Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Zgodba z Zahodne Strani

West Side Story
kriminalni muzikal
Podnapisi
Na sporedu od: 9.12.2021, Kolosej Ljubljana
2h 36min / 156min
Leto: 2020
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Tony Kushner
Najbolj poznan muzikal vseh časov bo ponovno oživel pod režisersko taktirko enega najboljših in najbolj cenjenih režiserjev in filmarjev, trikratnega dobitnika oskarja, Stevena Spielberga. Priredba kultnega muzikala je pravzaprav prirejena moderna Shakespearova tragedija Romeo in Julija na ulicah New Yorka, le da prinaša zgodbo o ljubezni in rivalstvu med dvema najstniškima bandoma različnih etničnih skupin.
Z oskarjem nagrajen režiser Steven Spielberg in scenarist s Pulitzerjevo nagrado, Tony Kushner, prinašata Zgodbo z zahodne strani, klasično pripoved o rivalstvu in mladi ljubezni, ki se zgodi leta 1957 v New Yorku. Filmska poustvaritev vsem dobro znanega muzikala bo združila najboljše iz obeh svetov: Broadwaya in Hollywooda. Tako bomo letos decembra na velikih platnih uživali v že znani zgodbi, a z novimi koreografijami, svežimi scenami ter glasbenim presežkom.

»V vsej moji karieri, me je bilo tega filma najbolj strah. Zgodba z zahodne strani je najbolj znana odrska stvaritev,« pravi Spielberg. » ...na nek način je zastrašujoče vzeti takšno mojstrovino v svoje roke in jo pokazati skozi svoje oči, skozi druga čustva, a da pri tem ne ogroziš njene integritete in dejstva, da je to najboljše glasbeno delo, kadarkoli napisano za gledališče. A verjamem, da so velike zgodbe namenjene temu, da se povedo znova in znova, s poudarkom na različne perspektive.«

Muzikal Zgodba z zahodne strani ni samo klasika in zgodovinska Broadwayska predstava. Je ameriški kulturni simbol, ki je znana celemu svetu, vse od leta 1957, ko je bila prvič uprizorjena na Broadwayu. In vse od takrat je bila že neštetokrat uprizorjena na odrih po celem svetu.
In ko je muzikal prvič zakorakal tudi na filmska platna leta 1961, ki sta ga režirala Robert Wise in Jerome Robbins, je osvojil zavidljivih 10 oskarjev. In tako je nastal muzikal kulturni fenomen v Ameriki in povsod po svetu. V Broadwayu se je že nekaj časa govorilo, da si Spielberg neizmerno želi ponovno prikazati Zgodbo z zahodne strani na velikem platnu. Sam o svoji ljubezni do tega muzikala pravi: »Kot otrok sem znal čisto vse pesmi iz albuma muzikala Zgodba z zahodne strani in sem jih pel pri večerji tako dolgo, dokler ni vsem v družini zmanjkalo potrpljenja nad mano. Zdi se mi, kot da je to delo zapisano že v mojem DNA zapisu. Vsa ta leta nisem vedel natančno kako, a vedel sem, da bom nekoč nekaj ustvaril v povezavi z Zgodbo z zahodne strani.«

Zgodba v filmu Zgodba z zahodne strani je izjemno pomembna, saj ni samo ljubezenska in družinska, ampak tudi politično obarvana. Dva mlada najstnika se brezpogojno zaljubita in ko ljubezen med njima raste, raste tudi politična nestrpnost v svetu, v katerem odraščata. To je obdobje, ko rasizem in revščina stojita nasproti demokraciji in prevladuje prepričanje, da je upor edina rešitev.
Pravijo, da je ljubezen rešitev in da lahko premaga vse ter spreminja svet. Tako mislita tudi glavna protagonista zgodbe, Maria in Tony, mislita, da bosta premagala celoten svet in vse težave, ki jima pridejo na pot. A vmes je še družina, ki tej ljubezni nasprotuje.

Bo ljubezen res premagala vse?

Komentarji

15.2. 2022 ob 13:22

Najboljši film

— Lea
13.6. 2022 ob 9:17

Najprej si bom 30.6.ogledal muzikal in film potem saj bi rad videl kako so film prinesli na oder saj ima muzikal kultni status med americani

— Nejc

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.