tako, kot da bi dokumentarce Jacquesa Cousteauja snemal Woody Allen, ali še boljše, Wes Anderson.

— iztok gartner
20.3. 2005 ob 21:36

ta film je tok brezvezn! pomoje v življenju še nism vidu tok bednga filma. ko gledaš ta film ene pol ure se took naveličaš da bi šov najraj kr vn... k se kr nc ne dogaja! Pol pa pomisleš da bi raj se mal počaku če bo slucajn kj bolš ratal sam ka ne! še tista zgodba kolkor jo film ma je tok brezvezna da kr ne morš vrjet... U glavnem tistih 1100 boste velik bols unovčl če jih zapijete kt pa da grete to gledat!

— ej folk ne it tega gledat!
21.3. 2005 ob 11:52 zvezdica

Hvala Wes. Končno film (komedija) pri katerem ni treba ves čas poslušati najstniškega duhovičenja, saj je tovrstni humor zanje veliko prenaporen. V dvorani nas je bilo 20, od tega so 4je odšli pred koncem. Zgodbo je razložil že Iztok Gartner (ne vem zakaj, saj je enaka vsebina na vrhu strani), ampak naj omenim briljantni izbor glasbe (juhu Seu Jorge) in najboljšo igralsko zasedbo v mestu.

— Cucek Mucek
21.3. 2005 ob 13:37

Živijo! Mene pa zanima, če je ta film dober, če se ga splača ogledati? Na velecenjene Garterjeve "kritike" se ne zanesem, zato sprašujem tiste, ki mi lahko povejo če je dober. LP

— steve
23.3. 2005 ob 12:07

Koncno film,ob katerem se lahko sprostis in uzivas.Zabaven in simpaticen film.Moram pohvaliti Billa Murryja,ki mi je ze od nekdaj dober in zanimiv igralec z njegovo znacilno "cukasto faco":)

— Scorpion
26.3. 2005 ob 13:26

ZELO KUL ZELO MURRAY

— ALEN
26.3. 2005 ob 13:26

ZAGOTOVO NAJBOLJŠA KOMEDIJA LETOS

— ALEN
28.3. 2005 ob 19:50 zvezdica

Izredno dolgočasen film. Najbrž bi moral biti navdušen zaradi igralske zasedbe vendar se mi zdi, da je sama zgodba podobna skledi razkuhanih makaronov. Res nisem hud intelektualec, mislim pa, da je že oznaka ,,komedija,, neprimerna, saj tistih nekaj for filma nikakor ne daje v ta žanr. Vmes je namreč ogromno dolgočasnega mašila z nepotrebnimi dialogi. Morda manjka še kakšen dr. Phil, ki bi jim razjasnil medsebojne odnose. Skratka znana imena še ne dajo dobrega filma, vendar mislim da ni krivda na strani igralcev, le scenarista bosta najbrž nekaj časa na borzi dela. Če povzamam: prvič v življenju mi je bilo žal denarja za vstopnico. Pa sem v kinu gledal Poletje v školjki 2.

— Palo
1.4. 2005 ob 23:33

Film je res dober. Škoda samo da nena špila kate winslent, kot je blo predvideno!

— deki
3.4. 2005 ob 13:26

Bolj bednega filma še nisem gledal kot je ta! Prvič mi je bilo žal 900 SIT za karto res da ni veliko samo mi je bilo žal denarja in časa ki sem ga zabil za ta dolgčas. Med filmom sem se 2x nasmehnil. Še grozljivka mi je bolj smešna. Anderson - Andersen ti si en burek! Pa 7200 SIT si nam dolžan ker smo razadi tvojega komentarja šli gledat film. Pa če moreš bit za ta film intelektualec, brrr bog se vas usmili intelektualci!!

— Kekec
4.4. 2005 ob 13:41 zvezdica

Ej folk ne jet tega gledat.Kr je kr neki.Pa to sploh ni komedija kr ni nč smešnga v temu filmu.Pr takmu filmu sploh ne morš določt žanra filma!To je ena brezvezna zmešnjava.Eden najslabših filmov v temu letu.Totaln dolgčas.Pa tut igralci so slabi razn Owena Wilsona!!

— Hudec
18.2. 2013 ob 21:29

malce drugačen humor...... tak te no - ni ravno najboljši, pa tudi slab ni ...

— ločwjdčkiw

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.