Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Zimska pripoved

domišljijska romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 13.2.2014, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Akiva Goldsman po romanu Marka Helprina
Režija: Akiva Goldsman
Večna romantična zgodba, posneta po romanu Marka Helprina, se začne v New York v začetku 20. stoletja, ko postopač Peter med ropom hiše nenačrtovano spozna njeno lastnico Beverly. Med njima, kljub vsem preprekam, vzplamti ogenj iskrene ljubezni, toda zlobni in nasilni gangster Pearly ter kruta usoda poskrbita, da idila ne traja dolgo. Stoletje kasneje se s pomočjo nerazložljivih sil neuslišane ljubezni Peter znajde v sodobnem New Yorku, kjer mlada mamica Virginia prisluhne njegovi neverjetni zgodbi in mu pomaga znova najti sledi za davno izgubljeno ljubeznijo.

To ni resnična zgodba; to je ljubezenska zgodba.

Zimska pripoved se dogaja v mitičnem New Yorku in, raztezajoč se čez več kot celo stoletje, govori o čudežih, križanju usod in kot sam čas stari bitki med dobrim in zlim. V režijskem prvencu z oskarjem nagrajenega scenarista Akive Goldsmana igrajo Colin Farrell, Jessica Brown Findlay in oskarjevec Russell Crowe.

Peter Lake (Farrell) je prebrisan tat, ki ni pričakoval, da mu bo srce ukradla prelepa Beverly Penn (Findlay). A usoda njuni ljubezni ni naklonjena: dekle usiha pod prekletstvom smrtonosne sušice in Petra čaka še bolj nasilna smrt, ki jo je zaukazal njegov nekdanji mentor, demonski Pearly Soames (Crowe). Peter skuša skozi čas in temnim silam navkljub brezupno rešiti svojo edino ljubezen, medtem ko se Pearly na vse pretege trudi, da ga uniči. Peter potrebuje čudež; a zgolj čas bo povedal, ali ga bo našel.

Igrajo še oskarjevci Jennifer Connelly, William Hurt in Eva Marie Saint ter novinca Ripley Sobo in Mckayla Twiggs. Goldsman je na podlagi romana Marka Helprina prispeval tudi scenarij in film produciral skupaj z Marcom Plattom, Michaelom Tadrossom in Tonyjem Allardom. Izza kamer so sodelovali še petkrat za oskarja nominirani direktor fotografije Caleb Deschanel, scenografinja Naomi Shohan in kostumograf Michael Kaplan. Glasbo sta zložila oskarjevec Hans Zimmer in Rupert Gregson-Williams.

O igralcih

Colin Farrell (Peter Lake) je za vlogo v filmu In Bruges prejel zlati globus in pred kratkim z režiserjem le-tega Martinom McDonoughom posnel Seven Psychopaths. Gledamo ga v Saving Mr. Banks, nedavno pa je zaključil snemanje filmske priredbe Strindbergove gledališke igre Miss Julie v režiji Liv Ullmann. Posodil je glas liku v risanki Epic, videli pa smo ga v Dead Man Down in pred tem v Total Recall, The Way Back, Horrible Bosses, Ondine, Cassandra’s Dream, Miami Vice, Alexander, The New World, The Recruit, A Home at the End of the World, Phone Booth, Minority Report, S.W.A.T… Kariero je začel v miniseriji Falling for a Dancer in nadaljevanki Ballykissangel, na velikih platnih pa debitiral v režijskem prvencu Tima Rotha The War Zone.

Jessica Brown Findlay (Beverly Penn) bo na velikih platnih kmalu igrala v komični drami Lullaby in v filmski priredbi gledališke drame Posh. Trenutno snema novo verzijo klasike Frankenstein. Kariero je začela kot baletka in je pri 15-ih plesala v znameniti Royal Opera House, potem pa presedlala na film: debitirala je v drami Albatross, najbolj pa je bržkone znana po vlogi v priljubljeni seriji Downton Abbey; videli smo jo še v miniseriji Labyrinth in v satirični TV drami Black Mirror: Fifteen Million Merits.

Jennifer Connelly (Virginia Gamely) je za vlogo v A Beautiful Mind med ostalimi priznanji prejela oskarja, zlati globus in bafto. Nazadnje smo jo videli v Stuck in Love, prihaja pa že v Aloft, v svetopisemski drami Noah in režijskem prvencu Paula Bettanyja Shelter. Med drugim je igrala še v He's Just Not That Into You, The Day the Earth Stood Still, Blood Diamond, Little Children, House of Sand and Fog, The Hulk, Pollock, Requiem for a Dream, Waking the Dead, Higher Learning… Debitirala je v Leonejevem Once Upon A Time in America.

William Hurt (Isaac Penn) je nazadnje igral v novi seriji Bonnie and Clyde in TV filmu The Challenger Disaster, na velika platna pa prihaja v The Disappearance of Eleanor Rigby. Priznani gledališki igralec je na velikih platnih debitiral v kultnem Altered States (z vlogo se je v potegoval za svoj prvi zlati globus) in nato za vlogo v drami Kiss of the Spiderwoman prejel oskarja in bafto. Za oskarja se je potegoval še z vlogami v Children of a Lesser God, Broadcast News in A History of Violence, za emmyja pa v TV filmu Too Big to Fail in v seriji Damages.

Eva Marie Saint (odrasla Willa) se na filmu, TV in gledališki odrih udejstvuje že šest desetletij. Kariero je začela ob Marlonu Brandu v On the Waterfront in za vlogo prejela oskarja. Nadaljevala je v nekaterih nepozabnih klasikih, kot so North by Northwest, A Hatful of Rain, That Certain Feeling, All Fall Down, The Russians Are Coming! The Russians Are Coming!, Grand Prix in Dreamed Of Africa. Med njenimi zadnjimi filmi so Because of Winn-Dixie, Don’t Come Knocking in Superman Returns. Kariero je začela v zlati dobi televizije in se večkrat potegovala za emmyja: pela je v televizijski glasbeni adaptaciji Our Town, igrala v miniserijah How the West Was Won in People Like Us… sicer pa gostovala v seriji Moonlighting in igrala v paleti TV filmov (Titanic, Time to Say Goodbye, The Last Days of Patton, A Year in the Life, My Antonia…) in posebnih oddaj. Že 62 let je poročena z režiserjem Jeffreyjem Haydenom.

Russell Crowe (Pearly Soames) se je (poleg drugih nominacij) trikrat zapored potegoval za oskarja: v drami The Insider, Gladiator (kipec je poleg nekaterih drugih nagrad tudi prejel) in A Beautiful Mind. Za nemalo nagrad se je potegoval še s Cinderella Man, nazadnje pa smo ga videli v Man of Steel, v priredbi muzikala Les Miserables in v Broken City. Njegov naslednji film je svetopisemski Noah, trenutno pa snema svoj režijski prvenec The Water Diviner, v katerem tudi igra. Novozelandec je kariero začel v avstralskih filmih in prejel tri zaporedne nagrade Avstralskega filmskega inštituta za vloge v The Crossing, Proof in Romper Stomper. Krst na ameriških platnih je doživel v vesternu The Quick and the Dead in nadaljeval v L.A. Confidential. Igral je še v Mystery, Alaska, Virtuosity, The Sum of Us, Prisoners of the Sun, A Good Year, American Gangster, Body of Lies, Robin Hood, Master and Commander: The Far Side of the World, Proof of Life, 3:10 to Yuma, State of Play, The Next Three DaysThe Man with the Iron Fists…

O ustvarjalcih

Akiva Goldsman (scenarist, producent, režiser) je za scenarij za z oskarjem nagrajeni A Beautiful Mind tudi sam prejel oskarja, sicer pa je scenarije prispeval za celovečerce Silent Fall, The Client, Batman Forever, A Time to Kill, Practical Magic, I, Robot, Cinderella Man, The Da Vinci Code in Angels and Demons. Pod okriljem svojega podjetja Weed Road Pictures je med drugim produciral Deep Blue Sea, Starsky & Hutch, Constantine, Mr. & Mrs. Smith, Hancock ter Lost in Space in I Am Legend, za katera je spisal tudi scenarij. Kot izvršni producent je sodeloval pri drugem, tretjem in četrtem filmu v franšizi Paranormal Activity ter kot producent svetovalec pri seriji Fringe, katere nekaj epizod je tudi režiral in bil soscenarist. Zimska pripoved je njegov režijski prvenec.

Mark Helprin (avtor) je s svojimi tremi zbirkami črtic (A Dove of the East and Other Stories, Ellis Island and Other Stories in The Pacific and Other Stories), šestimi romani (Refiner’s Fire, Winter’s Tale, A Soldier of the Great War, Memoir From Antproof Case, Freddy and Fredericka in In Sunlight and In Shadow) ter tremi otroškimi knjigami (Swan Lake, A City in Winter, The Veil of Snows) skozi lepoto jezika našel lasten pisateljski izraz. Pozornost je zbudil tudi zaradi svoje akademske izobrazbe, služenja vojaškega roka, desetletij dela v novinarstvu in političnega udejstvovanja.

Komentarji

28.1. 2014 ob 17:15

super movie :D

— bubika
12.2. 2014 ob 21:33

Še ima kdo drug kakšno mnenje o filmu? Je dober??

— - Rok
14.2. 2014 ob 20:28

Zimska pripoved je film, katerega zgodbo je zelo težko povzeti, saj se v njem pojavljajo primesi romantike, fantazije, drame in celo grozljivke. V filmu se v glavni vlogi pojavi Colin Farrell, vključno z Russellom Crowom, Jessico Brown Findlay in Jennifer Connelly.

Film je zelo drugačen od ostalih romantičnih filmov, kar mi je v bistvu zelo všeč in sem zaradi tega v filmu zelo užival. Že na začetku začutiš, da se dogaja nekaj zelo čudnega in nerazumljivega, ampak skozi film izvemo veliko informacij, s katerimi sčasoma začnemo povezovati stvari skupaj. Ne morem reči, da je film popolnoma presenetljiv, saj je na čase precej predvidljiv. Film je domišljijskega žanra in s tem mislim, da je domišljav v vsakem pomenu besede; v filmu se pojavljajo demoni, angeli, leteči konji itd.

Po dialogih v filmu se mi je zdelo, kot bi dejansko prebiral skozi knjigo, kar je dobra stvar, saj je film posnet po knjižni predlogi pisatelja Marka Helprina in najboljša stvar, ki jo ustvarjalec, ki film prireja po knjigi, naredi, je, da se gledalcu zdi kot bi tako rekoč »gledal knjigo«. Knjige sicer nisem prebral, ampak sem vseeno dobil tak občutek. Tu in tam se pojavijo kičasti dialogi, seveda, saj je film na nek način tudi pravljica in kaj lahko od pravljice drugega pričakuješ.

Colin Farrell je bil odličen v filmu, kot tudi Jessica Brown Findlay, katere sicer prej nisem videl še v nobenem drugem filmu, ampak se mi zdi, da se je v vlogi dobro odrezala.
Nečesa pri Russellu Crowu nisem razumel, saj je na začetku filma govoril s tem čudnim naglasom, nato pa se ga je kar naenkrat znebil in začel govoriti z normalnim. Ne vem, kakšen namen so imeli s tem.
Vlogo Jennifer Connelly bi lahko zaigrala katerakoli druga igralka in ne bi bil film nič kaj drugačen, ampak s tem ne mislim, da ni bila dobra v vlogi, samo zdelo se mi je, da je njen lik v filmu nastopil veliko prepozno in niso imeli dovolj časa dovolj podrobno predstaviti njenega lika, vendar je bila precej pomembna za zgodbo.

Mogoče je film malenkost predolg, sredinski del se malo zavleče, ampak te na koncu film spet posrka vase in se na koncu zaradi napetosti znajdeš na robu sedeža. Film priporočam vsem, ki imate radi domišljijske in romantične filme, saj boste v njem gotovo uživali. Sicer mi je bila prva polovica filma bolj všeč kot druga, sem v filmu zelo užival.

Končna ocena film: 7/10

— Matic Valentan
16.2. 2014 ob 11:33

Film pod pričakovanji, sem velik ljubitelj romantičnih filmov in tole je pod nivojem igralcev, niti za v kino ni takšen film... preveč poln enih nepotrebnih prizorov, glede na trailer, sem pričakoval nekaj boljšega, škoda mojega večera.

— Tonči
17.2. 2014 ob 17:58

Čudovit film,ki pošilja sporočilo vsem ljudem...zakaj smo tu... vsak ima svoje poslanstvo,na žalost pa ga večina ne razume.

— Bojana
17.2. 2014 ob 21:07

Globoko odsvetujem ogled filma vsem. Od začetka do konca je film brez glave in repa. Zgodba (če sploh obstaja) je nezanimiva, nerazumljiva in povsem brez smisla. Kljub znanim imenom igralcev je film neverjetno razočaranje in bi rajši gledal hišo debele mame 5 kot to skropucalo. Dialogi so klišejski, romantike se ne čuti, napetosti ni, film vzbuja čustva raklame za pralni prašek. Upam, da to svarilo ostane objavljeno ker je vse ostalo od trailerja do opisa čisto zavajanje. lp

— nejc

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.