Kolosej
Film distribucije Demiurg

Zimske muhe

Zimske muhe / Winter flies
drama
Film je prejel nagrado vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo
V slovenščini
1h 25min / 85min
Leto: 2018
Jezik: slovenščina
Scenarij: Petr Py´cha
Režija: Olmo Omerzu
Nabrito samozavestni Mára in malce čudaški Heduš se odpravita dogodivščinam naproti v zaledenela prostranstva, kajpada z avtom. Konec koncev bo Mára kmalu dopolnil petnajst let. Film ceste o muhah, ki občasno zabrenčijo tudi pozimi, ter zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva in neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih.

Leta 2011 je Olmo Omerzu (1984) diplomiral na FAMU s prvencem Mlada noč. Po uspešni premieri filma na Berlinalu leta 2012 (sekcija Forum) je Omerzu na Češkem prejel še nagrado odkritje leta, ki se podeljuje v okviru nagrad čeških filmskih kritikov. Njegov drugi celovečerni film Družinski film je bil premierno prikazan na festivalu v San Sebastianu (2015) in nato prejel mnogo vabil na številne mednarodne filmske festivale. Zimske muhe, Omerzujev tretji celovečerni film, je bil premierno prikazan na festivalu v Karlovih Varih (2018), mednarodno premiero pa bo doživel na mednarodnem festivalu v Torontu.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.