Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Zgodbe iz kostanjevih gozdov/Stories from the Chestnut Woods
drama
Film je na 22. FSF prejel 11 vesen (vesno za najboljši celovečerni film, za najboljšo režijo, najboljšo glavno moško vlogo, najboljšo fotografijo, najboljšo izvirno glasbo, najboljšo montažo, najboljšo scenografijo, najboljšo kostumografijo, najboljšo masko, najboljši zvok ter nagrado občinstva) in nagrado IRIDIUM.
Podnapisi
1h 22min / 82min
Leto: 2019
Država: Slovenija
Jezik: italijanščina, slovenščina
Scenarij: Gregor Božič, Marina Gumzi
Režija: Gregor Božič
Sredi kostanjevih gozdov živi skopuški mizar Mario in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se Marta, zadnja kostanjarka, pripravlja, da bo za zmeraj zapustila nesrečne doline in našla boljše življenje onkraj oceana ... Sanjska pripoved o razpadu majhne skupnosti na jugoslovansko-italijanski meji.

Izjava režiserja

Film je posvečen Benečiji, obmejni pokrajini med Slovenijo in Italijo, ter njenim ljudem. Na filmski trak smo skušali prenesti duh tega posebnega prostora, ki so ga skozi stoletja oblikovale politične napetosti, revščina in izseljevanje prebivalstva. Želeli smo, da bi prostor zaživel kot glavni junak filma – skozi atmosfero večinoma zapuščenih vasi in njihovo specifično arhitekturo, skozi privide in prisluhe, ki so ostali za njihovimi nekdanjimi prebivalci, ter, najpomembneje, skozi naravo – in sicer v obliki, ki je neločljivo povezana s tem prostorom: kot pravljica, ki jo prebereš pred nočjo.

Komentarji

28.9. 2019 ob 20:07

Receno je bilo, da bodo vsi nagrajeni filmi predvajani v Kino Komuna. Kaj se je zgodilo s tem filmom, ki je najbolj pricakovan?

— Miha

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.