Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Ženska v črnem

grozljivka / triler
Na sporedu od: 8.3.2012, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2012
Scenarij: Jane Goldman po romanu Susan Hill
Režija: James Watkins
Mladi odvetnik Arthur mora prodati osamljeno hišo sredi močvirja, toda domačini ga svarijo, naj čim prej odide. Mladenič se ne zmeni za njihove zgodbe, kmalu pa res v hiši začne videvati nenavadne podobe in slišati srhljive zvoke. Ob raziskovanju tragične usode nekdanjih lastnikov se je Arthur prisiljen soočiti z osebnimi tragičnimi spomini na preminulo ženo, toda grozljivim duhovom preteklosti ni več mogoče ubežati.

Zgodba

Mlad odvetnik Arthur Kipps mora zapustiti svojega triletnega sina v Londonu in odpotovati v oddaljeno vas Crythin Gifford, kamor je bil pozvan po nedavni smrti lastnika posestva Eel Marsh. Kmalu po prihodu v grozljivo staro graščino odkrije temačne skrivnosti, občutek nelagodja pa doseže vrhunec, ko zagleda skrivnostno žensko v črnem.

Ozadje in produkcija

Triler Ženska v črnem, katerega scenarij je po uspešnem romanu pisateljice Susan Hill priredila uveljavljena scenaristka Jane Goldman, je zgodba o izgubi, maščevanju in žalovanju. Roman, ki je izšel leta 1982, po televizijskem filmu, radijski seriji in igri zdaj dobiva svojo različico tudi v celovečercu. "Knjiga je še vedno tu," pravi pisateljica. "Gre za umetnost prirejanja, kar pa meni ni šlo nikoli od rok. Vsaka različica ostaja zvesta knjigi, vendar je prilagojena drugačnemu mediju.” Ženska v črnem je sicer Hillino prvo delo, ki je bilo prirejeno v celovečerec. Za vlogo Arthurja Kippsa, filmskega protagonista, je režiser James Watkins želel nadarjenega mladega igralca, ki lahko prikaže pravo mešanico žalosti in ranljivosti. Po besedah Watkinsa je bil Daniel Radcliffe, junak serije filmov Harry Potter, logična izbira. “Z Danom sva imela takoj enake zamisli glede vloge. Arthur Kipps je zelo kompleksen lik v zelo temačnem okolju, kar je za Dana predstavljalo velik izziv.”

Igralska zasedba

Daniel Radcliffe (Arthur Kipps) je zaigral v vseh osmih nadaljevanjih filmov o Harryju Potterju, zadnje, Harry Potter and the Deathly Hallows Part II, se je premierno zavrtelo julija 2011. Na letošnji podelitvi nagrad BAFTA so celotno franšizo nagradili s priznanjem Michaela Balcona za poseben britanski prispevek k filmu. Pred kratkim je končal z nastopanjem v vlogi J. Pierrepointa Fincha v produkciji Roba Ashforda, How to Succeed in Business Without Really Trying. To je njegov prvenec v broadwayskem mjuziklu. Predstava, ki so jo premierno zaigrali marca 2011, je odlično ocenjena, Radcliffe in njegov soigralec John Larroquette pa sta bila kot glavna solista nominirana za grammyja. Broadway.com je Radcliffea počastil z nagrado občinstva za najboljšega igralca v mjuziklu in z nagrado za najboljši gledališki par (z Larroquetteom). Ameriški Entertainment Weekly ga je kot najbolj nadarjenega in izvirnega igralca izbral za najboljšega zabavljača leta 2011. Gledališko občinstvo je navdušil že z vlogo Alana Stranga v produkciji Petra Shafferja, Equus. Leta 2007 je zaigral v avstralskem neodvisnem celovečercu, romantični drami December Boys, in televizijskem filmu, biografski zgodovinski drami My Boy Jack. Kot zvesti oboževalec uspešne serije The Simpsons je leta 2010 posodil glas vampirju Edmundu v epizodi Treehouse of Horror XXI. Svojo prvo filmsko vlogo je zabeležil že leta 1999, ko je v televizijski drami David Copperfield upodobil mladega David Copperfielda.

Ciarán Hinds (gospod Daily) je v svoji bogati filmski karieri igral v celovečercih The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover, December Bride, Circle of Friends, Titanic Town, Some Mother’s Son, Oscar and Lucinda, The Lost Son, The Weight of Water, Mary Reilly, The Road to Perdition, The Sum of All Fears, Jonjo Mickybo, Calendar Girls, Lara Croft: The Cradle of Life, The Statement, Veronica Guerin, The Phantom of the Opera, Miami Vice, Munich, Amazing Grace, Nativity, Hallam Foe, A Tiger’s Tail, Excalibur, Margot at the Wedding, There Will Be Blood, Stop Loss, In Bruges, The Tale of Desperaux, Miss Pettigrew lives for a Day, Cash, Race to Witch Mountain, The Eclipse, Life During Wartime, The Debt, Harry Potter and the Deathly Hallows, John Carter, Salvation Boulevard, The Rite, Tinker Tailor Soldier Spy in Ghost Rider: Spirit of Vengence. Igralsko kariero je začel na gledaliških odrih in doslej nanizal mnoge odmevne vloge, med drugim v produkcijah The Yeats Cycle, The Birds, School for Wives, The Yalta Game, The Mahabharata, Burnt by the Sun, Closer, The Sea Farer in naposled v Juno & The Paycock. Pred kratkim je zaigral v televizijski seriji Above Suspicion, gledalci pred malimi zasloni pa so ga lahko spremljali tudi v serijah Rome, Seaforth, Sherlock Holmes, Ivanhoe in Prime Suspect 3 ter televizijskih filmih The Mayor of Casterbridge, Jane Eyre in Persuasion.

Filmska ekipa

James Watkins (režija) je s svojim režiserskim prvencem, trilerjem Eden Lake iz leta 2008, navdušil tako kritike kot občinstvo. The Guardian ga je razglasil za najboljšo grozljivko zadnjih let. Namenili so mu nagrado Empire za najboljšo grozljivko, na filmskem festivalu v Sitgesu je prejel nagrado žirije, na filmskem festivalu Fantasporto pa so Watkinsa izbrali za najboljšega režiserja. Ženska v črnem je njegov drugi celovečerec. Za produkcijsko hišo Working Title Films je napisal več scenarijev, med drugim za grozljivko My Little Eye. Kot scenarist se je podpisal tudi pod projekta Gone in The Descent 2. Trenutno sodeluje s produkcijskima hišama Warner Bros (producent David Heyman) in Pathe (producent Christian Colson).

Komentarji

16.2. 2012 ob 18:44

toooo...komaj čakam,.... sem že mislila da ga v Sloveniji sploh nebo!!

— julia
25.2. 2012 ob 16:30

pomoje bo ress dobr film

— drekec
26.2. 2012 ob 7:54

js sm ta film že gledala in mi je dobr, nč posebnga ampak je še kr

— pink
29.2. 2012 ob 17:10

a je to tanov Harry Potter? tazadnjga sm gledu pa mi je biu full dobr

— idiot
2.3. 2012 ob 23:44

Odličen film .. mene je blo ful strah :)

— Neja
3.3. 2012 ob 16:50

@a je to tanov Harry Potter? tazadnjga sm gledu pa mi je biu full dobr
zafrkavaš se ane? ._.

— Neverlee
7.3. 2012 ob 8:07

Super film, samo ga nekaj scen nisem upala gledat, ker me je bilo res strah.

— Pia
8.3. 2012 ob 13:57

Sem si ga ogledala vceraj. SCARY!!! res folk. noro SCARY!!!!!!!

— Cici
9.3. 2012 ob 20:11

Creepy ful! samo sploh ne razumem, kaj je blo s to črno žensko.

— 1nyk4
10.3. 2012 ob 19:49

odličn film, res za pogledat če niste seveda preveč presrani :)

— jodl
11.3. 2012 ob 7:18

Film je res zelo scary in creepy ampak je vreden ogleda.

— katarina
11.3. 2012 ob 19:09

Glede na komentarje ljudi sem mislila, da bo film res grozljiv. Tudi pričakovanja glede filma sem imela zelo visoka (navsezadnje v filmu igra Daniel R.). Je pa popolnoma odvisno od tega, koliko ste navajeni grozljivk. Za tiste, ki grozljivk ne gledajo pogosto (ali jih sploh ne) oziroma za tiste, ki se zlahka prestrašijo, je bil film odličen in grozljiv. Za nas, ki drugih žanrov filmov, kot pa grozljivke (skoraj) ne gledamo, film ni bil preveč grozen. V filmu so tipične scene, ki so uporabljene v skoraj vsaki grozljivki, zato je bila večina "grozljivih" trenutkov popolnoma predvidljiva. Ljubitelji grozljivk bodo vedeli, o čem govorim :D Da pa film še malo pohvalim (da ne bom preveč tečna :D), na splošno ima film dobro zgodbo, igralci so odlični, poleg tega pa je Daniela enkratno videti še v kakšni drugi vlogi, kakor pa v vlogi mladega čarovnika. Bravo Daniel! :)

— Nika
11.3. 2012 ob 19:53

nou del hp-ja? upam d je to šala.

— potterhead
15.3. 2012 ob 12:58

kiri komentarji O.o
pač grozljivka ko grozljivka
nekateri prizori res predvidljivi
nekateri te pa presenetijo
uživate lahko ljubitelji grozljivk ali pa tisti ki greste gledat le iz firbca. odvisno je le, ali se boste prepustili in se vživeli v film.

— kiki
17.3. 2012 ob 18:09

Odličen, grozljiv film, ki postane del tvoje duše. Srhljivo!

— Mateja
21.3. 2012 ob 10:48

Čeprav je malo strašljiv, je večina prizorov predvidljivih. Kot film je res zelo dober kot grozljivka pa je nekje vmes. Veliko grozljivk je še bolj groznih.

— anja
22.3. 2012 ob 19:00

kul film jas bi ga gledla kr naprej pa naprej mal sem cvilila sam je zi mimo!!!*
kul film zellooo

— neja
23.3. 2012 ob 12:17

je sla moja prjatlca gledat p je rekla d je fulllllllllllll grozn!

— lila
24.3. 2012 ob 12:44

Film sem pogledala v Ljubljani in moram reči, da mi je bil super. Konec je presenetljiv, a glede na celotno zgodbo, logičen. Dramatični lok uspešno drži gledalca v napetosti in starinska hiša ter mračna okolica k temu prav gotovo pripomoreta. Definitivno priporočam.

— Doktor Živago
25.3. 2012 ob 14:22

zlo dobr film

— dean
25.3. 2012 ob 14:25

gleda na to da ovi igra kj je u harryy potterju mislim da bo kul:D <3

— linna: 3
29.3. 2012 ob 21:40

idiot ti si en idiot

— jst
30.3. 2012 ob 20:17

Za vse tiste ki na veliko govorijo o grozljivkah. Tale film ni grozljivka, to je triler. Ne primerjat jabolka z hruskami.

— Jani
31.3. 2012 ob 10:18

Osebno zelo rada gledam grozljivke, sem jih navajena, danes pa grem gledat tole, upam, da se bo splačalo. :)

— Annie Devils plaything
1.4. 2012 ob 11:31

omg.! kok hud film,res splača se ga it gledat.
Kok je konc,njooooh:'D!!!!

— Kitkat
4.4. 2012 ob 19:24

kkkkkuuuuuuuuuuuulllllllllllllll

— nejc
4.4. 2012 ob 20:00

kva je hut prov carski
AMPAK JE RES GROZLJIVKA

— Lara
22.4. 2012 ob 16:19

Ta film sploh ni grozn to ni grozljivka mapak je srhljivka razen kšni prizori-scene itd..
Nč posebnga

— En pač
6.6. 2012 ob 15:29

Brezvezen film...meni osebno škoda ogleda.

— Anna
7.3. 2013 ob 10:33

Ravno pogledala film na HBO-je specijaln film, končno nekaj drugega,starinskega kot pa samo klanje kar je v zadnjih letih sploh in(SAW,HOSTEL,itd).

— Barbara
15.5. 2014 ob 19:32

Zanima me, kdaj bo v kino prišel film Kill your darlings od Daniela Radcliffa?

— danielradcliffeFAN

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.