Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Življenje, kot ga poznaš

komična drama
Živi življenje korak za korakom!
Podnapisi
Na sporedu od: 16.12.2010, Kolosej Ljubljana
10.2.2011, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 54min / 114min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Ian Deitchman in Kristin Rusk Robinson
Režija: Greg Berlanti
Redoljubna slaščičarka Holly in kaotični športni režiser Eric sta kot pes in mačka, toda po smrti skupnih prijateljev morata poskrbeti za njuno hčerko. Soočena s povsem neznanim načinom življenja skušata premostiti medsebojne razlike in zaživeti pod eno streho, kar se izkaže za večji izziv, kot skrb za dojenčka. Po številnih prepirih se naposled vendarle zbližata, toda harmonije je kmalu konec, pot do morebitnega skupnega življenja in sreče pa je posejana s številnimi novimi preizkušnjami.

V romantični komediji Življenje, kot ga poznaš je Holly Berenson (Katherine Heigl) uveljavljajoča se lastnica prijetnega lokala, Eric Messer (Josh Duhamel) pa obetaven režiser športnih dogodkov na TV mreži. Po prvem katastrofalnem zmenku na slepo jima je skupno le to, da si nista čisto nič všeč in da imata oba rada malo Sophie, ki sta ji krstna botra. A nenadoma postaneta vse in edino, kar Sophie še ima na svetu, zato morata pozabiti na svoja nesoglasja; ob karieri in krešočih se družabnih obveznostih morata najti skupen jezik, saj zdaj živita skupaj.

Življenje, kot ga poznaš je po scenariju Iana Deitchmana in Kristin Rusk Robinson, ki sta se tokrat prvikrat preizkusila s celovečercem, režiral Greg Berlanti. Igrajo Katherine Heigl, Josh Duhamel, Josh Lucas, Christina Hendricks in Hayes MacArthur. Producenta sta Barry Josephson in Paul Brooks; Denise Di Novi, Scott Niemeyer, Norm Waitt, Katherine Heigl, Nancy Heigl in Bruce Berman so izvršni producenti.

Za kamero so pomagali še direktor fotografije Andrew Dunn, scenograf Maher Ahmad, montažer Jim Page, kostumografka Debra McGuire in skladatelj Blake Neely.

Warner Bros. Pictures v sodelovanju s podjetjem Village Roadshow Pictures predstavlja film Življenje, kot ga poznaš v produkciji Gold Circle Films/Josephson Entertainment. Distribuira ga Warner Bros. Pictures, podružnica podjetja Warner Bros. Entertainment Company.

Vsakdo ima svoje načrte za popolno življenje. Za Holly Berenson to pomeni razširitev njene petične kavarnice v pravo restavracijo – nekoč morda celo na več krajih. Za Erica Messerja to pomeni napredovanje iz tehnika na TV postaji v režiserja na športni TV, ki jo vidijo povsod po ZDA.

Toda življenje, kakršnega načrtujemo, je redkokdaj življenje, ki ga živimo. Tudi za Holly in Erica, čigar načrti so odrinjeni na stran, ko jima umreta skupna prijatelja Alison in Peter Novack. Holly in Eric sta se vedno vsaj prenašala in se nikoli nista preveč rada družila, a zdaj sta varuha Novakove dojenčice Sophie.

Katherine Heigl, ki igra Holly, pravi: "Nenadoma se znajdeta v položaju in izkazati se morata; storiti morata, kar je prav. A to pomeni, da se morata odpovedati lastnim sanjam."

Josh Duhamel, ki igra Erica, dodaja: "Oba imata dekletce rada in obema se zdi, da sta vsaj dolžna poskrbeti zanjo, kot sta to želela njuna pokojna prijatelja… pa čeprav se podajata po povsem različnih poteh življenja in se niti najmanj ne marata."

A morala se bosta domisliti rešitve. "Čeprav se tega še ne zavedata, je vzgajanje Petrovega in Alisoninega otroka dokaz, kako rada sta par imela," pravi režiser Greg Berlanti.

Izvirni scenarij, ki sta ga spisala Ian Deitchman in Kristin Rusk Robinson, je zbudil pozornost producenta Barryja Josephsona: "Krasen scenarij je in takoj me je omrežil. Zabaven je in srčen, pa zelo pritegne. Všeč mi je bil tudi sam koncept, saj gre za nekaj, o čemer govori veliko mojih prijateljev, ki imajo otroke. Kdo bi bil najboljši, da prevzame skrb za njihovega otroka? Prijatelj ali sorodnik? Kdo bi to lahko bil?"

Josephson je scenarij pokazal producentu Paulu Booksu, ki se mu je zdelo, da se da z njim "zelo poistovetiti. Pa zabaven je, topel in dotakne se te. Liki so se mi zdeli sijajni, zgodba dovršena in uravnovešena; v enaki meri sem se smejal in jokal."

Tudi Heiglova je imela enake občutke: "Grozno obožujem romantične komedije; hodim jih gledat v kino, in ta je res zabavna, hkrati pa ima dušo."

Duhamel se strinja: "Scenarij se mi je zdel prav poseben. Zgodba je zabavna, a hkrati žalostna in tragična. Takšni filmi so po moje najboljši."

Zamisel za zgodbo se je Deitchmanu porodila med pogovorom z njegovo nosečo ženo, v katerem sta prišla na temo varuha. "Oba sva v šali rekla, da bi otroka zapustila najinima prijateljema Miku in Clari. Nihče naju ne pozna tako dobro kot onadva."

Rusk Robinsonova se spominja, da se je "smejala, ko mi je Ian povedal za pogovor, saj tudi sama dobro poznam Mika in Claro, ki, tako kot Holly in Messer, nista par in sta si neznansko različna. A zdelo se nama je, da bi iz tega lahko nastala krasna komedija, zato sva jo preprosto morala napisati." Deitchman nadaljuje: "Všeč nama je bilo tudi to, da bo humor izviral iz čustvenih situacij, kar nama je bilo v veliko veselje."

To je bilo všeč tudi Berlantiju: "Film je res pritegnil, saj sem se ob scenariju en hip zabaval, naslednji trenutek pa se je zdel resničen in surov. Zame je najbolj pomembno to, da ustvarim čustveno izkušnjo, sploh kadar gre za zgodbo s toliko nasprotujočimi si čustvi hkrati."

"Greg ima neverjetno sposobnost, da pripoveduje zgodbe o ljudeh, a nikakor ne na mehkužen način ali tako, da bi pritegnil zgolj moške ali ženske gledalce," pokomentira Duhamel, Heiglova pa zagotavlja, da si "prav zares ne bi mogla želeti boljšega režiserja ali nekoga, ki bi bil bolj odprt za sodelovanje. Izjemen je bil, zabaven; krasen fant je, ki zna ovekovečiti težko zgodbo. Delati z Gregom je bil pravi dar."

Kot pravi Josephson, je "Greg povsem zadihal s projektom. Če pogledamo TV serije, ki jih je napisal, govorijo o družbenih problemih; o nesporazumih; o tem, kako se ljudje med seboj obnašamo. Med snemanjem je vseskozi skrbel, da ni manjkalo iskric, a da ni manjkalo niti konfliktnosti."

Ob začetku filma spoznamo Holly Berenson in Erica Messerja… na zmenku na slepo. Na grozljivem zmenku na slepo. "Vsi poznamo kakšen tak zmenek na slepo," pravi Berlanti; "takšen, ki se začne grozno in je iz minute v minuto samo še slabši."

Heiglova se strinja: "Ne gre le za to, da bi jima bilo skupaj nelagodno ali da nimata nič skupnega. Grozno je. Sovražita se."

"Niti do izhoda ne prideta," se smeji Duhamel. "Tako hitro je tako grozno."

A na njuno žalost se morata zaradi skupnih prijateljev še videvati in se ob nemalo priložnostih tudi družiti. Oba to strpno prenašata, pač na ljubo svojih prijateljev in njune hčerke Sophie. A ko morata nenadoma sama skrbeti zanjo, se položaj zazdi nevzdržen. "Holly in Messer sta si popolni nasprotji," pravi Heiglova. "On živi po načelu 'Vzemi ali pusti' – sproščen je in brezbrižen; svet jemlje, kakršen pač je. Ona pa… ni taka." Poleg tega ima Holly podjetje in poslovne načrte. "Odgovorna je, organizirana, urejena, skorajda obsedeno kompulzivna. Tako v zasebnem kot poslovnem življenju mora natanko vedeti, kam gre; ni tiste sorte dekleta, ki bi kar improviziralo."

Josephson pravi, da Holly navkljub vsemu podrobnemu načrtovanju še ni načrtovala družine – sploh pa ne takoj jutri. "Sploh ni pripravljena na to. Pravzaprav se je pripravljala na povsem drugačno življenje. Zdaj se od šoka skuša pobrati s tal, kar ni tako lahko. Katherine je to dilemo sijajno upodobila."

"Ta film sem hotel posneti ne le zaradi dobre zgodbe, temveč tudi zato, ker sem hotel sodelovati s Katherine Heigl," priznava Berlanti. "Vem, kako dobra je tako v komediji kot drami, zato sem jo videl kot poosebljenje Holly."

Sicer pa so filmarji so navdušeni nad celotno zasedbo. "Ne spominjam se filma, pri katerem smo se sleherni dan zabavali – in za to se gre v večini zahvaliti našim igralcem," trdi Josephson. "Na platnu so izvrstni in tudi na snemanju je bilo vzdušje čudovito. Vsi so z veseljem opravljali svoje delo in vzljubili svoje vloge, pa naj je šlo za velike ali majhne."

In tako za igralce kot za ekipo je povezanost v življenju in pri podajanju zgodb najbolj pomembno: "V življenju prebrodimo marsikaj – včasih nas razvedri, včasih je tragično, drugič prelepo," pravi Katherine Heigl. "Če lahko te zgodbe podajamo iskreno in tako, da gledalci začutijo naše like in položaje, v katerih se znajdejo, potem smo, upam, opravili svoje in ustvarili nekaj, kar ima smisel."

"Sleherni moški, ki prehaja iz samskosti v očetovstvo, se bo našel v tem filmu," verjame Josh Duhamel, režiser Greg Berlanti pa dodaja: "V mnogo čem se mi je režiranje filma zdelo, kot bi prvikrat postal oče. Cele mesece počneš vse, da bi se dobro pripravil nanj, a ko se začne dogajati – ko prideš na snemanje ali ko se rodi otrok – pa se moraš predati toku. Tega se morata naučiti Holly in Messer. In zato, se mi zdi, je to univerzalna zgodba, v kateri bodo gledalci uživali."

Igralci

Katherine Heigl (Holly Berenson / izvršna producentka) se je kot magnet za prodajo vstopnic izkazala v komediji Knocked Up, nato pa je igrala v romantičnih komedijah 27 Dresses in The Ugly Truth; slednjo je tudi izvršno producirala.

Trenutno snema in prek lastne producentske hiše Abishag izvršno producira One for the Money, nato bo posnela The Age of Adaline. Med njenimi filmi so še Killers, The Ringer, Valentine, King of the Hill, Under Siege 2: Dark Territory, Stand-Ins in That Night.

Na velikem platnu je debitirala ob Gerardu Depardieuju v komediji My Father the Hero. Na TV je šest sezon igrala v nanizanki Grey’s Anatomy in si leta 2007 za vlogo Izzy priborila zlati globus. Igrala je tudi v zf nanizanki Roswell ter v TV filmih Love Comes Softly, Evil Never Dies in Love’s Enduring Promise.

Leta 2007 je z mamo in menedžerko Nancy Heigl ustanovila podjetje Abishag Productions, prek katere pripravljata več projektov, med drugim priredbo uspešnega romana Lost and Found. Heiglovi sta ustanovili tudi dobrodelni sklad Debus Heigl Foundation, ki preprečuje nasilje nad živalmi.

Josh Duhamel (Eric Messer) je to poletje snemal film Transformers 3, videli pa ga bomo tudi ob Katie Holmes in Ani Paquin v The Romantics, v Ramona and Beezus in When in Rome. Nastopil je v uspešnicah Transformers in Transformers 2: Revenge of the Fallen, v grozljivki Turistas in v komediji Win a Date with Tad Hamilton.

Prvič je pred kamerami nastopil v priredi Wildovega romana The Picture of Dorian Gray in se takoj nato pridružil igralcem žajfnice All My Children, s katero si je prislužil več nominacij in emmyja za stranskega igralca. Šest sezon je igral v nanizanki Las Vegas in bil na seznamu petdesetih najlepših ljudi revije People Magazine.

Josh Lucas (Sam) je pred kratkim ob Jonu Hammu igral v filmu Stolen in ob Jamesu Francu v William Vincent ter končal snemanje neodvisnih filmov Red Dog, A Year in Mooring, Little Murder in Daydream Nation.

Po dramskem krožku v srednji šoli je delal v poklicnem gledališču v Seattlu, dokler se ni preselil v Los Angeles, kjer je dobil vlogo v Class of ’61 v produkciji Stevena Spielberga ter v Alive Franka Marshalla. Nadaljeval je v You Can Count on Me, American Psycho, A Beautiful Mind, Sweet Home Alabama, Hulk, Undertow, Secondhand Lions, Wonderland, An Unfinished Life, Poseidon, Glory Road

Kot producent se je prvikrat preizkusil pri filmu Death in Love, sicer pa ga najbolj privlačijo dokumentarci: s Kenom Burnsom je sodeloval pri The War, The National Parks: America’s Best Idea in Prohibition; sodeloval je tudi pri Operation Homecoming, ki je bil v igri za oskarja, in se pojavil v dokumentarcih Trumbo, Resolved in PoliWood.

Christina Hendricks (Alison Novack) trenutno igra v priznani TV seriji Mad Men, ki ji je že prinesla nominacijo za emmyja. Pred kratkim je posnela neodvisno dramo Leoni, kariero pa je začela v seriji Beggars and Choosers, igrala ali gostovala v The Big Time, ER, The Court s Sally Field, Kevin Hill, Without a Trace, Cold Case, Firefly, Notes From the Underbelly in Life.

Med filmskimi naslovi se ponaša z dramami La Cucina, South of Pico in Driving Lessons/The Family Tree z Dermotom Mulroneyjem.

Melissa McCarthy (Deedee) je TV gledalcem najbolj znana iz serije Gilmore Girls; nastopila je tudi v Samantha Who?, Curb Your Enthusiasm in ima glavno vlogo v novi nanizanki Mike and Molly Chucka Lorreja.

Na filmskih platnih smo jo videli v The Back-Up Plan, Pretty Ugly People, Just Add Water, The Nines, White Oleander, Pumpkin, Go…, snema pa že Bridesmaids in The Help. Ustvarjalno se izraža tudi kot scenaristka, režiserka in igralka v kratkih filmih, kot so Polk Valley, Life Coach in Marbles.

Hayes MacArthur (Peter) je nazadnje nastopil v komediji She’s Out of My League, imel glavno vlogo v filmu The Game Plan in se pojavil TV serijah Perfect Couples, Worst Week, How I Met Your Mother, Pushing Daisies in Entourage.

Z režiserjem Jasonom Winerjem je sodeloval pri dveh pilotskih projektih (This Might Hurt in The Adventures of Big Handsome Guy and His Little Friend), trenutno pa piše celovečerno komedijo za DreamWorks.

Ustvarjalci

Greg Berlanti (režiser) je po slovitem stripu pred kratkim spisal in produciral akcijski film Green Lantern. Režijski krst je prestal s filmom The Broken Hearts Club in kot scenarist, režiser in producent (so)ustvaril nekaj najbolj domiselnih in kritiško hvaljenih TV serij, kot so Brothers & Sisters, Dirty Sexy Money, Eli Stone, Dawson’s Creek, Everwood, Jack & Bobby in povsem novo No Ordinary Family.

Komentarji

25.10. 2010 ob 18:34

am.. kaj vsebine ni.. ? : /

— jkbkjkjbn
1.11. 2010 ob 9:22

ful dobr flm splača se it gledat :D

— the one
1.11. 2010 ob 10:32

komi čakam..... hahaahahaahh

— Kuaaa
14.11. 2010 ob 14:08

<3

— kobilica
13.12. 2010 ob 14:01

Ta film je svetoun sem ga že gledala in sem zelo navdušena govori o dveh ljudeh ki morata poskrbeti za otroka pri tem pa se zbližata čeprav imata na začetku probleme

— Becca
16.12. 2010 ob 15:51

o kumi čakam da grem gledaat :D <3

— just_me
19.12. 2010 ob 11:56

film k se ga res splača it gledat, mogoče so nekatere scene res predvidljive ampak se ob njih vseeno nasmejiš:) res dober film :)

— kate
19.12. 2010 ob 12:16

meni je bil film ful dober :)) res se ga splača it gledat ;)

— Petra
19.12. 2010 ob 17:14 zvezdica

Film je primeren za nepoboljšljive romantike, ki še verjamejo v ljubezen in "holiwoodske" srečne konce. Kljub predvidljivemu zapletu in koncu, je film osvežujoča komedija, ki na podlagi tragičnega dogodka združi med seboj dve na videz povsem različni osebnosti. Govori o ljubezni, ki pa to ni na prvi pogled; o družini, ki to postane po spletu nesrečnih okoliščin.
Glavna junaka združi pod isto streho oporoka njunih najboljših prijateljev, ki jima v oskrbo prepuščata njun največji zaklad-hčerko Sophie. Holly in Messer hitro spoznata, da bo življenja kakršnega sta bila do vajena nepreklicno konec. Glavna skrb pa bo postala Sophie. Filem poživijo komični vložki o skrbi za otroka, učenje o njihovih potrebah in raznolikost značajev obeh junakov. Življenje okrog Sophie v Holly in Meseerju prebudi med njima čustva iz katerih se razvije prava ljubezen. Lahkotnost življenja pa se zamenja s skbjo za družino. Začenjata se zavedati, da Sophie ni začasna "stvar", ki sta jo dobila v oskrbo, marveč vse bolj postaja nepogrešljiv del njunega vsakdana. Nekoč nepredstavljiva misel o popolni predanosti družini, se je vpletla v njuno osrednjo skrb. Navkljub vsem preprekam pred katerimi se junaka znajdeta, je na koncu prevladala ljubezen in želja po vzpostavitvi primernega družinskega okoljo za malo Sophie.

— N. K.
23.12. 2010 ob 10:16

N.K. lepo povedano! Film je luškan (pač romantika), z nekaj humorja s katerim vso dvorano spravi v smeh.

— Ana
25.12. 2010 ob 15:04

Vsakršna podobnost s filmom Knocked Up je zgolj naključna.

— Matej
25.12. 2010 ob 17:14

rees najboljši film :)) sicer je na koncu mal žalosteen, drgaač se pa fuul režiš :D

— Nejaa :)
27.12. 2010 ob 22:55

Čeraj sem ga gledal. Se ga splača pogledat res dober film

— Mario
28.12. 2010 ob 19:38

omggg danes sem sla gledat ta filem .. in zakonnnnnn jeee !!!!!! fulll mi je vseccc .. tisti ki ga niste se gledali ga moreste itt, ker je full dober ... !!!

— kristinany
30.12. 2010 ob 13:20

nisem ga še šla gledat samo mislim da bo kar dober...

— barbika
1.1. 2011 ob 13:12

haha. :D ta film zgleda zakoon! <3
samo zdej s ne morm odločit al bi šla gledt socialno omrežje (film od fb-ja.. )
al to.. :/ svetuje kdo kiro rajši? :P

— bla bla ;)
2.1. 2011 ob 16:04

Res dober film! Romantika,smeh in veselje!

— Ana
3.1. 2011 ob 15:33

bla bla ;) :
svetujem ti, da greš gledat ta film. resnično priporočam, nasmejal me je do konca. uživala boš v vsaki sekundi, ko ga boš gledala!

— freak
15.1. 2011 ob 16:39

lep filmm zeloo :)

— sisi
15.1. 2011 ob 18:57

Film se totaaaalno splača ogledat! Smešen, romantičen in poln ljubezni! Igralska zasedba se mi zdi odlična! Zgodba mogoče malo " za lase privlečene " a je vseeno odlična!
RES vredno ogleda.

— MickeyMouse
20.1. 2011 ob 13:56

ker kr en film,najbol dolgocasen film v koloseju!!!!!!!@@@

— dildic men
26.1. 2011 ob 16:04

more bit ful dobr---<3

— tinkc binkc
22.2. 2011 ob 15:04

film vredn ogleda :P

— ewa
30.5. 2011 ob 19:19

zakon film <3

— JustME
14.2. 2014 ob 21:44

Jaz in moji hčeri Olga in Olivija smo si ogledale film. Priporočamo,...

— Ida Cvirn

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.