Kolosej
Film distribucije Continental Film

Zgodbe iz Narnije: Potovanje Potepuške zarje 3D

družinska domišljijska pustolovščina
Potovanje. Pustolovščina.
Podnapisi
Na sporedu od: 9.12.2010, Kolosej Ljubljana
9.12.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 53min / 113min
Leto: 2010
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher Markus, Stephen McFeely in Michael Petroni po romanu C.S. Lewisa
Režija: Michael Apted
Po dveh nepozabnih dogodivščinah se Lucy in Edmund Pevensie znova vrneta v čarobno Narnio in s seboj pripeljeta nadležnega bratranca Eustaca. Pridružijo se princu Kaspijanu, ki s kraljevo ladjo Potepuška zarja pluje na rob sveta, da bi rešil magično domovino pred grozečim propadom. Na poti se morajo spopasti s temačnimi trgovci s sužnji, čarobnimi škrati, divjimi zmaji in uročenimi bitji iz morskih globin, cilj pa lahko dosežejo le tisti, ki premorejo največ poguma, premetenosti in srčnosti.

Vrnite se k upanju in čudesom priljubljenega sveta C.S. Lewisa – s pomočjo prekrasne narnijske ladje Potepuška zarja. Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje so posnete v 3 D tehnologiji. V tem prazničnem dogodku Edmunda in Lucy Pevensie skupaj z njunim bratrancem Eustacom pogoltne slika in jih odnese nazaj v Narnijo in na veličastno ladjo Potepuška zarja. Pridružijo se kralju Kaspijanu in bojevniški miški po imenu Repicvil. Od njihovega poslanstva je odvisna usoda Narnije same. Pogumni popotniki na poti proti skrivnostnim otokom premagajo vsak svojo največjo skušnjavo, doživijo usodna srečanja s čarobnimi bitji in temačnimi nasprotniki; ponovno pa se snidejo s svojim prijateljem in zaščitnikom, velikim levom Aslanom.

Novi film temelji na tretji od sedmih Lewisovih knjig Zgodbe iz Narnije. Objavljene so bile med leti 1950 in 1956. Že dolgo veljajo za eno najbolj domišljenih in priljubljenih literarnih del. Prodanih je bilo več kot 100 milijonov Lewisovih knjig v več kot 50 jezikih. Film po prvi Lewisovi knjigi, Zgodbe iz Narnije: Lev, čarovnica in omara, je bil najuspešnejši film leta 2005. Drugi film, Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan, je bil ena največjih uspešnic leta 2008.

Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje vračajo filmsko serijo k njenim veličastnim koreninam – z vsem, kar je razveseljevalo legije knjižnjih in filmskih oboževalcev. Ugledni filmski ustvarjalec Michael Apted, ki je med drugim režiral Gorile v megli, Rudarjevo hčerko in bondiado Vse in še svet, je režiser tretjega dela.

Film so snemali v Avstraliji, na polotoku Cleveland Point pa so zgradili tudi naslovno junakinjo, Potepuško zarjo, ki so jo potem razstavili in prenesli še v studio za dodatne posnetke.

Knjiga Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje je izšla leta 1952. Dogaja se tri narnijska leta po Princu Kaspijanu. Dveh starejših Pevensiejevih otrok ni zraven – Peter se pripravlja na sprejem na univerzo, Susan je na počitnicah v ZDA –mlajša dva, Lucy in Edmund, pa sta proti svoji volji na obisku pri sorodnikih v bližini Cambridga leta 1943. Njun največji izziv je, kako se spopasti z zoprnim bratrancem Eustacom Clarencom Scrubbom – dokler trojica ne naleti na sliko Potepuške zarje, veličastne ladje, katere videz so navdihnili zmaji. Na kljunu je zmajeva glava, zadnji del ladje ima rep, ob stranskih delih so zmajeva krila.

Platno nenadoma in nerazložljivo oživi, preplavi sobo in najstnike odnese na narnijsko vzhodno morje, kjer se njihova pustolovščina začne, ko jih reši Kaspijan. Na tem popotovanju bodo morali kljubovati nevarnim valovom, pošastni morski kači in drugim nevarnosti. Potovanje jim bo za vedno spremenilo življenje, na preizkušnji bodo njihov pogum in prepričanja, zanje bo to usodno potovanje in potovanje preobrazbe, ki jih bo popeljalo do roba sveta.

Čeprav prvi del Narnije velja za najbolj slavnega in priljubljenega, številni pristaši Lewisovih klasičnih zgodb Potovanja Potepuške zarje izpostavljajo kot najboljšega od sedmih narnijskih romanov. “To je zagotovo ena najbolj priljubljenih knjig v seriji,” pravi producent Andrew Adamson. “Potovanje Potepuške zarje se vrača k čudežnosti, čarobnosti, veličastnosti in pustolovščinam Leva, čarovnice in omare.”

Pri pisanju scenarija je bil za scenarista Christopherja Markusa in Michaela Petronija največji izziv ohranjati zelo individualen pridih vsake otoške pustolovščine, ne da bi film postal preveč epizoden. “Ta film mora biti kot sestavni del prejšnjih dveh, kot združen narnijski ep, hkrati pa mora predstaviti dežele, bitja in teme, ki jih pri prejšnjih zgodbah še nismo srečali.”

Michael Apted je novi kapitan franšize in pri filmu mu je všeč to, da pripoveduje dve vzporedni zgodbi. Ena je pustolovščina po neznanih in nevarnih morjih, druga pa je potovanje vase, ko liki odraščajo. Ko premagujejo sile zla, ki jih srečajo na potovanju, se učijo tudi soočanja s skušnjavami in ob tem odkrivajo svoj lastni značaj. Tega se naučijo v Narniji, zato so ob koncu zgodbe pripravljeni na odhod in nadaljevati svoja življenja. To je univerzalna tema, ki nam jo Lewis predstavi v tej knjigi.

Čeprav so ostali zvesti duhu, čustvom in likom knjige, so filmarji morali zgodbo za potrebe velikega platna delno prilagoditi. Apted razlaga: “V knjigi se nit zgodbe vrti okoli Kaspijanovega iskanja sedmih gospodarjev, v filmu gre za iskanje sedmih mečev nasploh. Grožnja zelene meglice, tako kot je predstavljena v filmu, v knjigi ni predstavljena, čeprav se pojavi v naslednji knjigi.”

“V filmu z iskanjem sedmih mečev podkrepijo namena Kaspijanovega potovanja na konec sveta,” pravi izvršni producent Douglas Gresham, posvojenec C.S. Lewisa, ki si je vse življenje želel knjige pripeljati na veliko platno. “Filmski motiv mečev je dodatek k temi iz knjige o sedmih gospodarjih Telmarja. S tem motivom se zgodba lažje razvija in z njim ohranjamo napetost pri občinstvu.”

Filmarji so se tudi potrudili, da so ohranili tematsko integriteto knjig. “Zgodbe iz Narnije: potovanje Potepuške zarje so predvsem zgodbe o skušnjavi,« pravi Gresham. “Na potovanju se Kaspijan, Eustace, Lucy in Edmund in vsa posadka Potepuške zarje spopada z mnogimi izzivi in pustolovščinami in s spremljajočimi skušnjavami. Vsak lik se sooči s svojimi najglobljimi skušnjavami, ki smo jih v prejšnjih dveh filmih samo ošvrknili s pogledom.”

“Strah in skušnjava sta glavni težavi, s katerima se soočijo liki, in ti temi dajeta knjigam o Narniji težo in globino,” dodaja Apted. “Film nas opomni, da se morate poznati, če se hočete spopasti s skušnjavo in strahom. Tudi to sodi k odraščanju.”

“Ko se odločite, da boste po knjigi posneli film, je prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti: O čem pripoveduje knjiga?” pravi producent Mark Johnson. “Katere so teme? Kaj nam avtor skuša povedati? Kako bi s temi temami prepojili film? Lev, čarovnica in omara je pripovedoval predvsem o veri, Princ Kaspijan je pripovedoval o izgubi vere in o tem, da jo ponovno najdeš. Novi film pripoveduje o premagovanju skušnjav. Potrudili smo se, da je ta tema zelo pomemben element filma, zamaskirali pa smo jo v krasno in čarobno zgodbo.”

O igralcih

Georgie Henley (Lucy) je nastopila že v prvih dveh delih. 15-letnica prihaja iz Ilkleyja v zahodnem Yorkshiru. Lani je igrala Jane Eyre v BBC-jevi produkciji.

Skandar Keynes (Edmund) je nastopil tudi v prejšnjih dveh delih. Star je 19 let in prihaja iz Londona. Kariero je začel v Royal Shakespeare Company. Nastopil je v televizijski drami The Victorians in v biografskem filmu Enzo Ferrari.

Will Poulter (Eustace Scrubb) je star 17 let. Na filmu je debitiral v Son of Rambow. Prihaja iz Londona in igra že od četrtega leta. Posnel je tudi serijo School Of Comedy.

O režiserju

Michael Apted je kariero začel na televiziji z dokumentarci, serijami, športnimi prenosi in koncerti. Med drugim je režiral serije Coronation Street,

The Lovers, Folly Foot, Another Sunday and Sweet F.A., Kisses at Fifty, The Collection, 21, Seven Up.

Režiral je televizijske filme Poor Girl, Mosedale Horseshoe, Jack Point, Number 10, Slattery’s Mounted Foot, Big Soft Nellie, One Thousand Pounds for Rosebud, Joy, Said the Preacher, Stronger Than the Sun.

Leta 1973 je režiral svoj prvi celovečerec, Triple Echo, ki so mu sledili Gorile v megli, Stardust, The Squeeze, Agatha, Rudarjeva hčerka, Dovolj mi je, Vse in še svet, Continental Divide, Park Gorkega, “P’Tang, Yang, Kipperbang, Critical Condition, Civil Action, Thunderheart, Blink, Nell, Extreme Measures, Enigma, Amazing Grace.

Komentarji

7.12. 2010 ob 18:32

zdi se mi da ta film ne bo tok uspešen ker ga ni adams režiru,pol tega ni več susane in petra,čeprou jih tud u knjigi ni je bolj če sta not...še vedno pa ostanejo ben,skandar in georgie,ki so zlo u redu

— newem
9.12. 2010 ob 15:49

narnija ... ta film obožujem

— <3
16.12. 2010 ob 16:47

Gledo sem ze vse dele in tale zgleda zanimiv grem gledat v kino .... :)

— alen
21.12. 2010 ob 15:02

V redu film, ampak se ga ne splača gledati v Xpand-u...

— Matjaž
23.12. 2010 ob 13:12 zvezdica

sama sem si film ogledala v 3D tehniki in moram reči, da je stvar presegla moja pričakovanja. zgodbi so dali čisto nov pomen, ki je v knjigi ostajal zastrt za dogodivščinami na različnih otokih. poudari, da lujbezen do prijateljstav in združenje moči laho premaga zlo, ki se naopazno smuka tudi po našem svetu, ne samo po narniji (tega je tukaj morda celo več). tako da, čeprav adams tokrat ni sedel na režiserskem stolčku (pač pa na produkcijskem -- ugibam; vem da je bil zraven!!!), film, ohranja svojo spektakularnost v vseh pogledih. vsekakor je eden tistih, ki si jih je vredno ogledati.

— polona
26.12. 2010 ob 13:07

joj komaj čakam da ga grem gledat Lucy je lepša v tem delu.Pa oni mišek je full luškan

— ########yLy########
28.12. 2010 ob 12:12

Komaj čakam, da grem gledat. Baje je fuŁ zanimiv.

— Ka*Ur*heh*
28.12. 2010 ob 12:16

moti me da v filmu ne igrata Susan in Peter!!!

— -_-
28.12. 2010 ob 16:26

yeeey. upam dabo kulj film :D.

— klara
29.12. 2010 ob 15:17

ja yly se strinjam s tabo

— anja
4.1. 2011 ob 16:59

film je res vreden ogleda

— 0,5€
7.1. 2011 ob 13:29

jst sm ga gledala u 3-D pa je res fuuull dobra montaža!
I love this movie!<3<3<3

— nekipač

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.