Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Ženska v kletki

kriminalni misteriozni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 18.12.2014, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2013
Jezik: danščina
Scenarij: Nikolaj Arcel po romanu Komora, Oddelek Q Jussija Adlerja-Olsena
Režija: Mikkel Norgaard
Film je posnet po prvemu romanu iz serije svetovno uspešnih kriminalk Oddelek Q, Komora, večkrat nagrajenega danskega pisatelja Jussija Adlerja-Olsena. Policijski inšpektor Carl se po nizu življenjskih porazov znajde na oddelku za preiskavo starih nepojasnjenih zločinov. Pri zamrznjeni preiskavi pet let starega izginotja ženske, Carlu na pomoč priskoči skeptični Assad. Edina sled za pogrešano političarko je njen umsko zaostali brat, toda ne traja dolgo, da trmoglavi Carl dregne v osje gnezdo temačne zlobe in zarot, skritih pod površjem hladnih skandinavskih čustev.

Detektiv Carl Mørck se mora zaradi strelskega obračuna, v katerem je izgubil partnerja, umakniti na novo ustanovljeni oddelek Q, namenjen zastarelim primerom. Na oddelku je poleg Carla zaposlen še Asad. Naročeno jima je bilo, naj primere zgolj pregledata in razvrstita, Carl pa se je že takoj naslednji dan trmasto lotil preiskave primera skrivnostnega izginotja Merete Lyngaard. Merete je bila znana političarka, ki je izginila pet let prej. Edina priča je bil njen prizadeti brat, ki je ob prihodu policije kričal na ves glas. Odločili so, da je naredila samomor.

Ta razlaga Carla in Asada ni prepričala. Podala sta se na pot, ki ju je nazadnje pripeljala v globine zla in nasilja, ki prežita pod navzven nedolžno Skandinavijo.

«To je zgodba o temni plati življenja in posledicah vztrajanja v preteklosti. Navzven je to zgodba o ženski, ki je pred petimi leti izginila, in detektivu, ki bi rad ugotovil, kaj se je zgodilo. V bistvu pa je to zgodba o tem, kako se ljudje soočamo z grozljivimi dogodki v življenju. Triler, ki ga zanima, kako je biti človek. In zanima ga na staromoden način, tako da razišče naš strah, krivdo, sram in način, kako lahko vse to premagamo.

Na Danskem je imela dogma velik vpliv. Naš način pripovedovanja zgodb je realističen, skoraj dokumentaren. S tem filmom sem hotel prevzeti nadzor nad podobo, ki je najmogočnejše orodje stvarjenja. Gledalce sem hotel popeljati v temo zgodbe in nazaj v svetlobo s pomočjo kamere, zvoka in glasbe. Hitchcock bi temu rekel "pure cinema", jaz pa sem to hotel doseči na evropski način.

To je potovanje v srž človeštva. Film prikaže tisto najstrašnejše, ki je zgolj ogledalo našega življenja.« - Mikkel Nørgaard

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.